Kolderdag

‘Water!’ brulde Roos, en hield haar lege emmer omhoog. Met ruim twintig klasgenoten was ze bezig de ingang, trappen en gangen van de school te blokkeren door 12.000 (12 duizend, ja) bekertjes te vullen met water. Het was niet voor niets Kolderdag. De laatste lesdag vóór het eindexamen moet traditioneel gek gevierd worden.

Met elkaar hebben alle vwo’6 leerlingen ’s avonds de school onder handen genomen:
– Kluisjes en wc’s ingepakt met folie.
– Stoelen met tie wraps vastgebonden tot lange slingers.
– Bureaus van “de bitches van de administratie” ingepakt met hardnekkige huishoudfolie en ductape, en er voor de irritatie zakken confetti tussen gegooid.
– Het “hok” van de rector tot de nok gevuld met ballonnen zodat hij niet naar binnen kon. Behalve met lucht uit hun longen waren ze gevuld met water of confetti. Lekker lastig opruimen! Als troost hadden ze op zijn bord geschreven: “Adje: beter dan krekels!”

Eén wand van de aula mochten ze bekladden met “graffiti.” Niet met spuitbussen – want daar gaat het brandalarm van af – maar met verf in dezelfde kleuren als het schoollogo. Zowel het ontwerp als de uitvoering viel bijzonder in de smaak.

Na een onrustige nacht, kwamen de leerlingen de volgende dag tot de schokkende ontdekking dat docenten net echte mensen zijn: hartstikke lui en ook nog eens verslaafd. Ze hadden een smal pad tussen de gevulde bekertjes vrijgemaakt en waren linea recta naar de koffieautomaat gelopen.

Alle docenten waren enthousiast over de grappen, maakten foto’s en plaatsten die op FB. Hun reacties waren unaniem: dit was de leukste Kolderdag ooit!
De havo had er voor de tweede keer op rij een puinzooi van gemaakt door met eieren, vla, maden, wormen en meel te gooien.
‘We hebben ze fijn teruggepakt door op het bord bij de ingang te schrijven: “Super plan: 5 havo ruimt op!” vat Roos het tevreden samen.

Ze zwijgt een hele tijd. Haar maag knijpt samen bij de gedachte dat na het examen alles voorbij zal zijn. Wees gerust: de lessen zal ze niet missen, maar al die leuke activiteiten: vergaderingen van de LR, MR en Klankbordgroep, LAKS cursussen, de Masterclass in Groningen, de reis naar Rome, uitstapjes met de LR… In een grote achteruitkijkspiegel bekijkt ze de afgelopen zes jaar. Ze zucht eens diep. Eén troost ze mag dan straks van school gaan: de beelden die ze in haar hoofd bewaart, kan niemand haar afpakken!

50 thoughts on “Kolderdag

 1. ‘t Lijkt gisteren dat ik hem voor de eerste keer naar school bracht, over twee maanden is hij afgestudeerd na 5 jaar unief, soms zo moeilijk te vatten…

 2. Ze is druk met herinneringen maken! En zeker aan dit soort activiteiten zal ze later met veel plezier terugdenken… pfff wat gaat de tijd snel hè…

 3. Had ik Roos maar één keer kunnen spreken
  Had ik haar in een Hartelijke Hot Hulken Knuf verteld dat schooltijd de allerleukste tijd is van je leven.

  Heel mooi blog Mirjam!

 4. daar heb je gelijk in, die beelden neemt iemand haar af, daar kan ze zich nog dikwijls aan verwarmen.
  Hier in België kennen we dat niet , zo’n kolderdag. We hebben hier wel Chrysosmotos (schrijf ik het nu juist ??? ) 100 dagen voor het afstuderen. Een dag dat de laatste jaars een dag voor hen hebben in school, wat speciaals mogen doen met ‘s avonds ook een fuif

 5. ahhhhh dat ziet er ook echt heel erg leuk uit kakeltje,
  zo mag ze mijn huis ook wel opdoffen, of heet dat uitjassen of ehhhh:-)
  ik ben een beetje van het pad af voel je wel 🙂

  xxx

  • “Achter de harmonie aan,” was je laatste blog, nou dat is een flinke tippel geweest 😉
   Fijn dat je er weer bent, Dien, ik heb je blogs gemist. En Ace ook!
   Tot snel 😀

 6. Weer een periode afgesloten, zo gaat het he. Iedere keer weer een stap naar de volwassenheid. Fijn dat ze nog bij jullie thuis blijft wonen anders is het helemaal opeens zo’n grote stap. En deze kolderdag is tenminste beter dan vorig jaar met die sprinkhanen of wat het was.. Een grap is leuk maar het moet voor iedereen een beetje ook leuk blijven.

  • Dat heb jij goed onthouden, Anneke, dat de school vorig jaar vergeven was van de sprinkhanen.
   Van een geslaagde grap heb je véél meer plezier.
   Nu Roos nog even slagen als het kan…

 7. Ja, nog even.. het volwassen leven roept harder en harder en de grappen en grollen die je op school maakt passen vaak minder makkelijk in een werkomgeving.
  School is een leuke tijd. Ik heb er van genoten.

 8. Die voorpret die Roos en haar klasgenootje gehad moet hebben. Geweldig! Ik kan het mij bijna voorstellen hoe zoiets gegaan is. En mooie herinneringen is wat het worden. Maar er komt nog zoveel meer mooie herinneringen de aankomende tijd. Wat een leuk druk leven heeft Roos.

  Leuk die foto’s er zo bij!
  Liefs Debby

 9. Roos is er vroeg bij. Een heleboel leerlingen beseffen pas welke leuke tijd ze op school gehad hebben, als ze er al een tijd vanaf zijn en werken.
  Een hele originele examenstunt.

 10. Altijd hilarisch die examenstunten! Geweldig gedaan met die bekertjes!
  Je zal het op moeten ruimen!
  Dat laatste herken ik wel van mezelf en van de jongens. Opeens worden ze sentimenteel als het einde in zicht is.
  Veel toi toi toi voor haar examen, want dat moet nog wel even gehaald worden!

  • De docenten begonnen braaf met het legen van de bekertjes in emmers, mag gingen al gauw over op het snelle werk: ze lieten een container aanrukken en smeten daar de bekertjes met water en al in 😀
   Wij verkopen de huid ook nog niet voordat Roos geslaagd is!

 11. Ah, ook mijn maag krimpt ineen bij het lezen van het laatste stukje (déjà-vu). Een leuke tijd (plots is dat besef daar) loopt op zijn einde. Veel school/klasgenoten raken daarna stilaan uit het vizier al zal de belofte er wel zijn om contact te houden. Alhoewel er andere leuke tijden aankomen, ik vermoed dat er traantjes gaan vallen als die periode echt afgelopen is.
  Wat een supertoffe stunten hebben ze uitgehaald, heel wat beter dan die viezigheid van havo, bah!

  • Vooral dat laatste jaar zijn ze als klitten aan elkaar gaan hangen. De groep was zo hecht, iedereen hielp elkaar met alles. Heel bijzonder.
   Gelukkig woont Roos’ beste vriendin hier in ‘t dorp. Ze zijn al vanaf groep 1 (vier jaar) met elkaar bevriend, en dat zal zeker zo blijven,
   want ze gaan allebei in Rotterdam studeren. Lekker dichtbij 😀

 12. Mooi dat ze nu al inziet dat ze het gaat missen. Dat is goed, dan heb je een mooie schooltijd gehad. En de kolderdagen zijn geslaagd zie ik.

  Love As Always
  Di Mario

 13. bij ons worden de 100-dagen gevierd, de dag waarop nog 100 dagen school is.
  Al maken ze het daar bij jullie wel wat bonter dan hier (tenzij de tijden veranderd zijn sinds ik school liep… 🙂 )

  • Van de 100-dagen viering heb ik nog nooit gehoord.
   Grappig dat er zoveel verschillen zijn binnen een paar honderd kilometer!
   In de krant stond dat een examenklas geiten in de aula had laten lopen, en
   vogeltjes hadden losgelaten. Bij het omhoog gooien van de vogels, vielen er
   al een paar dood op de grond neer. Wat daar nou voor leuks aan is…

 14. Mmm, ik hoop dat Havo 5 dat soort geintjes over twee jaar niet uit gaat halen.
  Maar de rest was volgens mij best geslaagd.
  Tja, afscheid van het bekend is natuurlijk best eng. Ik hoop dat ze goede examens heeft.

 15. Wat herkenbaar. Na zes jaar mopperen doet het toch wel pijn om afscheid te nemen van je ouwe vertrouwde school. Nu alweer twee jaar op het HBO komt dochterlief nog steeds graag terug op haar oude school.

  • Dat laatste jaar is ook een heel bijzonder jaar.
   Iedereen helpt elkaar met alles, ook mensen waarvan je zou verwachten
   dat ze niet geaccepteerd worden, omdat ze zo anders zijn.
   Roos zegt: iedereen hoort erbij, maakt niet uit wie je bent.
   Die saamhorigheid vind ik heel mooi!

 16. Het is altijd prachtig om te zien hoe “die rotschool” in dat laatste jaar ineens allerlei sentimenten gaat losmaken en ze inééns veel volwassener tegenover de leerkrachten staan.

  • Roos had met dat laatste niet zoveel moeite, omdat ze in de leerlingenraad
   en de medezeggenschapsraad zat. Ze vond het wel wat om serieus genomen te worden.
   Weer eens wat anders dan thuis 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *