Wassend water

wateroverlast

Gniffelend bekijkt hij de kelder die vol water staat. Hij heeft de opmerkelijke gave van alles het positieve in te zien. Zijn vrouw en kinderen zijn al geëvacueerd, en het zal niet lang meer duren of het water zal vóór het vallen van de avond tachtig centimeter gestegen zijn. Voor hij vertrekt moet hij eerst nog een noodzakelijk klusje wegwerken om later persoonlijk leed te voorkomen. Als een blindeman neemt hij in lieslaarzen de benedenverdieping onder handen.

Met ijzeren hardnekkigheid tast hij met een bezemsteel de keukenkastjes af. Hier moet er ergens ook nog eentje liggen. Jammer dat die krengen niet ronddrijven in het water, dan hoefde hij niet zoveel moeite te doen…
Hebbes! Hij voelt hoe de steel onder zijn handen reageert, trekt ‘m omhoog uit het water, en sjort zijn vangst omhoog naar de bovenkant van de stok. Dat is nummer zes, nog één te gaan, denkt hij tevreden.
Jarenlang heeft hij zich fulltime in het zweet gewerkt om van die rotdingen verlost te raken en dankzij het overvloedige water zal hij zegevieren.

Wadend door de gang ziet hij dat de wc-pot onder water verdwenen is. Toiletrollen hebben zich volgezogen met water en klonten bijeen in een hoek, en een lege prullenbak dobbert troosteloos voort. Alsof het allemaal nog niet erg genoeg is, stinkt het hele huis naar lege viskommen.

De laatste kast krijgt hij maar met moeite open. Met zijn laars verplaatst hij bergen suiker, meel en rijst, en maakt met de lange stok roerbewegingen tot achter in de kast. Pok.…eindelijk…de laatste!
Als een trofee hangt hij de bezemsteel aan de kapstok. Zijn blijdschap komt niet helemáál van binnenuit, maar na zich jarenlang geërgerd te hebben aan die rotbeesten, is de ganse generatie compleet verzwolgen. Als ze voortaan een piep horen, is het van een deur.

80 thoughts on “Wassend water

 1. Tsjonge wat een verhaal. Als ik die ondergelopen kelders en woningen op tv zie ben ik blij dat ik 1 hoog woon. Je zal maar net je huis opnieuw ingericht hebben.

 2. Ik dacht dat die beste man iets aan het voorbereiden was voor zijn vrouw (jouw verhalen kennende :)) Maar het ging om muizenvallen…

  Zou bijna zeggen: gelukkig.

  Liefs van mij

 3. Bonjour Kakeltje!

  hehe, ik ben er weer!
  Eindelijk weer eens die gekkigheden van mijn blogvriendjes lezen.
  Over verzopen moussies en natte voeten…
  Jaja… ik hoop, dat het water gauw weer zakt en dat we van de zon mogen gaan genieten.
  Nog even en de zomer begint!
  Ik heb er onwijse zin in…

  Dagdag!
  Dikke pakkerd van Marlou
  .

  • Marlou! Je bent terug, dan móet de zon wel gaan schijnen 🙂 Ik ben al bij je langs geweest en heb gelezen dat je het heel fijn hebt gehad. En ook dat je weer terug wilt. Neem mij dan mee!
   Dikke kus

 4. ff heen en weer naar Monchau
  en foto bewijs weg , herkenbaar van mijn 1ste fiets tocht naa Lenzerheide
  had vandaag een pracht wandel dag
  en bijna bij met de mail en reacties
  zeg ik slaap wel

  • Hej Karel.
   Vandaag de langste dag. Voor wat het waard is, want ik heb amper blauwe lucht gezien.
   Voor straks weer lekker slapen. En morgen…zien we wel weer.
   Lieve groet

 5. Owow wat een verhaal, al dacht ik eerlijk gezegd dat het over ratten ging maar ja … die piepen zo niet hé ☺ toch zou ik het niet graag meemaken zo’n modderstroom doorheen mijn huis…

 6. Waar blijf je het toch vandaan halen Kakeltje? Maar vooral, wat kan je om het even wat, verzonnen of niet, boeiend schrijven. Eens men aan een verhaal van jou begint, stop je niet meer tot je de pointe hebt gelezen. Knap hoor!
  Nog altijd niet beter meid? Ik hoop dat het wat draaglijk blijft en je lieve huisgenoten je helpen!

  • Het zijn heel stoute muizen: ze vermenigvuldigen zich sneller dan het licht, vreten de proviandkasten leeg en laten overal hun keutels achter 🙂

   • Owww… Die van mij vraten alleen de oerlelijke knuffels van Yep op zodat ik een goed excuus had om de hele zak weg te gooien..

 7. Eh…. ratten….? Brrr…. moet er niét aan denken maar dit is duidelijk een gevalletje van kwaad met kwaad bestrijden. Maar ik zou toch niet héél blij worden van een ondergelopen kelder met dode ratten, ik deel wel je verlangen naar een zonnetje!

 8. In het eerste huis waar wij woonden liepen ze ‘s avonds gewoon over de kast in de huiskamer. Gillen had weinig zin, dus ik wende eraan. Een klein kind in huis wat allergisch was voor kattenharen dus er stonden over al muizenvallen. Ik vond zo’n dode muis in die val zo zielig, durfde er niets eens naar te kijken maar manlief bleef er ijskoud onder.

  • Ik heb in een hondenkennel gewerkt en daar stikte het van de muizen. Van de bazin moest ik muizenvallen zetten en ze legen. Ik heb het een paar keer gedaan maar vond het zo’n rot gezicht dat ik er vriendelijk voor bedankt heb. Ze was boos en toen liet ik haar een val met muisje erin zien. Ze werd er beroerd van en heeft er daarna nooit meer over gehad.
   In de garage hebben we ook muizen, maar ach, een garage…

 9. Ach arme muisjes .Wij hebben er ook last van vooral op zolder en Mikki ligt rustig te slapen boven haha .Hier geen muizenvallen ,maar vang kooitjes .Alleen er zit nooit een muis in ,ze zijn slim blijkbaar!
  Liefs Elisabeth

  • Muizen schijnen slimmer te zijn dan wij mensen denken. Geweldig toch?
   Er zijn meer katten die zich niets aantrekken van muizen (-:
   Lieve groet

 10. Bron van muizenissen

  Noach
  had zonder twijfel
  ook twee jonge muisjes op de ark

  na verloop van tijd
  zag hij tot zijn spijt

  dat
  de enorme boot
  snel veranderde in een muizenpark

  Zou er een nieuwe zondvloed in de maak zijn, Mirjam? 🙂
  Lenjef

  • Alleen die titel al: “Bron van muizenissen.” Grandioos! (-:
   Noach dacht verstandig te zijn. Alhoewel, hij hoefde niet te denken, dat deed god voor hem…
   Bedankt voor je rake reactie ♥

  • Hier valt het qua overstromingen mee. Meestal heb ik niet zoveel last van regen maar onderhand begint het me nu wel de keel uit te hangen.
   Lieve groet

 11. ohhhhh poor moussies:-)
  hier heb ik er af en toe wel eens, maar sinds de buurman geen vogeltjes meer heeft vinden ze het bij mij niet meer leuk…
  je zal zeggen jij hebt rufus, ehhhhhh ja duh..
  die muizen trippelen boven zijn hoofd, daar kan hij niet bij 🙂

  ik ben de regen ook wel zat mon cheri….
  ik wil buiten zitten, ik wil genieten….
  mandag 3 eters…
  duim jij dat het dan droog is …. lekker buiten tapas eten lijkt me zo leuk 🙂

  xxx

 12. Ik heb drie katten hier in huis, die vangen wel eens een muis of een vogeltje. De muizen hebben hun intrek genomen bij de buren, dat is een stuk veiliger.
  Maar dat water speelt hier ook, het mag voor mij wel wat minder.

 13. Goede morgen Kakel.Mooi geschreven verhaal weer.
  Ik vind muizenvallen gemene dingen, maar een kat in huis en dan hoef je geen val te zetten. Trouwens mijn kat brengt levende muisjes mee naar binnen. Ik vang die met de hand en zet ze buiten in de tuin. Even Molly binnenhouden en de muis zie je niet meer binnen terug. (zie : http://www.habadroomt.punt.nl/content/2016/06/Muizenjacht#comments )
  Alleen vliegen en muggen worden hier om zeep geholpen, vliegen alleen als ik ze niet naar een openslaand raam kan jagen om ze buiten te werken, verder hebben mijn ramen horren, dus van muggen ook niet veel last.
  Ik ga er van uit dat alles wat leeft daar ook wel plezier in zal hebben, dus ik probeer zoveel mogelijk leventjes te sparen. 🙂

  • Je hebt een goede daad verricht, Haba! In de garage zitten bij ons nog wel eens muizen. En heel vaak in de rieten afvalmand, terwijl daar nooit etenswaren in worden gegooid. We horen het aan het geritsel. Dan hoeven we alleen de mand maar buiten op zijn kant te leggen en lopen de muizen er zo uit. Ik gaf vroeger cursussen in de garage. Als er wel eens een muisje om de hoek kwam kijken, hield ik mijn mond, hopend dat de rest het niet zag. Als dat wel het geval was, brak er geheid paniek uit.

 14. Een goeie oplossing van een muizenprobleem. Maar ja geef mij maar zon hoor hoewel dat is er ook wel tussen de buien door. Ben het ook helemaal zat die regen volgende week wordt het beter geloof ik of geloof ik het niet meer haha.

  • Ik snap ook niet dat “ze” vooruitzichten voor de komende vijf dagen opgeven. Voor de volgende dag is al moeilijk genoeg! Alhoewel Radio Rijnmond redelijk betrouwbaar is.

 15. hier geen last van. Mooi weer en,helaas, weinig regen. ALs het hier blank komt te staan ie er iets heel erg aan de hand. Straat loop af en zo vaak geen regen. Als het een dag regent zeggen we : het lijkt Holland wel.
  Maar als het om muizen ging, hoop ik toch niet dat de levende familie Muis komt om te kijken waar ze blijven. Ach en mss zijn ze dan wel boos en komen ze nooit meer terug.

  Groet, Wilma

  • Zo vreselijk veel regenen als het hier de afgelopen dagen/weken/maanden gedaan hebt, kan het bij jou niet zijn. Ik hoop dat dat een troost voor jullie is (-:
   In het midden van de garage vond ik eens spontaan een dood muisje. Ik heb er met bewondering naar staan kijken: alles zo klein maar perfect om te zien.

 16. Kijk dat is van de nood een deugd maken!
  Toen wij nog kippen hadden, hadden we ook muizen (in de schuur gelukkig).
  Nu valt er niets meer te halen en zijn ze met de noorderzon vertrokken.
  Hier valt het erg mee met de regen gelukkig, even afkloppen. Vandaag hadden we ook heerlijk weer, zelfs buiten gegeten!

  • Hier zijn het net maartse buien die vallen. Meestal laat ik mijn humeur niet beinvloeden door het weer, maar het de situatie in huis begin nu precair te worden :))
   Maar ik kan de zon wel in het water zien schijnen, hoor.
   Ik wens je een zonnige zondag!

 17. oefffff

  Muizenvallen komen er hier niet in , simpel !

  Muizen ook niet overigens… dankzij ons vee

  maar toch…welkom zijn ze wel.

  Het water daarentegen weer niet, en ik prijs me wederom gelukkig in ‘hoge’ noorden te wonen, letterlijk en figuurlijk.

  • Heb jij een muisvriendelijke oplossing? Vaag herinner ik mee een muizenval die je van een pet-fles kon maken en waarna je de muis naar buiten kon brengen. Volgens mij heb ik dat filmpje bij jou gezien, klopt dat?
   Lieve groet

   • Inderdaad had ik daar eens een filmpje van. Maar vraag me niet wanneer dat was. Anders even googlen. Of bij de dierenwinkel kun je ook een diervriendelijke muizenval kopen….. dan zonder petfles.

    Love As Always
    Di Mario

   • Met of zonder petfles, als het maar een diervriendelijke manier is. Want muizen hebben ook gevoel.
    Lieve groet

  • Die regen ben ik zó zat! Ik laat doorgaans mijn humeur niet beinvloeden door het weer, anders hebben anderen geen leven met me, maar zelfs ik begin er onderhand chagrijnig van te worden.
   Ik ben blij dat ik je toch even aan het lachen gekregen heb.
   Fijn weekend!

   • Je hoeft je niet te verontschuldigen Kakeltje. Je ben niet de enige die het zat is. Hier zit er nog zo een. Dank zij jou kwam toch de humor om de hoek kijken:-)
    Jij ook een heel fijn weekend.

    Lief groetje, Ria

 18. Een dijk van een verhaal. Wat een optimist.
  Toen onze kelder zondag blank stond, zagen wij het positieve even niet in en hebben geen enkele rat gevangen. Nu barst het er wel van de pissebedden.

  • Gatfer, pissebedden. Het zijn eigenlijk schone beestjes om te zien maar wel buiten in de natuur.
   Na de brand in ons vorige huis stond het vol bluswater. Het parket dreef kromgetrokken door de woonkamer. Ik kan alleen maar vermoeden hoe erg het is als heel de kelder blank staat…
   Lieve groet

 19. dus er liepen 7 muizen in het huis voor dat al dat water kwam
  en in al die jaren nooit kunnen pakken of verjagen met een kat
  als het water weg is komen er vast weer 7 terug 🙂 , toch
  wens je een fijn weekend
  lieve groet , Karel

  • Nee, hij had zeven muizenvallen in het huis gezet (-:
   Ik heb een tijdje in een kennel gewerkt en daar waren ook veel muizen. De eigenaresse durfde geen vallen te zetten en “leeg” te halen. Mocht ik het doen. Na een paar keer heb ik er vriendelijk voor bedankt. Wat een rotgezicht, die dode muizen, bah. En ze hebben zo’n lief snoetje. Nou ja, niet als je hele huis ermee vol zit.
   En morgen wil ik de zon zien!

   • morgen zal de zon er zijn en ook zijn er ergens wel muizen zonder muizenvallen 🙂 , nee een leuk gezicht is het niet , soms een noodzaak
    persoonlijk zou ik gaan voor een goede kat als vangen en af schrikker
    zondag nog meer zon 🙂
    slaap wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *