Violen te koop

“Herman, kijk eens naar deze viooltjes. Zijn ze niet prachtig?”  “Je weet hoe ik over plantjes in potten denk.”  “Ja maar, ik krijg er zo’n voorjaarsgevoel van, van violen.” “Ze moeten water, uitgebloeide bloemetjes eraf…”  “Dat doe ik toch altijd. Jij hoeft er alleen maar naar te kijken.” Zeurtoon: “Mens, hou nou toch op. Eén nachtvorstje en ze benne dood. Weg centen.”  “Voor drie euro zijn we klaar, hoor”

 

 

Hij, op dwingende toon tegen het jonge verkoopstertje: ”Júffrouw, júffrouw! benne deze violen winterhard?” “Eh…nee meneer, het zijn eh gewone violen.” “Dus een nachtvorstje en ze benne dood?” “Misschien dat u de bak een nachtje beschut kunt wegzetten?”vraagt ze vriendelijk. Tegen zijn vrouw: “Zie je ’t nou? Moet je er nog mee gaan slepen ook. ’t Gebeurt niet. Klaar.” Hij wenkt haar: “Kom op, we lopen naar de slijter. Tijd voor mijn borrel. Dat gedraal altijd van jou.”

 

Zij buigt zich vertrouwelijk naar mij voorover en zegt: “Zo is hij niet altijd geweest, hoor.”  Ik knik begrijpend.  “Wat sta je te smoezen met die vrouw? Schiet toch eens op!” 

 

Zij kijkt nog steeds verlangend naar de violen. Ze twijfelt.

 

Ineens recht ze haar rug.  Ze rommelt in haar tas, kijkt met één oog naar haar man, hij kijkt niet, zij pakt iets uit haar tas, weer een blik op haar man, en haastig stopt ze iets in haar jaszak. Ze geeft er zachte klopjes op.  “Oh, Herman! Herman!…ik ben toch zó dom geweest!”verzucht ze luid. Ze zoekt druk in haar tas. “Mijn portemonnee ligt nog thuis…” “Wat! En mijn borrel dan? Verdomme. De winkels gaan zo dicht.”  “Heb jij geld bij je?” vraagt ze zangerig.  Hij, brommerig: “Je weet toch dat ik nooit geld bij me heb. Jij houdt altijd je hand op de knip.”

 

“Nou ja, dan gaan we maar naar huis hè, er zit niks anders op,” zegt ze, blij knipogend naar mij. Opgetogen loopt ze bij haar man vandaan. Zij geen violen, hij geen borrel. Dwars zijn zonder ruziemaken… (In gedachten schenk ik haar het hele assortiment violen).

5 thoughts on “Violen te koop

  1. Knap van zo’n vrouw! Ik had die vent al lang een optater verkocht (o, wat zeg ik nu, ben helemaal geen agressief type….eigenlijk;-) Helemaal gelijk: die vrouw verdient een bloemwinkel vol violen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *