Fijn en jammer

Lief en ik op de uitslag van het slaaponderzoek. We hopen dat het onderzoek iets heeft opgeleverd, want welke alternatieven ik al geprobeerd heb, dat wil je niet weten.

 

Oh, wel?  

 

 

Ik ging eens naar Amsterdam. Onder het motto: wat je ver haalt is lekker ging ik aldaar naar een Tibetaanse arts. Van tevoren had ik instructies ontvangen: vanaf de dag vóór de afspraak geen vruchtensap drinken (nou en?) en geen koffie (WAT? Geen koffie? Da’s mijn benzine!) Want, beide drankjes verkleuren de urine. Ik werd verzocht een ochtendplas mee te nemen. In een ruime hoeveelheid (peace of cake, mensen!) en in een goed doorzichtig potje. Over het opvangen moeten we het maar niet hebben.    

Eenmaal binnen bij de Tibetaanse arts, een aimabal man,  kon ik mijn ogen nauwelijks geloven. Hij ging er eens goed voor zitten en bestudeerde met aandacht mijn plasje. Telkens schudde hij het potje en telde de belletjes (?!) Ook de kleur van mijn urine had zijn volledige aandacht. Zelf had ik mijn plas nog nooit zo bekeken. Tenslotte verbrak hij de stilte, en vroeg: ‘At what time did you pee?’ Hallo, dacht ik, gaan we persoonlijk worden, maar ik zei netjes: ‘Om 7 uur.’ En had ik vóór 7 uur ook nog geplast, en zo ja, hoe laat? ‘Om 5 uur, dokter’ zei ik. Hij voelde nog eens 5 minuten lang mijn beide polsen en keek me diep in de ogen.

 

Dat was dat.

 

Ik kreeg twee verschillende kruidenpillen van hem mee, genoeg voor twee maanden. Nou, hoe ze smaakten, dat wil je niet weten. (NOT!) De ene pil zag eruit als een konijnenkeutel (formaat Vlaamse reus)en de andere als een geitenkeutel. De pillen waren zo ongelofelijk knoerhard dat ik ze eerst in kokend water moest laten ‘trekken’ vóór ze platgestampt geschikt waren voor consumptie. Alle pillen vrat ik op. Ja, ik had ze betaald, dus opeten zou ik ze! Hoe ik ook mijn best deed, ik ging er niet ietsiepietsiee beter van slapen. Voor de zekereheid ben ik nog wel twee keer teruggeweest (vasthoudend typje),  maar slapen: ho maar. 

 

Terwijl het zo simpel is. Ik wil alleen maar een “Sonja-Barend-pil”. Een pil waar je lekker van gaat slapen, en morgen gezond weer van opstaat. Als mensen heen en weer naar de maan kunnen vliegen, moet zo’n pil toch te produceren zijn? Zou de neuroloog vandaag zo’n dergelijke toverpil hebben?

 

Terug naar de wachtkamer. Ik hoor mijn naam. Vol verwachting klopt ons hart en Lief en ik nemen plaats in de spreekkamer. Er volgt een kort inleidend gesprek. De neurologe bevestigt mijn slaapklachten: inslapen duurt lang, en eenmaal in slaap word ik na  anderhalf uur wakker en is de slaap ‘op’. ‘En daardoor,’ zegt zij, ‘heeft u een tekort aan REMslaap. Vandaar de vermoeidheid, en dat maakt dat de patiënte (ze knikt naar mij) zich een zombie voelt.’ Huh, ja, vertel mij wat. 

 

Maar wel fijn dat we nu de oorzaak weten!’ zeg ik opgetogen.  ‘En wat  gaan wij aan de REM-slaap doen?’ vraag ik. Ik kan niet wachten op het antwoord en houd mijn adem in. Nou, da’s een beetje het probleem,’zegt de neurologe, ik zou er wel graag iets aan willen doen, maar ik kán er niets aan doen. Er bestaan geen pillen voor.’ Zó jammer… Ik schraapte mijn keel.

 

Sterk spul hè, Fisthermen’s friend?

8 thoughts on “Fijn en jammer

 1. Tjonge, daar heb je dus he-le-maal niets aan. En ik ken ook geen enkele tip, eigenlijk, dus aan mij heb je ook he-le-maal niets in dit verband. Een troostende knuffel, dan maar? Komt ‘ie……. X A.

 2. Dit is voor mij een heel herkenbaar probleem!
  Alles wat ik in het verleden toch heb gedaan om van de slapeloze nachten af te komen!
  Tot slaapcursussen aan de Medische Faculteit in Nijmegen zelfs. Ken de theorie prima, uit mijn hoofd zelfs, kan zo een cursus verzorgen:-) Praktijk is wat anders!
  Gelukkig heb ik ook altijd weer perioden dat ik redelijk slaap. Dat scheelt wel.
  Maar momenteel zijn de nachten weer héél lang!
  In elk geval succes met jouw pogingen om tot een goede nachtrust te komen.
  Groetjes,
  Janny

  • Hi Janny. Jammer dat jij ook niet gezegend bent met een fortuinlijke nachtrust. Joh, wat ik allemaal al geprobeerd hebt… Inderdaad, ik zou er ook een boek over kunnen schrijven. Soms neem ik een heerlijke pil, maar je went er zo snel aan, dus zet ik mezelf maar op rantsoen. Bedankt voor je reactie. Ik ben benieuwd hoe het met je gaat. Liefs

  • Hi Margreet. Je gedicht staat goed in mijn mailbox en ik heb ‘m meteen uitgeprint; kan ik ‘m vannacht uit mijn hoofd leren. Dat doe ik wel vaker met gedichten, anders verveel ik me zo ‘s nachts. Nog bedankt!

 3. Vervelend, zeg. Maar hartstikke goed dat een link is gelukt!!

  Keb een gedicht over slapeloosheid voor je gevonden. Wel in het Engels, my specialty. 😉

  LAUNCH
  Ian Beckett

  Living
  On the edge
  Of adrenaline
  With caffeine
  No sleep.

  Torture team
  Manage manager
  Calm customers
  Shoot supplier
  No sleep.

  Fixes fail
  Skype saviour
  Possible plan
  Fanatic focus
  No sleep.

  Forget food
  More madness
  Temper tantrum
  Solution soon
  No sleep

  Rock & roll
  Back broken
  Problem past
  Adrenaline addict
  No sleep

  Go to bed – write this poem.

 4. Nou, dat is dan leuk. Wéét je eindelijk wat er misgaat, is er niets aan te doen. Bah, wat vervelend zeg…. hadden ze ook geen praktische tips voor je of helpt dat ook allemaal niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *