Lekke band

lekke band

Ik geniet van de laatste kruimels van de zomer, zie een bankje en zet me neder. Mijn billen raken nauwelijks het hout of er komt een wielrenner aan fietsen die schuin naar beneden kijkt: een lekke achterband.
Hij stapt af en zet zijn geschonden rijwiel ondersteboven op het gras. Uit het achterzak van zijn shirt vist hij een reserveband en wippers. De man grabbelt verder in de zak en krabbelt daarna op zijn hoofd: geen plaksetje. Wat nu?
Met een gretige blik volg ik het tafereel.

De fietser pakt zijn mobiel, wil bellen maar voelt vrees voor moeilijkheden in zich groeien. Hij draait zich om naar het fietspad in de hoop een collega-fietser om bijstand te kunnen vragen. Vruchteloos.
‘U kunt uw achterwiel er toch uithalen?’ bemoei ik me er mee.
De man draait zich geschrokken om en ik zie hem calculeren. Hoe lang zit ik daar al? Hij herstelt zich, kijkt eens naar mij en mijn Barrel, zet zijn handen in zijn zij, laat ze weer zakken en zucht: ‘Ik…eh…weet niet hoe dat moet.’
Daar snap ik geen bal van. Alsof het intelligente hersenarbeid vergt. Ach, wie weet gunnen ze me boven gewoon een leuke middag!

Ik werp me op als barmhartige Samaritaan, keer de fiets om en zet het achterblad op het kleinste kransje achter. Draai de naaf los, trek het achterwiel eruit en hang de fiets aan het zadel aan het bankje. Zo blijft de ketting schoon.

De wielrenner aanschouwt het in verbijstering. Schichtig kijkt hij in het rond: als er maar geen bekende langskomt; dan wordt hij er de rest van zijn leven aan herinnerd dat een vrouwelijke wegenwacht zijn band verwisselde.
Met de wippers haalt hij de buitenband los, en wil de binnenband er met een swing uittrekken maar vergeet – waarschijnlijk van de zenuwen – het ventiel los te draaien. Je wordt ook niet dagelijks geconfronteerd met een bijdehante tante. Hij weet niet dat ik verder nergens in uitblink.

Wanneer de kapotte binnenband verwisseld is, doe ik net of ik niet sterk genoeg ben om de band op te pompen. Ik gun een man ook zijn pleziertje.
Ik krijg het wiel terug en met een mengeling van irritatie en bewondering kijkt de man toe hoe ik ‘m terug in de fiets hang. Nog even netjes afstellen…klaar! En zonder zwarte handen. Ik geef toe: dat is zelfs voor mij een wonder!

108 thoughts on “Lekke band

   • Ja momenteel wel…voorstadium baarmoederhalskanker was weg en lief heeft weer werk dus we mogen niet klagen.Was toch een beetje teveel de laatste jaren dus ik heb het bloggen even opgegeven.

   • Dat is goed nieuws! Ik ben heel blij dat te horen. Het werd ook wel tijd, hè?
    Gewoon niet bloggen als je geen zin hebt…
    Lieve groet en het ga je goed!

  • Wordt wel een eind lopen voor je (-: Ik weet ongeveer waar jij woont (010) maar jij niet waar ik woon. Dat is wel een beetje oneerlijk.
   Het lukt me trouwens alleen met fietsen die uitvalnaven in de wielen hebben, anders mag ik ook naar de fietsenmaker.

 1. Wat heb ik genoten van je verhaal hier op mijn vakantieadres. Ja, de grootste angst van een fietser, een lekke band. Zelf heb ik altijd plakspullen bij me maar de band zit ontzettend strak om de velg zodat ik hem er waarschijnlijk niet afkrijg. en dan dat pompje, zo nietig dat ik er alleen een ballon mee kan oppompen

  • Zo, jij leest me zelfs op je vakantieadres 🙂 Daar word ik blij van.
   Ik heb sinds 1985 een racefiets en wilde nooit afhankelijk zijn van een man. Een binnenband verwisselen duurt niet langer dan 15 minuten.
   En fietsers zijn best collegiaal naar elkaar. Ze vragen al snel: heb je materiaal bij je? Of dat is omdat ik een vrouw ben, weet ik niet (-:
   De band weer om de velg krijgen vind ik zwaarder dan ‘m eraf halen. Ik doe het met bandenwippers, wat eigenlijk niet mag, maar who cares?
   Doe jezelf een plezier en schaf een goed pompje aan. Die van mij past in een klein heuptasje.
   Fijne vakantie nog en lieve groet. En dat je vooral lek-vrij rijdt.

 2. Super, hij heeft waarschijnlijk door jou meteen een heel andere kijk op de vrouwen.. Leuk opgelost, gelukkig heb je hem nog wel een beetje in zijn waarde gelaten!
  Ja, jij als wielrenster kunt dat natuurlijk.. ik kan het ook niet, vroeger deed mijn vader het, daarna mijn nu ex en nu doet Jan het… 🙂
  En hij is de allerbeste!!!
  Liefs

 3. Ha die kakelinootje….

  een band plakken: ik ben er keigoed in (hum!) in de voorband!
  Maar voor de de achterband heb ik geen talent.
  Ik hoop dan ook altijd maar dat die heel blijft!
  En anders roep ik m’n mannetje….

  Ik vind het te gek, dat jij dat kunt.
  Chapeau! Oftewel… shampoo…

  dagdag!
  Dikke pakkerd van Marlou

  .

  • Haha: chapeau en shampoo (-: Kan wel merken dat je een tijdje in Frankrijk geweest bent!
   Als jij een lekke band hebt, springt je verloofde meteen overeind om de klus te klaren. Wedden?
   Dikke kus ♥

 4. Goede morgen Kakeltje. Wow, ik doe het je niet na hoor, zelf ben ik ook een oen in het repareren van fietsen, ik zou me net als die wielrenner ook in de haren krabben hihi. Je bent weer een barmhartige samaritaan geweest, dat siert je! Bovendien heb je er terug maar eens eens heerlijk log aan overgehouden…

 5. Mss droomt ie wel van je!! Fietsen niet meer,maar zou het wel zelf proberen.
  Toch wel erg lief van je. Kun je ook een autoband verwisselen?
  Maar daar heb je je mannetje voor mms toch?
  Lieve groet,
  Wilma

  • Nee, een autoband kan ik niet verwisselen. Dat zit me niet helemaal lekker want dan moet ik een “mannetje” bellen.
   Ik kan wel tanken en koelvloeistof bijvullen. Telt dan ook ook mee (-:
   Ik heb ooit een keer pech gehad en dat was precies bij een garage voor de deur. Alleen niet de mijne. Ik heb gebeld waar mijn auto stond (ik mocht er absoluut niet meer mee rijden! zeiden ze) en de garage heeft ‘m opgehaald.
   Sta er nog versteld van.
   Kan jij je eigen autoband verwisselen of roep je ook gewoon heel hard: Help!
   Lieve groet.

 6. Het is ook weer om van te genieten.
  Een lekker band is een, geen plaksetje is twee.
  Een wielrenner die zijn wiel niet kan wisselen, waar is het tourteam.
  Je bent de held van de dag, maar goed dat er geen bekende langs kwamen.
  Dat verdiend een bloemetje. Hans

 7. Wat een verhaal en ik vind het erg goed van jouw. Ik heb eigenlijk nog nooit een band vervangen maar ik denk als het moet dat het wel lukt. Misschien wel met vieze handen?
  groetjes Marianne

 8. Nou nou…. je bent nóg wel ergens keigoed in hoor, wat dacht je van schrijven;-)
  Maar razend knap, ik doe het je niet na al kon ik vroeger wél een band plakken.
  Ik had graag geweten wat er in de man z’n hoofd omging, ik hoop van harte dat het uitsluitend pure bewondering en dankbaarheid was want met gemankeerde macho’s heb ik niets. Lekker geëmancipeerd wijfie toch, kan die man een puntje aan zuigen!

 9. Hahahaha ik zie het voor me. Die kerel zal er wel beteuterd hebben bij gestaan.
  Het is echt een karweitje van een paar minuten als je het weet. Ik heb zelden een lekker band daar ik alles goed in de gaten houd en onderhoud pleeg. En daarnaast heb ik altijd een spuitbusje bij die een eventueel lek zo verhelpt. 🙂

  Jij fietst voortaan in geel en blauw? 😛

  • Veel mensen fietsen alleen als het mooi weer is. In de regen blijven er snel steentjes op je band plakken en rijd je sneller lek dan anders (-:
   Toen ik net mijn nieuwe racefiets gekocht had, viel het me op dat mijn wielen “tikten.” In de regen had ik er geen last van.
   ‘Klopt; komt door je hoge velgen,’zei de fietsenbouwer. Een hele geruststelling Dat niet ineens die wielen een andere kant op rijden als ik er op zit.
   Haha, jij bent slim! Ik fiets voortaan in het geel en blauw (-:

 10. Goede morgen Kakel. Ik heb wel geleerd een band te plakken, dat moesten we kunnen van mijn vader zodra we een fiets kregen. Maar een hele band verwisselen, ik zou het niet weten met zo’n achterwiel. Knap van je meis, applaus !
  Trouwens ik begrijp niet dat die wielrenner dat niet kon. Maar die mag in zijn handjes wrijven , dat jij in de buurt was om te helpen.
  Ik wens je een fijne woensdag toe.

  • Een racefiets heeft uitvalnaven en daardoor is het gemakkelijk om de wielen er uit te halen.
   En het is eigenbelang, Haba. Ik wil bij pech niet afhankelijk zijn van een toevallig passerende man (-:
   Lieve groet

 11. Zo ik zit ff met mijn ogen te knipperen .Ik pomp zelden mijn eigen banden op en een band verwisselen nog nooit van mijn leven gedaan of zelfs maar geprobeerd .Ben wel een erg verwend nest door die man van mij die altijd alles voor me doet .Gaaf verhaal ,je bent een kanjer en je hebt de renner wel even een poepie laten ruiken haha !
  Liefs Elisabeth

  • Het is eigenbelang, Elisabeth. Ik wil bij pech onderweg niet afhankelijk zijn van een toevallig passerende man.
   Ik zal het je nog sterker vertellen: mijn man kan het ook niet. Die laat het aan mij over (-:
   Lieve groet

 12. Ik zou het -denk ik- niet kunnen, maar als ik er goed over nadenk, heb ik maar één keer een lekke band gehad en die was niet te herstellen met een pleistertje.

  Ik vind het nog het knapste dat je je handen niet vies had gemaakt. Dat kan ik namelijk goed.

  😉

  • Ik heb in een afdaling weleens een klapband gehad. Dat was schrikken! Sindsdien zit er standaard een opvouwbare buitenband onder mijn zadel.
   Stiekem was ik ook van mezelf onder de indruk dat ik nog schone handen had (-:

 13. Banden vervangen, dat hoort bij het fietsen! Het lastigste vind ik altijd het loshalen van de naaf, die hendels zitten op de Bianchi akelig vast. Maar als het wiel eenmaal uit de fiets is, dan is het werk bijna gedaan. Tenzij de buitenband ook stuk is. Dan wordt het lopen of opgehaald worden!

  • Ze hebben jaren geleden de eisen omhoog geschroefd. Er gebeurden teveel ongelukken met wielen met uitvalnaven. Had iemand zijn voorwiel niet goed vastgezet en reed het voorwiel ineen een andere kant op. Italianen zijn erg kieskeurig wat fietsenbouwen betreft (-:

 14. Jawadde dadde ! Dat doen er jou niet veel na !
  Lie(f)s.
  @Ooit eens ‘s nachts een autowiel vervangen. Politie komt toevallig voorbij, stopt, vraagt of ‘t lukt en rijdt gewoon verder… Die mannen…

  • Ja, jouw man vervangt een binnenband ook met z’n ogen dicht (-: En de rest wat erbij komt kijken…
   Leuk dat je het hebt voorgelezen. Heb je trouwens al snail-mail van mij ontvangen??
   Lieve groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *