Vakantiebaantje

toilet

Roos wilde een vakantiebaantje.
‘Zoek iets wat aansluit bij je studie,’ adviseerde Man. ‘Solliciteer bij een verzekeringskantoor, ziekenhuis of gemeente.’
Kind kijkt wel link uit. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Ze wil niet lullen maar poetsen. Ze stuurde één sms’je naar haar vorige werkgever en werd prompt aangenomen.

Ze straalt niet dat het een aard heeft. Zo leuk is het nou ook weer niet om kamers van bewoners, huiskamers en wc’s in een zorgcentrum schoon te maken, maar gretig om iets te verdienen gaat ze ’s ochtends half zeven de deur uit.

Iedere dag komt ze thuis met verhalen.
‘Elke bewoner noemt mij zuster. Op de gesloten-afdeling lopen er standaard mensen achter me aan naar de uitgang en ze roepen dat ze naar huis willen omdat hun moeder daar op ze wacht. En dan moet ik nee zeggen,’ verzucht ze.

‘Het lijkt me niks om in zo’n verzorgingshuis te wonen. Vanochtend deed een verpleegster een steek onder een man zijn kont en riep: “Nu even poepen, meneer de Jong!” En dan – alsof ze het tegen een kleuter had – zei ze: “Héél goed.” Zo, een lucht!’ klaagt Roos terwijl ze de denkbeeldige lucht weg wappert met haar hand , ‘dan heb ik nog liever dat papa een scheet laat.’
‘Dan moet het wel erg zijn, ‘ knik ik begripvol.
Kan ik haar trouwens uitleggen waarom muisjes voor op de boterham in de douche liggen? En waarom die kleine kamers allemaal zo overvloedig gemeubileerd zijn?
Uiterlijk ben ik uiterst meelevend; inwendig schud ik van de pret.

‘Moet je zien, mam.’ Roos laat me een foto op haar telefoon zien.
Ik zie een standaard toilet: wc-pot, fonteintje en afvalemmertje.
‘Mag jij raden hoe lang ik erover moet doen om dit schoon te maken.’
‘Eh…tien minuten,’ gok ik.
‘Fout! Vijf-en-véér-tig minuten,’ zegt ze met een getergde blik. ‘Ik heb het op mijn aller- áller-langzaamst gedaan en had nog 25 minuten over. Ik vroeg of ik nog een wc mocht doen. Nee, die 45 minuten moest ik besteden aan dat ene toilet. Snap jij het?’
‘Misschien met een tandenborstel schoonmaken?’ opper ik.
Roos kijkt me aan alsof ik voor haar ogen in een vliegende schotel verander.

Vandaag had ze een voltreffer. Ze mocht “meals on wheels” doen: met de etenswagen langs de deuren. ‘Oh lekker, arepels met sjuu!’ juichten de bewoners. Kind werd helemaal gelukkig van al die blije mensen.

aardappels met jus

71 thoughts on “Vakantiebaantje

 1. In nood met de billen bloot

  in de meeste
  rusthuizen
  zijn er bijna geen kamers meer vrij

  verkopers van luiers doen tegenwoordig gouden zaken
  non-stop zijn firma’s er voor vergrijsden aan het maken

  morgen misschien
  produceren ze ergens
  een extra bestelling voor jou en mij

  Roos is, volgens mij, een mooie naam voor een verpleegkundige, Mirjam. 🙂
  Knap verhaal weer!
  Lenjef

  • Over knap gesproken: je reactie is weer dichterlijk en messcherp.
   Mijn vriendin werk in de zorg. Zij maakte zich pas weer boos omdat luiers weer meer vocht vast konden houden. ‘Waar leidt dat toe? Dat mensen nog langer op een verschoning moeten wachten.’ Ik denk dat ze binnenkort stopt met werken. Ze kan de werkdruk en de administratieve rompslomp die belangrijker wordt gevonden dan het verzorgen van de bewoners niet meer aan.
   Dank je voor je compliment.
   Lieve groet

 2. Ik heb er bewondering voor, heb zelf kort in verpleeghuizen gewerkt maar was constant in conflict met mezelf. Dit had vooral te maken met te veel moeten doen met te weinig mensen in een te korte tijd waarbij de aandacht voor de mensen erbij inschoot.
  De lange tijd die dochter krijgt om een toilet schoon te maken staat dan in schril contrast. Overigens kreeg ik in 19langgeleden 20 min de tijd om een gehele hotelkamer schoon te maken….dus 45 min voor een toilet is echt heel lang. Dan kan je ‘m zeker drie keer goed schoonmaken 😉

  • De tijd voor het schoonmaken van het toilet staat in schril contrast met de tijd die de verpleging nodig heeft om bewoners voldoende aandacht te geven.
   Maar jij hebt het geprobeerd!

 3. Een vakantie baantje is nooit weg.
  Voordeel is dat pa een vrij brief krijgt. 🙂
  Eten brengen, komt Roos het later weer tegen. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 4. Weer met plezier gelezen. Ik hoop ook nooit in z’on tehuis terecht te komen. Dat toespreken alsof je een debiel bent, alleen al. en mijn billen veeg ik het liefst zelf af. Wel typisch dat ze zoveel tijd kreeg voor een toilet, vaak lees je andere verhalen. Hulde voor je dochter die dit goede werk doet

  • Volgens mij wil helemaal niemand in zo’n tehuis terechtkomen. Mij lijkt het ook een verschrikking: afhankelijk moeten zijn van de zorg van een ander.
   Fijn weekend!

 5. Eten rondbrengen lijkt me leuker dan wc’s schoonmaken.
  Vreemd dat ze er zo lang over “moet” doen.
  Nou ja houdt ze tijd over voor een gezellig praatje met de mensen, dat ontbreekt er vaak aan.
  Ik ben een boek aan het lezen van Hugo Borst over zijn moeder die in een verpleeghuis zit, heel mooi geschreven.

  • Wij hebben een abonnement op de zaterdagkrant van het AD en daarin schrijft Hugo Borst wekelijks een column over zijn moeder. Die columns zijn gebundeld in dat boek. Van begin af aan schijnt het AD overspoeld te zijn met verhalen van lezers die zich heel erg in het schrijven van Borst herkennen. Heb jij zijn open brief in de krant gelezen aan secretaris van Rijn? Hoe heel veel leed voorkomen kan worden? Ik hoop dat Borst en van Rijn eindelijk eens om te tafel gaan zitten. Want zeg nou zelf: veel slechter kan de zorg bijna niet worden.

   • Ik heb zijn boek gekocht, moet het nog lezen. Spreekt me allemaal erg aan. Snap je wel. Net als je blog. En petje af voor je dochter!

 6. Heeey Mirjam! Jezus wat loop ik achter…. Ik heb nu vier à vijf verhalen gelezen maar ben nog niet bij. Maar dat gaat gebeuren hoor, ik heb mezelf ermee te pakken als ik het niet doe.
  Je hebt in ieder geval steeds doorgeschreven, knap hoor. En leuk ook gelukkig 🙂
  Over het verzorgingshuis, praat me er niet van.. ik heb er al eens gelogeerd! Met de nodige onafhankelijkheid natuurlijk, maar het kwam zo uit dat ik ergens moest logeren waar alles aangepast was. En je ziet het echt gebeuren, hoe de mensen geleefd worden. Alle begrip hoor: als mensen niet meer kunnen aangeven wat ze willen en niet meer veel kunnen doen, gaan hulpverleners het invullen. Maar brrrr….
  Ik heb trouwens mijn collectie gothic muziek daar elke dag afgespeeld 🙂 Zachtjes, dat wel.
  Liefs van hierzo (het Verre Oosten) en fijn weekend! ☼

  • Clemens! Gezellig dat je even langskomt. Hoezo heb je jezelf er mee als je niet al mijn verhalen leest? Dat is toch niet te doen en het hóeft ook helemaal niet. Vrijheid = blijheid (-:
   Schrijven houdt me ook wel een beetje op de been. Geen idee wat ik anders moet doen als ik niet kan slapen. Meer dan de helft gooi ik. Het is meer dat het schrijven oplucht.
   Als ik stop met bloggen gaat het niet goed.
   Dat is ook wat, om zo jong in een verzorgingshuis te liggen. Dat doe je alleen als het heel hard nodig is.
   Een vriendin van me heeft op jonge leeftijd een hersenbloeding gehad en heeft heel lang in een verzorgingshuis gelegen om te herstellen. Het was een vreselijke plek, hopelijk heb jij het beter getroffen. Je eigen muziek kunnen draaien is wel iets wat een mens op de been houdt!
   Lieve groet en een fijn weekend.

 7. mogge Mirjam
  ja een druk weekje heb ik voor de boeg hé 🙂
  ach ik doe het mak an dan red ik het net hihi
  ja de zomer komt wat terug en we hebben een mooi weekend
  geniet de zon
  lieve groet , Karel

 8. Ik juich ook voor arepels met sjuu!, en vooral als er dan chocolademousse na is … 😉 (ander toetje is ook goed)

  Maar na die arepels met sjuu!, kan het toch wel zijn dat er remsporen verwijderd moeten worden in die toiletten, ……. want als die kip (?) nie helemaal goe is, dan kan het van onderen vrije uitloop zijn….. en dat dan in 45 minuten.

  Maar alle gekheid op een stokkie, ik hoop dat ik Roos nooit tegenkom waar ze nu dat baantje heeft !!

 9. Een paar jaar geleden heeft ze in hetzelfde huis vrijwilligerswerk gedaan.
  Zingen met de oudjes, spelletjes doen… ze vond het fantastisch.
  Groetjes Kakel

 10. boeiende verhalen brengt ze mee 🙂
  maar ipv 45 minuten aan één wc te poetsen zonder ze haar beter de bewoners een bezoekje laten brengen, een vrolijke lieve jonge dame op bezoek zou hen alleen maar opfleuren, krijgen ze nog wat aandacht

 11. Roos is gewoon heel sociaal bezig, wel vreemd dat eze zoveel tijd voor een toilet krijgt al zijn die in een zorginstelling wat groter dan normaal omdat ook de douche enzo erin zit. Bj Marion kreeg de hulp nog geen 45 minuten om het hele appartement te doen. Maar als Roos tijd over heeft kan ze lekker keuvelen met de bewoner toch? Misschien kan ze de bewoner die “niet mee naar huis mag” geruststellen door iets in de geest van ” er is gebeld dat U later komt dus maak U geen zorgen” te zeggen. Eigenlijk is iéder “verhaal” goed , dat de bussen nu even niet rijden en ze wel zal bellen naar haar moeder om dat te vertellen enz….

  • Heb je ideeën aan Roos doorgegeven. Vond ze hartstikke leuk om te horen. Ze vindt het echt vreselijk om nee te moeten zeggen tegen die mensjes.
   Ik begrijp ook niet waarom ze per se zoveel tijd aan een toilet moet besteden. Vorig jaar moest ze in een half uur een hele woonkamer stoffen.

   • Ik las laatst ergens van iemand die er ook mee te maken had. De ene verpleegster “handelde met respect voor de patient” en ging omstandig uitleggen aan de mevrouw dat dit nu haar thuis wás mdat ze door haar ziekte niet alleen kon kon wonen.
    Een andere verpleegster deed het op gevoel, en zei: “kom maar mevrouw dan loop ik wel even met U mee , sloeg al babbelend een paar gangen in en bracht de mevrouw naar haar kamer, liep even mee naar binnen om foto’s te kijken waarna de mevrouw helemaal tevreden op haar kamer achter kon laten zonder verdriet. Ik baal van dat soort ,”respect” demente mensen met de waarheid om de oren slaan terwijl dat geen énkel nut heeft en alleen maar verdriet geeft. Roos is een liefje hoor.

   • Respect hebben, is een dooddoener geworden. Net zoals “je zegeningen tellen.” Krijg ik ook de schijt van terwijl ik heus wel weet dat ik in veel opzichten een enorme bofkont ben.
    Sommige mensen hebben het zorgen voor een anders echt in zich zitten. Die hebben geen bijscholingscursus nodig om met mensen om te gaan. Toch neem ik mijn petje voor ze af want ze kunnen de laatste jaren van een mensenleven veel voor iemand betekenen.
    Jij hebt veel geleerd door je schoonmoeder. Maar dat is je alleen gelukt omdat je ervoor openstond en verder keek dan je neus lang is. Je bent een moordwijf!

 12. Goede morgen Kakel, wat goed van Roos dat ze dit als vakantiewerk doet. Mijn dochter heeft dat vroeger ook eens gedaan, maar die moest gelukkig geen 45 min. over een toilet doen. Zij maakte voor zover ik het me herinner alleen de kamers schoon en bedden werden opgemaakt.
  Ach je zou denken dat ze zo’n vrolijke jonge vakantiekracht in zouden zetten om mensen wat extra aandacht te geven, een stukje uit de krant voorlezen, een ‘praatpaal zijn’ want daar heeft het vaste personeel geen tijd voor. Maar wel iemand zo lang verplichten om een toilet schoon te maken, lijkt me contra productief.

  • Vorig jaar maakte ze ook schoon in hetzelfde verpleeghuis en toen had ze maar een half uurtje om de hele woonkamer te doen.
   Degene die de planning maakt, heeft het volgens mij niet al te goed begrepen.
   Een paar jaar geleden heeft ze in de grote vakantie vrijwilligerswerk bij de dagbesteding gedaan. Zingen met die oudjes, bingo organiseren…
   Ze mag ook niet van het toilet af. Gaat ze van ellende maar pokémons vangen.

 13. Wat zullen de mensen blij zijn met jullie dochter om zich heen. Het is mooi en dankbaar werk. Ook al hebben ze daar blijkbaar geen idee hoe lang het duurt om een wc schoon te maken. Petje af voor Roos.

 14. het is om te huilen, en ik denk echt kakelino dat roos het daar goed doet, bij het zien van die vrolijke deerne krijgen mensen weer een glimlach om de mond, ik gun elke bejaarde een roos:-)

  xxx

 15. Ik zou er niet terecht willen komen. Overigens hoorde ik pas van iemadn die kreeg amper 3 minuten voor zo’n wc, en dan een paar minuten voor het keukentje en zo. Aanpoten, en de oudjes die op commando moeten poepen???
  Niets voor mij.

  Ik hoop niet dat ik overkom als een verbeteraar maar er sloop weer een foutje in je tekst: lopen er standaard mensen achter me aan naar de uitgaan waar uitgaan volgens mij uitgang moet zijn.

  • Het is maar goed dat we niet weten wat ons nog te wachten staat want mij lijkt het ook verschrikkelijk. Met een vieze luier wachten tot er een zuster is die tijd voor je heeft.
   Heb jij de open brief van Hugo Borst gelezen in de krant? Daarin staat haarscherp wat er mis is in de zorg.

   Nee joh, natuurlijk is dat niet erg. Heb het meteen verbeterd! Dank je.

 16. Begrijpe wie het begrijpen kan. Waarom laten ze haar nutteloos werk doen? Het moet vervelend voor haar zijn… Gelukkig mocht ze nu eens iets anders doen, de gelukkige gezichten van de bewoners door het door hen gesmaakte voedsel zal haar plezier gedaan hebben!
  Fantastisch dat ze toch haar eigen geld wil verdienen en daarvoor ook het laagste werk, wc’s poetsen wil doen!

   • Goede morgen Kakeltje, en ik hoop dat die het begin zal zijn van een mooi weekend voor jullie.
    OT: dit is helemaal geen compliment hoor, maar een vaststelling, ik bewonder haar daarvoor, zoveel is zeker!

  • Hoe heet je zus? Roos zegt: ‘Er werken zoveel mensen.”
   Ze vond het jammer dat ze dit jaar niet in het restaurant hoefde te bedienen. Maar het klopt wel, want de Breeje moest bezuinigen en nu hebben ze vrijwilligers die de bediening doen.
   Groetjes.

   • Mijn zus heet Tineke . En zij zei dus hetzelfde toen ik vroeg of zij jouw dochter kende haha…. er werken er zoveel. Ja er zijn daar heel veel klusjes die door vrijwilligers gedaan werden. Zelfs een oproep om te helpen met de bedden opmaken hoorde ik.

 17. Mijn roos heeft in de thuiszorg gewerkt tijdens haar studie die kwam ook met de meest geweldige en schrijnende verhalen thuis. Zij zei altijd ik wil nooit in de zorg werken, zo vreselijk vond ze het dat er nooit genoeg tijd en geld was voor de mensen

  • Roos vindt nog het ergst om op de dementie-afdeling schoon te maken. Al die oudjes die naar huis willen of hun moeder lopen te zoeken.
   Sommige verhalen zijn ook weer hilarisch. Dat houdt elkaar een beetje in evenwicht.
   Leuk, de raakvlakken van onze Rozen (-:

 18. ha die Mirjam
  ik vind het geweldig van je dochter dat ze aan het werk is in de vakantie en elk werk aanpakt en er plezier aan beleeft , ondanks het vaak wat anders als wat ze na de studie wilt gaan doen
  ja de pps van de kruik is goed , en ook de spreuken bij Elvis , muziek is persoonlijk , komt vast nog wel een pps met muziek die je wl mooi vind
  nog een fijne avond en dan een goede nacht’
  lieve groet , karel

 19. O gut, ik weet nog wel dat ik stage liep in een bejaardenhuis toen ik 17 was. Een van de bewoners had haar kunstgebit onder haar bed laten vallen. ‘Natuurlijk’ wilde ik het wel even voor haar pakken.
  Dankbaar werk. Vooral met die etenskar aan je zijde;)

  • ‘Natuurlijk” heb jij dat even voor haar gedaan. Moest je het nog schoonspoelen of deed ze het kunstgebit meteen weer in?
   Sommige gevallen zijn heel schrijnend maar ze maakt gelukkig ook hilarische dingen mee. Houdt de boel in evenwicht.
   Lieve groet

 20. echt heel lang. Tip: neem thermos mee en drink lekker om de hoek een lekkere bak koffie. Boek mee en voorlezen maar!!
  Makkelijk verdienen zo toch.
  Had iemand volgens mij uit jou durp hier. Later dacht ik: SH. dom zeg. Maar ach ik hoef niet te vertellen hoe ik alles weet daar toch?? Leuke mannen en honden eigenaren..
  Stel dat het een bekende is van de anti hond compagnie…..
  Groetjes!
  Wilma

  • Goed idee van die thermoskan (-: Nu zit ze van ellende maar pokémons te vangen want ze moet op dat toilet blijven. Echt te idioot voor woorden!
   Iemand bij jou uit ons dorp? Wat is de wereld klein! Heeft die persoon bij je overnacht?
   Dat je je dat verhaal nog herinnert van die leuke hondeneigenaar, geweldig ♥

 21. Vijfenveertig minuten voor één toilet kamertje. Lieve deugd, dat lijkt me héél veel tijd. Ja, zo’n woonzorgcentrum, daar weet ik alles van, lang gewerkt. Weliswaar niet om te poetsen. Ik zou er een boek moeten over schrijven. MIsschien kan Roos dat wel na haar vakantiebaantje. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *