Schaamluis

‘Hoofdluis,’ oordeelt de thuiskapster. Wie? Kind? In Huize Helderder? Zulke Schone en Nette Mensen overkomt dat niet, hoor. Oh nee, nou de kapster is stellig en rent direct ons huis uit. Prompt krijgen we alle drie ernstige jeuk. Overal. Ook op haarloze plekjes, zeg maar. Ik wil geen vieze beestjes in mijn huis. Boehoehoe.

Stop.

Met huilen gaan ze niet weg. Eerst logisch nadenken. Ergens in een afgelegen hoek van de trapkast moet een onkruidbestrijdingsmiddel staan. Zoek en gij zult…Hebbes! Kind wordt onmiddellijk in de anti-luis gezet, gaat douchen en krijgt een schoon bed.
Op internet vergaren we “weetjes” die we liever niet weten, maar na een dag zijn we expert. En wat ziet Kind?
‘Papa, je hebt neten.’
‘Niet waar.’
‘Je hebt echt neten, hoor.’
‘Nietes, houd je mond!’
‘Euh… schat… jij hebt ze echt.’
‘Oh…’ En jij  raadt vast wie ons trio compleet maakt?

De smerige bloedzuigers zijn een aanslag op lichaam en geest. De wasautomaat draait dag na dag. Deden mensen eind jaren-70 enorme moeite voor een afrokapsel, mij lukt het in een handomdraai met een ouderwetse luizenkam. Ik zit welhaast met mijn handen in mijn… Nee, niet met die handen in dat haar!

Komt Kind thuis uit school dan bespring ik haar zowat: ‘Heb je jeuk?’ vraag ik dreigend in de deuropening.
Enigszins uit het veld geslagen stamelt ze: ‘Nee…eh…echt niet.’
Met argusogen bekijk ik Bella: is zij een luizenbunker? Het web leert dat mensenhoofdluizen geen konijnen believen. Oh, dan heeft Bella gewone jeuk.
Vol achterdocht wordt elk stofje en pluisje bekeken.
‘Een luis, dáár! Op het aanrecht! Sla dood!’
‘Nee, ’t is een broodkruimel.’

Trek ik het dekbed over me heen, denk ik aan luizen. Leg ik mijn hoofd op het kussen, denk ik aan luizen. De anti-luizenshampoo belooft dat bij dagelijks gebruik de luizen en neten met 14 dagen weg zijn. Veertien dagen? Aan mijn roodkoperen fluitketeltje. Eén week en geen dag langer! De aanschaf van een elektrische luizenkam is reden voor een bescheiden feestje: hij spoort de luizen niet alleen op, maar…dzzzzz…elektrocuteert ze ook.

Langzaam kom ik tot rust en uiteindelijk winnen we de strijd.

Volmondig kan ik nu zeggen: Luizen? Kan me geen neet schelen! Maar ja, ‘t dan ook weer ruim zes jaar geleden 🙂 Hopelijk heb jij aan dit blog geen kriebels overgehouden…

65 thoughts on “Schaamluis

 1. Paniekverhalen herinner ik mij wel, maar of ik zelf ooit te grazen ben genomen?

  Jammer dat het vaak in schaamte wordt verzwegen.
  Met open vizier is het nog beter te bestrijden.

  Nu ik kaler en kaler ben vrees ik weinig meer.
  Vriendelijke groet,

 2. mijn haar is precies prikkeldraad en daar overleven die beesten niet lang.
  Behalve een korte periode ergens rond 1976 heb ik van die dingen geen last gehad.
  Mijn dochter daarentegen trok als het ware die beesten aan toen ze klein was en dun blond haar had.

 3. Juist schone mensen hebben luis. Luizen houden van schoon haar. Haar met gel trekt al minder. Jaren geleden rukten ze hier regelmatig binnen. Na het gebruik van shampoo met een luchtje verdwenen ze. Dat vonden ze niet lekker ze kwamen niet mer terug ( ik gebruikt melaleuca van rene furterer , maar iets met te tree schijnt ook te helpen. Succes met jeuken

  • De Melaleuca heb ik nog in de kast staan. Meurt als een varken, het verbaast me niets dan luizen daarvoor op de loop gaan.
   Inmiddels zijn ze we uit gekrabbeld…

 4. Als kind nooit last van gehad maar mijn kinderen helaas wel,vreselijk die ongewenste dierentuin op hun hoofd. De eerste keer, ik kon wel huilen en een jeuk dat ik ervan kreeg terwijl ik zelf niks had pfff. En dan heel je huis en auto op z’n kop zetten voor schoonmaak en dan na enkele weken ontdekken dat ze er weer waren pff ja niet iedereen is zo grondig als ikzelf denk ik maar brrrr praat me er niet van en ik voel ze weer zonder te zien….

  • Van mezelf in mijn jeugd kan ik het me niet herinneren. Of ik moet het gewist hebben…
   Roos had er op de basisschool geen last van. Met dank aan de luizenmoeders en de luizenzakken. Maar in de brugklas was het meteen “feest.”
   Ze had al langer jeuk op haar hoofd en ik dacht dat ze misschien allergisch was van een shampoo 😉

 5. Het is gelukkig heel lang geleden dat ik luizen had (ergens op de basisschool). Overigens mag je schaamluis helemaal niet bestrijden… dat is een bedreigde diersoort, sinds iedereen het schaamhaar wegscheert.

  • In De Wereld Draai Door zag ik een wetenschapper die de wereld over reist, speciaal om aan schaamluizen te komen.
   Met wildvreemde mensen maakte hij een praatje en informeerde en passant of ze “daar” nog haargroei hadden en zo ja of ze luizen hadden.
   Hij deed zelfs een oproepje aan de mensen om hun haar niet meer te bikini-waxen om de luis te redden!
   Weinig belangstelling in de zaal 🙂

 6. Gelúkkig dat het al 6 jaar geleden is, en ja, met schoolgaande kinderen is de kans héél groot dat je te maken krijgt met dit “schorum”.
  Zelf heb ik er gelukkig nooit mee te maken gehad maar bij de kleinkinderen op school zat indertijd in vrijwel élke klas een kind uit één groot gezin waar de strijd tegen de hoofdluis niét met grof geschud bestreden werd.
  Aan het begin van iéder schooljaar was het weer bingo en draaide de wasmachine van m’n dochter overuren…. dáár wel maar helaas niét bij het bewuste gezin…….

 7. Vreemd, mijn reactie werd maar half gepubliceerd!
  Is het zo oninteressant?
  —–
  Mijn moeder verjoeg de luizen met vloeistof en luizenkam.
  Mijn broertjes werden bijna kaal geschoren, ik gelukkig niet, ik kreeg extra vloeistof …..

  Liefs Petr@

  • Geen idee wat er is misgegaan.
   Jij vertelt toch nooit iets wat oninteressant is?
   Roos heeft lang haar en ik heb krullen. Echt een nachtmerrie om daar de luizenkam doorheen te halen.
   We hebben het echt rigoureus aangepakt. Het idee dat die kleine loeders de baas over je huishouden zijn…
   Haha: je moeder een soort Kakel 😀

 8. Huuu..ik krab gelijk…pffff Ooit..heel lang geleden hadden wij dit probleem ook, er waren toen nog geen moordwapens zoals jij die ter beschikking had maar we waren er wel snel weer af gelukkig :))

 9. Je verhaal doet me denken aan zo’n 33 jaar geleden .Totaal hysterisch was ik ,mijn kinderen luizen ? nee dat kon niet want ik was zo schoon en netjes en zorgde dat ze elke dag onder de douche gingen .Mijn Vader heeft ”het luizenspul” voor me gehaald omdat ik me doodschaamde .Ik kan er nu zonder jeuk heel hard om lachen .
  Liefs Elisabeth

 10. De kriebels? Valt best mee 🙂
  Ik hoorde ooit een verhaal over bedwants. Mensen hadden deze beestjes per ongeluk meegenomen in de koffer vanuit het buitenland. Nu wil het geval dat deze beestjes ‘s nachts op je lichaam kruipen en gaan irriteren tot en met. Ze zijn alleen uit te roeien door je huis te laten verhitten tot meer dan 65 graden … ik geloof dat ik dan toch liever luizen heb 😉

  • Bedwantsen schijnen erg heel erg te zijn. Ze bijten je ook, echte bloedzuigers.
   En je moet er professionele hulp bij inschakelen om ze weg te krijgen.
   Ik hoorde het van iemand die naar Marokko op vakantie geweest was, en ongemerkt de wantsen had meegenomen naar haar eigen huis.
   Dan heb ik ook liever luizen!

  • Het straat geschreven en gedrukt: je mag krabbelen waar het jukt.
   Alleen al van het idee dat Roos luizen had, kreeg ik jeuk. Op plaatsen waar luizen niet eens willen komen 😉

 11. Krab, krab…. leuk logje, Ka.. krab… kel. Dat is voer voor de lachspieren en dat… krab… hebben we graag…. krab, krab, krab. Gelukkig ben ik niet snel te.. krab… beïnvloeden…krab, krab…..

  Ik ben weg…..KRAB.

 12. Hey kakelinoootje,

  ik bein ook meteen jeuk te krijgen op m’n hoofd.
  Hahahaaa…. gek mens!
  Het komt toch overal voor!!
  Vorige herfstvakantie was ik met Roosje en de twee kindjes naar het huisje in Oostenrijk.
  Mijn kleinzoontje zat steeds vervaarlijk te krabbelen.
  En ja hoor: hoofdluis.
  Dus wij van dat spul gekocht, schoon beddegoed en allemaal hebben we een “beurt” gehad.
  Ik had gelukkig niks, maar krijg er wel jeuk van als ik er over lees.

  Dagdag!
  Jeukvrij het weekeinde in!

  X, Marlou

 13. Ik krijg van dit soort verhalen geen kriebels. Ik hoor het hele jaar door verhalen op mijn werk over vlooien, vlooienplagen, teken en luizen. Geloof me, ik ben er immuun voor geworden. Voor de verhalen dan. Maar ik hoop die hoofdluis toch echt niet tegen te komen voor mijn prins en prinses.

  Love As Always
  Di Mario

  • Sinds ik weet waar je werkt, snap ik dat volkomen.
   Met een beetje geluk hangen er luizenzakken aan de kapstok op school…
   Ik wens jullie luisvrije jaren toe!

 14. Hmmmmm bij het vergaren van al die weetjes heb je vast ook ontdekt dat luizen juist komen bij de (te?) schone mensen…..

  Maar ehh… luizen of niet…. ik ga jou noch je huis mijden hoor, je dacht toch niet echt dat je zomaar van me af kwam?
  -x-♥

 15. Jakkes…ik heb nu ontzettende jeuk 🙁 De gedachte aan die beestjes doet het al kriebelen al had ik er nog nooit op bezoek. Mijn dochter daarentegen, haar eerste tien levensjaren heeft ze er een drietal keer mee ‘gekloot’ geweest. Het was geen troost toen iedereen zei dat luizen op de netste kopjes gingen, al zeker niet toen zij de enige van het gezin was die er last van had 😀

 16. Luizen

  legkippenboeren
  kijken er
  allicht naar met enorm veel ontzag

  want luizen leggen een achttal eitjes per dag
  anderen praten er zelden over met een lach

  wanneer ze neten vinden
  tussen de haren
  van hún kind dat dicht naast hen lag

  Krab, krab…… 🙂
  Lenjef

  • Wat een vondst: legkippenboeren kijken er naar met veel ontzag.
   Hoe verzin je het? Jij hebt een buitengewoon vindingrijke fantasie.
   Ik ga je binnenkort onderscheiden, let maar op!
   Liefs Kakel

  • Oppassen dat de neten niet tussen je nagels komen bij het krabben.
   Je kunt het beste de opscheplepel voor de spaghetti gebruiken, daar zitten brede “tanden” aan.
   Een gratis tip 😀

 17. De titel deed anders vermoeden maar de schaamluis is zo goed als uitgestorven dus dat kon het toch echt niet zijn.
  Hoofdluis pakt iedereen natuurlijk en het is geheel gen schande als je het in huis krijgt.
  Schoolgaande kinderen is bijna een uitnodiging om als heel gezin kriebelpootjes op je hoofd te krijgen. Je voelt ze dan ook echt overal kruipen. Voel je ze nog een beetje? 😀

 18. whaaaa, kakeltje toch, ik kan je echt met de hand op het hart zeggen dat ik er nooooooit last van gehad heb..

  het heeft niks met schoon te maken,
  je krijgt ze gewoon denk ik, 🙂

  * spring*

  oei, er springt er een uit de monitor 🙂

  dag sunsjaanleedie

  xxx

 19. O, ik herken die paniek van 33 jaar geleden. Toen kwam oudste met een briefje van de kleuterschool. Ik zette haar in de lotion en ze rende meteen naar buiten om de buurman vol trots te melden dat ze luizen had. En ik maar zoeken naar dat luik in de grond.

 20. Goh, wie heeft dat nu niét meegemaakt, wij allemaal toch als we daar eerlijk in zijn? Elk kind komt wel eens met die parasiet thuis en steekt er meestal de andere huisgenoten mee aan. Een goed middel daartegen doet wonderen, dat hebben jullie ook ondervonden hé?

   • Het kriebelt hier
    het wiebelt daar
    Wat zit er nu toch in mijn haar?
    Dat gekriebel is echt niet leuk
    MAM! Ik word gek van de jeuk!

    Hop hop hop hop hop
    Ze wandelen op mijn kop
    Ze kriebelen en wiebelen
    En hebben de grootste gein
    Ze vinden haren fijn

    Vandaag bij mij, Sem en Stan
    Morgen bij Roos, Sophie en An
    In de haren van iedereen
    HE! Je bent echt niet alleen!

    Hop hop hop hop hop
    Ze wandelen op mijn kop
    Ze kriebelen en wiebelen
    En hebben de grootste gein
    Ze vinden haren fijn

    Hop hop hop hop hop
    Ze wandelen op mijn kop
    Ze kriebelen en wiebelen
    En hebben de grootste gein
    Ze vinden haren fijn
    © Marion Middendorp en Jan Knetsch
    *wink, big smile*

 21. Nou ik krijg van dit soort verhalen inderdaad meteen overal kriebels hoewel ik het gelukkig nog nooit zelf meegemaakt heb. Misschien omdat zoonlief altijd vrij kort haar had, ik weet niet hoe dat werkt. Ik zou heel mijn huis omkeren en alles gaan wassen en zo, brrrrrrrrrr . Ach ja eigenlijk zijn er wel ergere dingen haha……

 22. De titel van dit schrijfsel maakte me meteen errug nieuwsgierig :-p. Maar hoofdluis is ook erg genoeg. Dochterlief had ze nooit op de basisschool, wel een half jaar lang in de brugklas waar natuurlijk geen luizencontrole meer was. Ik was op den duur in staat om dit persoonlijk te gaan uitvoeren. Ook onder studenten zijn luizen helaas niet uitgeroeid ondervonden we nog niet zo lang geleden, dus ben voorbereid!

  • Daarom had ik die titel ook gekozen 😉 Mijn dochter heeft ze ook nooit op de basisschool gehad. Luizencontroles en luizenzakken enzo. Maar in de Brugklas was het meteen raak. Dat jaar hebben we er twee keer last van gehad, OMG! Maar aan alles komt een eind, ook aan de levens van de luizen, ha!
   Prettig weekend! Oh ik zal je een verhaal van me opsturen dat in een e-magazine gepubliceerd wordt 😀 Ik mag de link niet doorsturen naar anderen, maar ik zal je wel het verhaal mailen. Vandaag nog! Niet verder vertellen, graag 😉
   Liefs Kakel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *