Een erbarmelijk fenomeen

Buiten is het donker en stil. Met Rosa in mijn kielzog loop ik naar de nieuwe wijk in het dorp. De wijk zou volledig bebouwd worden maar wegens gebrek aan belangstelling en/of financiële middelen ligt driekwart braak. Dat stukje grond is zijn eigen leven gaan leiden: weilanden met rietsigaren en wilgen langs de slootkant.
Recht ligt een kort straatje.

Nevelslierten hangen laag boven de grond. Het heeft iets om in deze stille donkerte te lopen. Alsof je alleen op de wereld bent. Ik hoor elke stap die ik zet, slechts onderbroken door een enkel dieselschip op de Lek.

In een huis floept een licht aan. Ik loop er voorbij.
Rosa loopt los met een knipperlichtje om haar halsband en snuffelt aan wat tuintjes. Ik roep haar en kijk achterom. Mijn oog valt op een man bij het verlichte raam. Bijgestaan door het schijnsel van uitgerekend de enige straatlantaarn die de buurt rijk is, weten mijn ogen niet wat ze meemaken. Een erbarmelijk fenomeen! Een man staat in zijn blootje voor het raam; een bierflesje aan zijn mond. Zijn lichaam ziet grauw als een grafsteen. De man ziet mij en gaat er breed en magistraal voor staan, alsof hij zeggen wil: kom maar op met je commentaar. Gealarmeerd blijf ik onbeweeglijk staan. Ik overweeg een kruising tussen humor en een zenuwtic. Ik zie het rampscenario al voor me: Rosa zal op de stoep pal voor de blote man gaan zitten poepen en dan kan ik teruglopen om het met een plastic zakje van het trottoir te schrapen. En zien hoe de vlag erbij hangt…

Mijn gevoel voor humor wint. Ik zie de kerel gewoon als een parcours met hindernis. Als Rosa per se voor zijn neus wil gaan zitten kakken, heeft ze mijn zegen. Ik draai me om en leg de rest in het halfdonker af.
Ook al zal de zon straks in het oosten opkomen, in het westen begint het te gloren. Langzaam kleurt het oranje in de lucht roze. Ik sta stil en geniet van het spektakel in de lucht. Hier kan geen nieuw kledingstuk van de keizer tegenop!

85 gedachten over “Een erbarmelijk fenomeen

  1. Geweldig weer zo’n verhaal,allesbehalve een saaie ochtend wandeling.Misschien is zo’n ‘mutsje’ wat Melody op fb had wel wat voor die man.Toch een gat in de markt ( grinnik)

  2. Daar kan toch alleen humor toch van winnen?

    Gecondoleerd met het overlijden van David Bowie! Ik ben geen fan van hem, maar kan wel van zijn muziek genieten.

    Liefs,
    Nathalie

  3. Hahahaaaa… wat een LULLO!!

    Ik heb destijds mijn dochter geleerd om heeeeeeeel hard te gaan lachen als er een potloodventer in het bos was.
    We woonden aan het Bloemendaalse Bos en ze ging er vaak spelen, overigens nooit alleen hoor!
    In het voorjaar krijgen sommige mannen het in hun bol en ja hoor… potloodje…

    Wijzen en lachen.
    Dat is wat Roosje dus een keer gedaan heeft.

    Maar ja… zo’n man die voor het raam staat…
    Mag dat nou wel of mag dat nou niet?

    Hahahahaaaaaa… we zoeken het op!

    Dagdag…
    Dikke pakkerd van Marlou

  4. tja, die man mag in z’n huis eigenlijk doen wat ie wil, hij loopt waarschijnlijk altijd zo, we zijn dan meer gegeneerd als hij, zo is het meestal.
    naturisten trekken het zich echt niet aan,
    de echte viezerikken gaan ergens aan een school of zo staan

  5. Jaja… ‘onze lieve heer heeft vreemde kostgangers’ … mijn moeder had zo gelijk 🙂 en ik denk dat meneer misschien nog wel meer van jou geschrokken is als andersom 🙂

  6. Oeps dat is even vreemd opkijken! Met zo’n naakte meneer pal voor het raam!
    Wat leuk je nieuwe boek! Via welke uitgever heb je die uitgegeven? En hoe ging dat precies in zijn werk? Ik ben erg geïnteresseerd. Ben zelf ook bezig met een boek, dus ervaringen op het gebied van uitgeven zijn welkom!
    groetjes Mickey

  7. Weer een prachtig verhaal Kakel, ik vermoed dat die man nog aan het doorhalen was van de avond ervoor, anders sta je toch geen biertje te drinken op die tijd lijkt me. Maar ja om dat in je blootje voor het raam te gaan doen is ook wel raar.
    Maar de ochtendfoto van de rode lucht is geweldig mooi, daar kun je beter van genieten denk ik.
    Ik geniet altijd van zo’n zonsopkomst, al krijg je dan wel vaak een regenachtige dag.

  8. Bedankt lief Kakeltje voor je al even lieve verjaardagswens!
    En nog even dit, want dat was ik in mijn vorige reactie vergeten: wat een mooie foto plaatste je hier!

  9. Mooi hoe je de sfeer beschrijft van je wandeling. Tja, zo’n vent voor het raam…, Rosa kon gelukkig haar drol ophouden anders had hij je misschien uitgenodigd voor een biertje en dat wil je toch niet.

  10. Blikvanger

    vaak
    wordt er
    naar een andere kant gekeken

    wanneer een mens aandacht verlangt
    met een blikvanger die staat of hangt

    bestaan
    er
    stervelingen zonder gebreken?

    Lenjef 🙂

  11. Er zijn mensen die zich van niemand iets aantrekken …, jij schrijft het weer mooi

    En dat ochtendlicht ik kan ook zo genieten van die kleuren. Zo rustgevend

  12. En nog zó vroeg in de morgen dat “het spul” vaak nog vanzelf in opstand komt, dus daar had hij jou niet eens voor nodig;-) ! Maar ik ben toch blij dat je koos voor de foto die hier plaatst, wat een juwéél! Daar wil ik zonder hond nog wel vroeg voor op pad.

  13. Je hebt natuur en je hebt rampen, onder de laatse mag die vent zich wel plaatsen. Er zou een kind maar net lopen.
    Prachtige foto van het ochtend gloren.

    Groetjes Laura

  14. Altijd leuk die wandelingen met de hond …
    Ik weet nu niet of je blij was dat het donker was, of je hem liever bij licht had gezien…. 😉

  15. :-), dat ochtendgloren laat elke blote man verbleken….. da’s niks speciaals meer toch, s’morgens vroeg met een bierfles aan z’n lippen….. vast een heerlijk laat feestje geweest voor hem 🙂

    Rosa past op jou, als een kip op haar ei 🙂

    lof joe boot 🙂

    xxx

  16. Hihi, jouw reactie: je tic zou wel eens op die silly walk kunnen lijken… ik zie het al voor mij! Zou jij dat kunnen dergelijke stappen te maken? Ik denk van wel.
    Tja, hoe reageer je op zo iets? Wel, het beste zoals jij dat doet: er een heerlijk geschreven, grappig verhaal van te maken!
    Fijn weekend Kakeltje en laat je hondje liefst ergens elders kakken *wink, big smile*.

  17. Herkenbaar meiske…

    Zo heel af en toe sta ik heel vroeg op en ga ik met Niels op pad….dat zijn soortgelijke cadeautjes.

    Knuffel terug en graag gedaan, jij ook bedankt 😉 -x-♥

  18. Dit overkomt je niet alleen met mannen. Ik heb het samen met mijn vrouw eens meegemaakt dat we een vrouw in de keuken zagen staan die zich van geen kwaad bewust naakt een boterham aan het smeren was.

    • Nu heb ik er een échte foto van Rosa op gezet. De vorige had ik geleend van internet, maar die voelde toch niet goed 😉 Ik ben alleen zo slecht in foto’s maken…
      Liefs Kakel

  19. Haha wat een ei..l!
    Gelukkig had je de hond bij je, was hij naar buiten gekomen had ze iets om aan te snuffelen 😉
    Ja sommigen kicken daar op, onze lieve Heer heeft vreemde kostgangers.

  20. Hmm ik zit nu te denken hoe ik zou reageren. Heb vroeger op de fiets een auto naast me gehad met een man zonder broek aan en ik kon alleen maar staren met grote ogen hahahah. Ik denk, nu ik ouder ben, ik gewoon in lachen zou uitbarsten. Maar de lucht was denk ik mooier dan zo’n grauwe man…….

    • Achteraf weet ik wel wat ik had kunnen doen: wijzen naar zijn geslacht en dan heel hard lachen. Achteraf dus…
      Iemand die zonder broek in z’n auto zit. Als we een toverstafje hadden zouden we ‘m laten verschrompelen. Konden wij ook eens lachen 🙂

  21. Ik snap niet waarom je in je blote kont voor een raam zou willen gaan staan. Gelukkig ben ik ook nooit iemand tegen gekomen die dat wel heeft gedaan.

  22. Misschien voelde de man zich wel keizer in zijn eigen huis en door de alcohol dacht hij dat het mannetje was.
    Rosa heeft daar geen neus voor, net als de prachtige luchten. Hans

    • Wat je geluk noemt, haha 🙂 Ik moet er niet aan denken dat Rosa er niet meer is, terwijl we haar nog “maar” een half jaar hebben. Als kind heb ik een hond gehad. Ik weet nog hoe ik me voelde toen ze was overreden. Echt kapot tot op mijn tandvlees.
      Fijn weekend!

      • Mijn hond was een bos bruine hosky met bruine ogen, we hebben haar uit het asiel en ze was toen anderhalf jaar. 2015 met Pasen hebben we haar moeten laten inslapen . Ze had borstvlies kanker, in augustus zou ze 12 worden . Onze eerste hond was een cocker en is 16 geworden, de tweede was een afdankertje van 3 jaar, een kruising tussen een fox en teckel en is ook 16 geworden, helaas mochten we Zöe niet zolang bij ons hebben.

    • Ik weet dat de zon in het ooksten opkomt, maar het gekke is dat iedere ochtend (als het redelijk helder is) het in het westen als eerste opklaart. Ik zou best willen weten hoe dat kan!

  23. Wat een gekke heb je toch op deze aardbol zeg!!
    Dan kun je inderdaad beter naar die mooie luchten kijken, daar valt dan tenminste nog wel wat te genieten 🙂

    • Briljante tip! Ik had mijn middelvinger op kunnen steken maar 1) het was te donker voor de man om dat te zien en 2) ik heb geen middelvinger nodig. Ik doe het met mijn ogen 😉

  24. Er lopen toch zielige schepsels op deze bol. Gelukkig dat hij binnen stond, want om een een beetje gaan zwaaien met de vlag voor de ogen van een hond moet je ook niet van de slimste zijn.

  25. Ow ow ow wat een mens al niet allemaal meemaakt op z’ n wandelweg… keep on smiling is the spirit…
    Ik heb je boek goed ontvangen hoor en dank je voor het hartverwarmertje ☺
    Fijn weekend voor jou en je gezin…

    • Die stilte buiten en die lucht… Ik had de tijd wel willen stilzetten. Iets vergelijkbaars had ik een paar jaar geleden op mijn verjaardag toen ik de konijnen buiten ging voeren (zonder blote man gelukkig.) Het voelde toen ook echt als een cadeautje. Er gaat troost uit van de natuur…
      Dikke knuffel en bedankt voor je kaarsje ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *