Flutcadeaudoosje

Kind komt uit school: of ik haar met het cadeaudoosje wil helpen. Een opdracht voor het vak Techniek en morgen moet het af. Lekker ding! Drie weken geleden is ze eraan begonnen en nu laat ze het op de laatste dag aankomen. Maar dit is niet het uitgelezen moment om het daarover te hebben. Haar papieren ontwerp moet op het meegekregen blauwe karton getekend worden en daarna uitgeknipt en versierd. Zij gaat aan de slag en ik de deur uit. Bij terugkomst zit Kind zwaar in de stress: de kartonnen mal is hartstikke scheef en het blauwe karton is op. In sneltreinvaart ziet ze een mooi cijfer verdampen. Wat kan het leven toch hard zijn…

‘Ik heb nog karton,’zeg ik, ‘‘t is alleen lila.’ Oh, maar das niet erg. Samen tekenen wij de “uitleg” op het karton. Pietje Precies als ze is, rekent ze alles op de millimeter nauwkeurig  uit en ik zet de streepjes. Na ruim een uur, kan het doosje uitgeknipt worden en daarna hebben wij wel pauze met wat lekkers verdiend. Hé, hoort Bella ergens een zakje kraken? Vanuit de keuken komt ze verheugd aangesprint, neemt een  snoekduik op het doosje en… HAP!… zet haar tanden erin. Een blauw stukje karton wordt kleiner en kleiner, en verdwijnt tenslotte in z’n geheel tussen haar tanden naar binnen. ‘Nee!’roept Kind onthutst, ‘nee!’

Je hebt geen snorharen nodig om de stemming in huis te peilen en Bella verdwijnt geraffineerd onder het lage tafeltje. Oww, als Kind dat konijn in haar hánden krijgt… Maar als ze nu één vinger onder het tafeltje steekt , wordt meteen haar vingernagel geknipt. Van onmacht rollen tranen over Kinds wang.

Vooruit, geen getalm: overnieuw. Zij tekent, ik knip, weer een uur later: klaar. Oh sjit, is ze vergeten de lijmstrookjes aan het ontwerp te tekenen. Ter plekke rol ik bijna van de bank. Dan het allerlaatste restje karton. Het is nú of nooit. We nemen korte metten, niks millimeterwerk. Zucht, ein-de-lijk is onze missie volbracht. Terwijl ik het eten in de pan gooi, versiert zij het doosje. ‘Oh wee,’ roep ik vanuit de keuken, ‘als die leraar je morgen niet minimaal een eh… 8 geeft,dan ga ik ‘m bellen!’

Voor de verandering is Kind het helemaal met me eens.

 

Hier zet Bella haar tanden in de Allerhande (er staan ook zulke lekkere recepten in…)

9 thoughts on “Flutcadeaudoosje

 1. Beter laat dan nooit…mijn reactie dan. Ik heb genoten van je beschrijving Mirjam en dat Kind zelf heeft gereageerd op Tante maakt het geheel nog smeuiiger! Ik herinner me dit soort handwerk van mijn eigen kind. Ook zij vond het allemaal maar matig, bewaarde de opdrachten steevast voor de laatste avond en ook bij ons was er regelmatig grote paniek en dat zelfs zonder de aanwezigheid van een konijn. Maar….er is troost. Al die knutselwerkjes zijn bewaard gebleven en geven vandaag de dag nog aanleiding tot vertederende herinningen aan een tijd die echt nooit meer terugkomt. Noch voor Moeder, noch voor het KInd in kwestie! En laat ik Tante ook niet vergeten!

 2. Hilarisch, dit verhaal. Bovendien vraag ik me af of alle middelbare scholieren op elkaar lijken? Alles op het laatste moment en dan is het niet vreemd dat er wel eens iets mis loopt. Hoop dat ze een prachtig cijfer heeft gekregen voor het uiteindelijke resultaat!

 3. Wat een gedoe!
  Tis me wat met vakken als Techniek, he? Wie dat toch bedacht heeft!?
  En Bella voortaan maar even in een andere kamer bij zulke bezigheden.
  (Dank voor je lieve kaart nog overigens. Ik heb hem pas laat ontdekt omdat ik dat e-mailadres niet vaak gebruik).
  Groetjes,
  Janny

 4. Haha, gelukkig maar dat Bella zo beeldschoon is, anders was het niet moeilijk te raden wat er met deze Flappie was gebeurd natuurlijk 😉
  Ik ben erg benieuwd naar het cijfer!

 5. Wat had ik haar graag willen helpen. Gaat dochterlief dit ook doen op de middelbare school? Ik verheug me er nu al op 🙂 !

  Maar ik ben nu natuurlijk wel heel benieuwd wat voor cijfer ze heeft gekregen na dit (bijna) bloed, zweet en tranen verhaal (en vele met mij denk ik zo)

  xxx

  • @ Schone zus: ja, Techniek krijgt je dochter ook op school! Ze mag o.a. een brug ‘bouwen’ van 2 meter touw en 40 houten ijsstokjes; hoe meer gewicht de brug kan houden, des te hoger het cijfer. En een draaiende kermisattractie staat ook op het programma, dus stroop je mouwen maar vast op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *