Ondergrondse koeien

De tijd raast voorbij. Om haar nog enigszins bij te kunnen houden, stap je in een automobiel en scheur je stevig door. Dan wil je beslist niet wachten tot een kudde koeien de weg overgestoken is. Koeien veroorzaken razendsnel een traffic jam, zeker als het om een kudde van 200 exemplaren gaat. Die beesten kennen totáál geen haast, zelfs niet als ze op weg zijn naar de melkrobot in de warme stal. Moderne boeren en boerinnen zitten de koeien flink op de hielen: vort! vort! doorlopen! dat weiland uit!

Behalve dat de meisjes liters melk maken, zijn het ook enorme kanjers in het produceren van flatsen. Om het mestoverschot op de openbare weg en de traffic jam in te dammen, heeft een boer baai ons in ’t durp een ondergrondse doorgang voor zijn koeien gemaakt. Ze steken dus de weg niet over, nee, ze lopen eronderdoor. Als boer zijnde wil je tenslotte de buren, burgers en buitenlui zo lang mogelijk te vriend houden. 

De locatie van de ondergrondse ken ik goed, maar ik was altijd net te laat, of veel te vroeg (en te ongeduldig om te wachten) als de dames er doorheen sjokten. Totdat ze vlak voor mijn ogen aan kwamen lopen. Op hun dooie akkertje slenterden ze in een lang lint achter de billen van hun voorgangster aan. Scheurden achteloos links en rechts polletjes gras af.

Zei ik nou 200 koeien? Da’s niet correct, want ‘t zijn er slechts 198. Twee hoogbejaarde runderen zijn zo uitgekookt als de bliksem; zij houden niet van regen en koude poten. Ze willen warm en droog staan; zelluf bepalen wanneer ze naar de melkrobot gaan; voer vreten wanneer het hún uitkomt; bij jeuk hun knokige derrières tegen een ronddraaiende borstel aanschurken. Nee, dat gehobbel over Gods akkers is aan deze dames niet besteed. “Ze kunnen die grote afstanden ook niet meer afleggen, “legt de boerin mij uit, “en ze hebben dui-zen-den liters melk gegeven in de afgelopen twintig jaar! Ach, ze zijn gewoon met pensioen. Moet kunnen toch?”

Ik ben het loeiend met haar eens. 

5 thoughts on “Ondergrondse koeien

  1. Zeker een goede oplossing, tenminste áls die koeien er door willen!
    Ik woon wel in een dorp, maar erg veel koeien hebben we niet hier.
    Jammer genoeg.
    Groetjes,
    Janny

  2. Ik heb zelf achter de koeien gelopen ooit om ze voort te jagen. Grappig, ik was het al bijna vergeten tot ik je stukje las. En koeien gemolken ook. Jaja, en de hoef van zo’n beest op mijn wang gevoeld, ik was meteen genezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *