Jozef en het heksenbrouwsel

Jozef

Keek op de week (4)

Huis van Vriendin is verkocht. Ben blij voor haar.
‘Nu moet ik het beeldje van Jozef uitgraven,’ zei ze.
‘Beeldje van Jozef?’
‘Ja, die ligt op zijn rug met zijn hoofd in de richting van de voordeur, in de grond,’ verhelderde ze. ‘Dat is ter bescherming van het huis. Als ik ‘m heb uitgegraven, maak ik ‘m schoon en geef ‘m een mooi plekje in mijn strandhuis.’
Keek vriendin bezorgd aan. Ze had niet gedronken. Maar goed ook want ’s middags ging ze haar nieuwe auto bij de dealer ophalen.

Ben Algerabrug op gefietst. Raar gezicht: zonder enig verkeer. Heb middelvinger opgestoken naar knipperlicht met daaronder bordje: Brug open? Motor af! Voelde goed. Kan ik rest van jaar op teren als dat kolereding weer openstaat.

Kind ging weer chocolademousse maken.
‘Zeker voor Suzanne en haar familie?’
‘Nee, voor ons,’ zei Roos.
‘Zeker grapje?’ vroeg ik. Had geen trek in dooie mus als toetje.
‘Echt!’ verzekerde ze me.
Mousse was zálig. Zat helaas in longdrinkglas, dus kon glas niet tot bodem schoonlikken.

Joris en ik fietsten weer door polder. Deed weer wildplas. (Oppassen dat dit geen streekroman wordt.) Kwam auto met veewagen erachter aanrijden. Zag vanuit schuilplaats dat er koe in zat. Misschien twee; hoogstens drie. Was maar klein veewagentje.
Uitgeplast, zag ik zeven koeien in weiland staan en één in sloot.
‘Zaten die allemaal in die veewagen?’ vroeg ik ongelovig aan Joris.
‘Ja, en hij trapte ze er stuk voor stuk uit,’ zei Man. ‘Van schrik sprong die koe in de sloot.’
Heb ik niet gezien. Had anders gevraagd waar kerel z’n fatsoen zat. Of had heel hard: ‘Hufter!’ en andere nette lelijke dingen geroepen. Had foto van auto met nummerbord gemaakt, naar krant gestuurd, op internet gezet, en, en…Sorry, laat me meeslepen.
Een tijdje staan kijken maar koe kwam er niet op eigen kracht uit.

Wéér naar ziekenhuis geweest. Portier begint me al te herkennen.
(‘U wordt verwacht op de tweede verdieping, mevrouw Kakelbont. Na afloop kopje koffie zonder cafeine?)

Roos heeft heksenmiddel gemaakt. Een biologisch goedje om overtollig haar mee te waxen. Gebruikte mij als proefkonijn. Heb nauwelijks haar op armen en benen en had speciaal voor  gelegenheid okselhaar laten groeien. Kon bijna vlechtjes breien.
Kind smeerde goedje royaal onder oksel. En met één ruk er weer af. Was alsof ik in brand stond maar haar was weg. Op één lange sliert gel van 2 mm bij 15 cm na. Moest haartje voor haartje  millimeter voor millimeter verwijderd worden. Was té erg.
Toen alles eraf was, zei Kind luchtig: ‘Oh ja, helemaal vergeten, de gel is wateroplosbaar!’
Ga morgen Kind ontharen. Ze weet het nog niet.

Koe in sloot

87 thoughts on “Jozef en het heksenbrouwsel

 1. Goede morgen Kakeltje. Van dit gebruik had ik nog nooit gehoord, enk je dat het helpen zou? Ik niet hihi. Maar voor wie dat gelooft is het een hele geruststelling hé.
  En hoeveel koeien kan je in een veewagentje stoppen? Nu weet je het. Maar die boer verdient een pandoering, dit is dierenleed… net zoals je toch geen koe in een sloot laat. Gelukkig kon die er op eigen kracht uitkomen!
  Leuk toch van je dochter om chocolademousse voor jullie te maken? En het heeft gesmaakt ook nog!

 2. Zo helemaal jij je verhaal ,heerlijk .Behalve die boer die z’n beesten schopt ,die moeten ze een rotschop verkopen en tien min onder water houden ,nou misschien iets korter ! En oksel haar waxen ? auwwwww
  liefs Elisabeth

  • Okselhaar waxen was maar eenmalig (-:
   “Jammer dat ik die boer niet heb zien schoppen. Had me niet kunnen beheersen! Terwijl ik maar zelden boos word.
   Lieve groet

 3. Die boer vind ik een boef, zo hoor je niet om te gaan met dieren. Voor zo’n boer zijn het trouwens bedrijfsmiddelen, die moeten later geld opbrengen, reden te meer om daar voorzichtig mee om te gaan! Die chocolademousse klinkt goed, kind mag hier logeren als ze wil! Dan kan ze het de hier aanwezige kinderen/luilakken ook leren! Alleen dat ontharen klinkt niet zo fijn.

 4. Tja, dan moet ik instanties toch maar waarschuwen voor kindermishandeling. Kind mag namelijk experimenteren, jij hebt dat maar te ondergaan. Daar past geen tegenactie bij. Foei foei!

  En dan wil jij de boer de huis volschelden? Als wij even niet kijken kun jij dus ook heel wreed zijn. Tja, vandaar dat je je zo opwindt, je herkent het!!!!!

  Ahum, geintje.

  Over dat wildplassen kan ik heel kort zijn, want dat herken ik dan wel, dat is toch zo fijn om te doen, zeker als je hele hoge nood hebt.

  • Nah, kind is meerderjarig (-: Fijn, zo’n medestandster wat betreft wildplassen! Niet netjes afwachten of er zich ergens een gelegenheid voordoet, gewoon gaan zitten en…
   Groetjes

 5. Arme koe, is ze nog uit het water kunnen komen?
  Tja okselhaar waxen. . . neuh dan pak ik wel een ladyshave , dat is minder pijnlijk.
  En wildplassen. . . sinds ik in Schotland op mijn blote billen een eind de heuvel ben afgeroetsjt ben ik daar erg voorzichtig mee geworden. Tja nat gras en heuvelachtige grond, dan vraag je er natuurlijk ook om.

  • Ik denk dat de boer iemand met een tractor geregeld heeft. Langs de Tiendweg krioelt het van de boeren dus aan trekkers geen gebrek.
   Had je schoenen met dun profiel? Je zal je wel een bult geschrokken zijn. Moest je daarna een nieuwe plasplek zoeken zeker?
   Tijdens een fietstocht waar ruim 5000 deelnemers aan meededen en publiek langs de weg zat, ben ik van ellende maar tussen de brandnetels gesprongen.
   ‘s Avonds in bed voelde ik ze nog zitten…

 6. Het was inderdaad een gek gezicht zo’n stille brug…… Ja scheepvaart wil er ook onderdoor he. En het ligt op de staande masten route dus veel zeilboten die willen schutten.
  Ach die koe, hoop wel dat ie er uit gekomen is. Was er niemand die de boer of brandweer waarschuwde???

  • Erger me groen en geel aan die bootjes met staande masten. Het is toch pleziervaart? Laat ze maar lekker omvaren dan!
   Eens in de twee weken heb ik een afspraak in Fascinatio en strijk en zet gaat de brug op de heen- en terugweg open.
   Het gebeurde op een stuk weg waarlangs alleen maar boeren wonen. We gingen ervan uit dat de eigenaar het wel zou regelen.
   De volgende dag stond ze keurig in de wei.

 7. Blind voor de realiteit

  het gebeurt dat men moet wachten aan een rood licht
  tot de lamp achter ’t groene glas aan gaat
  terwijl er nergens een stervende ziel staat
  velen doen dan voor de blikvanger beide ogen dicht

  Je bent echt een inspiratie bron, Mirjam! 😀
  Lenjef

  • Ik een inspiratiebron? 🙂
   Jouw titels zijn altijd ingenieus. Ze bevatten altijd een contradictie en dat vind ik zó knap!
   Dankje Lenjef. Voor je dichterlijke reactie en je compliment.

 8. speciaal gebruik, had ik nog nooit gehoord, jij blijkbaar ook niet 🙂
  mmmm, je hebt dan toch nog chocomousse gekregen, was dat voor of na de ontharing…
  ocharme koetje ‘hangt’ daar onhandig, gelukkig de volgende dag toch op het droge
  wildplassen ik kan het echt niet, benen en schoenen kleddernat 😀 dus dat doe ik nooit
  prettige week Kakeltje

 9. Wat gaat je vriendin toch oneerbiedig met Heiligen om, ze voor de deur in de grond begraven nog wel, en dan moet de goede man z’n werk nog doen?
  Dat bordje bij de brug kunnen ze nét zo goed weg halen, ik lijk nog het enige wezen te zijn die de automotor uit doet als ik bij een brug moet wachten.
  Vervelend dat jij altijd zo wild plast, ik doe dat juist altijd zo rustig mogelijk anders maak je je hele zooitje nat.
  Over de koeienboer is al genoeg gezegd, kan ik me alleen maar bij aansluiten, laat Roos hem een keer waxen in de schaamstreek!

  • Ik moet alleen uitkijken dat mijn schoenen niet nat worden als ik op steen of asfalt pies. Gras in de polder kan wel wat hebben 🙂
   Als ik samen ben met mijn vriendin halen we het ergste in elkaar naar boven. Echt vreselijk maar zo fijn. Gewoon alles eruit flappen zonder dat het tegen je gebruik wordt. We hoeven ook helemaal geen verstandige dingen te zeggen van onszelf. Heel jammer dat haar huis verkocht is, maar het was een blok aan haar been geworden…
   Wat een uitstekend idee om die boer aan te pakken!!
   Lieve groet

 10. ik vroeg me al af of Jozef omgekukeld was…. maar nee dus…

  zo’n boer…. je zou ‘m toch…. ik zou hetzelfde doen als jij, meer nog, weet ik zeker 😉

  Die mousse van dochterlief was dus met voorbedachte rade gemaakt?!

  hmmmm ik zou der ! 😉

 11. Boer dacht waarschijnlijk: er zijn altijd wel lieden die graag ouwe koeien uit de sloot halen. Verwijderen okselhaar: leed in gedachten met je mee. Maar achteraf wel goed dat je het haar dáár had laten groeien…

 12. Haha vandaar dat de foto van Jozef plat ligt 😉
  Het was me het weekje wel Mirjam!
  En wat een zak, die boer. Mijn man zou er zeker wat van gezegd hebben, die is ook stapel op dieren.
  O dat harsen, vreselijk. Lekkere dochterheb jij haha, had ze het niet eerst bij zichzelf kunnen doen. Arme Mirjam, neem voortaan maar een scheermesje.

  • Was nog een aardige klus om een Jozef te vinden die dwars een beetje leuk overkomt (-:
   Roos en ik hebben een heel lichte kleur haar, dus die zie je haast niet. Ik houd het voortaan wel op het scheerapparaat van mijn man, haha.
   Ik had ècht mijn mond niet kunnen houden. Het ergste was nog dat hij een jong knulletje bij zich had. Lekker voorbeeld geef je als vader dan.

 13. Je dochter heeft wel sadistische trekjes, en dan heb ik het niet over het waxen….
  Maar chocolademousse in een longdrinkglas doen !!! …. maar dan ook nog lekkere chocolademousse in een longdrinkglas !!!!!!!!!! ……

 14. Mijn schoonmoeder is een specialiste wat heiligen betreft. Die Jozef zal ze ook wel kennen. En een koe trappen tot ze in de sloot springt vind ik maar niets, ook al moet ze vroeg of laat naar het slachthuis.
  Leuk geschreven hoor dit stukje.

  • Bedankt voor je bijval. Als je de verantwoording hebt over kinderen of dieren ga je de verplichting aan dat je goed voor ze zorgt.
   De vriendin van mijn moeder is katholiek, dus zij zal wel dat dringend advies gegeven hebben.

 15. Wat een hufter van een boer. Hebben jullie die koe niet geholpen dan? Hier moeten we wel eens schapen vangen en terug zetten achter het hek. Daar heb ik een handigheidje voor want een schaap laat zich niet zomaar vangen 🙂

  • Die boer reed gewoon weg. Hij probéérde het niet eens om de koe uit de sloot te krijgen. Met zijn tweeën lukt zoiets niet. Daar moeten zes sterke kerels of een boer met een tractor aan te pas komen. Of de brandweer. De volgende dag zijn we terug gefietst en we telden acht koeien in de wei. Goeie tactiek dat het je lukt een schaap te vangen.

  • Zit over die koe maar niet in, bij mijn dochter gaat het er hardhandiger aan toe, hahaha.
   Koe stond de volgende dag in de wei. Er zal wel een boer met tractor aan te pas gekomen zijn.

 16. Maar hoe is die koe er uiteindelijk dan uitgekomen? Hebben jullie haar eruit getrokken? Wat een rare boer. Arm beest. ‘Rare’ vriendin trouwens ook hoor, haha.
  P.s. Let je wel goed op dat je geen teek aan je billen hebt hangen?! XXX

  • Met zijn tweeën krijg je een koe niet uit het water. Daar is minstens zes man voor nodig, óf de brandweer, óf een boer met een tractor. Het zal de laatste wel geweest zijn.
   De volgende dag zijn we even op de fiets gaan kijken en telden we acht koeien in de wei. Gelukkig.
   Haha, een teek aan m’n billen. En dan ‘m er met die tang uitdraaien… Jasses, nog erger als waxen (-:

  • Thank you!! Ik kan me zó boos maken om dat soort lui. Wel dieren hebben en er niet normaal mee om kunnen gaan. We snapten sowieso al niet hoe die vent ACHT koeien in dat kleine veewagentje heeft gekregen.

 17. Had nou toch maar een harembroek aangetrokken en dan eentje met een rits tussen de knieën, dan kon je alles laten vallen.
  Josef op kop in de grond om huis te beschermen. Ik neem het zekere voor het onzekere en hou een honkbalknuppel achter de deur.
  Vlechtjes breien van okselhaartjes en dooie mussentoetje :-O
  Wie is nou de grappenmaakster.
  lief groetje

  • Okeej, okeej, ik maak soms ook grapjes. Maar ik blijf erbij dat jij meer fantasie hebt dan ik.
   Een harembroek (-: Dat is niet handig als ik over hekken wil klimmen, dan breng ik overal met het kruis in hangen.
   Lieve groet

 18. goddomme kakel, die foto van die koe te water…….
  kon die boer daar niet even wat aan doen:-( ik kan me zó pissig om dat soort boeren maken hé.
  inmiddels zit dat toetje al op maai hips pips, baby… dju nog, wéér een maat erbij:-)
  kakeltje, op dat ziekenhuis na, heb jij best een lekker luizenleven, en mag kind je best eens aanpakken met harsen…. ( ik moet er niet aan denken) skrikkelijk,
  het was weer genieten alhier….

  kus kus

  • Die boer reed gewoon weg. Hij probéérde niet eens om die koe eruit te krijgen. De volgende dag zijn we even terug gefietst en telden we acht koeien in de wei. Hij zal wel iemand met een tractor geregeld hebben.
   Ik wist wel dat jij het met me eens was. Als we daar samen hadden gestaan hadden we onze fiets midden op de weg geparkeerd zodat ie niet kon wegrijden (-:
   Zo’n glaasje mousse loop jij er zó weer af, sportief mens als je bent!
   Dikke kus ♥

 19. Keek op de week maar dan anders? Ik heb genoten..
  Wildplassen, je durft wel.. Nou ja als je moet dan moet je en ik ook. Oh en die koeien, tis wel een koeienweek zo.
  Oksels ontharen, verschrikkelijk lijkt me dat met die wax.
  Wateroplosbaar, komt ze mee als het eruit geëpileerd is? Wat een beul van een dochter ;-). Ooit een keer mijn kin geharst, deed het fout, en duwde er nog een pluk watten op ook.. leek Sinterklaas wel, maar dan anders 😉
  Ik scheer het wel met mijn scheermes weg..
  Fijne nieuwe week!

  • Voor wildplassen draai ik m’n hand niet meer om. Ik ga overal zitten. Nou ja, het moet wel enigszins uit het oog zijn (-: Soms sist mijn man: er komen fietsers aan. Dan plas ik gewoon een beetje sneller. Hij geneert zich altijd.
   OMG! Je kin harsen. En het dan ook nog verkeerd doen. Daar heb jij wel patent op, hè, haha. Kunnen we elkaar een hand geven.
   Lieve groet

 20. nog nooit gehoord van het gebruik van Jozef
  En ja wildplassen het kan gebeuren hé …. toch liever een gewoon toilet maar als de nood groot is maakt men er een deugd van hé of hoe zegt men dat nu.
  chocomousse … wanneer mag ik komen proeven

  Oh ja morgen begint het gewone leventje weer. Gedaan vakantie

 21. Staat Joris geduldig te wachten als jij aan het wildplassen bent? Mijn echtgenoot schaamt zich dood, geneert zich, voelt zich er niet makkelijk bij. En ik ben er ontzettend makkelijk in, heb al op de meest vreemde plekken mijn broek omlaag getrokken. ‘Komt iemand aan” sist hij dan en loopt voorzichtig door. Ik word er niet warm of koud van, zit te gillen van de lach. Arme man…..

  • Ik heb geen moeite met wildplassen. Ga overal zitten. Joris schaamt zich ook dood. Hij gaat wel breeduit voor me staan maar dat doet-ie niet voor zijn eigen plezier. Hij ziet ook altijd een auto of fietsers aankomen. Kom ik overeind, dan blijken die nog mijlenver weg. Snap niet waar hij zich druk om maakt.
   Als er op het strand geen openbaar toilet is, doe ik op de parkeerplaats beide portieren aan één kant open en ga ertussenin zitten. Je moet toch wat als je geen piemel hebt?

  • Bedankt voor je link! De moeder van mijn vriendin is katholiek en heeft voor elk probleem een “heilige” oplossing. Vooral een heilige voor het terugvinden van vermiste spullen, spreekt ze vaak aan. Dan steekt ze een kaarsje aan en doet een gebedje. En verrek, meestal helpt het direct. Soms duurt het wat langer (-: Een paar weken geleden was ze de sleutel kwijt van haar dochters huis (mijn vriendin) en kwam ze mijn sleutel lenen. Een dag later had ze m weer gevonden. Nee, nog geen schaapjes en zand gezien…
   Dankje! ♥

 22. ietwat verwarrend verhaal
  weet je zeker dat er geen borrel in de mousse zat
  of komt het door die Jozef die uitgegraven moet worden
  nee , zal zijn dat ik alle namen nog niet ken 😉
  dus fietsen in de polder en ff uit de broek , nu ik als fietser en wandelaar vind dat heel normaal , dus je gaat je gang maar hoor 😉
  een koe in de sloot , en wie haalde haar er uit , heb je ff fijn geholpen en onder de modder thuis 🙂
  die fruitmuur zag ik onderweg bij een boer in de Betuwe , pracht wandeling was het weer goed dus ja ik genoot enorm
  gister een korte etappe en koffie drinken bij een bekende via blog en fb
  nu heb ik nog 2 dagen wandelen op deze route , zal wel al eens een andere bekijken
  wens je een mooie week
  lieve groet , Karel

  • Ik vind het ook heel normaal om als fietser/wandelaar je broek te laten zakken. Er is altijd wel een geschikt plekje te vinden (-:
   Leuk, dat je koffie bent wezen drinken bij mensen die je via internet hebt leren kennen. En Bea maar zeggen dat al die internetcontacten nergens goed voor zijn.
   Fijne wandeldagen!

   • juist zo is het , maar wel rustig hoor , je mag niet wild plassen 🙂
    ik ontmoete al eerder iemand van het blog , en er al er nog wel iemand bij komen , zij die ik het langste ken
    geniet de dag

 23. Ik kende het gebruik niet tot er iemand in de reacties op mijn blog iets schreef over “Jozef op zijn hoofd” in de grond steken. Ik weet dat ik het toen opzocht en dat het gebruik inderdaad bestond. Ik vind het niet zo direct terug.

  En wandelingen mét sanitaire stop? Poeh! Luc mag dan op de uitkijk staan.

  😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *