Beschamend genereus

Lief komt thuis van het werk. Hallo, smak, smak. Hangt jas op. Valt met de deur in huis.

“Ik heb ’t er nog niet met je moeder over gehad…,” zegt hij tegen Kindlief,  “maar… eh… als je op je laatste rapport gemiddeld een 7 staat, en voor geen enkel vak een onvoldoende hebt, mag je kiezen wat je hebben wilt:

A) een nieuwe telefoon met een abonnement van max. 9 euro per maand, of…” “Ha ,”zegt Kind verheugd, “dan heb je al zitten kijken op internet en dat abonnement bestaat dus!” Zij is op voorhand reeds happy.

“…of B)” gaat Man onverstoorbaar verder, “een goedkope laptop.”

 

Kind wordt terplekke knotsknettergek. Anders ik wel, zij het om een heel andere reden. Van die telefoon dat wist ik, maar van die laptop niet. Aaargghhh. Manlief is een Joris Goedbloed. Zijn enige nadeel is zijn grenzeloze gulheid. Waar zijn hart van vol is, loopt zijn portemonnee van over, met name voor Kind. Heb ik hierzo niks meer te vertellen? Straks heb ik een verwend Kind van heb-ik-jou-daar in huis. Ik snap ‘t ook niet: wij trekken altijd één lijn tegenover haar, en nu komt er op klaarlichte dag ineens een laptop uit de lucht vallen.

 

Kind zal het ondertussen worst zijn. “Hoe duur mag die goedkope laptop zijn? En krijg ik er ook internet op?” informeert zij nieuwsgierig. “Hou je erbuiten, Cock,” zeg ik. Ze grijnst, want in gedachten heeft zij de buit al binnen. Op ‘Magister’ (internetsite met persoonlijke inlogcode van school) staan al Kinds cijfers, en die gemiddelde zeven is een eitje. Zessen zijn een doorn in haar oog, om over onvoldoendes maar te zwijgen.

 

Zodra Kind op bed ligt, loop ik naar de keuken en pak wat uit de koelkast en een la. Met mijn handen op mijn rug loop ik naar Lief toe die op de bank zit. “Wat heb jij daar?” vraagt hij achterdochtig.  Tada! In mijn ene hand een appel… en in de andere een schilmesje. Ik geef hem mijn strengste blik. Het enige resultaat is dat meneer zijn uiterste best doet niet in lachen uit te barsen. Ik word een beetje vervelend en probeer de appel in het borstzakje van zijn overhand te proppen. Dat mislukt jammerlijk.  

 

“Een goedkope laptop is even duur als een tweejarig telefoonabonnement,”begint hij. “Tuurlijk,”snuif ik. “´t Kwam zomaar ineens in me op,” klinkt het verontschuldigend, “ ’t was een impuls.” Ahhh… een impúls. Clever Dicky, die Man. Van impulsen kan ik weinig zeggen, want ik handel zo’n beetje louter uit impulsen. Maar een risicomanager die aan impulsen doet? Het moet niet gekker worden. En een laptop… Laat naar je kijken! “Ze heeft heel hard gewerkt hoor,”zegt Man. “Ja, alsof ik er niet bij was, ” werp ik onmiddellijk tegen. “Na de brugklas moest ze een heel jaar Latijn inhalen voor de overstap naar ´t Gym,” praat hij verder, “en ze ging naar een nieuwe klas… enneh… ze zit voor haar huiswerk steeds achter jouw laptop en dat vind jij niet leuk.” Hmm… best lastig zo´n uitgekookte kerel.

 

“Oké, ze hééft ook wel hard gewerkt,” geef ik toe, “…maar een láptop.  Dat is gewoon teveel van het goede,” houd ik vol. “Ach, ik dacht, laat ik ook eens gek doen,” zegt Man. “Hmm…’gek’, goede woordkeus,”complimenteer ik hem. “En nu kan ik niet meer terug natuurlijk,” zegt hij opgewekt. Zie ik daar een scheve grijns? Sjonge jonge…  “Wat geef je volgend jaar dan aan Kind als ze overgaat? En wat als ze geslaagd is?” Want daar ben ik wel ff benieuwd naar. “Nee, nee, ècht, die laptop is een uitzondering.” Hmpf. “Oké,”zucht ik, “maar echt een goedkope dan hè, en géén extra spelletjes ofzo,”beding ik. “Oké,”knikt Man. Ik ben engiszins gerustgesteld. Nou ja, tijdelijk een beetje.

 

Kind krijgt het nog wel druk deze week, want er staan in totaal 13 toetsen op haar programma. Dus ze moet eerst nog ‘knallen’ voordat ze de laptop binnen heeft.  Ik gun haar dat buitensporige cadeau ook wel; dat is het niet. Maar al is mijn moederliefde onvoorwaardelijk, zij kent wel degelijk grenzen!

7 thoughts on “Beschamend genereus

 1. Jeeeeh!!! kom maar op met die laptop! ik heb een 9.8 voor wiskunde en een 9.7 voor Duits :D!
  en nog maar 1 toets te gaan. Morgen om 08:30 u naar school en dan ben ik om 09:40 u weer uit. 😀 Vakantie, ik kom eraan! (ik heb officieel nog geen vakantie maar ik hoef volgende week alleen voor het rapport nog naar school te gaan en boeken in te leveren.) Leuke dingen om te doen:
  – De einddisco!
  – Het afscheidsBBQ feest van de Klassen 2G1 en 2G2 (tweedejaar, gymnasium nummer 1 of 2)
  – officieel vakantie krijgen 😀
  – op VAKANTIE!
  (-papa en mama pesten :(…… GRAPJE!!! 😀 😀 😀

 2. Als mijn nicht nu gemiddeld een 8 geeft, krijgt zijn dan een telefoon én een goedkope laptop?
  Dat heeft ze dan toch wel verdiend denk ik? 😛

  moO

 3. Kind heeft zeer zeker haar best gedaan. Complimenten, hoor. Op naar de vakantie.
  Kan me voorstellen dat de laptop toch een “onderwerp van importantie” was in jullie conversatie. Maar ja… gedane cadeautjes nemen geen keer. Och, het is haar van harte gegund en een verwend nest zal ze vast niet worden met jou als moeder, toch?
  Overigens lees ik in haar reactie wel dat Kind ook gezegend is met gevoel voor humor:-)
  Liefs,
  Janny

 4. *valt terstond van haar stoel om er vervolgens gauw weer op te klimmen*

  Grenzen… dat is toch juíst moederliefde? Tough Love, zeg maar…. Kind, wat ben jij een bofferd. En wat heb je goed je best gedaan, knap hoor!

 5. Nog 7 te gaan….. Snik….maar… nog zeven!
  daarna: VAKANTIE! BBQ feest van school in het zwembad…en padampadam….(laptop 😀 )
  op vakantie! (10 dagen!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *