Een loeigoeie ontmoeting

Ik klim en klauter bovenop een hek. Nieuwsgierig komen de koeien dichterbij. Steeds een metertje meer. Ze willen weleens weten wie die blauwgeklede spaghettisliert is die bovenop hun hek hangt. Ze snuiven luidruchtig. Tevreden knabbel ik op mijn boterham en koe-keloer naar de koeien. Nog een metertje en dan staan ze voor mijn neus. Stel dat ik nu heel hard nies, dan hollen ze allemaal weg en komen niet meer terug.

Niet veel later ben ik omringd door dampende lijven. Een koe snuffelt aan mijn knie; dat kriebelt. Een andere ruikt aan mijn boterham. Opeens….hatsjie! Welja, ze spettert mijn hele boterham onder! Yak!
‘Heb jij mond- en klauwzeer?’ vraag ik, haar diep in de ogen kijkend. De koe knippert loom en onschuldig met haar lange wimpers. Haar buurvrouw begint de hoesten, lekker met haar bek wijd open en natuurlijk in mijn richting.
‘Hotsjik’ zeg ik,en de koeien schieten alle kanten op. ‘Ga maar fijn elkaar aan lopen steken, stelletje onopgevoede sodemieters.’ De bevuilde boterham gooi ik weg en ik pak een schone uit m’n zakje.

Een meerkoet werkt zich moeizaam op de kant. Wat een lekker groot hapje ziet hij daar liggen! Hij rent naar mijn afgedankte boterham alsof het een hoofdprijs is. Maar als een koe van die bacillen verkouden is geworden, hoe beroerd moet een meerkoet dan niet worden? Haastig hol ik naar de boterham en net op tijd gris ik ‘m voor de snavel van de watervogel weg. Dierenbeul! zeggen zijn kraaloogjes tegen me. Hij beseft niet dat ik ‘m van een wisse dood heb gered. Ik geef ‘m wel een stukje schoon brood, hier. Hij eet het niet op, maar hobbelt er mee weg. Nieuwsgierig achtervolg ik hem. Ach gut, hij gaat het aan zijn vrouw en kinderen op het nest geven.


Tevreden over mijn goede daad laat ik me fluitend meevoeren op de wind.

44 thoughts on “Een loeigoeie ontmoeting

 1. Een ware heldendaad! Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren wanneer die meerkoetkindertjes aan zo’n boterham met koeiensnot beginnen, ieuw!

 2. He hallo Kakel ik heb van dit verhaal bijzonder genoten ik kende het nog niet. Ik wilde wel dat ik zo direct kon schrijven als jij pffft ik zemel nu….sorry euhhh schrijf zo door ik blijf lezen!

 3. Ook al is het dan een verhaal uit de recyclebox, het is alleszins de moeite waard dit uit het pure boerenleven geplukte verhaal te lezen.

 4. Jeetje waar jij allemaal rekening mee houdt, ik zou de boterham gewoon hebben laten liggen en zo misschien een dood beest op mijn geweten hebben… nou moe 😉 Schitterend verhaal 🙂

 5. Ben altijd stikjaloers op hun lange wimpers en als ik hun vraag welke mascara ze gebruiken kijken ze me aan of ik nu echt zo onnozel ben om te denken dat ze me dat geheim gaan prijsgeven. 😉
  Mooi verhaal!

 6. Koeien zijn lief 🙂 Laten we daar duidelijk over zijn. Gevaarlijk kunnen ze zijn, maar ze zijn echt super lief. Ze houden van knuffelen bijvoorbeeld. Dat hoesten en niezen zou ik ook doen als ik dag en nacht in de wei stond 😀
  Ik wens die blauw geklede spaghettisliert een fijne week.

 7. wat schrijf je toch spontaan en super mooi, ik zie je daar idd al zitten te genieten van de diertjes , in dit geval vooral van de koeien en de meerkoet en zijn gezin

 8. 🙂 wat een lieve daad:-)
  ach koeien hoesten en proesten wat af, geweldig hoe ze dan met die lange tong hun eigen neus staan uit te likken, walgelijk kostelijk om te zien met een boterham met kaas in de hand,
  koeien ruiken heerlijk hé kakel:-) daar wordt je rustig van,
  dat geeft een vredig gevoel,
  ik hou van koeien:-)
  nu a, van hoe ze eruit zien en ruiken en kijken, als ze in de peel met de hele kudde aan komen stormen op ace af, schijt ik 7 kleuren 🙂
  maar tot die tijd,
  aai lalala la laaik ‘m, en weet je nog dat heerlijke ijs…
  awel zunne, dat komt daar ook vandaan 🙂 zuunig op zijn dus 🙂

  een dikke knuffel zonder koeiensnot:-)
  xxx

  • Hoe zou ik dat ijs kunnen vergeten? Al zou ik het willen, dan nóg lukt het niet 😀
   En we hebben de foto’s ook nog!
   Koeien zijn gewoon het einde…
   Liefs xxx

 9. Oei, dat zou ik niet hebben gedaan:-(. Ik had de boterham laten liggen….. Maar je hebt dus wel een heel gezin van de dood gered! Dat verdient een bloemetje!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *