De minnares

‘Hij is een heel goede minnaar,’ zegt de vrouw.
Ik blaas bijna de cacao van mijn cappuccino.
Haar vriendin knikt alsof ze de uitspraak al te vaak heeft moeten aanhoren.
De twee vrouwen zitten links van me aan een tafeltje. Ik schat ze begin dertig. Hun mobiel onder duimbereik en hun tas op schoot. Leuke types, blond en goed in de verf. Toon Hermans zou zeggen: “En onder hun ogen de betere kringen.”
Met volle tevredenheid stoeien ze met een gebakje.

‘Weet je dat zijn moeder nog bij hem schoonmaakt?’ vraagt de minnares.
‘Waaat!’ zegt de vriendin. Ze is duidelijk blij dit nieuwtje te horen.
‘Uhuh. Elke week komt ze bij ‘m soppen. En ze neemt haar eigen stofzuiger mee want hij heeft er geen.’
‘Dat méén je niet!’ zegt de vriendin. ‘Hoe oud is die gozer eigenlijk?’
‘Nog steeds 24,’ klinkt het afgemeten.
‘Komt er eigenlijk nog iets van?’ vraagt de vriendin.
‘Waarvan?’
‘Nou…wordt het serieus? Ga je weg bij Mark?’
‘Nee, natuurlijk niet!,’ klinkt het bitst ze. ‘Teveel gedoe voor de kinderen. Ik houd Thijs gewoon voor erbij.’

De vriendin twijfelt. Zal ze iets zeggen of haar laatste hap gebak naar binnen schuiven? Ze stopt toch maar het vorkje in haar mond en trekt het stukje taart er met haar tanden af. Zo beschadigt ze haar lippenstift niet. Ze kauwt, en als haar mond leeg is, zwijgt ze.
‘Wat,’ vraagt de minnares geirriteerd, ‘jij hebt er ook twee tegelijk gehad.’
‘Dat was in de vakantie!’ neemt de vriendin het voor zichzelf op, ‘En toen wist ik nog niet dat ik in verwachting van Jasmijn was,’ giechelt ze er achteraan. Terwijl ze het zegt, kijkt ze schichtig om zich heen.
Ik bestudeer net op tijd de menukaart.
‘Ben je niet bang dat Mark erachter komt?’
‘Jij bent de enige die het weet,’ zegt de minnares veelbetekenend.
De vriendin zegt op beschuldigende toon: ‘Je hebt wel drie kinderen, Mar.’
’Zodra ze het gekwetst gezicht van haar vriendin ziet, zegt ze ‘Sorry,’ maar ze meent het niet.

De mond van de minnares beweegt maar ik hoor niet wat ze zegt. Iemand heeft waarschijnlijk een ijs-koffie besteld want een machine hakt ijsblokjes in stukken. Als het apparaat stilvalt, staat de minnares op, en zegt: ‘Ik wil het er niet meer over hebben. Ik ga Mirre van het dagverblijf halen.’ Ze zet haar mok en gebaksschoteltje op het dienblad, pakt haar tas en mobiel, en loopt op hoge hakken naar buiten, de Hema-restauratie uit.

Haar vriendin gaat het allemaal te snel. Ze veert op en beweegt haar handen nerveus boven het  gebruikte serviesgoed. Ze kijkt waar de kast staat om het dienblad in te schuiven maar ziet er van af.  Ze smijt haar telefoon in haar tas en wringt zich haastig tussen tafeltjes door in de richting van de uitgang. Haar vriendin achterna.

Een bejaarde vrouw rechts van me, die het geheel net als ik van een afstand heeft zitten volgen, zegt glimlachend tegen mij: ‘Wat een leuke meiden, hè? En zo keurig!’
Ik knik welwillend. Ze moest eens weten!

81 gedachten over “De minnares

  1. Wow, wat een mooi geschreven én hilarisch logje ook, jouw mensenkennis kent geen grenzen, je literair kunnen ook Kakeltje! Heerlijk dat slot met die opmerking van de oude vrouw en jouw binnenpretje daar over…

  2. Tja die vrouwen toch… ’t is echt een verhaaltje voor in de VIVA. Mensen lezen het maar al te graag denk ik. Het verhaal toont overigens weer aan dat mannen de naam hebben vreemd te gaan maar dat het toch echt zo is dat dat alleen kan als er evenzovele vrouwen met hen meedoen.

  3. Oeps. . . eigenlijk ben ik blij dat in zo’n geval mijn gehoor niet meer zo scherp is. Ik denk dat ik me niet in had kunnen houden en bij het langslopen even een opmerking had geplaatst zo van : ‘Dat zal Mark leuk vinden om te horen Mar’
    Want dit soort vrouw , die alleen aan zichzelf en haar eigen pleziertjes denkt, daar kan ik absoluut niet tegen. Het kan altijd voorkomen dat een huwelijk fout loopt, maar wees dan eerlijk tegenover elkaar. Dit gedoe vind ik zo beneden alle peil, zo horen mensen elkaar niet te gebruiken.

  4. Inderdaad, heel keurig. En ook heel discreet over hun priveleven. Als ze erachter zouden komen dat manlief hetzelfde deed op zijn werk met een ‘collega’ of de ‘secretaresse’ dan zou het hek van de dam zijn. (maar ik zou de heren groot gelijk geven met zulke partners…..

  5. ik kan me eigenlijk niet concentreren op zulke gesprekken, ik wordt daar boos van, en zou zeggen, dat ze maar van haar ventje moet weggaan

  6. Zo hoor je nog eens wat. Je moet toch bijblijven . Daar hoef je bij jou geen boek voor te lezen kakel. Het was hier even fijn genieten. 😉

    lieve groetjes, Ria

  7. Zulke dingen overkomen mij nu nooit, sappige verhalen bij het tafeltje naast me. Vast omdat ik nooit alleen bij de Hema ga zitten, en heb ik dus ook nooit tijd om van andere gesprekken te genieten, want ben ik zelf aan het kletsen.

  8. Staan die tafeltjes daar zo dichtbij elkaar dan in die Hema, dat je gewoon af kunt luisteren? Kakeltje toch…
    Ik ken ook zo’n vrouw, hield het met de buurman, kreeg ook nog een kind van hem, wat een ellende dat gegeven heeft.. Bah..
    Liefs!

    • De tafeltjes staan redelijk dicht bij elkaar, ja. Er zit niet zoveel ruimte tussen als in de Hema in de stad (Rotterdam.) En sommige mensen praten gewoon heel erg hard. Generen zich helemaal nergens voor. Ook een kunst!

  9. Hilarisch!!! Ik ga, zeker weten, deze winter vaker in het restaurant bij de Hema zitten. Als ik jou was zou ik de Hema even contacten met de mededeling dat jij ze door jouw blogje extra klanten levert en of dat nog wat opbrengt.

  10. Ik had geen helderder stukje over de zwakke plekken der monogamie kunnen schrijven, dan wat ik hier gelezen heb. Je brengt het weer helemaal des Mirjams onder woorden – prachtig dus – maar wat is de wereld van deze ‘dames’ tenhemelschreiend hypocriet. En zo gaat het volgens de statistieken met 50-70 procent van monogame relaties.

    • Wat wil je als een datingsite waar je je als getrouwd persoon kan inschrijven om vreemd te gaan, gewoon adverteer tussen de andere reclames op tv? Vreemdgaan lijkt een beetje de standaard te worden. Het lijkt me een armoedig bestaan!

      • Eens met je conclusie #armoedig bestaan, maar verder is het duidelijk het kip of het ei verhaal… ontstaat vreemdgaan in monogamie door dat soort websites, of zijn dat soort websites ontstaan omdat de mens zo’n behoefte heeft aan vreemdgaan.

  11. Mocht ik ooit in een gat vallen dan kan ik altijd nog naar de Hema geloof ik. En dan maar hopen dat de zus van Ingrid niet vlak achter me zit, hoewel?
    Dat zou volgens mij toch ook een mooi blogje kunnen opleveren.
    Goed geschreven Mirjam, zoals altijd.
    Liefs en een fijne zondag X

    • Ik kom weleens vaker bij de ingang maar op een dergelijk gesprek ben ik niet vaker getrakteerd;-)
      Maar eh…welke dingen gebeuren daar dan die niet door de beugel kunnen??

  12. Ik probeer ook weleens mee te luisteren maar mijn zus tettert er steeds tussendoor. Bah…die relaties van tegenwoordig….niet mijn ding!

    • Juist omdat ik er zo’n hekel aan heb, maakt zo’n gesprek toch weer leuk. Klinkt ingewikkeld.
      Misschien kun je je zus een blafband omdoen, haha 🙂

    • Ik dacht dat dergelijke verhalen altijd verzonnen werden (alhoewel de Rebelse huisvrouw een meester is in het afluisteren van “goede” gesprekken) maar nee…ik hoefde deze alleen maar op te schrijven. Zo’n dubbelleven zou ook niets voor mij zijn; hopeloos ingewikkeld.

    • Misschien kun je er een actiegroep voor oprichten:-) Maar jij hebt weer heel andere mooie dingen in je woonplaats. Ik heb het zelf gelezen in je boek!
      lieve groet

    • Dan zou ik een vervolg moeten verzinnen want het gesprek was echt. Ik weet niet of ik daar genoeg fantasie voor heb…
      Ik had al de pest in dat iemand ijs-koffie bestelde!
      Bedankt voor je lieve reactie.

    • Ja, echt! Ik kom wel vaker bij de Hema maar dit was de eerste keer dat ik op een “goed” gesprek getrakteerd werd.
      Meestal probeer ik (telefoon)gesprekken te negeren maar dat was dit keer onmogelijk…

  13. Afgeluisterde gesprekken zijn een bron van inspiratie 😀 Niet om te doen wat zij doen maar een blog vaart er wel bij 😀
    Ze hebben een affaire die geheim moet blijven en toch kunnen ze het niet verzwijgen…. 😀

    • Toch weet de minnares nooit aan hoeveel vrienden hij het vertelt… Ik zou zo niet kunnen leven.
      Maar wat schrijven betreft was het een heel inspirerend gesprek 🙂

      • Haha je betaalde me met gelijke munt terug toch ik had een verhaal over de pont gehad. Nee hoor onzin. Juist leuk om horen en te lezen toch……..

  14. Geweldig geschreven! Ik herken het onderwerp wel. Ze lijken allemaal zo keurig, maar verder?
    Soms hoef je niet eens je best te doen om een gesprek op te vangen. Sommigen praten zoooo hard. Maar afluisteren is stiekem wel leuk;-).

    Liefs Frederique

  15. Er wordt nogal wat besproken onder de koffie in een openbarenruimte.
    Meestal ga ik op afstand zitten bij dit soort dames, voor je het weet heb je een moeder met een stofzuiger voor de deur staan. Hans

    • Meestal zoek ik ook een plekje achteraf, maar het was druk. Vandaag dat ik het gesprek van de dames goed kon volgen. Ze moesten behoorlijk hard praten om boven het geroezemoes uit te komen.
      Lieve groet

  16. tssssss kakeltje toch:-)
    wete je je schrijft het zo mooi, maar wat is het toch misselijk dat mensen niet genoeg hebben aan een relatie, het verdriet wat ze er een ander mee doen als het uitkomt:-( bah, ik word er altijd een beetje misselijk van, omdat ik weet hóe het voelt als je bedrogen wordt:-(…
    ik hoop dat hun mannen het nooit hoeven weten… dat de dames op tijd stoppen..
    en die oude dame,
    ach…. laat haar maar geloven..

    xxx

  17. Whahahahahahahahahahaha, die is errug….. Jammer dat ze al weggingen eigenlijk. Mijn ex heette trouwens ook Mar… ging ook vreemd. 😉 Ligt aan de naam dus.

    Love As Always
    Di Mario

  18. Hi dat probeer ik nou ook altijd 🙂 Me ergens zo strategisch mogelijk zetten zodat ik gesprekjes kan meeluisteren. Man man man de dingen die je dan hoort… ongehoord… 😉 Geestig!

  19. mooi beschreven, k zie de dames zo van hun gebakje snoepen
    zelfs de moeder van zie ik met de stofzuiger zeulen 🙂
    er moet dringend een cafetaria komen in onze Hema!

  20. “goed in de verf” Mijn vader zei: “Rembrant in de grondverf”.

    Schitterend verhaal waar of niet, maar dit soort gesprekken zullen wel eens/regelmatig gevoerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *