Dromen

Ik heb iets met dromen.

Als de nacht van gisteren herinner ik me de droom die ik vlak voor mijn opname in het Sophia Kinderziekenhuis had. Wij woonden op de 9e verdieping van een flat. In mijn droom hing tussen onze huisdeur en balustrade een gigantisch spinnenweb. Mijn vriendin Linda glipte er doorheen alsof het water was; ik raakte verstrikt in de draden.

Rond mijn 25ste ben ik me gaan verdiepen in dromen.
Bijvoorbeeld, waarom je droomt.
Dat is om gebeurtenissen van de afgelopen dag te rangschikken in je hersenen zodat alles wordt opgeslagen in je geheugen. En ja, ook jij daar, die denkt dat je nooit droomt, jij droomt dus ook!  

Je hebt archetypische dromen: dromen die ieder mens ongeacht woonplaats, leeftijd of geslacht heeft. Dat je tanden uitvallen; je achterna wordt gezeten; moeilijk vooruitkomt omdat het lijkt alsof je door stroop loopt, of een examen moet doen waarvoor je niet hebt geleerd.

Er zijn repeteerdromen
Ik ben in november 1992 met roken gestopt maar stap nog regelmatig heel asociaal met een brandende sigaret in een bus. En vlak voordat ik trouwde droomde ik alsmaar dat Joris op de bewuste dag niet kwam opdagen. ‘Verbaast me niets,’ zei ik tegen mijn tante. ‘Mijn ook niet,’ was steevast haar geruststellende antwoord.

…en wensdromen…
Min of meer toevallig ging ik eens naar bed met de gedachte dat ik mijn overleden hond weleens wilde terugzien. Prompt kwam ze ’s nachts naar me toe hollen. Even haalde ik haar aan; onmiddellijk ging ze er weer vandoor. Blijkbaar heeft ze het naar d’r zin waar ze nu is (-:
Ik droom ook weleens dat ik op de racefiets zit of aan het hardlopen ben. Dan word ik duizelig van geluk wakker.

…en voorspellende dromen.
In 1995 waren mijn en Joris’ ouders ’s avonds bij ons op de koffie geweest. ’s Nachts droomde ik daarover. We dronken wijn, proostten en riepen in koor: ‘Op het nageslacht!’ In mijn droom keek ik opzij. Op de muur stond in grote letters: 1 april! Ik vond het maar een achterlijke droom.
1 april 1996 werd ik moeder. In verwachting geraakt terwijl ik de pil slikte.

Je kunt dromen duiden m.b.v. droomuitleg-boeken. (Waarin bijv. staat dat dromen over een groot spinnenweb een ongunstig teken is.) Alleen ligt het antwoord niet altijd voor de hand.
Stel, je bestuurt een vrachtwagen en je kunt niet goed bij het rem- of gaspedaal, dan maakt het een groot verschil of je vrachtwagenchauffeur van beroep bent of alleen je “gewone” rijbewijs hebt. In het laatste geval zóu het kunnen betekenen dat je in het dagelijks leven iets doet wat je boven je macht gaat.

Tijdens de twee donkerste perioden in mijn leven – in 2005 in de ggz en afgelopen winter/voorjaar – kreeg ik van tevoren een soort visioen. Op het moment zelf begreep ik er weinig van. Toen ik midden in de ellende zat, vielen de kwartjes en had ik er steun aan.

In de ggz voelde ik me toentertijd heel alleen. Ik kreeg daar een droom over mijn oma die ruim 10 jaar geleden was overleden. Ik was bij haar op bezoek in haar oude huis in Kralingen. In de woonkamer zat allemaal familie. Mijn oma en ik zaten naast elkaar op een stoel. Ineens kwam er een mist opzetten die de andere familieleden aan het oog onttrok. Mijn oma sloeg haar arm om me heen en knuffelde me. Als ik eraan denk, voel ik weer de ontroering; de droom voelde zo echt.

Verder ben ik heel gewoon gebleven, hoor. Jullie kennen me langer dan vandaag: ik ben geen zweverig type. Eerder licht tobberig en vreselijk onhandig.

Herinner jij je weleens een droom? Of, als je nooit denkt te dromen: heb je een dagdroom? 

120 gedachten over “Dromen

  1. … is weer een fantastisch logje.
    Misschien krijg ik binnenkort wat meer tijd en dan kom ik hier zeker terug om mijn achterstal in te halen; volgende week of zo …

  2. ow 91 reacties…. Dat was even scrollen voor me 🙂
    Ik kan me ook bepaalde dromen nog herinneren. Ook dromen uit mijn kindertijd. Maar doorgaans vergeet ik de meeste wel.
    Maar sommige maken indruk. Zoals die van jou.

    • Hoi John, leuk dat je er weer bent. Sommige dingen maken indruk en pas later begrijp je min of meer waarom.
      Bedankt voor je bezoekje.

  3. Hey 🙂 Het lukt me steeds niet om je te bedanken voor je bezoekje en lieve bericht, want als ik hier kom merk ik dat ik flink moet nadenken! En daar heb ik steeds geen tijd voor. Dus ik kom vandaag of morgen terug om je over dromen te vertellen 🙂 Maar wel heel erg bedankt! Het is fijn om niet vergeten te zijn.
    Liefs van hierzo. Ow en nog veel sterkte met de spit… twee keer gehad, bah bah bah. Bah.

    • Voel je niet verplicht te reageren. Mijn bezoekje was bedoeld als steuntje in de rug, niet om er iets voor terug te krijgen. Al sta ik altijd open voor bijzondere dromen (-:
      Bedankt voor je moeite en lieve reactie.

  4. Ik heb periodes dat ik dromen onthoud en ja, ik heb hier ook diverse boeken met dromen uitleg staan, die ik dan af en toe oppak.
    Eigenlijk heb ik gewoon hetzelfde met dromen als jij : het is een onderdeel van mijn leven.

    • Zo leren we elkaar steeds een beetje beter kennen. Van een kant waar meestal weinig over wordt gepraat en geschreven. Af en toe komt zo’n onderwerp toch ineens naar boven.
      Lieve groet

  5. De valdromen… Ik doe mee aan een hardloopwedstrijd / schaatswedstrijd / rolschaatswedstrijd en val elke 50 meter op mijn snuit…

    Ik weet ineens waar mijn ren-blokkade vandaan komt (en alleen de schaatswedstrijd is ooit uitgekomen… Dus….

    • Of je droomt dat je je hardloopschoenen bent vergeten aan te trekken, of de veters zijn kwijt, of, nog erger: allebei je schoenen.
      Ik was altijd mijn fiets kwijt. Of ik liep ergens rond met alleen maar het frame, op zoek naar de wielen. Sporten…héél leuk (-:

  6. Ik droom vast ook, maar eigenlijk alleen als Ik wakker schrik of wordt, dan kan ik het me wel herinneren. Dromen doe ik wel, van mooie treinen voor op zolder.

  7. Iedereen schijnt te dromen. Ik waarschijnlijk ook, al herinner ik me daar zelden iets van. En de keren dat ik me wel een droom herinner hebik vaak zoiets van, moet dat nou echt… ☺

    • Soms schaam je je voor je eigen dromen. Dan denk je: daar WIL ik helemaal niet over dromen. Het onderwerp blijft me boeien.
      Bedankt voor je reactie, Annie. Fijn weekend!

  8. De meeste dromen vergeet ik weer, maar hier en daar blijft er iets hangen. Wat ik me herinner is erg onsamenhangend en moeilijk onder woorden te brengen. Misschien moet ik eens een schrift en balpen op mijn nachtkast leggen.

  9. ha die Mirjam
    zo iets had ik onderweg met de fiets naar Boedapest , 2 dagen voorbij Franfurt via tig treinen terug naar hier , scheurtje in de verbinding pees tussen boven en onderbeen werd me nadien verteld
    ja en die gein , staan toch prachtige bij hih
    wens ook jullie fijne dagen
    lieve groet , Karel

  10. Goede middag Kakel, ik droom vaak en weet meestal als ik wakker word de droom wel terug te halen. Maar een uurtje later weet ik ze meestal niet meer. Behalve als het dromen met een voorspelling of waarschuwing zijn. Maar dat soort dromen herken je gelijk als belangrijk. Je weet dat het toch een andersoortige droom is en daar kun je vaak wel wat mee.

  11. Ha kakel.
    Toevallig wil dat ik van de week gedroomd heb,ik werd s,nachts wakker
    met kriebels in mijn keel, mijn hand ging naar het glaasje water op het nachtkastje
    ik raakte het bijna aan,tot mijn grote schrik zat er een spin zo groot als de boven kant van het glas
    zijn acht poten hingen langs de zijkant van het glas,,ik zat op de rand van het bed
    nog steeds kriebels in de keel, dan maar naar beneden, ik ging de trap af het leek
    of de vloerbedekking helemaal ging krullen en uit geplozen was,ben naar de wc gegaan
    en in de keuken een glaasje water gedronken, en toen weer terug naar boven en nog zat hij op het glas met de poten er langs
    ik ben voorzichtig in bed gaan liggen met de rug naar de grote spin toen en voor mij idee in slaap gevallen
    s,morgens toen ik wakker werd kon ik mij dit goed herinneren, was dit een nachtmerrie, droom of slaapwandelen??
    Ook de tussendeur stond open toe ik beneden kwam.

    Kakel bedankt voor je bezoekje
    misschien eens zweeftochtje op de bezem!
    groetjes Christiene.

  12. Jij hebt gelukkig ook mooie dromen!
    Lijkt me heerlijk om een knuffel van mijn overleden oma te krijgen.
    Ik ben niet zo’n dromer, tenminste ik kan ze me meestal niet herinneren.
    Als ik ze nog wel weet is het meestal dat ik iets niet kan of dat ik verdwaal, of dat de rem van de auto het niet doet. Mooie dromen heb ik niet eigenlijk helaas.
    Mijn man droomt wel veel.
    Toen hij antirookpleisters gebruikte had hij afschuwelijke nachtmerries, altijd iets over de jongens, dat ze van een flat af vielen en hij er niets aan kon doen.
    Hij is snel gestopt met de pleisters en ook met roken 😉

  13. Sommige dromen herinner ik mij wel, maar regelmatig denk ik s ochtends, dit moet ik df opschrijven om m dan om 10 uur alweer vergeten te zijn. Ik heb ook een terugkerende droom over grote bruggen(ik heb vreselijke hoogtevrees).

  14. Hoi Kakel,
    bedankt voor je bezoekje en je leuke reactie 🙂
    Net thuis van het werk dus even spieken op de pc.

    Ja, ik onthou regelmatig mijn dromen.
    Heb er zelfs een dromen-uitleg-boekje voor gekocht 🙂
    Het gebeurt wel eens dat ik droom en dan tegen mezelf zeg: Oké… daar ehb je die droom weer en dan weet ik al hoe ie verder gaat!

    Groetjes, Helma

  15. dromen kunnen zo vreselijk echt zijn
    tanden die uitvallen heb ik dikwijls gedroomd
    nu droom ik nog dat ik terug werk en het weer zo druk heb en me boos maak op m’n baas
    een paar jaar geleden droomde ik dat ik aan het sterven was en dat was zo echt, k voelde hoe mijn adem steeds zwakker werd, maar die laatste zucht kwam niet, het voelde helemaal niet beangstigend…
    haha en als kind droomde ik eens dat ik in een achtervolging was, op kamelen, zo raar
    welterusten Kakeltje en droom zoet

  16. Ik heb een tijd gehad dat ik droomde dat mijn handtas weg was. Ik sleepte altijd mijn halve huishouden mee, dus als ik hem kwijtraakte zorgde dat wel voor paniek.
    Die paniek had ik ook in mijn droom. Panisch was ik. Zwetend werd ik wakker om er achter te komen dat het maar een droom was. De ene keer werd hij gestolen, de andere keer liet ik hem bij de kassa achter. Of hij was thuis weg.

    Al;s ik naar bed ging nam ik mijn tas mee. Hij stond naast mijn bed. Jaren heb ik daar over gedroomd. Mij werd verteld dat het een vorm van onzekerheid was. Mijn tas was mijn veilige haven en die was erg wankel.

    Het ging steeds beter. Tot ik niet meer panisch was als mijn tas verdween. Nu heb ik die droom al een tijd niet meer gehad, maar hij staat wel op mijn netvlies.

    Liefs Frederique

  17. De eerste paar jaren dat ik ziek thuis was had ik regelmatig nachtmerries. Dan droomde ik dat ik in een donkere kamer zat die steeds kleiner werd of dat er iemand een kussen op mijn gezicht duwde zodat ik niet meer kon ademhalen. Uitleg overbodig… Ik werd dan altijd letterlijk gillend wakker, echt heel akelig (ook voor mijn Lief trouwens want die schrok zich weer helemaal gek van mijn gegil).

  18. Soms herinner ik me dromen vaag. De laatste tijd ben ik zo druk met van alles en nog wat dat dat zelfs tijdens mijn slaap door lijkt te gaan. Ik ben dan net niet wakker (of misschien wel) en realiseer me dat ik druk ben met dromen. Of zoiets. Ik kan het niet zo goed uitleggen.

  19. Ikke ben er dus zo een die denkt dat hij niet droomt, althans ik kan het me nooit herinneren, en nu ik hier lees dat je hersenen alles rangschikken van de voorbije dag, weet ik dus nu waarom ik niet droom…… 😉 gebrek aan … 😀

  20. Mooi geschreven!
    Ja ik droom, de meeste kan ik onthouden voor langere tijd of voor een uurtje en dan jammer genoeg vervaagd die.
    Paar maanden geleden vaak wakker geworden van een ‘nachtmerrie’ zo werkelijk leek het. Dat het rottige gevoel ook nog lekker bleef hangen midden in de nacht en ik mezelf maar voorhouden dat het gewoon een droom was in de hoop om weer de slaap te pakken.
    Ook ik heb verschillende soorten dromen en ik vind het echt heerlijk omdat ik weet dat het ook iets betekend, verwerkt.

    Liefs Debby

    • Aan dromen kun je ook je emotionele afmeten. Je merkt dat je in je droom vorderingen maakt.
      Het klinkt een beetje raar zoals ik het schrijf, maar ik denk wel dat je begrijpt wat ik bedoel.
      Lieve groet

  21. Een wankele brug

    Lang geleden overkwam er mij iets heel merkwaardig.
    Een verklaring heb ik er niet voor, het was eigenaardig.

    Vele jaren geleden dus lag ik op een bepaalde dag met koorts in bed.
    Op een gegeven moment leek het of iemand de ramen had open gezet.

    Een zachte ‘wind’ tilde mij boven het bezwete laken.
    Moeiteloos kon ik met de handen het plafond aanraken.

    Het gaf een gevoel van gewichtloosheid, van zweven.
    Een intense belevenis, het duurde slechts heel even.

    Keek naar beneden, dwars door het bed, door de betonnen vloer.
    ‘Zag’ in onze kruipkelder een houten wig naast een koperen moer.

    Vele jaren later werd de volledige centrale verwarming vervangen.
    Men moest overal, ook in de kruipkelder, nieuwe buizen hangen.

    Toevallig dacht ik weer aan die ‘droom’ en kroop mee in de kruipkelder.
    Het licht van de looplamp maakte de vreemde donkere schaduwen helder.

    Verborgen achter spinnenwebben, door oude duisternis omgeven
    lag de houten wig die als beeld in mijn geheugen was blijven kleven.

    Het niet–begrijpen werd gevuld door verbazing en ongeloof.
    Toeval is misschien een wankele brug over een realiteitskloof.

    Hoe ik deze rare gebeurtenis ook kleur, het blijft onklaar.
    Duidelijk zichtbaar was de wig én de koperen moer, want ook die lag tastbaar daar.

    Hopelijk krijg je van deze oude ervaring geen nieuwe nachtmerrie, Mirjam. 🙂
    Lenjef

    • Ik heb dit met open mond zitten lezen. Je bent uit je lichaam getreden. Ik kan me voorstellen dat dat zowel beangstigend als prettig geweest is. Frappant, dat je “droom” bevestigd werd door de wig en de koperen moer. Alsof je twijfelde aan je uittreding (-:
      Dankjewel voor je bijzondere reactie. En ook nog helemaal in dichtvorm. Ik voel me verwend 🙂

  22. Wat weer een mooi log lieve Kakel… en zo herkenbaar natuurlijk. Ik heb ook een tijdlang alle boeken die ik over dromen kon vinden verslonden…. heb ze pas laatst, enkele weken geleden, weggegooid.

    Ik droom altijd, op zo nu en dan een enkele nacht na dat ik ze me de volgende ochtend (GodZijDank) niet kan herinneren. Die die ik me wel kan herinneren wil ik me ook liever niet herinneren maar ik accepteer dat ze er zijn.

    xxx

    • Hoe neer je je er tegen verzet, des te vaker blijven ze terugkomen. Dat is althans mijn ervaring met nare dromen. Je weet dat het beter is om in waaktoestand juist naar het probleem/trauma te kijken maar tegelijkertijd ga je in verzet. En als je eens een goede dag hebt, voel je je wat sterker staan en durf je de stap aan. Steeds een beetje verder…
      Dikke pakkerd

  23. Ik probeer nu meer te dagdromen en te genieten van de mooie dingen om mij heen.
    ’s Nachts worden mijn dromen jammer genoeg vervelender en afschrikwekkender.

    Vriendelijke groet,

    • Dat lijkt me werkelijk een nachtmerrie.
      Hebben je nare dromen wellicht te maken met een onverwerkt trauma?
      Ik hoop dat er eens – en snel! – verbetering voor je in komt.
      LIeve groet

      • Een vrolijk mannetje ben ik nooit geweest.
        Maar ouder wordend overheerst het sombere meer en meer.

        Vriendelijke groet,

      • Probeer regelmatig dingen te doen die je leuk vindt. Ik zie niet graag dat je een sombere oude man wordt…
        Lieve groet

  24. Ik droom veel en vaak van alles door elkaar, vaak dingen die helemaal niet bij elkaar passen en in zich verschillende tijden of plekken hebben afgespeeld. Ook destijds heel vaak gedroomd dat ik naar benden viel in een oneindig diep iets.

    • Misschien komt dat wel door je werk. Je komt overal en ziet van alles. Architectuur/archeologie/festiviteiten/benoemingen…
      Valdromen horen ook bij de categorie archetypische dromen. Maar het maakt wel verschil of je tijdens zo’n valdroom bang ben of niet. Valt in jou droom “alles van je af?” of is-ie beangstigend?
      Verder heb ik er ook geen verstand van, hoor.
      Droom zacht (-:

  25. Ik weet zelden mijn dromen. Meestal 1 x per jaar of twee jaar dat ik wat onthou. Maar dat zijn dan weer nachtmerrie en schrik ik wakker tijdens de droom.

    Love As always
    Di Mario

    • Als ik het voor het zeggen had, zou ik die ene keer per jaar dat je naar droomt, ook weglaten.
      Helaas ligt het niet aan mij. Ik weet zeker dat jij tegen een stootje kunt…
      Lieve groet

  26. Vooral als ik in de vroege morgen nog even weg dut droom ik dromen die ik me kan herinneren. Meestal niet heel bijzonder. Van de week droomde ik dat ik naast Henk op straat honderd uit liep te praten, en het viel niemand op.

    • Zó ondankbaar! Kán je eindelijk weer luidkeels praten, valt het niemand op. Wie weet is het een gunstig teken. Dat je dankzij de pipewaterbottle weer zo goed praat, dat het jezelf niet eens meer opvalt (-:
      Lievegroet

  27. Een heel interessant log over het dromen, jij hebt je er in zoverre in verdiept dat je precies een echt expert bent geworden. In elk geval zijn de enkele dromen die je hier voor ons neerzet heel merkwaardig, dat heeft niets met zweverigheid te zien, dromen vertellen je altijd wat.
    Zelf droom ik heel veel, of beter gezegd: meestal herinner ik me ze nog en ik probeer er altijd de betekenis van te achterhalen wat me meestal natuurlijk niet lukt, ze komen immers vanuit het onbewuste naar boven…
    OT: de drie langwerpige slingers waarnaar je me vroeg zijn spintollen.

    • Natuurlijk, spintollen! Dat ik daar niet op kon komen. Dit zijn wel uitzonderlijk mooie.
      Dus jij droomt ook veel. Ik vind het gewoon leuk me er een beetje in te verdiepen. Maar een expert ben ik niet, hoor.
      Ik heb eens gedroomd dat ik bij mezelf ontslag nam. Ik had het hartstikke druk (wie niet?) Werkte veel, moest er veel voor voorbereiden, wilde aandacht aan m’n kind besteden, op school helpen, sporten.
      Na die droom ben ik m’n werk gaan afbouwen (dat kon want ik was zelfstandig ondernemer zonder personeel.) Dus heb eigenlijk het advies van mijn droom opgevolgd (-:
      Lieve groet

      • Goede morgen Kakeltje. Wow, als je een droom kan opvolgen en er gelukkig om bent is dat toch het einde? Of beter gezegd het begin van iets nieuws waardoor je je beter in je vel voelt hé. Althans, dat hoop ik!
        Jij vindt jezelf misschien geen expert maar daar heb ik zo mijn twijfels over…

      • Goede morgen Kakeltje. Je had het bij het rechte eind dat de foto in Gent is genomen. het waarom staat vandaag op mijn blog hihi.
        Fijne dag nog hé, met naast de dromen van vannacht, ook de dagdromen!

  28. jáááá kakeltje, je bent een heerlijk mens en je mag alles zeggen wat je wilt,
    ik vind je niet zweverig… absoluut niet,

    ik droom ook, de meest rare dingen, lang heb ik ze opgeschreven.. en probeerde er dan uit te komen wat ze me te zeggen hebben,
    nu is het vaak dat er iets met de jongens is:-)
    brrrrrr. ze nemen ze mee, of ze raken verloren in grote groepen mensen
    enge dromen, en ik word badend in het zweet wakker…
    afschuwelijk…
    dan ben ik wel blij dat ik wakker ben hoor:-)

    dag dag droom van me
    droom maar lekker door,
    xxx

    • Lieve Dienelidino, jouw jongens nemen ze niet zomaar mee, want ze láten zich niet meenemen! Ze willen bij jou blijven.
      Maar ik snap je nare dromen wel: Ace en Damie zijn het kostbaarst en tegelijkertijd het meest kwetsbare in je leven…
      Logisch dat je blij bent dat je elke ochtend weer door ze begroet wordt (-:
      Droom jij vooral maar lekker!
      Dikke kus op je konen

  29. Ik droom en veel. Prettige dromen herinner ik me niet. Dagdromen daarentegen deed ik veel, maar nu (haast) niet meer.

    Ik heb nooit behoefte gehad aan het uitleggen van dromen omdat ik wel wist dat het om verwerking draait.

    Enkel die ene die ik als kind regelmatig had, heb ik eens opgezocht. Ik viel en viel en bleef vallen samen met kolen in een schacht. Er kwam geen einde aan.

    De dromen waarbij je met een smak in je bed valt heb ik ook gehad maar minder frequent.

    • Valdromen horen ook bij de archetypische dromen: dromen die iedereen heeft. Maar deze valdroom leest als een heel nare. Je schrijft dat je ‘m als kind had, dus heb je er nu gelukkig een last meer van.
      Dromen is verwerken, ja. Juist de dingen die je niet onder ogen wil zien, komen vaak terug.
      Bedankt voor je uitgebreide reactie!

  30. Net als jij, ben ik zeer geïnteresseerd in dromen. Van kinds af aan kon/kan ik me de dromen herinneren. Nu zelfs weet ik nog enkele dromen uit mijn kindertijd.
    Ik verdiep me er nog steeds veel in, zoek mijn dromen op in betekenis en ga na of het klopt bij mijn eigen gevoel. Ik probeer mijn spirituele deel er naast te leggen als het ware.
    Vaak komen mensen bij me voor een uitleg van een droom of nog dieper, dat is best wel bijzonder, want ik praat er niet veel over. Ik zal de droom wel aan mijn kont hebben hangen…
    Leuk om te lezen dat we naast onze schrijfstijl/zienswijze, veel overeenkomsten hebben in smaak en interesses. 🙂

    • Bedankt voor je uitgebreide reactie, wat leuk, een mede-droom-verdieper (-:
      De dromen die de meeste indruk op me hebben gemaakt heb ik niet opgeschreven maar weet zie ik als een film voor me. Ik heb twee droomboeken; een dikke en een dunne. Ze vullen elkaar mooi aan. Soms gaat een uitleg tegen mijn gevoel in en doe ik er iets mee. Van nadenken over dingen wordt een mens altijd wijzer. Ik doe het vooral omdat het me boeit en je via dromen inzicht op je bewuste kan krijgen.
      Je hebt me weer weten te verbazen!
      Lieve groet

  31. Hello Love!

    Ja, ik droom veel, als ik slaap…
    Trouwens, als ik niet slaap ook!
    Ik kan heerlijk dagdromen en heel lang zo maar een beetje zitten, maar ik moet dan wel buiten zijn… laatst nog in het Vondelpark, zalig!
    En de nachtdromen weet ik vaak bij het wakker worden al meteen niet meer.
    Wakker en weg… zoef!

    Een tijdje geleden heb ik ze meteen opgeschreven bij het wakker worden. En het gekke is, als ik ze nalees, dan herken ik er helemaal niets van!

    Vannacht had ik een natte droom. Zonder handen! Hoe dat kan… geen idee, maar wel lekker wakker worden!

    Dag schat…
    Fijn, dat je weer opgeknapt bent. Hou maar lekker vast.
    X, Marlou

    .

    • Een natte droom zonder handen (-: Had je soms weer lekker gekookt? Ik zag dat Dien een recept van je gemaakt heeft. En een ander recept van Henri. Wist ik toch helemaal niet dat je verloofde ook een blog heeft (zij eentje met radiostilte…) Ik ben niet zo’n dagdromer, misschien dat ik ze daarom meer ’s nachts heb. Maar ze zijn niet altijd de moeite van het onthouden waard. Ik ben lang geleden gestopt met het opschrijven van dromen. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt met je opmerking dat je er helemaal niets van herkent. Ik ga m’n schriften maar eens opzoeken denk ik (-:
      Fijn dat je weer thuis bent.
      Dikke pakkerd!

  32. Dromen doe ik volgens mij zelden, tenminste wellicht onbewust, maar ik wordt niet wakker met het idee dat ik een droom heb gehad.

  33. ik kan wel zien dat ik ver achter ben met de mailbox 🙂 kwam je nog eens tegen
    mijn kompas is wel goed , verdwalen zal ik zeker niet , en we zullen zeker wel iets moois vinden om te bezoeken
    vandaag is er zon
    geniet er van

    poets groet 🙂

    • Je bent achter met je mailbox? Bedoel je dat je minder blogt of minder reageert? Minder reageren vind ik geen probleem. Ook niet als je minder blogt, trouwens. Tenminste, als het een leuke reden heeft.
      De zon schijnt maar een beetje. Maar hallelujah, het is droog!
      Bewolkte groet

      • ben / was druk met het HuisHaten , krijg logétjes morgen middag tot eind zondag middag , dus ff wat extra gedaan , komt tenslotte een vrouw over de vloer , heb het best netjes hoor , maar toch doe je dan wat extra
        en ja het is een leuke reden , worden leuke dagen , en lekker hihi
        ja die hallelujah was hier ook 🙂
        smakelijk en fijne avond groet

  34. mogge Mirjam
    wat zijn er een boel dromen , hoe zou het komen dat ik de mijne , als ik al droom niet kan herinneren
    ik kan wel heel fijn dagdromen , maar dat blijken dan ook maar dromen te zijn , komen zelden uit 🙂
    geniet de dag
    lieve groet , Karel

    • Lekker blijven dagdromen. Is een goede manier van relaxen. Zie het gewoon als een verjaardagslijstje: je mag alles vragen, maar of je het krijgt…
      Je dagdromen heffen je tekort aan nachtdromen op, denk ik (-:
      Lieve groet

  35. Ik droom wel, maar meestal zijn ze binnen enkele minuten na het opstaan, weer vergeten. Wat ik wél weet, is dat ik vaak dromen heb waarin echt iedereen die ik ken (of ooit gedag heb gezegd) erin voorkomt. Mensen die ik al járen niet meer zie. Heel erg vermoeiend vind ik dat. Ga weg en blijf weg! 😉

    • Als we dromen, willen we wel leuke dromen. Geen dromen waar we vermoeid van wakker worden! Misschien heb je een heel druk hoofd en heb je overdag te weinig tijd om alle indrukken die je opdoet te verwerken. Ik sla er ook maar een slag naar, hoor.

  36. ik wil niet denken aan mijn dromen, ik droom altijd over dingen (als ik al eens droom) waar ik nog nooit over gehoord heb of wat ik nooit zou doen.
    Als ik zo’n dromen zou hebben als jij zou al een hele verbetering zijn

    • Weet je dat veel uitvinders dingen uitvinden omdat ze het in een droom voor zich hebben gezien?
      Zo had de uitvinder van de naaimachine een probleem. Hij wist maar niet hoe hij de draad door een naald kon krijgen. Totdat hij droomde dat hij in het oerwoud liep, gevangen werd door kannibalen en in hun kookpot werd gezet. Ze maalden hem rond met grote stokken waar onderin een gat zat. Toen hij wakker werd, wist hij waar hij het gat in de naald moest maken. Dus dromen over dingen waar je nog nooit over gehoord hebt, kan heel inspirerend zijn (-:
      Ik heb echt niet elke week iets wat de moeite waard is.

      • ik weet het wel, ik heb ook zo’n dromenboekje ooit gekocht en samen met een vriendin ontleden we onze dromen, maar die dromen van mij zijn echt heel raar, :o)

      • ik heb dus eerst moeten googlen naar die jeroen zijn schilderijen :o)
        ik denk dat ik een moderner versie heb, hahahaha

      • Jeroen is een Nederlandse schilder, misschien dat je daardoor nog nooit van hem gehoord hebt.
        Ik ken alleen maar de heel bekende schilders van België en niet de iets minder bekende…

  37. ooit een droom gehad terwijl ik medicijnen had om te relaxen. ben er accuut mee gestopt want ik werd beroerder van de dromen dan van het slecht slapen.
    Het is lang geleden,maar ik kan het me inneren als de dag van gisteren. Zal het ook ooit iemand vertellen, omdat het me eigenlijk ook niet achtervolgd. maar als het woord droom valt, denk ik er wel aan….
    Dromen zijn gelukkig bedrog.
    Ik ga naar bed, en lees dit als Nederland ontwaakt.
    groet, Wilma

    • Die droom heeft wel veel indruk op je gemaakt, en helaas geen goede. En dat je ‘m dan als een film weer voor je kan zien, raar is dat, hè? Terwijl je ‘m zo graag wil vergeten. Ik las pas het boek: Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, en daar staat ook veel in over de verwerking van herinneringen. Dat een herinnering een hond is die gaat liggen waar hij wil. Dat jij iets in de afvalbak gooit om het te vergeten en de hond het weer terugbrengt. En dat je dingen wil onthouden maar dat die je ontglippen.
      Toen ik ik in het voorjaar in die diepe dip zat, sliep ik heel onrustig (als ik al sliep) en dromen: echt vreselijk. Ben blij dat die tijd achter de rug is.
      Hoop dat je nare droom steeds ietsje meer zal vervagen…
      Dikke kus

  38. Ik herinner me veel dromen. Heb er veel over nagedacht. Kan ze vaak verklaren wat er die dag is gebeurd. Had ook en soms nog repeterende dromen dat ik een baby heb die ik gewoon vergat dat ik die had Zou een boek kunnen schrijven over mijn dromen. Tijdje dat ik droomde dat ik kom vliegen beginnend net hoor springen tot ik vloog. Of een aantal keer dat ik droomde naar Engeland te gaan en iedere keer gebeurde er iets waardoor de reis niet doorging. Die dromen waren zo echt dat de eerste keer dat ik naar Engeland ging ik het pas geloofde dat het doorging toen ik er was daarna nooit meer gedroomd. Verder ben ik redelijk normaal. Ook wel dromen waarbij ik hardop lachend wakker werd. Dat zei ik een boek vul ik zo

    • Dromen over baby’s is in jouw geval wel verklaarbaar. Want het laatste wat je zou doen is je (overleden) baby’s vergeten. Je raakt nooit over dat gemis heen. Als het mijn droom was, zou ik het zo uitleggen, maar het is mijn droom niet. Ik droom heel vaak dat ik in de trein zit en nooit een kaartje heb gekocht. Of ik heb een kaartje en dan mis ik de trein. Heel chaotisch allemaal. Alsof ik wakker ben (-: Kennelijk móest je om een reden naar Engeland.
      Wonderlijke dingen, hè, dromen? Het gekke is dat ik nooit over iets droom waar een verhaal in zit. Dat zou pas een goudmijn zijn! (Niet in financiële zin maar qua fantasie.)
      Leuk, je uitgebreide reactie!

  39. Ik heb repeterende dromen die over huizen gaan en terwijl ik droom besef ik dat ik dat ik droom en dat ik weer in een bepaald huis ben (snap je het nog?). Ik ken de oorzaak van die dromen, heb er eerst 8 jaar nachtmerries over gehad. Het wordt de laatste jaren wat minder met deze dromen maar als ik onrustig ben weet ik dat ik weer over huizen ga dromen.

    • Ja, ik volg je helemaal (-:
      Acht jaar nachtmerries over je huizendroom, dat is lang! Huizen zijn een “dankbaar” onderwerp qua droomuitleg. Het zegt veel over welke verdieping het gaat, of het de kelder is, of de zolder. Maar ik denk dat op jouw droom een heel ander soort verklaring van toepassing is. Fijn dat de nare dromen iets minder worden, maar het blijft een zwakke plek, begrijp ik.

      • Afgelopen vier nachten was het bij mij ook pet. Ik hoop echt dat ik klinisch dood lig vannacht.
        Je neemt dergelijke dromen toch mee in je dag, ook al zet je ze in gedachten uit.
        Ik wens je een goede nacht, Marthy.
        Lieve groet

    • Je hebt zelfs een droomblog. De laatste tijd idd weinig aan gedaan maar wie weet heb ik je net dat ene zetje gegeven dat je weer nodig had (-:
      Leuk, onze gedeelde interesse.

  40. Dromen betekenen zeker iets, zo heb ik ook een voorspellende dromen gehad, zo wist ik ook dat ik 3 kinderen zou krijgen.
    De laatste zou wat later komen, klopt ook helemaal.
    Maar voor mij zijn dromen geen bedrog. Hans

    Ot. Je verzoekje ligt op de Bank voor de volgende show.
    Prachtig nummer.
    De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

    • Je droom over je kinderen vind ik heel bijzonder! Ik heb altijd gedroomd dat ik niet voor mijn dertigste zou trouwen en ik was idd 30.
      Ik droomde ook dat mijn schoonvader zou overlijden. Toen heb ik hardop gezegd dat ik zulke dromen niet meer wilde krijgen. Of het daardoor komt, weet ik niet, maar daarna heb ik dergelijke dromen niet meer gehad.
      Wat een compliment, dat je het een prachtig nummer vindt (-: Dat is het ook!
      Bedankt voor het draaien in je show en een lieve groet.

      • Heb best veel dingen via dromen ontdekt, het blijft een bijzondere ervaring.
        Meestal vallen de puzzel stuikjes op hun plaats. Hans

  41. Mooi beschreven je verhaal.

    Ik droom veel en zeer gevarieerd, erg vaak landschappen en soms zijn daar een paar mensen waar ik heel familiair mee omga, geen idee wie ze zijn.

    Af en toe droom ik dat ik kan vliegen en met soort zwembewegingen boven de kast ben.

    Ook over iedereen die ik ken komen in dromen voor.

    In alle 66 jaar kan ik me maar enkele nare dromen herinneren. 1x kwam koningin Juliana mijn rode pyama stelen! Uitleg ? ? ?

    • Die droom te kunnen vliegen door zwembewegingen te maken, heb ik ook. En ik kan ook altijd onder water ademen. Dat vind ik zo vreemd.
      Zo, Juul kwam bij jou langs? Een koningin kan meerdere betekenissen hebben. 1) je kan je zelf de koningin voelen doordat je een tijdje volop in de belangstelling hebt gestaan 2) het kan symbool staan voor je moeder 3) het kan wijzen op innerlijke groei. Er zijn waarschijnlijk nog wel meer redenen, maar ik doe het ff uit het blote hoofd. Als je googelt word je waarschijnlijk veel wijzer (-: Die pyjama vind ik lastig. “Normaal” gesproken staat die voor je verlegen voelen met een bepaalde situatie. Je staat nog net niet in je hemd. Maar dat-ie dan gestolen wordt…Het gaat mijn pet te boven, Lot!

      • Dank je voor je leuke en uitgebreide antwoord.

        Deze droom is al van heel lang geleden, zeker 40 jaar. Een andere van nog vroeger was over mijn moeder die in een rode jas in Amsterdam bij een klein sluisje stond, we woonden daar inderdaad vlak bij.
        Er zijn nog veel mee die ik weet maar waarvan ik niet meer wet wanneer.
        Deze 2 springen er echt uit.

      • Heel graag gedaan!
        Kan je nagaan hoeveel indruk die droom gemaakt heeft! Ik wed dat je ‘m niet eens hebt opgeschreven.
        En het gekke is dat je vaak de sfeer van de droom ook meteen weer voelt.
        Lieve groet

  42. Zeeland was heel rustgevend en toch die eerste nacht droomde ik van mijn vader
    Het was geen mooie droom … Zoals hij reageerde dat was mijn vader niet.
    Ik ben toen heel dicht tegen mijn man aangekropen … Voelde me er niet goed bij

    • Wat jammer dat je een nare droom over je vader gehad hebt. Hij is daarin duidelijk zichzelf niet. Meestal als mensen over een dierbare overledene dromen, is die droom geruststellend. Ik weet niet wat deze droom voor betekenis heeft.
      Ik hoop dat het bij deze ene keer blijft!
      Lieve groet

  43. Prachtig zo levendig als jij het beschrijft. Ik droom nu niet zo vaak meer, maar als kind ging ik altijd vliegen, van 4-hoog uit mijn slaapkamerraam…. zalig!
    De dromen die ik me verder herinner gingen altijd over verlies, onbegrip en eenzaamheid. Ben ik even blij met mijn slaaptabletje!

    • Het liefst ben ik ’s nachts ook klinisch dood. Lekker helemaal van de wereld. Gewoon he-le-maal niets. Toevallig had ik de afgelopen vier nachten weer last van nachtmerries. Die neem je dan toch mee de dag in. En dan regent het ook nog (-: Prijs je rijk met pilletje.
      Lieve groet

  44. Ik zou zomaar een dromenboek kunnen schrijven zoveel droom ik. Dromen die ik snel vergeet, waarschuwende dromen die me blijven achtervolgen tot er iets gebeurt en ik zeg ;zie je wel.
    Vooral als ik moe ben of ergens over pieker droom ik.

    Liefs, Ria

    • Dromen kun je niet “uit” zetten. Het liefst slaap ik zo diep dat ik geen dromen heb, maar ja, je hebt het niet voor het zeggen.
      Ik wens je zachte dromen vannacht.
      Lieve groet

      • Ik hoop dat de de hele nacht door slaap en zelfs een gat in de dag:-)
        Jou wens ik ook een fijne nachtrust 🙂
        lief groetje, Ria

  45. Mooi om dit te lezen Mirjam. Soms heb je een fijne droom, en vindt je het jammer dat je wakker bent geworden. Je probeert dan weer in slaap te komen, hopende dat je die droom weer kunt oppakken, maar helaas.
    Lieve groetjes van Edward.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *