Niki Lauda

Ik rijd in een auto van 65.000.
Op de teller.
Ze is blauw, heeft geen spatje roest en is altijd gretig te vertrekken. Op een enkel incidentje na is ze zo betrouwbaar als een hond. Wanneer ik de achterbank neerklap, past mijn racefiets achterin. Een airco heb ik niet nodig want alle ramen kunnen open. Per jaar komt er ongeveer 10 duizend kilometers bij, dus ze kan nog decennia mee.
Geen centje pijn.
Op één dingetje na.

Ik rijd graag op de snelweg (met uitzondering van de stukken waar je maar 80 km/uur mag.) Mijn auto rijdt alleen niet graag harder dan 120 km per uur te. Dan begint ze lawaai te maken en het stuur te trillen. Jammer, want ik houd van gassen. Lief noemt me dan ook Niki Lauda. Nee, met mij loopt het beter af dan met hem…

De rit van mijn leven had ik vijf jaar geleden vanuit de Ardennen.
Joris had in de vakantie een slippertje gemaakt, zijn voet gebroken en moest in het gips.
Hij zuchtte diep maar kon niets anders verzinnen dan dat ik in zijn auto naar huis zou rijden.
Op de terugweg zat hij met knikkende knieën naast me. Hij mocht geen commentaar leveren, want dat kon-ie op de trekhaak gaan zitten.

De fietsendrager zat achterop de auto en het waaide hard. Zoevend reden we heuveltje op en heuveltje af en raasden met 140 km/uur over de snelweg. Ik trapte het gas nog een beetje verder in.
‘Wanneer stijgen we op?’ vroeg Lief met een hoog stemmetje.
In Antwerpen bemoeide hij zich één keer met de navigatie en prompt reden we verkeerd.

Dit jaar wilde ik Lief een slipcursus als verjaardagscadeau geven. Gewoon, voor de leut. En dan zou ik voor de gezelligheid meegaan. Hij vond het maar een vreemde geste. Ik heb nog geprobeerd Roos over te halen, maar zij vindt het eng. Onbegrijpelijk…

Dit voorjaar zat er een plastic kaartje onder mijn ruitenwisser: of ik –  wanneer ik mijn auto wil verkopen –  eerst contact met ondergetekende wil opnemen. Meteen het kaartje in stukken geknipt. Wat denkt-ie wel niet? Ik rijd straks in een klassieker! Hoeveel mensen kunnen dat nou zeggen?

Volvo katterug

 

89 thoughts on “Niki Lauda

 1. OP de trekhaak gaan zitten als de fietsendrager er op staat, hoe doe je dat ?
  Ik rij ook graag (snel), maar probeer me aand e regels te houden (min of meer). Vorig jaar was ik met dochterlief vier dagen naar Duitsland. Dan haalden we alles uit mijn karretje, en haalden zo 190km/uur. Wat een Lauda gevoel !

 2. Wees maar zuinig hoor op jou bijna klassieker …….. zo’n karretje staat voor mij gelijk aan vrijheid ……… kunnen gaan en staan waar je wilt!
  Wat dat betreft mis in na 4 jaar nog steeds mijn karretje….

 3. Hoi Mirjam,

  Wij hebben het hier gewoon verdeeld,de schipper vaart het meest en ik rijd het meest…..bij beide commentaar niet gewenst. Dat navigeren doe ik zelf trouwens beter als ‘Miepie’ die mag enkel’zeuren’in een woonwijk voor het gemak.

  Nu ben ik wel benieuwd naar die Surinaamse?!was ze gezellie?

  Herkende jij Wijk bij Duurstede ook niet?

  • Ja, in Wijk bij Duurstede heb ik gefietst! Thuis had ik een routebeschrijving gemaakt om de steen “Denkend aan Holland” van Marsman te vinden. Ik reed er zo naartoe. Dat is tevens het enige wat is blijven hangen van die plaats…
   Die Surinaamse klonk héél gezellig; alsof in de auto de zon scheen terwijl het regende. Navigaties vind ik over het algemeen ondingen. Ik heb hetzelfde als jij: ik zoek het liever zelf uit, met uitzondering van de woonwijken, en zelfs dan lukt me het nog het spoor bijster te raken.
   Lieve groet

 4. Ik had gehoopt dat het uw auto wél zou zijn, want de kattenrug is formidastisch.
  Je verhaal is overigens herkenbaar: ik ben getrouwd met een Niki(e) Lauda die maar wat graag het stuur overneemt.

  • Eigenlijk hoef ik niet in Joris’ auto te rijden. Zijn Prius is 2 x zo groot als mijn auto. Die van mij is heel praktisch om over de dijk te scheuren en prak ik overal tussen. Jij bent in ieder geval ook blij dat je rijdt.
   Lieve groet

 5. Jammer dat ik ergens lees dat het jou auto niet is. Het is echt een oudje. Mijn dokter had er zo een toen ik nog een klein jongetje was en dus bij mijn ouders woonde. Ben benieuwd wat voor auto je dan wel hebt.

 6. Is dit al geen klassieker? Zo ziet hij er toch uit… imo heeft die een mooie stroomlijn, de huidige wagens hebben dat niet. Zo’n trouw karretje is iets om niet alleen fier op te zijn maar ook te koesteren. En dat doe jij beslist!
  Alleen nog even dit: jakker dat ding niet te veel af omdat je zo graag een autoracer zou willen zijn hihi.
  En denk ook eens na over het volgende:

  Nu ik hier lig
  Denk ik terug
  Terug aan die mooie tijd

  Ik had het voor elkaar
  Ik had al zowaar
  Mijn ideaal bereikt

  Wat was-ie mooi
  Wat was-ie snel
  Gekocht als een ouwe bak

  Verlaagd en getuned
  Flink opgevoerd
  Glimmende verse lak

  Twee punt vier injectie
  Wieldopjes van chroom
  Die auto was m’n leven
  Die auto was m’n natte droom!
  Racen op de weg
  Mijn ultieme kick
  Die auto was m’n natte droom
  Verlengstuk van m’n …

  Getikt als het was
  Spoilers er op
  Trots ging ik (???) plat!

  Speakers erin
  Van 500 Watt
  Draaiend op volle kracht!

  Waar ik ook was
  Hoorde je bass
  Keiharde vette beats!

  Wie maakte me wat
  Ik was nu de man
  Het interesseerde me niets!

  Twee punt vier injectie
  Wieldopjes van chroom
  Die auto was m’n leven
  Die auto was m’n natte droom!

  Racen op de weg
  Mijn ultieme kick
  Die auto was m’n natte droom
  Verlengstuk van m’n …

  Twee punt vier injectie
  Wieldopjes van chroom
  Die auto was m’n leven
  Die auto was m’n natte droom!

  Racen op de weg
  Mijn ultieme kick
  Die auto was m’n natte droom
  Verlengstuk van me

  Meer dan chauffeur
  Was ik coureur
  Schumacher in de stad

  Gas op de plank
  Vol door de bocht
  Al was ik een beetje zat

  Maar op een dag
  Een inschattingsfout
  De botsing die was fataal!

  Zij zijn nu dood
  Ik ben verlamd
  Recht voor ons allemaal!

  Nu ik hier lig!
  © De Hardheid

  *wink, big smile*

  • Ik rijd alleen hard als het verkeer het toelaat, zó verstandig ben ik nog wel.
   Maar scheuren over de dijk is ook fijn (als er geen toerist voor je rijdt…)
   De Volvo katterug is helaas niet mijn karretje, die ziet er een stuk minder aantrekkelijk uit.
   Bedankt voor je gedicht!

 7. Heerlijk he een eigen karretje!
  Ik noem de mijne de Gouden Koets, ik ben er gek op!
  Zo’n plastic kaartje heb ik ook eens onder de ruitenwisser gehad, geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt! Ik rijd hem op, al moet het op de Fred Flinstone manier haha

  • De Gouden Koets, wat een leuke!
   Je zal het nauwelijks geloven: dit weekend zat het tweede kaartje onder mijn ruitenwisser. Even zag ik een rode streep van nijd.
   Ik rijd in een Toyota Starlet, zo bijzonder is dat nou ook weer niet. Haha, Fred Flinstone: het idee spreekt me bijzonder aan.
   Lieve groet

 8. ik wou dat ik ook zo een wagen van 65000 had

  mijn vehikel heeft er een pak meer…

  een snelweg met max 8o km per uur, zou ik toch geen snelweg noemen..

  en wie commentaar op mijn rijstijl heeft, die vliegt er uit…

  fijne avond Niki

  • Groot gelijk: wie commentaar op mijn rijstijl heeft, vliegt er ook uit:-)
   Toen ik nog werkte en wekelijks naar de veiling reed, maakte ik meer kilometers. Nu rijdt Roos er ook in, vandaar dat de hoeveelheid kilometers hetzelfde blijven.
   Fijne avond, Lauda!

 9. Sinds een paar jaar rijd de vrouw de lange afstanden (geen emancipatie) en zit ik er met geknepen bilspleet ernaast. Onlangs op vakantie in Engeland, ze reed er lustig links op los, maar mijn bilspleet kende geen ontspannen moment meer……
  En zij mag, wat mijn betreft, bij je in de leer om wat meer gas te geven 😉

 10. Mooi oldtimer! En mooi geschreven haha!
  Maar mannen en auto’s pfffffffffff … het zijn heilige koeien voor ze. Liever hun Lief in de kreukels dan de auto 😉
  Zelf ben ik best een pittige rijder, maar wanneer manlief er bij in zit, doe ik alles volgens het boekje, met een heilig ringetje boven mijn hoofd 😉

  • Joris is wel heel zuinig op zijn auto, maar ik geloof niet dat-ie meer van z’n auto dan van mij houdt ;-)) Een grote auto vind ik niet eens handig. Met die van mij scheur ik lekker over de dijk, ze past overal tussen. Mijn man weet wel beter dan dan heilige ringetje boven mijn hoofd, haha.

 11. Zo jammer dat ik [man ook niet ] geen rijbewijs heb .Maar ik denk wel goedkoop want ik vind hard rijden heerlijk op de snelweg en het zou mij veel bekeuringen kosten ben ik bang voor haha .Met een Nichtje van man en haar Duitse echtgenoot [ zijn echt hardrijders] in zijn grote BMW op de snelweg ,220 km per uur en het mocht van mij best wat harder want ik genoot er van ! Wel moet ik 100% vertrouwen hebben in de bestuurder . Maar ach met mijn versnelling in 7 fiets ik ook lekker ,grijnzzzzzzzzz
  Liefs Elisabeth

  • Ik denk als je geen auto gewend bent, dat je ‘m niet mist. Mijn rijbewijs heb ik nog maar 14 jaar. Ik ben laat begonnen met lessen. Toen ik 2 x gezakt was, zei mijn moeder: “stop er nou maar mee, je leert het toch nooit.” Toen beet ik me er helemaal als een pitbull in vast.
   Volgens mij kun je nergens zo fijn hard rijden als in Duitsland, al zie ik mezelf geen 220 km p/h rijden.
   Ik stap voor geen goud bij iemand achterop de motor. Als ik motor zou willen rijden, zou ik liever zelf het motorrijbewijs halen.
   Lieve groet

   • Helaas waren mijn ogen al heel jong erg slecht dat een rijbewijs er niet in zat ,argghhh echt balen dus .En echt zo gaaf in een dikke vette BMW keihard op de snelweg haha ,je weet niet wat je mist haha !!

 12. Jammer dat dit jouw auto niet is want ik vind het een juweeltje! De mijne is 9 jaar jong met ruim 190.000 op de teller (diesel, dus ze kan nog even mee), en ik rij er graag in. Ik rij sowieso graag auto, maar niet in de auto van mijn man als hij ernaast zit. Dan krijgen we geheid ruzie.

  • De katterug is echt een juweeltje! Ik ben ook een groot fan van de ouderwetse kever.
   Mijn man is zo makkelijk… Als hij naast me in mijn auto zit, onthoudt hij zich van elk commentaar;-)
   Als je ruzie kan vermijden zou ik dat zeker doen!
   Groetjes Kakel

  • Helaas is dat toffe karretje niet van mij…
   Ik rijd in een klein model Toyota. Een flinke aanrijding en er is niet van over, vrees ik.
   De tijd van degelijkheid lijkt idd voorbij!
   Lieve groet

  • Daar zie ik Joris wel voor aan:-) Ik rijd zelden op de snelweg, dus die ene keer dat ik rijd wil ik er wel van genieten.
   Twee bekeuringen heb ik tot nu toe gehad, en dat was op hetzelfde stukje weg: een keer heen, en een keer terug.
   Het was in de herfstvakantie en ik was naar de veiling geweest. Er hingen borden dat er vanwege wegwerkzaamheden maar 50 km/h gereden mocht worden. Er was geen werk te bekennen, dus ik reed 80, want het was een provinciale weg. Is een goede leer geweest.

 13. Zo’n briefje krijg ik nou nooit onder de zwiepers, mijn man wel, alsof zijn auto zoveel mooier is dan de mijne.

  Ik mag bij mijn man ook geen commentaar geven als hij rijdt, dus denk ik vaak.. eigen schuld dikke bult als hij weer eens de verkeerde afslag neemt. Hij stapt zelden in mijn bakkie, hoewel er geen deuk ingereden is.

  Geniet van je karretje.. hij brengt je van A naar B en dat is toch uiteindelijk de bedoeling 🙂
  Fijn weekeinde!

  • Ik denk dat het niets met het mooie van mijn auto te maken heeft, maar gewoon omdat het een auto is die heel lang meegaat (een Toyota Starlet.)
   Sinds we Rosa hebben, rijdt Joris in mijn auto. Want een hond in de zijne…het idee alleen al… Aansteller!
   Jij nog een fijne zondagavond!

 14. Ik had laatst twee mannen in mijn auto, echtgenoot en vriend, en ik reed want zij hadden gedronken. Ik hou ook van pittig en die kerels zaten bij iedere bocht, die je hier genoeg hebt, te gillen als oude miepen. Ik ben gewoon door gekard en heb zitten gillen van het lachen.

  • Ik ben geen wegpiraat, hoor! Ooit zat ik bij iemand in de auto en die bleek gedronken te hebben. Heb ik me onderweg uit de auto laten zetten. Was echt vreselijk!

 15. Goede morgen Mirjam, mooi zo’n auto , maar ik denk dat als er 65.000 op de teller zou staan, dat hij de klok al een paar maal rond is geweest. Ik lees dat het niet echt jouw karretje is, jammer want zo’n klassieker is altijd mooi lijkt me. Nu rijd ik zelf in een corsa van 18 jaar oud met 135.000 op de teller, en ik reed niet zoveel per jaar, al is dat nu meer geworden. Gelukkig vond mijn man het nooit erg om naast me te zitten en bemoeide hij zich ook niet met de navigatie. Wij hadden in geen van beide wagens een tomtom of een mariemarie 😉 Ik heb die nog steeds niet, gewoon een wegenkaart bekijken en eventueel een routebeschrijving uitdraaien, dan komt een mens ook waar die wezen moet.
  Fijne vrijdag gewenst.

  • In mijn man zijn auto zat bij aanschaf een navigatiesysteem. Als ik wil kan ik zijn oude, losse gebruiken, maar ik vind het ondingen. Ik tik liever de te rijden route bij Google in en print de route uit. Alleen in woonwijken vind ik een mariemarie wel handig. Alhoewel ik het dan nog presteer verkeerd te rijden…
   Lieve groet

 16. Jammer dat het jouw auto niet is, ik vind het een schitterend model. Ik heb niet snel dat ik me met iemands rijden bemoei, wel heb ik besloten niet zomaar meer met iemand mee te rijden die denkt dat hij een formule 1 coureur is. Ik stap namelijk graag levend uit een auto. Maar ik kan probleemloos naast mijn vrouw en dochter zitten, als ik dan al ergens commentaar op heb dan is het op de muziekkeuze, soms heb je genoeg Marco Borsato gehoord (in mijn auto zit een CD met andere nummers, die ik leuk vind…..).

  • De Volvo katterug is mijn favo klassieker, net als de oude kevers!Heb ik gewoon een groot zwak voor.
   OMG: Marco Borsato, arme jij:-) Mijn dochter leent regelmatig mijn auto en ik zit zonder problemen naast haar. Ooit ben ik eens bij iemand in de auto gestapt die gedronken had. Toen heb ik me er onderweg uit laten zetten. Ik voel me geen formule 1 coureur, hoor.

 17. “Op de terugweg zat hij met knikkende knieën naast me. Hij mocht geen commentaar leveren, want dat kon-ie op de trekhaak gaan zitten.” Hahaha, hoorde je me lachen? 😛 En nee, nooit weg doen. Lekker koesteren, het is een pracht!

 18. Hahahahaha niet alleen hebben we dezelfde naam en houden we van doorrijden, maar we zeggen ook hetzelfde. Geen commentaar anders kan je op de trekhaak zitten zei ik ook altijd hahaha. Alleen sinds ik mijn eigen auto heb, zit er geen trekhaak meer op.

  • Roos rijdt regelmatig in mijn auto en als haar vader er dan naast zit, heeft-ie overal op- en aanmerkingen op. Ik heb al gezegd tegen haar: “Zet hem onderweg een keer uit de auto, dan piept-ie wel anders.” Doet ze natuurlijk niet, maar het zou wel eens goed voor ‘m zijn!
   Ik kan al een hele tijd niet over de dijk rijden, want die wordt verzwaard. Daar kan ik ook zo lekker over scheuren…
   Leuk, zoveel raakvlakken.

  • Het is grappig om te horen hoe verschillend mannen over de stem van de navigatie denken.
   De een zegt: “Ik laat me door een vrouw niet de weg wijzen.”
   En een ander: “Ik ga liever met een vrouw op stap dan met een kerel.”
   Zonnige groet

 19. o,o, die durft!! Leuk karretje hoor! Had ooit daar een oude blauwe Kever.
  Ja, zeg, doorrijden met die handel, anders kun je net zo goed gaan fietsen.
  Groet, Wilma

 20. Nee toch?? Is dat jouw auto? Zolang je er niet doorvalt, houden meid! Nee, 65000km, onmogelijk (zeg ik tegen mezelf) 😀
  Ik lag in een deuk toen ik las: Wanneer stijgen we op. Het stemmetje hoorde ik, hahahaha, de max!!

  • Ik ben geen snelheidsduivel, ik rijd alleen hard als het kan. Dus die bibberende knieën waren nergens voor nodig.
   Maar helaas, Bea: de foto is niet van mijn auto… Ik heb alleen wel een zwak voor de Zweedse katterug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *