Circus

Voor het eerst sinds mijn heugenis streek er in ons dorp gisteren een circus neer.
Met een verkreukeld slaaphoofd hield ik bij het uitlaten van Rosa het plaatsen van de tent, caravans en dierverblijven in de gaten.
Ik vraag me altijd af wat er werkelijk schuilgaat achter de mannen met spierballen en honkbalpetjes, en de hoogblonde vrouwen van eind veertig die in petticoats de dubbele flikflak op een galopperend paard maken alsof slijtageverschijnselen aan hen voorbijgaan.
Mijn eerste impuls was dan ook te blijven staan tot het hele circus overeind stond maar de wind schuurde te veel tegen mijn wangen.
Ik nam me voor ’s middags terug te komen om persoonlijk kennis maken met een paar olifanten die ergens achter een dun draadje groenvoer zouden staan vreten. Met een beetje geluk geflankeerd door een stel spugende lama’s. Wat spektakel in het leven is altijd goed voor een mens.

Voor het gemak had ik buiten de nieuwe wet gerekend.
Met ingang van 15 september (gisteren, wat een toeval!) is er een optreedverbod van wilde dieren in Nederland. Ook het vervoer ten behoeve van optredens is verboden.

Nou had ik al regelmatig mijn bedenkingen over circussen. De kooien van tijgers zijn ijsberend klein en de penetrante lucht van pis eeuwig aanwezig.
Olifanten treffen het beter. Ze zijn toegankelijker in de omgang en zullen zich door trainingen en optredens minder snel vervelen dan soortgenoten in een dierentuin.

Toch had het optreden van de tijgers wel wat.
Je hoorde en rook ze fantastisch en ook de vraag of ze al dan niet zouden ontsnappen hield de gemoederen flink bezig. Er zat steevast een tijger tussen die niet deed wat de dompteur wilde, en dan dacht je: hoort dit bij de act of gaan we straks echt iets beleven?

De nieuwe wetgeving zal een totale omslag in de circuswereld zijn maar ik sta voorop als het om dierenwelzijn gaat. Als de verzorging van de uitgeprocedeerde circusdieren maar wel voorop staat.
Mij lijkt een optreden van varkens amusant. Dat zijn heel intelligente beesten. En zodra ze klaar zijn met hun optreden kunnen ze lekker naar buiten en door de modder rollen.
Geef toe: waar heb je dat de afgelopen decennia in Nederland nog kunnen zien?

varken in de modder

68 thoughts on “Circus

 1. Ik heb nooit zo van circussen gehouden. Clowns vind ik niet om te lachen en Pierrot maakte me als kind zelfs verdrietig. Wat is een circus zonder ”wilde” dieren. Ik vrees dus dat het einde verhaal is voor de circussen. Ben uiteraard wel voor het welzijn van dieren. In een dierentuin horen ze ook niet maar ze hebben wel meer ruimte.

 2. Ik ben altijd tegen circussen geweest vanwege clowns.

  Haha nee hoor, vanwege de wilde dieren. Zo bezoek ik ook geen dierentuinen of dolfinaria. Dieren horen in het wild te leven. Waar ze vandaan komen.
  Goed dat er eindelijk een verbod is. Het zal wel een circus hier en daar de kop kosten, maar dat moet dan maar.

  Je blog laad -bij mij iig- echt weer tergend langzaam.

  • Ik fronste even toen ik je eerste regel las. Daarna begreep ik dat het een echte John-reactie was 😀
   Bedankt voor je reactie over mijn blog! De “helpdesk” heeft het probleem verholpen.
   Lieve groet

 3. De nieuwe wet zal waarschijnlijk een nekslag worden voor enkele circussen van de paar die er nog resten.
  Dieren horen eigenlijk ook niet in een kooi van 2 bij 2 meter… ook niet in zulk soort dierentuinen.
  Helaas menen wij mensen het recht te hebben om dit voor dieren te beslissen. Terwijl wij ons als mieren uitzwermen over de aarde, verjagen we de dieren en natuur.
  Laten ze eens mensen in een kooi zetten en mee paraderen… maar ja, dat gebeurd ook al, als ik sommige louche en x-rated sites zie… tja…
  ik heb geen moraal in mijn relaas, helaas is dat bij veel menselijke handelingen niet mogelijk. 😉 🙂

 4. Ik kom te weinig in Nederland om te weten hoe vaak je door de modder rollende varkens kunt gadeslaan.
  Hier in België zijn alvast genoeg varkens, maar of die ook veel buiten mogen is maar de vraag.
  Maar circus… tja, ik ben geen echte voorstander.

 5. 25 jaar geleden ben ik voor het eerst (en het laatst) naar een circus geweest met mijn dochter die toen een kleuter was. Ik had gehoopt om er op zijn minst een leeuw te zien maar de enigste dieren die er optraden waren paarden, toen al. Toch vonden wij het hele circusgebeuren heel leuk want uiteindelijk was het ons (versta mijn dochter) om de clowns te doen 😀
  Tja, die wilde dieren. Ik vind het goed dat ze niet meer mogen ‘optreden’, ocharme, die gaan toch niet echt een leuk leven gehad hebben als circusartiest 🙁
  Varkens, dat zou nog wat zijn, zo’n hangbuikvarken ziet er best leuk uit en grappig. En ganzen, die kunnen zo mooi achter elkaar stappen. Op muziek zou dat ook nog een attractie zijn. Het zou de circusmensen ook heel wat geld besparen, die beesten eten merkelijk minder dan wilde dieren. Varkens zouden zelfs blij zijn met afval van eten (of heb ik dat nu verkeerd voor?) Als ze goed zouden aanpakken zou het circus weer een succesvol iets kunnen worden 😉

  • Kinderen zijn gek op dieren, dus ook in een circus. Maar ganzen, pony’s, varkens en kamelen zijn ook zeker leuk.
   Ze zullen met de verandering mee moeten gaan; ze hebben geen andere keus.
   Lieve groet

 6. Toch ook moeilijk voor de dieren, die worden uit hun vertrouwde omgeving gehaald en hun mensen zijn plots verdwenen. En de circusmensen mogen ze dan wel houden, maar ik denk dat het niet te betalen zal zijn om een olifant alleen al eten te geven en vergeet de dierenartskosten niet. Als kind vond ik de tijgers het spannendste maar nu weet ik wel dat zo’n dier niet in een kleine trailer thuis hoort, maar toch . . . een circus zonder dieren , een ouderwets circus zal wel verdwijnen. Van mij mogen ze die ook wel eens forse subsidie geven en als cultureel erfgoed zien.

  Varkens kunnen beter optreden dan opgegeten worden, ik word altijd beroerd als ik zo’n veewagen zie in een file waar die snuitjes uitsteken, op weg naar de slacht. Ik eet al lang geen vlees meer, maar toen mijn man nog leefde , die at wel vlees, kreeg hij een paar keer in de week maar vlees en dan ook nog van de bioboer. Dan maar wat minder eten en meer betalen.
  Fijne donderdag gewenst.

  • Dieren die al 30 jaar door dezelfde eigenaar verzorgd worden, kun je daar ook niet weghalen.
   Wel jammer dat ze nu de dieren aan Duitse circussen kunnen verkopen omdat daar de regel nog niet geldt. Maar België en Scandinavië gingen Nederland al voor. De rest zal mettertijd wel volgen.
   Ik vind het ook een vreselijk gezicht om veewagens naar de slacht te zien rijden. Wij eten ook minder vlees en kopen het bij de bio-slager. Geeft nog een beetje goed gevoel.
   Lieve groet

   • Circus mensen worden meestal ingehuurd per seizoen, compleet met hun dieren ( in dit geval) Dus ik neem aan dat ze niet alleen hun dieren naar Duitsland zullen sturen, maar er samen met hun dieren een contract af zullen sluiten. Meeste dompteurs houden echt van hun dieren en zullen ze niet zomaar alleen verkopen, bovendien hebben ze dan geen nummer meer. Een dompteur kan niet zomaar opeens een act op het slappe koord hebben natuurlijk.

 7. Ik moet steeds lachen, als ik zie hoeveel jij weer hebt geschreven! Mooi 🙂 Los van de inhoud natuurlijk, want dat van de dementors, dat snap ik helemaal. En over circussen, tja ik ben er niet uit. Ik wéét niet of dieren goed verzorgd worden, maar veel ruimte zullen ze zeker niet hebben. En de angst voor de dompteur gun je ook geen dier. Wel was het een mooie show en vooral heel knap allemaal!

  Dankjewel voor je reactie bij mij Mirjam! Je ziet het helemaal goed, zo is dat ook voor mij: als diegene wat ellende met zich mee moet slepen, neem je dat er toch bij. Ik krijg zoveel van haar. En het kunnen delen van de eigen ellende (van diverse aard) draagt bij aan geluk… Ik heb geleerd te leven met nare dingen van vroeger en nu, zij is onderweg maar vindt zichzelf lastig voor anderen; maar juist het samen zijn, het delen van alles, is belangrijker dan al het andere. Dus, dan delen we toch mede wat nare dingen…
  En zonder haar zou het zeker weer héél stil en kaal zijn…

  Liefs en wat ☼ erbij 🙂

 8. soms denk ik, misschien doen die dieren wel graag kunstjes, zijn ze blij dat hen iets aangeleerd wordt, k weet het niet
  hier zie je nog zelden een circus, de laatste die hier in t stad neerstreek had een pony en geiten bij
  misschien volgende keer een varken 🙂
  zelf ben ik nog nooit naar een circus gaan kijken, maar als de varkentjes mee doen, wie weet ga ik dan wel eens

 9. Helaas is de tijd niet aan de circussen voorbij gegaan en wil de moderne maatschappij geen vermaak meer in een tentje, men heeft meelij met de dieren, die niet op het bord liggen om verorbert te worden. En de Clown lacht met een traan …… binnenkort te zien in een app op de smartphone.

  • Het is een enorme ommezwaai voor circussen maar de nieuwe wetgeving lag in 2012 al op de tekentafel. Veel circussen vervoeren hun wilde dieren naar Duitsland waar ze nog wel op mogen treden. Maar ik deel je mening over de bio-industrie!
   Lieve groet

 10. Aan de ene kant werd het tijd ook dat dat eens verboden werd.
  Maar aan de andere kant, wat een leed veroorzaakt dit toch weer bij de verzorgers die zich van geen kwaad bewust zijn en van die beesten houden.

 11. Ik begrijp de ophef niet over “wilde dieren”in het circus. De beesten zijn allemaal in gevangenschap geboren en dus eigenlijk net als koeien en varkens gefokte dieren. Mits goed verzorgd zie ik het probleem niet en is zo’n “wilde tijger of leeuw” zeker niet slechter af dan bijv. een ” hulphond” !

  • Wat dacht je van vleeskoeien en varkensstallen? Volgens mij hebben die het nog slechter getroffen.
   Maar de circussen hebben 2 1/2 jaar de tijd gekregen aan de maatregel te wennen dus moeten ze nu niet mauwen.

 12. Soms denk je echt dat sommige mensen onverslijtbaar zijn, zonder gris haartje.
  circus is ook een aflopende zaak nu er geen wilde dieren meer zijn, die zijn juist het spannendste voor het circus.
  Wie weet is en varkentje veel leuker om naar te kijken. Hans

  • Of een zeehond! Vanmiddag zag ik tijdens de voorstelling (ik liep buiten met de hond) een vrouw verkleed als zeemeermin de oversteek naar de publiekstent maken. Het was een hele worsteling. Ze had beter kunnen zwemmen; alles is zeiknat 😉
   lieve groet

   • Ja, met deze regen buien verzuipt een grasveld snel, ik zie dat hier ook bij de feesttent, waar men vanaf vrijdag 4 dagen feest hebben. Hans

   • Morgen wordt een droge dag! Neem het ervan als het kan.
    Daarna maar bij regen de tent in om te schuilen…
    Lieve groet

 13. Doet me terug denken dat dolgelukkig was dat ze naar het circus mocht gaan . Toen waren wilde dieren herl gewoon het hoorde gewoon zo. Nu is klein meisje groot en beseft ze maar al te goed dat wilde dieren niet meer van deze tijd is

  • Roos vond het ook fantastisch. Die moest ik vastbinden op een stoel anders had ze er heel de voorstelling bovenop gestaan. Maar ja, andere tijden, andere regels…

 14. hier bij ons is dergelijke wetgeving al een tijd van kracht…

  de rondreizende circussen zijn zeldzaam geworden en dit is daarom niet aan dit verbod te wijten..

  en varkens kunnen allicht leuk zijn, maar het mag ook niet

  • Mogen in België helemaal geen dieren meer optreden in circussen? Dan liggen jullie voor op de rest van Europa.
   Ik denk dat varkens het in een circus beter hebben dan in de bio-industrie.
   Lieve groet

 15. Het circus stond bij mij synoniem aan tijgers, olifanten en clowns. En de popcorn…..

  Ik ben benieuwd hoe het circus bij jullie weer vertrekt… of heeft Sara nog een plekje vrij voor een olifant?

 16. Goedemorgen Kakeltje,

  Een circus zonder wilde dieren is nog steeds een circus: kijk maar naar het cirque du soleil!
  Ik ben blij, dat de dieren niet meer hoeven op te treden.
  Maar ik hoop wel, dat de opvang goed geregeld is…

  Haha… die ene van de Familie Bofkont: doe mij ook maar weer eens een modderbad…

  Dagdag…
  Heb het goed vandaag…

  X, Marlou

 17. Ik ben het er wel mee eens dat de wilde dieren uit het circus verdwijnen. Alleen niet met de manier waarop het nu wordt uitgevoerd. Geen nieuwe dieren meer akkoord, maar opvang van dieren die gewend zijn aan het circus is ook niet goed voor deze dieren.

  • Ik ben het met je eens dat het idioot is om olifanten die je al 35 jaar hebt van de hand moet doen of werkloos laten zijn. Verveling zal de dieren ook geen goed doen. Maar zo gaat het altijd in Nederland: hollen of stilstaan.

 18. Echt een dilemma, ik weet dat een hokje niet de beste plek is voor een leeuw of tijger, aan de candere kant vind ik dieren eigenlijk wel bij een circus horen. Zonder dieren wordt een circus variété en hebben we dus eerdaags geen circussen meer.

  • Ik snap je “hang” naar het variété ook wel, maar een verandering ten goede van de dieren kan geen kwaad.
   Leven is verandering. Maar een circus van acrobaten is aan mij niet besteed!

 19. Een circus zonder wilde dieren is geen circus, daar hoef ik niet naar toe. De grote katten zijn beland bij stichting Pantera of bij stichting Leeuw (hoenderdaell in anna paulowna), waar ze nog een leuke oude dag zullen hebben. Ik vrees dat olifanten en giraffes gewoon een spuitje krijgen, uiteindelijk zijn die het slachtoffer van die zogenaamde dierenvrienden. Die vergeten voor het gemak dat de circussen altijd heel goed zorgden voor hun wilde dieren, daar moesten ze het toch van hebben!
  Ik zou dus maar naar de voorstelling gaan van dat circus, want de volgende keer dat een circus langs komt zou wel eens heel erg lang kunnen gaan duren!

  • Eigenaren die olifanten al 35 jaar hebben, kunnen ze niet zomaar de rechten ontzeggen. De dieren mogen alleen niet meer optreden. Of ze verkassen de wilde dieren naar Duitsland waar ze nog wel mogen optreden.
   Ik heb pas een filmpje gezien van Stichting Aap van hun afdeling in Spanje. In Zuid-Frankrijk stond al 13 jaar lang (!) een aantal trailers met tijgers en leeuwen. Ze kregen te eten en verder niets. Uiteindelijk heeft de iemand van het ministerie zich ermee bemoeid omdat vakantiegangers langs de péage erover klaagden. Nu genieten de dieren van een rustige dag in Spanje. Was een mooi filmpje om te zien. Eind goed, al goed!
   “Ons” circus heeft geen wilde dieren. Alleen een paar lama’s en een kudde honden.

 20. Toch heel erg triest de manier waarop er met dieren wordt omgegaan. Zeker niet alleen circusdieren. Neem eens een kijkje in asiels en wat met de vele vele illegale hondenfokkerijen…
  Varkens rollen in de modder??? Was het maar waar. ze rollen massaal van de lopende band…

  Liefs, Ria

  • Die laatste regel is treffend… Over de nieuwe wetgeving is niet goed nagedacht, maar er is een begin!
   Vreselijk wat er allemaal met dieren gebeurd. Toch kijk ik liever naar de goede opvang die ook gegeven wordt. Kijk maar eens hoeveel goeds Stichting Aap doet.
   Lieve groet

  • Ik hoop dat de circusdieren een goede oude dag krijgen. Ze verdienen het!
   Het is wat Cassilda al schreef: de wilde dieren zijn de mensen.
   Bedankt voor je poëtische reactie.
   Lieve groet

 21. Half jaar geleden bij Renz geweest.. Nee de Nederlandse zonder wilde dieren. Het was leuk om naar te kijken. Alleen gaat het niet zo goed met ze en zijn ze misschien aan het einde van de maand wel failliet.

  Love As always
  Di Mario

 22. Gelijk heb je wat betreft de ellendige leefomstandigheden van circusdieren.
  Als kind wist ik echter niet beter of die dieren genoten volop. Toen het machtige circus Boltini in ons dorp een aantal voorstellingen gaf, zat ik op de eerste rij met open mond te gapen naar zoveel kunde. Wat een grandioos spektakel was me dat, zeg!
  Vandaag de dag is circus verworden tot slap kindervermaak. Tenzij het Cirque du Soleil heet. Want heden vergaap ik me daar met open mond aan. Stukken beter voor de dieren bovendien.

 23. en nu gaan alle dieren weer weg? Nee want ze mogen niet getranspoteerd worden?? Dus is er in je dorpje een dierentuin nu?!?!
  Nah als ik dan in de buurt ben gaan we samen naar de zoo, met Rosa. Lekker koffieleuten in het restaurantje(wat er mss nog niet is)?
  see you later!!

  Wilma

  • “Ons” circus heeft geen wilde dieren. Alleen lama’s, wat pony’s en heel veel honden.
   Vanmiddag zag ik een vrouw verkleed als zeemeermin de oversteek van de caravan naar de circustent maken. Ze liep, maar ze had beter kunnen zwemmen. Het terrein is zeiknat.
   Het stomme van de nieuwe regel is dat je de dieren wel in je bezit mag hebben, maar ze mogen niet optreden. Ook geen waterdichte regel wat betreft betere leefomstandigheden. Maar ja, het is een begin.
   Desnoods naar de kinderboerderij, Wilma, wat maakt het uit? Wij maken het gewoon gezellig!
   Bye bye <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *