Loslaten

In korte tijd zeiden drie mensen tegen me dat ik Roos moest loslaten.
Ik vroeg me af: is dat een hint van het universum?

De eerste viel erover dat Roos op haar 19e nog thuis woont.
Het is wat! Je zou bijna denken dat ze het naar haar zin heeft.
Als Roos wil, kan ze op kamers, maar ze kijkt wel link uit: kan ze alles zelf doen, moet ze een baantje zoeken en houdt ze minder tijd over voor leuke dingen. En ze vindt ons nog zo gezellig 🙂

Nummer twee vond het “bezopen” dat Roos doordeweeks om 23.30 uur thuis moet zijn en geen lid mag worden van een studentenvereniging.
Ik zie er de opwinding niet van af. Die regel is de nuchtere wet van de beperkte mogelijkheden. Kind ziet het leven als één grote feestelijke uitverkoop. Ze vindt studeren leuk, maar alles leuker dan studeren.
Uitgaan vinden Joris en ik prima, maar wel in het weekend; niet als ze de volgende dag college heeft.

Dame drie was verontwaardigd dat Roos geen fatsoenlijk baantje heeft. Vier uur per week bijles geven aan middelbare scholieren vond de vrouw onder de maat. Studenten leiden immers een “zeer gemakzuchtig leven?”
Nou ben ik niet te beroerd mijn mening te geven, maar ik had geen zin in een conflict en veroorloofde me slechts de kritische vraag hoe de vrouw dat wist, want geen van haar drie kinderen hebben gestudeerd. Ze keek me aan alsof ik haar geslagen had.

Als het op m’n kind aankomt, ben ik manisch positief. Ik ga er niet prat op dat haar hersens uitstekend ontwikkeld zijn; talenten heb je niet voor het uitzoeken. Het maakt ook niet uit wát je studeert; ieder kind doet wat het kan. Een mbo-opleiding is ook een vervolgstudie. Is een beetje geestelijke ondersteuning van de ouders dan zo erg?

Roos zit in het tweede jaar van haar studie en werkt zich te pletter om toegelaten te worden tot het Honours-programma. Daarnaast heeft ze nog ritsen hobby’s (pianoles, Erasmuskoor, gitaar spelen, sport) en vriendinnen (uit eten, naar de film, veelvuldig ouwehoeren). Wij betalen haar opleiding en uitjes met plezier maar er moet wel iets tegenover staan, en dat is inzet.

Zeg nou zelf: van die paar regels gaat Roos toch niet dood?
Soms vraag ik me af of mensen loslaten niet verwarren met gemakzucht…

100 gedachten over “Loslaten

  1. Lieve Kakel, gelijk heb je die oenen van antwoord te dienen, waar halen ze al die onzin vandaan? Je moet en màg je ook niet met de opvoeding van andermans kinderen bemoeien, je weet er gewoonweg het fijne niet van. Ik kan alleen maar zeggen, jullie en haar kennende, dat haar alle kansen voor een mooi, rijk leven geboden worden en ze die met beide handen aangrijpt zo te zien. Want ze slaagt er toch maar mooi in schitterende resultaten te behalen hé? Jullie mogen fier op haar zijn en zij op zichzelf!

  2. Ik zou graag wat tegen die 3 mensen zeggen. Hallo ze is PAS 19. Flikker toch op zeikerds. Kijk ff om je heen voor een bijbaantje is ze al te oud als ik de advertenties moet geloven. Moet ze dan met 21 de schuldsanering in? Eerst studeren, sparen, volwassen genoeg worden en dan ergens dan ga je eens nadenken als ouder. Tegen die tijd is ze je vast zat Kakel gaat ze vanzelf. Ik was 26 toen ik samen ging wonen en ik kan je 1 ding zeggen. Ik heb genoeg studentenhuizen gezien om te weten dat jouw lieve Roos vooral op jouw bank met de hond moet blijven knuffelen. Zullen we hier over 10 jaar op terug komen?

    • Nou Liesbeth, je haalt de woorden uit mijn mond 🙂 Wat is nou 19 jaar? Het lijkt heel wat. Lijken, hè? Ze weten meer dan wij op die leeftijd, maar kunnen minder. En ze kan de rest van haar leven nog werken…
      Lieve groet

  3. Wat een nare vrienden heb je als ze zo over je oordelen!
    Zo lang als maar mogelijk in huis wonen met zo weinig mogelijk regels, en wat goede inzet, kom je een heel eind.
    Ze moet toch ergens wonen.

  4. Als je studeert kun je er beter serieus mee bezig zijn, voortijdig stoppen gaat namelijk veel geld kosten.
    Discipline is niet slecht voor een mens, zoon zei toen ook ik woon liever thuis, scheelt me een hoop gedoe naast de studie.
    Maar weet wel dat buitenstaanders altijd precies weten hoed jouw en de zaken van Ross moeten gaan.
    Want als je over een anders praat hoef je het niet over jezelf te hebben. Hans

  5. Hahaha, mooi je verhaal en ik lag ook dubbel om de reakties. Als in, dat ik het er mee eens ben hoor. Waar halen de mensen het lef vandaan he; niet alleen zoals ook door jou opgemerkt, de deskundigheid (dat zou ik vaker willen durven vragen, haha), maar ook hun mening.

    Ook op je 19e staat alles nog in het teken van leren, niet alleen je studie maar ook het oefenen met zelfstandigheid, verantwoordelijkheid nemen en je sociaal funktioneren. Dat moet je allemaal op de één of andere manier leren en oefenen. Dat kun je op allerlei manieren doen, dàt vind ik wel. Voor sommigen kan dat goed in het “wilde studentenleven”, als het organiseren van je leven nooit zo’n punt is geweest, of als vallen en opstaan juist je manier is. Ik ging op mijn 17e op kamers en vond het prima.
    Het afgeven op “het studentenleven” (dat voor iedereen anders is en tegenwoordig niet zo veel spielerei meer kent) vind ik erg misplaatst, voor sommigen is dit de manier om volwassen te worden en in een maatschappelijk leven te rollen. Zij hebben deze weg nodig.

    En dan zijn er dus de anderen. Er zijn genoeg mensen (jongeren ) die van zichzelf weten, of waarvan de ouders het weten 🙂 , dat ze een geleidelijker weg nodig hebben naar volwassenheid en een carrière. Tijdens hun studieperiode nog veel vaste waarden en oude banden nodig hebben, de familie dus en de vertrouwde omgeving. En als je genoeg vrienden hebt ben je gezegend en heb je geen studentenvereniging nodig!
    Duss… in huis zijn er huisregels; dat is, sputterend of niet, waarschijnlijk een reden dat ze graag thuis blijft!

    Ieder zijn of haar weg hè. En als jullie het eens zijn is dit waarschijnlijk het allerbest voor haar.
    Je moet natuurlijk wel rekening houden met het groeien, regels soms aanpassen, ach dat weet je wel.
    Ik moet nu wel lachen om mijn vader die er op mij 21e nog moeite mee had, als ik in het weekend thuis was en soms graag een nachtelijk tv programma wou kijken (popfestivals!). Dat viel buiten de huisregels; tja….

    • Met mijn vader heb ik het ook getroffen. Hij kwam me rustig om 1 uur ’s nachts in het weekend ergens ophalen met de auto.
      Dat had hij liever dan dat ik op de fiets naar huis kwam. Nu begrijp ik waarom 😉
      Bedankt voor je uitgebreide reactie!
      Lieve groet

      • Klasse! Vind ik ook een prima manier ja, gewoon ophalen. Op een afgesproken tijd natuurlijk. Maar, kwam het dan wel eens voor dat je laat was op die tijd, en dat hij je ging zoeken? Want dat lijkt mij (ik heb dat van geen van de kanten meegemaakt) heel erg lastig.

      • Ik zorgde wel dat ik op tijd was. Anders kon ik de volgende keer wel naar huis komen lopen 😉 Nee hoor, mijn vader was en is heel makkelijk!

  6. Nou zeg. Wat zijn die mensen bemoeizuchtig! Is het een nieuwe regel dat mensen op hun achttiende per se het huis uit moeten? Negentien is toch een prima leeftijd om nog thuis te wonen? En het lijkt me logisch dat, zo lang ze nog in jullie huis woont, ze zich aan jullie regels moet houden.
    Trek je vooral niks aan van de bemoeials.

  7. Waar bemoeien mensen zich mee zeg? Roos is pas 19! als ze nu tegen de 30 zou lopen…..dan was het misschien een ander verhaal.

    Maar dan nòg, niemand heeft zich te bemoeien met andermans zaken.
    Ik kan mij goed vinden in het commentaar van Frederique hierboven, zo zie ik het zelf ook. XX

  8. Roos heeft volgens mij de keuze om zich naar deze regels te voegen, of niet en het zelf te gaan regelen. Niets mis mee. En ’s avonds doordeweeks thuiskomen om 23:30 uur is toch niet heel vroeg? Totdat er een vriendje in het spel is, dan wil zij natuurlijk niet elke avond meer thuis slapen, maar ach dat zie je dan wel…

  9. Waar bemoeien die mensen zich mee? Lisanne hier is 19, doet nu 2e klas hbo toerisme. Ze moet 2 keer in de week koken en doorgeven waar ze uit hangt, wat met de moderne smartphones niet echt lastig is. Ze mag zo lang thuis wonen als ze wil! We hebben geen tijd dat ze thuis moet zijn, is haar eigen verantwoordelijkheid. Ze is leiding bij scouting en heeft een zaterdagbaan bij de slager, wil ze allemaal zelf! Ik hoop dat ze later met veel plezier terug kijkt op haar jeugd, en dat wij het opvoeden (je als ouders overbodig maken) goed is gelukt.

    • Jouw dochter is ook actief op vele fronten. Volgens mij komen dergelijke mensen het verst. Niet dát ze per se ver moeten komen. Roos is al goed genoeg zoals ze is en jij zal precies hetzelfde over Lisanne denken. Werken kunnen ze de rest van hun leven nog!

  10. Hoi Mirjam
    Wat een verstand!
    Dat laat je toch langs je brede rug glijden mag ik hopen?
    Jullie zijn goed bezig, en wat is nou 19 jaar? Dan ben je toch nog een kind!
    Laat ze maar kletsen!
    X

    • Ja hoor, het glijdt zo – hopla – van mijn rug. Voor mij part was Roos een jongen geweest die op ballet wilde. Ik sta altijd achter mijn kind. Zo hoort het toch?
      Lieve groet

  11. Kinderen hebben regels nodig en als je negentien bent, ben je gelukkig nog steeds ‘kind’. Blijkbaar doen jullie het heel goed, anders was ze wel gevlogen. Gewoon zo doorgaan.

  12. Volgens mij wonen kinderen steeds langer thuis maar dat geheel terzijde.

    En verder gewoon lekker doen wat jullie met z’n drietjes het beste vinden.

  13. Ach ja lieve Kakel mensen willen zich zo graag overal mee bemoeien .Laat ze maar lekker kletsen en gewoon het gesprek niet eens meer aangaan ! Jullie hebben het goed en ja als je thuis woont als 19 jarige zijn er gewoon wat regels en dat is toch normaal .Geniet maar gewoon zolang jullie Dochter nog thuis woont
    Liefs Elisabeth

  14. Mijn oudste was rond zijn twintigste de deur uit, moest zijn eerste studiejaar verplicht intern, Hogere Hotelschool. Bij de andere twee zei ik weleens dreigend dat ze met hun 23ste hun tas aan de deur zouden vinden.
    Die waren ruim 23 jaar toen ze zelfstandig gingen wonen. Ze vonden het gezellig thuis, wij ook! Niks mis mee.

  15. Fijn dat ze thuis kan wonen. Uit huis kan altijd nog en daarbij kost dat nogal wat. Mijn kinderen mogen thuis wonen, mits ze werken en/of leren. Om elf uur gaat de deur op slot dus moeten ze binnen zijn. In het weekeinde gaat de deur om acht uur pas weer open;-
    ).

    Regeltjes geven duidelijkheid en als dat goed gaat is het prima thuis. En mensen hebben altijd wat te zeiken… zegt meer over hunzelf dan over jou.

    • Ik zeg precies hetzelfde: regels geven duidelijkheid. Dan zeggen mensen: ‘Ja, maar als ze op zichzelf woont doet ze waar ze zin in heeft.’ Natuurlijk, maar ze woont nog niet op zichzelf. Dus zijn er regels 😉

  16. Kind

    de meeste moeders
    laten
    hun kind(eren) letterlijk noch figuurlijk los

    wanneer de navelstreng wordt doorgeknipt
    tenzij er een buitenbeentje uit de handen glipt

    al de andere meningen,
    ach,
    er staan veel verschillende bomen in een bos

    Lenjef 😉

    • Die laatste zin is mooi: er staan veel verschillende bomen in een bos. En ze zijn allemaal even fraai! Dankjewel, Lenjef, voor je dichterlijke bijdrage.
      Lieve groet

  17. Laat iedereen lekker praten meis, ze heeft regels om zich aan te houden en dat vind ik normaal. Nu moet ik zeggen dat ik zelf met 18 op kamers in Amsterdam ging, maar ja in onze woonplaats was geen hogere opleiding te vinden, dus dan moest je de deur wel uit. Gelukkig had ik het verstand om gewoon uit mezelf op tijd naar bed te gaan, want ik wilde geen colleges missen. Ik stond ook vroeg op, om eerst mijn kamer op te ruimen omdat ik het niet fijn vond om thuis te komen in de rommel. Roos heeft gelijk, ze hoeft niet te bedenken welke boodschappen ze moet hebben om ’s avonds te eten, geen huishoudentje te runnen , maar alle aandacht aan haar studie te kunnen geven.
    Ik kon maar eens in de veertien dagen naar huis (de treinreis+bus+boot) was anders te kostbaar, dus het was brieven schrijven en ontvangen, om contact te houden.
    Ach ik ben er wel zelfstandig van geworden, dat wel maar dat zal Roos ook wel worden neem ik aan.

    • Mijn moeder is gaan werken toen ik acht was. Daardoor bleef ik op school over, of ging tussen de middag alleen naar huis om te eten. Ik groeide op in de stad en zwierf overdag overal rond. Ik ben er niet dommer van geworden maar heb de aandacht als kind wel gemist. Ik vind het heel gezellig dat Roos nog thuis woont. En als ze op zichzelf wil, dan helpen wij haar daarbij.
      Lieve groet

  18. Jeetje waar bemoeien mensen zich me zeg. Mijn oudste is 18 en ik wl dat ze doordeweeks niet later thuis is dan 22.30 uur, vind me maar ouderwets maar ik vind dat ze haar rust nodig heeft en wat andere daarvan vinden…weet je, het boeit me niet. Dit is mijn huis en kind en dit zijn mijn regels 🙂

    • Eens! Toch frappant, dat buitenstaanders weten wat goed is voor jouw kind?
      Een paar avonden laat naar bed en Roos ziet nog witter dan Sneeuwwitje.
      En als mevrouw 23.30 te laat vindt, komt ze maar om 23.00 uur thuis 😉
      Met mij valt overal over te praten, haha.

  19. Ook hier woont kindlief nog thuis en ook hij zit in zijn tweede jaar van zijn studie en… we vinden het allemaal heerlijk dat hij nog iedere avond zijn beentjes onder de tafel schuift. Denk dat het zijn studie ook wel een stuk draaglijker maakt, want een gemakzuchtig leven kan ik het leven van een student zeer zeker niet noemen. Die ‘kinderen’ werken zich te pletter (als ze hun studie tenminste serieus nemen natuurlijk). Iedereen moet lekker zijn mening voor zich houden! Komt wel goed met die kinderen van ons, Mir!
    Enne… wat een prachtige meid is ze zeg, lang geen foto meer van der gezien 🙂

    • Hej hej Miepie 🙂
      Gezellig om weer wat van je te horen.
      Onze koters lopen gelijk op… Het is waar: door nog thuis te wonen houden ze meer tijd voor hun studie (en leuke dingen) over. Vorig jaar had ze nog weleens momenten dat ze zich tijdelijk nergens druk om maakte, maar dit tweede jaar is ze er met volle kracht tegenaan gegaan. Echt, ze komt om in het werk. En ze zijn maar één keer jong. Dikke pakkerd!

  20. Dochter(nu 14) heeft haar vertrek op kamers al aangekondigd, dan ben ik maar vast voorbereid. 😉
    Als ze de VWO heeft gedaan gaat ze studeren en op kamers. Zegt ze nu…misschien gaan we wel allemaal in de buurt wonen, die optie heeft ze me ook nog gegeven namelijk. En dan ook dicht bij vader natuurlijk. Wel zo eerlijk haha
    Zoon blijft, want hij wil gezellig, en ik ben ook maar alleen zegt ie steeds….met hem gaat het dus een stuk langer duren. Vind het prima allemaal hoor, het ging al zo snel.
    19 is helemaal niet te oud om nog thuis te wonen…ik was 22 toen ik op mezelf ging. Roos zal het vast niet erg vinden hoor, anders had je dat allang geweten 🙂

    • Weet je, de een traag, de ander graag… Roos klaagt beslist niet. Vriendinnen die dezelfde studie doen en op zichzelf wonen, zijn veel tijd kwijt aan boodschappen doen en het huishouden. Daar heeft zij nog geen zin in, zegt ze. Lekker uitgekookt 😉 Wij vinden het wel zo gezellig.

  21. Hmpfff… opmerkingen die kant noch wal slaan maar omdat ze kennelijk jou willen aanspreken maar te stom zijn om met iets zinnigs te komen….

    Hier wonen er ook 2 …en beiden ruim 22+ so what?

    Genieten jullie maar lekker van elkaar, zoals jullie al deden en altijd zullen blijven doen…voor alles is een tijd en een plaats… en daarbij, een echte ouder laat zijn kind nooit los…

    -x-♥

  22. Als jij happy ermee bent,….
    als Joris er happy mee is, …
    en bovenal als Roos er maar happy mee is..
    En Rosa is vanzelf happy 😉

    En je conclusie van loslaten, .. Top !!

  23. Een logje naar m’n hart, wat héérlijk dat dit soort ouders er nog blijken te zijn. ik dacht al dat ze uitgestorven waren.
    Onze zoon heeft tot 23ste thuis gewoond, studie in Leiden was prima te doen oer trein. Onze regels waren vergelijkbaar met die van jullie zij het dan dat hij zélf geen enkele interesse in “het studentengedoe” en zelf zijn zak- en kleedgeld verdiende in de horeca.
    Je vraagt je af waarom ouders het niét normaal vinden dat ouders het normaal vinden de verantwoording voor de studie van hun kind zélf te nemen. Op deze manier kán een studie ook in de daarvoor gestelde tijd afgerond worden omdat het kind géén tijd verspild met modieuze studenten activiteiten.
    Nee Kakeltje, jullie doen het perfect en zijn ouders naar m’n hart, waren ze allemaal maar zo , maar er zijn er helaas te véél die zich alleen maar beklagen dat de overheid de spielerei niet wil bekostigen.

  24. Eh! Nou zeg, waar bemoeien al die mensen zich mee? Het is jullie gezin en de regels worden dan ook door jullie bepaald… en niet door anderen. Doe gewoon zo voort en volgens mij is Roos ook meer dan matuur genoeg om aan te geven wanneer en waarom ze het anders wil dan zoals het nu is. 🙂 Veel succes, jullie doen dat GOED!!! 🙂

  25. Ken je nagoan wat ik allemaal voor vragen krijg met een zoon van 21 die nog thuis woont, driftig op zoek is naar een stageplek zodat hij af kan studeren en geen bijbaantje heeft (anders dan nu hij toch thuis zit de opdrachten die ik hem dagelijks opdraag uit te voeren..)
    Sinds deze zomer (!) heeft hij geen avondklok meer. Voorheen was het 2 uur thuis.

    Ik vind het prima. Zo lang ik niet failliet ga en hij over pak-em-beet negen jaar opgezouten is vind ik het prima.

    Zonder kind in huis is het leven vast makkelijker en goedkoper. Maar daarvoor heb ik hem niet op de wereld gezet. Voor makkelijk en goedkoop.

    • Het kan me sowieso niet schelen wat anderen ervan zeggen. Ik sta achter mijn kind. Of ze nou 16 of 30 is. En voor ze 0 is, zal ze heus wel thuis vertrokken zijn. Zo niet, dan valt er ook wel een mouw aan te passen 😉 Jij en Yep hebben het gezellig samen!

  26. Ik weet niet of je het weet, ik vergeet het zelf iedere keer, maar er zullen altijd mensen zijn die het beter weten. Ze geven je tips over hoe je een huis moet kopen terwijl ze zelf nooit een gekocht hebben, advies over je hond, nooit een hond gehad, advies over je depressies, je huishouden, je man. Het moet altijd anders.
    Ik vind t heel normaal dat als kinderen bij je wonen er regels zijn. Zei de vrouw met zonder kinderen.
    Ik hoor weleens mensen klagen dat ze de hele nacht wakker hebben gelegen omdat hun kind ergens besloot te slapen zonder iets te zeggen. EUH????
    Nou ja mensen zijn mensen. Kunnen ze/we ook niets aan doen.
    dikke knuffel en prachtige dochter.

    • Doet me denken aan een stel dat het vreselijk vond dat wij naar Zweden gingen op vakantie. Het weer daar was zo slecht! En dan al die muggen! Nee, ze waren er nog nooit geweest. Ik lig in een deuk als ik iets dergelijks hoor. Wij hadden fantastisch weer en hebben maar een mug gezien. Doodgeslagen. Dat was dat 🙂 Heb gegierd om je reactie, dankje <3 Lieve groet

  27. Waar bemoeien mensen zich mee. Mijn zoon is 20 en woont ook nog bij moeders, en moeders en ik hebben afgesproken dat zolang de kinderen dat willen we daar niet moeilijk over doen.
    Mijn dochter is dan nog wat jonger.
    En regels zijn normaal. Die hebben die van ons ook te volgen.

  28. Klinkt allemaal zeer redelijk in mijn oren. Kylian wil zijn komende stage ook het liefst in de buurt, zzodat het hem het minste gaat kosten.
    Ook hij moet doordeweeks gewoon op een normale tijd thuis komen, in het weekend laat ik hem daarin vrij.
    Ach, ieder kind os ook weer anders hé.
    Gewoon niet oordelen. Als we daar nou eens allemaal mee zouden beginnen….zucht.
    Liefs, Narda X

  29. Allebei mijn kinderen gingen op hun 18de op kamers wonen. Ik had graag gewild dat ze wat langer thuis hadden blijven wonen maar ze waren niet te houden.

    • De de een traag, de ander graag. Roos is ook nog behoorlijk naief, moet ik zeggen. Twee jaar geleden had ze nog niet alleen op vakantie naar Barcelona gekund. Het is wat Lenjef zegt: er staan veel verschillende bomen in het bos. En ik voeg eraan toe: ze mogen er allemaal zijn 🙂
      Lieve groet

  30. Ja tuurlijk, pleur ze het huis uit.. Ouders minder kosten en jeugd een hogere schuld waar ze de rest van haar leven op kan afbetalen. Nee, maar ze moeten wel sneller op zichzelf wonen. Nee hoor, laat haar maar even. Maar ja.. daar horen wel bij.. woon je thuis, dan krijg je de regels van papa en mama. Je kind loslaten. laat me niet lachen. Je blijft toch altijd ouder en je blijft ook altijd kind als je ene ouder hebt. Bemoederen is wat anders dan samenleven.

    Love As Always
    Di Mario

    • Regels stellen is inderdaad heel wat anders dan betuttelen. Als je met meerdere mensen in een huis woont, zijn regels gewoon heel handig.
      Yaron en Shirel treffen het met jullie. Altijd achter je koters staan!

  31. loslaten…..het is je kind, dat laat je nooit los
    je moet ze wel zelfstandig opvoeden, maar regels zijn regels
    wat gaan ze van mij zeggen, mijn zoon is 29 en woont nog bij me,
    hij gaat werken,
    maar we hebben het goed met ons 2, wat moet er meer zijn
    Volg je hart, en sta altijd klaar voor je kind en wie je graag hebt

  32. Niet te geloven waar mensen zich mee bemoeien. Dit zijn alleen jullie zaken. Gemakzucht is ook een woord die me te binnen schiet. Ik zie iedere dag jongeren die geen “thuis” meer hebben. Veel te vroeg aan hun lot overgelaten. Geraken dan aan drank en drugs, alleenstaande moeder zonder geld enz. Nee dan liever mijn kinderen een thuis geven ook al zijn ze reeds 21 en bijna 18.

  33. Trek je maar niks aan van negatieve reacties. We kennen ze maar al te goed. Ik zei altijd tegen zoon dat ie eerst zijn huiswerk moest maken en dat ie niet bij die leeglopers op straat moest gaan hangen. Heeft ie nooit gedaan. Hij slaagde mooi voor zijn opleiding. Het is geen echte studiebol maar hij heeft een mooie baan en toont veel initiatief. Ik ben trots op hem. Op mijn dochter trouwens ook, maar zoon moest door zijn gezondheid van heel ver komen.
    Ik heb als alleenstaande vader bakken met goede raad en kritiek gekregen. Maar als ik heb altijd mijn eigen plan getrokken en de voorkeur gegeven aan een vertrouwensband met de kinderen waarin discipline, initiatief een een portie controle centraal stonden. Vonden ze vaak heel irritant maar nu hebben ze hun diplomas en dat is toch goed.
    Trek je eigen plan. Jij kent je kind het beste.

  34. Het eerste waar mijn mond van openviel was: De eerste viel erover dat Roos op haar 19e nog thuis woont.
    Ben ik nu zo hopelijk ouderwets of zijn de normen anders in Nederland? Ik vind 19 jaar bitter jong om alleen te gaan wonen, en zeker als ze nog studeren. Mijn kinderen zaten op kot tijdens hun studies, het kon niet anders, kwestie van afstand. Dat reken ik niet als alleen wonen. Kosten hadden ze niet, behalve wat ze opdeden tijdens het uitgaan :D, de was en plas werd door la mama gedaan in het weekend, ze kregen spijs en drank mee of geld om eten te kopen. Ze hadden het bijzonder naar hun zin tijdens hun studentenjaren maar kwamen toch ieder weekend met veel plezier naar huis, niet enkel omdat ze verse kleren nodig hadden 😉
    Dat studenten ‘gemakzuchtig’ zijn…pfff, het is maar hoe je het bekijkt toch? Hun tijd komt ook, ze blijven niet eeuwig student. Eens die periode voorbij is gaan ze nog genoeg moeten werken om mee te draaien in de mallemolen van het leven (schoon lied hé 🙂 ) Ik ben in ieder geval blij dat mijn kinderen genoten hebben van hun studentenleven! Die tijd komt niet meer terug maar ze hebben er mooie herinneringen aan overgehouden.
    De voorwaarde was wel dat ze mochten uitgaan en feesten maar dat ze er moesten voor zorgen dat ze op het einde van het jaar geslaagd waren, zoniet konden ze gaan werken. Het is hun gelukt, soms met tweede zit, om af te studeren zonder een jaar te moeten overdoen.
    Van regels gaan ze zeker niet dood. Integendeel, het zou erg zijn moest je als ouder niets te zeggen hebben. Zolang ze thuiswonen, vind ik, hebben ze zich daar aan te houden en heeft niemand daar zaken mee.

    • Jij bent niet ouderwets en zo zijn ook de normen in Nederland niet, Bea 🙂
      Als Roos had gekozen voor een studie in Utrecht, had ze ook op kamers gegaan, maar het Erasmus is heel dichtbij en uitstekend te doen met (gratis) OV. Dus waarom zouden we moeilijk doen als het makkelijk kan? En ze kunnen de rest van hun leven nog werken!
      Bedankt voor je lieve reactie.

  35. Vroeger hoorde ik een jongen praten met een leedtijdsgenoot. Die zat te klagen dat hij zich ergerde aan de (in zijn ogen) regels van zijn ouders.
    Zuchtte de andere jongen: “Ik wilde dat er in mijn leven ook regels waren”.
    Het getuigd alleen maar van betrokkenheid bij je kind. Dat jullie haar helpen met haar studie en haar uitjes vind ik geweldig. Roos kan straks terugkijken op een fijne jeugd, gesteund en vrijgelaten door haar ouders. Dat er regels zijn is niet meer dan normaal.

    Mijn broer heeft twee kinderen op de universiteit. Hij en zijn vrouw betalen alles. Mijn nichtje woont op kamers en mijn neef woont nog thuis. Allebei zonder studieschuld en feitelijk zonder echte bijbaan. Studeren en nog een beetje genieten vinden zij belangrijker. Momenteel studeert mijn nichtje in Amerika. Het kost echt klauwen met geld. Maar zij is wel een ervaring rijker.

    Ik neem mijn petje af voor ouders zoals mijn boer en schoonzus. En zoals jullie.
    Mensen staan ook raar te kijken dat mijn neef nog thuis woont. Hij is 24 jaar. Maar het is een warm gezin. Waarom zou je dan in je eentje willen wonen? Mijn middelste was 28 jaar toen hij het huis uitging, mijn jongste 25 jaar. Dat zegt toch genoeg? Laat Roos nog maar een hele tijd bij jullie wonen. Jullie zijn schatten en laat de rest maar kletsen.

    Poehhhhh…. sorry voor de lange reactie.

    Liefs Frederique

    • Heerlijk juist, je lange reactie.
      Roos mag zelf weten wanneer ze het huis uitgaat, en als het moment daar is, zullen we haar helpen ook.
      Misschien dat ze in haar derde jaar drie maanden naar Finland kan aan de universiteit. Ze wil dolgraag en het lijkt ons een mooie uitdaging voor haar. Het is fijn om je kind te zien opgroeien tot een tevreden mens die met twee benen in het leven staat. We verwennen haar zonder haar in de watten te leggen. Als je begrijpt wat ik bedoel 🙂 Lieve groet!

  36. helemaal gelijk heb je
    19 is zelfs erg jong om volledig op hun eentje te gaan wonen, en financieel bijna niet te doen
    laat ze maar zeggen en volg jullie gevoel

  37. Loslaten een moeilijk woordje voor mij. Ik groei nog steeds en probeer echt wel mijjn best te doen
    Had het zo moeilijk toen onze oudste plots onze ver weg zoon werd. Maar het zien dat hij gelukkig is maakt het loslaten dragelijker … Gemakkelijker en toch blijven er soms nog moeilijke momenten
    En dan onze jongste met zijn beperkingen maar zo dapper … Bij hem loslaten nog zo veel moeilijker. Toch doe ik het met beetjes en ik moet nog zo veel leren om meer los te laten

    • Logisch, dat je een kind met een beperking moeilijker loslaat. Maar dat is omdat ze je steun ook langer nodig hebben en daar is niets mis mee! Dat noemen ze liefde…

  38. Ja Mirjam ik snap inderdaad niet waarom mensen zich er mee bemoeien. Mijn zoon is nu pas aan het afstuderen en hij is net 29 geworden en hoor ik wat laat. Ja dat klopt maar hij was dus wel en werkstudent die zelf zijn studie moest betalen en heeft altijd hard gewerkt om het voor elkaar te krijgen. Een jaar gemist heeft, een jaar gewerkt en het toch weer opgepakt. En dat vind ik supergoed van hem. Dat ziet ook iedereen niet. Laat iedereen toch gewoon het op zijn of haar eigen manier doen. Trouwens mijn zoon woont ook pas 2 jaar op zichzelf. Vind daar niks mis mee hoor. Laat ze lekker kletsen als jullie het naar je zin hebben is het toch goed. En bovendien wat is nou de afstand naar jullie huis toe, waarom moet je dan op kamers op je 19e gelijk heb je hoor, laat ze maar heerlijk nog een tijdje bij je wonen.

    • Roos mag zelf weten wanneer ze op zichzelf gaat wonen. Tegen die tijd helpen we haar er graag mee.
      Groot gelijk dat je achter je zoon staat. Jij bent tenminste iemand die er altijd voor hem is!
      Lieve groet

  39. Toeval..vanmiddag ook een heel gesprek gehad met de 19e jarige over op zichzelf gaan. Volgend jaar is haar mbo opleiding afgerond en ze wil gaan werken. Een dan 20 jarige verdient niet veel en op zichzelf wonen wil ze nig niet. Prima vind ik dat maar daar staan dus ook regels tegenover. Zij en ik vinden dat heel normaal hoor. Maar tegenwoordig is regels stellen aan ons nageslacht een vies woord. Ik vind het juist een verantwoording van ons als ouders om ze leren dat er regels zijn, afspraken, consequenties e.d..dus ik vind het heel normaal wat jullie doen .

  40. Ach, meestal zijn de mensen die het meest gefeest hebben tijdens hun studie de mensen met de meeste commentaren. Lekker laten gaan. Als zij er blij mee zijn als zij zich met alles en iedereen bemoeien, laat ze dan lekker in hun sop gaar koken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *