Baaldag

‘Opzij, opzij, opzij,

Maak plaats, maak plaats, maak plaats,

Wij hebben ongelofelijke haast’.

 

De afgelopen dagen scheuren trekkers overal door de Krimpenerwaard. En dat hebben we geweten ook. Met veel machtsvertoon rijden ze breed over het midden van de weg en ze wijken nergens voor.  Want wie krijgt ze klein? Helemaal niemand. En is het ene weiland gedaan? Dan denderen ze voort naar het volgende. Want boeren hebben het zó druk, druk, druk.

 

De boer ploegt niet alleen, nee, hij hooit ook. Steeds maar weer. Voordat van gras hooi gemaakt kan worden dat kant en klaar kan worden opgeslagen, moet er wel een partij werk verricht worden, waar  de boer bovendien vijf dagen droog weer voor nodig heeft. Dus vijf dagen lang, scheuren boeren van grasland naar grasland.

 

Eerst wordt eerst het gras gemaaid, maar dat wist je al. Daarna wordt er drie achtereenvolgende dagen het gras één maal geschud (klinkt als een doktersrecept). Als laatste komt de baalwagen eraan te pas. Keurig wordt baal na baal opgeslagen. Sommige balen worden van ondoordringbaar plastic voorzien, andere worden ouderwets opgeslagen onder de hooikap. Enkele boeren graven een diepe kuil op het land waar het hooi in wordt gekieperd en afgedekt met plastic. Dit is het ‘ingekuild gras’. Wat veel werk allemaal, hè? Maar ach, dat gebeurt toch machinaal.

 

Ho ho, wacht eens even! Wat zie ik daar? Ik stap van de fiets, want ik wil het wel zeker weten. Moet ik terug naar de brillenzaak voor nieuwe glazen of…

 

 

 

 

 

Nee hoor, het is echt waar! Kijk dan! Anno 2010 zou je dat toch niet meer verwachten? Is dit  niet een beetje gedateerd?

En de boer… hij hooide voort.

3 thoughts on “Baaldag

  1. Mooi gezicht! In Bergen (waar ik nog wel eens kom) doen ze het op bepaalde stukken ook met de hand. Ziet er heel rustiek en Oud-Hollands uit! Een plaatje.

  2. Maar dit zie ik ook nog wel eens, hoor. De machine doet het meeste werk, maar uit gewoonte of traditie loopt de boer er toch nog bij met de hooivork in aanslag!
    Och ja, dat moet toch kunnen… zo te hooi en te gras?

  3. Ik fantaseer er meteen maar bij dat opa niet gediend is van dat nieuwerwetse gedoe. Je ziet hem bijna denken – grimmige blik op zijn gezicht: Ik hooi gewoon zoals ik dat al zestig jaar heb gedaan! Punt uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *