Het gouden paasei

Moeizaam haalt ze een zware boodschappentas van haar fietsstuur en sjouwt ‘m de trap op. Haar knieën kraken bij elke tree, maar als ze aan de lekkere dingen denkt die ze voor haar kinderen en kleinkinderen gaat koken, is ze bij voorbaat gelukkig, en neemt ze haar gammele lichaamsonderdelen voor lief.

Bovenaan de trap, hijgend, pakt ze de sleutel en opent de voordeur. De deur klemt door de grote stapel post, kranten en folders op de kokosmat. Ze bukt en veegt alles op een hoop. Haar oog valt op de voorpagina van de krant: “Vandaag gaat hij vallen: anderhalf miljoen ballen!”

Zij heeft nog nooit geluk in het spel gehad, maar dat was vanwege haar geluk in de liefde. Toch heeft ze drie lootjes gekocht, maar waar heeft ze ze gelaten? Onderweg naar de tweede boodschappentas, loopt ze nadenkend de trap af en duwt de buitendeur open. Ze rommelt wat in een fietstas. Tussen oude kassabonnen, lege plastic zakjes en een bonuskaart, ziet ze drie goudkleurige vodjes papier in de vorm van een ei liggen. Zo’n verfrommelde toestand! Ze zou zich bijna schamen als het winnende lot daartussen zou zitten. Met de troostprijs van 10.000 euro zou ze de koningin te rijk voelen: nooit meer aanbiedingen aflopen, geld overhouden voor een dagje uit…

Haar gedagdroom wordt onderbroken door een joviale begroeting. ‘Oma!’
‘Ha Matthijs!’ roept ze blij, en ze loopt ‘m tegemoet. Ongewild verslapt haar greep op de lootjes en ze vallen op de grond. Ze zal ze zo oprapen, het belangrijkste eerst. Pontificaal geeft haar kleinzoon haar op elke wang een dikke zoen. Zomaar op de openbare weg; tel uit je winst! Dergelijke gebaren van een puberkleinzoon koestert ze.
‘Ik draag uw boodschappentas wel naar boven, oma,’ biedt Matthijs aan.

Te laat denkt ze aan de lootjes. Ze zijn al meegenomen door een zacht briesje, fladderen naar boven en zwieren in golvende bewegingen omhoog naar de dakrand. Zonder spijt kijkt ze ze na. Zelfs met de hoofdprijs kan ze haar overleden man niet terug kopen. Hij was en blijft onbetaalbaar.

51 thoughts on “Het gouden paasei

 1. Wat weer een geniaal verhaal lieve schat…. maar ja dat kan ik met een heel gerust ♥ volledig aan jou overlaten…

  LIefde…. is onbetaalbaar en God Zij Dank zijn er vele vormen van!
  Koestereeeeeeeeeennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

 2. Wat een lieverd die kleinzoon… Nee geluk zit hem niet in geld, maar eerlijk is eerlijk, het is fijn als je niet van de ene maand in de andere hoeft te leven.
  Mooi verhaal Kakeltje! XXX

 3. Zo heb ik jaren geleden eens een staatslot verloren toen ik achterop een motor zat…ik had misschien wel miljonair kunnen zijn.
  -Maar net zo gelukkig? –
  Knappe weer Mir, Ps. je lathyrus krijgt er zin in nu;-)

  • Nah, jij was geen miljonair geworden. Je hebt gekozen voor geluk (eindelijk) in de liefde (-:
   Ik heb tien jaar lang elke maand meegespeeld voor 1 miljoen gulden.
   Voor elke duizend gulden die je overmaakte naar de KWF kreeg je een certificaat met nummer en dat nummer speelde maandelijks mee.
   Tien jaar lang, hè? Dus dat was 120 keer (-: Niets gewonnen. Kreeg wel aan het eind van de rit mijn geld terug.
   Het was een “renteloze lening” voor het goede doel.
   Fijn dat Lathyrus het doet. Had me anders verplicht gevoeld ze persoonlijk aan te komen moedigen.
   Dikke kus ♥

 4. Prachtig verhaal en ja sommige dingen zijn niet te koop of onbetaalbaar.

  Gisteravond won iemand een prijs van €590.000,00 bij de postcodeloterij, Hill en ik keken elkaar aan en ik zei soms is het best wel jammer als je gelukkig in de liefde bent want zo’n bedrag is toch ook wel leuk 🙂

 5. Hopelijk valt er niets op de 3 lootjes, maar ze zal het nooit weten!
  Geluk is niet te koop en je kunt het ook niet winnen.
  Zij is gelukkig met haar kleinzoon en dat is veel belangrijker dan geld.
  Mooi geschreven Mirjam!
  X

 6. Onbetaalbaar

  rijkdom
  kan de mens
  die men mist niet vervangen

  al bezit je een karrenvracht
  koopkracht

  waarmee je
  geslepen diamanten
  onder de tranen kunt hangen

  De waarde van echte liefde is niet in geld uit te drukken, Mirjam.
  Lenjef

 7. Maar als je héél krap leeft kan een leuk bedrag je leven wél makkelijk , en dus leuker, maken! Kortom, je man kun je niet terug kopen maar wat ruimer in de slappe was zitten maakt het toch mogelijk minder zorgen( dus meer geluk) te hebben.

 8. Hoe lang heeft ze wel niet over die boodschappen gedaan dat er zo’n stapel post lag? 😉 Ik dacht dus echt dat dit verhaal een heel andere kant op zou gaan, iets lugubers. Gelukkig ging het over de liefde!

 9. Weer prachtig geschreven Mirjam. Iedereen droomt er wel eens van om in het geld te zwemmen denk ik, maar inderdaad je kunt er geen overleden dierbaren mee terug kopen, en je kunt ook niet meer dan je buikje vol eten.
  Liefs van Edje.

 10. op die ouderdom met boodschappen sjouwen…..
  Je hebt dit weer mooi geschreven, en dit is zeker iets waar ik over nadenk
  want voor geen geld ter wereld krijg je iemand zo maar terug…
  Een late paasgroet en een @->- voor U

 11. Goede morgen Kakel. Nou kijk eens, geld maakt niet gelukkig maar geen geld lijkt me ook niet gelukkig te maken. Vroeger zei ik altijd : “Ik hoef niet in het geld te zwemmen, maar pootjebaden lijkt me wel heel leuk” Maar inderdaad, geluk en gezondheid zijn niet te koop, met geen miljoenen.
  Een fijne dag gewenst.

 12. Gelukkig zijn in de liefde en het spel gaan niet samen. Ik weet er alles van. Hubbie speelt graag mee, ik ben niet zo’n gokker.
  Mooi verhaal, de liefde van man en (klein)kinderen zijn onbetaalbaar!

  Liefs Frederique

 13. Onbetaalbaar, tja. Maar daarom moet ze het nog niet moeilijk hebben. Alhoewel, die lootjes? Daar zou ik ook niet te veel op vertrouwen, al speel ik ook wel op de lotto.

  😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *