Dromen

dromen

Ik heb iets met dromen.

Als de nacht van gisteren herinner ik me de droom die ik vlak voor mijn opname in het Sophia Kinderziekenhuis had. Wij woonden op de 9e verdieping van een flat. In mijn droom hing tussen onze huisdeur en balustrade een gigantisch spinnenweb. Mijn vriendin Linda glipte er doorheen alsof het water was; ik raakte verstrikt in de draden.

Rond mijn 25ste ben ik me gaan verdiepen in dromen.
Bijvoorbeeld, waarom je droomt.
Dat is om gebeurtenissen van de afgelopen dag te rangschikken in je hersenen zodat alles wordt opgeslagen in je geheugen. En ja, ook jij daar, die denkt dat je nooit droomt, jij droomt dus ook!  

Je hebt archetypische dromen: dromen die ieder mens ongeacht woonplaats, leeftijd of geslacht heeft. Dat je tanden uitvallen; je achterna wordt gezeten; moeilijk vooruitkomt omdat het lijkt alsof je door stroop loopt, of een examen moet doen waarvoor je niet hebt geleerd.

Er zijn repeteerdromen
Ik ben in november 1992 met roken gestopt maar stap nog regelmatig heel asociaal met een brandende sigaret in een bus. En vlak voordat ik trouwde droomde ik alsmaar dat Joris op de bewuste dag niet kwam opdagen. ‘Verbaast me niets,’ zei ik tegen mijn tante. ‘Mijn ook niet,’ was steevast haar geruststellende antwoord.

…en wensdromen…
Min of meer toevallig ging ik eens naar bed met de gedachte dat ik mijn overleden hond weleens wilde terugzien. Prompt kwam ze ’s nachts naar me toe hollen. Even haalde ik haar aan; onmiddellijk ging ze er weer vandoor. Blijkbaar heeft ze het naar d’r zin waar ze nu is (-:
Ik droom ook weleens dat ik op de racefiets zit of aan het hardlopen ben. Dan word ik duizelig van geluk wakker.

…en voorspellende dromen.
In 1995 waren mijn en Joris’ ouders ’s avonds bij ons op de koffie geweest. ’s Nachts droomde ik daarover. We dronken wijn, proostten en riepen in koor: ‘Op het nageslacht!’ In mijn droom keek ik opzij. Op de muur stond in grote letters: 1 april! Ik vond het maar een achterlijke droom.
1 april 1996 werd ik moeder. In verwachting geraakt terwijl ik de pil slikte.

Je kunt dromen duiden m.b.v. droomuitleg-boeken. (Waarin bijv. staat dat dromen over een groot spinnenweb een ongunstig teken is.) Alleen ligt het antwoord niet altijd voor de hand.
Stel, je bestuurt een vrachtwagen en je kunt niet goed bij het rem- of gaspedaal, dan maakt het een groot verschil of je vrachtwagenchauffeur van beroep bent of alleen je “gewone” rijbewijs hebt. In het laatste geval zóu het kunnen betekenen dat je in het dagelijks leven iets doet wat je boven je macht gaat.

Tijdens de twee donkerste perioden in mijn leven – in 2005 in de ggz en afgelopen winter/voorjaar – kreeg ik van tevoren een soort visioen. Op het moment zelf begreep ik er weinig van. Toen ik midden in de ellende zat, vielen de kwartjes en had ik er steun aan.

In de ggz voelde ik me toentertijd heel alleen. Ik kreeg daar een droom over mijn oma die ruim 10 jaar geleden was overleden. Ik was bij haar op bezoek in haar oude huis in Kralingen. In de woonkamer zat allemaal familie. Mijn oma en ik zaten naast elkaar op een stoel. Ineens kwam er een mist opzetten die de andere familieleden aan het oog onttrok. Mijn oma sloeg haar arm om me heen en knuffelde me. Als ik eraan denk, voel ik weer de ontroering; de droom voelde zo echt.

Verder ben ik heel gewoon gebleven, hoor. Jullie kennen me langer dan vandaag: ik ben geen zweverig type. Eerder licht tobberig en vreselijk onhandig.

Herinner jij je weleens een droom? Of, als je nooit denkt te dromen: heb je een dagdroom? 

120 thoughts on “Dromen

 1. Hey Mirjam! Het dagje geduld dat je moest hebben heeft even iets langer geduurd, en intussen ben jij al weer verder natuurlijk! Maar, je vraag bleef toch in mijn gedachten hangen 🙂
  Over dromen… nou, poeh. Meestal weet ik er niets van, dus het is alleen als je wakker schrikt door iets. Ik weet wel dàt ik droom, daardoor. Ik weet ook dat ik wel eens het land heb gered, als premier zijnde, maar hóe? Geen idee. En in de herfst droom ik altijd over fietstochten met mijn overleden zus.

  Er zijn twee dromen waarvan ik (ook) zeker weet dat ze wel eens terugkomen, en ik denk dat ze wel heel typisch Clemens zijn. Van de ene denk je echt, jong wordt toch ooit volwassen! Sinds mijn elfde ben ik, na met Sinterklaas mijn eerste plaat te hebben gekregen, fan van The Cats 🙂 Andere helden, vaak stoerder en lawaaiiger, kwamen en gingen, maar The Cats bleven. Niet dat ze in Nederland het respect kregen van serieuze, creatieve artiesten.. terwijl hun laatste plaat zó serieus en volwassen was en mooi! Dus droom ik van tijd tot tijd van een prachtig concert, uitgezonden op de nationale tv, met veel sterren die hen eer betuigden en samen muziek maakten en iedereen zei: goh, dat was top.

  De andere droom is iets heftiger. Ooit had ik een vriendin (niet romantisch) met hele grote problemen. Een tijd lang waren we erg close en kon ik alleen door er te zijn, iets voor haar betekenen; maar ik voelde hoe ze mij (ons) ontglipte en ik weet dat ze, zeker na een breuk tussen ons, alleen maar verder weg is gezakt. In mijn droom zie ik steeds de laatste keer terug dat ik haar zag, lachend bij het afscheid (en je zag haar nooit ronduit lachen) en voor één keer gelukkiger dan zij ooit voor mogelijk had gehouden. Ik zie haar nog staan, in de deur van de wegrijdende trein.
  Met de kennis van hoe het verder ging, is dat helaas geen mooi beeld maar een erg treurigmakend beeld. De hopeloosheid, en machteloosheid…

  Mja.. daar doe je dus niks aan. Moet je mee leven. Maar het heeft een hele tijd geduurd voordat ik dat kon.

  Liefs van hierzo!☼

  • Ik droom ook vaak over vroeger. Alleen ben ik in mijn droom niet terug in vroeger maar is het het heden. Ik heb een nare ex gehad. Waar twee kijven hebben er twee schuld, maar ik had alleen mijn mond om mezelf te verdedigen.Zelfs toen ik al tien jaar met Joris getrouwd was, droomde ik nog steeds dat ik bij die ex was. Wel ging ik in elke droom een stapje verder. Dat ik dacht: Ik hoor helemaal niet meer bij jou, ik ben met een ander getrouwd. Waarschijnlijk waren die dromen mijn verwerkingsproces (ik ben geen prater…) Wie weet wat jij verwerkt in je dromen. Vaak, waar je in real live niet over wilt/kunt praten, vindt een uitweg in dromen.
   Je zou ze eens op kunnen schrijven (alleen als je zin hebt, hoor.) Dan zie je beetje bij beetje de vooruitgang die je boekt.

   Ik heb ook weleens gedroomd dat David Bowie bij me op bezoek kwam 🙂 🙂 Toen vond ik het jammer dat ik wakker werd. Waarschijnlijk had die droom ermee te maken dat ik “op ploffen” stond.Ik was hoogzwanger en iedereen bleef maar bellen: voel je al wat?? Door al die belangstelling is het me naar m’n hoofd gestegen, vermoed ik.

   Wat is er mis met The Cats? En wie bepaalt wat wel of geen goede muziek is? Je hoeft sowieso niet te vertellen dat je fan bent, maar stel dat je het wel vertelt en ze kraken je af. Zegt meer over de “afkraker” dan over jouw muziekkeuze. Ik vind Marco Borsato vré-se-lijk, terwijl iedereen hem fantastisch vindt. Doet me niks. Eigenlijk doe ik ook wel een beetje mijn best om ergens niet bij te horen 🙂 Soms zet ik in de auto een cd’tje op en zegt mijn dochter: ‘Sjezus, wat is dit voor herrie. Dat is minstens honderd jaar oud, man.” Luister ik gewoon naar The Waterboys…

   Bedankt voor je uitgebreide reactie. Vind ik leuk.
   Dikke kus

   • Dank je! 🙂 Maar ik hou het nu toch kort: je hebt wel gelijk waar het die verwerking betreft… Ik kon er nooit zo de vinger op leggen. Maar ik zie tegenwoordig nauwelijks nog het echte afscheidsmoment, een groepshug op het station samen met nog een andere vriendin. Net of het feit dat die ene vriendin korte tijd later helemaal uit “de groep”, uit alles wegviel, iets minder centraal is komen te staan. Wat dan wel, daar denk ik nog over na. Misschien mijn eigen eeuwige oorlog met de onvermijdelijkheid van dingen…
    Dat verhaal van je ex is ook niet mis… kan me goed voorstellen dat zo’n vertrouwensbreuk lang nodig heeft om te herstellen! Geweldig dat je toch nog de liefste bent tegengekomen. Beetje herschrijving van de geschiedenis 🙂

 2. Mijn dromen zijn zelden positief. Ik kan ze wel herleiden naar gebeurtenissen die daarvoor hebben plaats gevonden.

  In mijn dromen ben ik vaak heel erg kwaad of ik sta iemand af te rossen 🙂 Net wat ik al zei, het valt allemaal te herleiden 🙂

  • Weet je wat ik vaak droom? Dat ik iemand een hijs wil geven maar dat mijn arm de beweging dan heel vertraagd maak. Ja, dan komt die knal niet aan natuurlijk. In mijn droom frustreert me dan enorm. Wat je schrijft: het valt allemaal te herleiden 🙂 Bedankt voor je open reactie.

   • Oh ja!! dat herken ik! Die vertraging als je iemand wil slaan. En eentje waar ik ook bijna kierewiet van werd is de droom dat ik mijn echtgenoot probeer te bellen en dat ik zijn nummer niet weet, mijn batterij op is, telefoon kapot etc etc..

   • Fijn, dat jij die vertraging ook hebt. In geen enkel droomboek kan ik het terugvinden. Niet dat ik dat erg vind. Ik ga ook niet googelen of zo. Ik weet zelf waar dat slaan mee te maken heeft. Die vertraging is alleen zo frustrerend als je iemand echt een ongelofelijke mep wil geven!
    Eigenlijk ken ik maar weinig behulpzame dromen. Het zit eerder meestal tegen. Alsof het dagelijks leven al niet zwaar genoeg is…

 3. Mooi Mirjam, ja ik droom ook wel vaak. Een week of vijf, zes terug had ik een periode waarin ik heel veel droomde. De volgende dag schreef ik ze meteen op.
  Het waren dromen met een veel diepere betekenis. Een ander soort dromen dan normaal, en mijn zus speelde daarin de hoofdrol. Afgelopen nacht heb ik vanmijn moeder gedroomd. Het is gewoon nog zo vol in mijn hoofd met alles denk ik…

  • Het is goed om te dromen over dierbaren die je verloren hebt. Het helpt je met het rouwproces, al is het wel weer extra moeilijk om de dag te beginnen.
   En je leven is zo vol met van alles. Je komt nauwelijks aan je eigen denkproces toe. Denk ik zo maar…
   Hang in there ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *