Sterretjes

Ik trap me volledig het schompes. Bijna zie ik sterretjes van vermoeidheid. Komt er dan nooit een eind aan deze beklimming? Puffend, zuchtend en zwetend pas ik het ritme van de pedalen aan aan mijn ademhaling. Oh, mijn bovenbenen, ze willen niet meer. Hou op, hou op! roepen ze. Mijn knieën hebben er ook duidelijk genoeg van. Alleen mijn hoofd wil nog door. Drie uur geleden vond ik die hellingen nog heerlijk, maar deze ene bij Fourneau St Michel is net een beklimming teveel.

 

Ken je die stemmen in je hoofd? Zie het als een prestigeslag tussen mij en mezelf.

Stop dan even voor een plas, Kakel. Nee, ik stap niet af.

Ja, maar voor een plasje mag je best ff van de fiets af. Ik hóef niet eens te plassen!

Niemand weet toch dat je stopte voor een nepwildplas? Ja maar ikzelf wel!

 

Hoe lang gaat die weg nog omhoog? En waar zijn die bordjes met een stijgingspercentage als je ze nodig hebt? Mijn hart hamert zowat mijn borstkas uit. Mijn bovenbenen klappen bijna uit elkaar. Ineens besef ik dat ik geen al te intelligente indruk maak met mijn mond ver open, mijn tong die  op mijn hielen hangt en mijn zwabberende gang over het asfalt. Ik heb niet eens meer de energie om een irritante vlieg een oplawaai te verkopen. Wacht maar krent, denk ik, in de afdaling ben je nergens meer. Bijna boven, nog een stukje vals plat en ja hoor, ik heb het gered!

 

Ik neem de laatste slok uit mijn bidon. Mijn tong is zo droog als mijn schoenzolen, waarschijnlijk omdat ie al die tijd op mijn hielen heeft gehangen.

 

Aan de overkant van de weg staat een bord. Zou het percentage erop staan? Ja! 14% “Amen,”zeg ik tevreden en zie om in verbazing. Dat heb ik toch maar ff geflikt. Ik heb uitzicht op een akker met wuivende halmen, huizen in het dal; koeien met het formaat van mieren,een kapelletjes langs de kant van de weg.

 

Dit is mijn HOOGTEpunt van de dag; het pure Fietserslevengevoel.

 

Volkomen voldaan laat ik me in de diept vallen. Leve de uitvinder van de remblokjes!

6 thoughts on “Sterretjes

 1. Dag Mir,
  Volgens mij was S. een (weet niet hoe je die trema”s op een e-tje zet) grote klim (de afdalingen gingen wel goed). Die 24% heb ik geprobeerd terug te zoeken via Google Streetview. Kon ik niet vinden. Het zal waarschijnlijk Tonara zijn. Volgens mij zijn die italienen niet zo scheutig met bordjes. Het trajekt Bosa – Alghero was volgens mij meer afzien. Was wel een erg leuke vakantie. Met name door het gemeleerde (weer die trema”s ) gezelschap. Bijvoorbeeld een luitenant kononel (Joup Rous), banketbakker, bouwvakkers, bankmensen etc.

  Groeten,
  Ekim

 2. ff een fietsvraagje. Wat was je verzet achter? 24? Wij fietsen al jaren met 36 achter, je wordt tenslotte een dagje ouder………………….

  • @ ekim: Ja, de tand des tijds, zullen we maar zeggen! Op m’n fiets zit inderdaad 42 x 24 en da’s eigenlijk te zwaar voor zo’n ouwe stakker als ik.

   De dag voordat Man zijn voet brak/scheurde, ging hij met Kind naar de grotten van Han. Ik niet, want ik word daar een beetje verdrietig van. Kon ik fjn gaan fietsen, maar ja, het regende. En ik was vergeten mijn opklapspatbord mee te nemen. Fietsen op mijn racepaard in de regen, betekent nat worden tot in mijn nek. Bah!

   Ik had een plan. “Man, mag ik jouw fiets gebruiken?” vroeg ik zo achteloos mogelijk, want ja, een gewóne fiets, mensen… (ik wilde niet te gretig overkomen.) Túúrlijk mocht dat van Joris Goedbloed. Hij keek me niet eens aan met een veelbetekenende blik (dat waardeer ik zo in hem.)

   Ik deed verscheidene ontdekkingen:
   1) op Mans fiets bleef ik droog in mijn nek (de rest van me werd wel nat, maar so what?)
   2) zijn fiets heeft een tripel, dus kon ik 1 : 1 fietsen
   3) ik kwam overal boven zónder te transpireren, jaja zelfs op de 14%!
   4) ik had ook nog iets mee kunnen nemen op de bagagedrager (maar dat heb ik uiteraard niet gedaan)
   (5) helaas: in de afdaling bleek het frame zo slap als een elastiekje, dus rijwiel afgekeurd)

   Dus ja, mijn VOLGENDE racefiets wordt een tripel, maar wanneer ik tot de aanschaf overga…

   ekim, weet jij nog die klim in S van 24% Was dat niet in de buurt van Torino?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *