Een blad in de wind

Herfstblad

Roerloos ligt ze in bed, uit te rusten van haar laatste verschoning. Ze voelt zich soezerig en haar ogen glijden langzaam dicht. Zonde van het moment, denkt ze, slaat haar ogen open, en ziet hoe de zon verstoppertje speelt met de wolken. De herfst is haar favoriete seizoen: de tintelende buitenlucht, de bottels, bessen, en verkleurende bladeren… Alles steekt fel af tegen haar kleurloze lichaam.

Deze herfst wordt haar laatste. Ze heeft zich voorgenomen niet weemoedig te worden, maar soms neemt de weemoed bezit van haar. Als ze aan de dood denkt, ziet ze er steeds meer tegenop. Ze wil zolang mogelijk blijven hangen, net als de bladeren van de kastanjeboom.

Eén tak schampt tijdens windvlagen tegen het raam, alsof ie haar uitdaagt hem te pakken. Gisteravond zei ze in een opwelling tegen haar dochter: “Ik ga pas dood als álle blaadjes van de boom gewaaid zijn.” Het had strijdlustig geklonken.

“Kom maar bij ons, mam,” had haar dochter na het laatste oordeel van de oncoloog gezegd.
Zou haar dochter er spijt van hebben? Ze durft het niet te vragen, ze is bang voor het antwoord. Haar komst heeft het jonge gezin ontwricht. Elke dag is de ren-je-rot-show van Martin Brozius maar dan zonder prijzen. Ze begrijpt de spijt wel, en wil haar dochter zo min mogelijk tot last zijn.

Weken en dagen glijden voorbij. Ze slaapt steeds meer, en haar enige anker is de kastanjeboom. Drie blaadjes hangen nog aan de tak, en waaien met alle winden mee. Misschien moet zij daar maar een voorbeeld aan nemen. Ineens voelt ze meer voordelen dan nadelen van haar vertrek, en komt er een gevoel van berusting over haar. Zachtjes sluit ze haar ogen.

Twee dagen later knipt haar dochter de draadjes los waarmee ze de blaadjes had vastgezet aan de boom. 

79 thoughts on “Een blad in de wind

    • Ahaa! Nu begrijp ik waarom je niet onder je gebruikelijke naam/gegevens inlogde. Ik herkende uiteraard wel je e-mailadres.
      Doe gewoon wat voor jou het gemakkelijkst is. Ik vind het dapper dat je het blijft proberen en ik stel het op prijs. Je hebt altijd zulke gezellige reacties 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *