Rijkdom

 

‘Je hebt meer balans nodig in je leven,’ zegt Vriendin.  ‘Balans,’zeg ik, ‘wat is dat?’  ‘Zie je?dat bedoel ik nou. Vind je ’t gek dat er geen balans is.’  ‘Als balans een weegschaal is, hangt één bakje op de grond, waar ik nu op zit, en het andere bakje staat klem tegen het plafond. Hoe krijg ik dat omlaag? Het enige lichaamsdeel dat nog naar behoren functioneert, is mijn tongspier en daar lukt ‘t niet mee.’ 

 

‘Je hebt altijd alleen maar energievretende dingen gedaan. Ga eens iets doen waar je energie van kríjgt, zonder je ervoor in te spannen!’ Misschien concentreer ik me teveel op wat ik niet kan…,’mijmer ik, ‘…en moet ik kijken naar wat ik nog wel kan. Tijdelijk  dan, want ik doe liever veel.’  ‘Waardoor er geen balans is. Laat het los.’  Ja, jemig, HOE dan?’

 

‘Weet ik veel! Jij zit heel de dag te bankhangen en te bedenken wat je allemaal NIET kan doen. Ga gewoon terug naar je bed als Man en Kind de deur uit zijn. Volgens mij knap je daarvan op.’ ‘Je bedoelt overdag naar bed?’ ‘Ja, wat kan jou dat nou schelen?’ ‘Nou, ‘t is zo… kweenie…voor luie varkens. Maar ‘t is geloof ik wel tijd om iets verstandigs te gaan doen, beetje serieuzer  worden. Iets totaal anders te gaan doen. Wat klinkt dat verstandig, hè? Je kan wel merken dat ik binnenkort 94 word.’ 

 

‘’t Komt ook door de leeftijd. Pas als je ouder wordt, weet je dat rijkdom in dingen zit, die niet met geld te koop zijn. Dat wij allebei onze ouders nog hebben. Wanneer mensen vroeger tegen me zeiden: geef je ouders aandacht want straks zijn ze er niet meer, vond ik dat slap geleuter. Nu weet ik dat ze gelijk hebben.’ Ik knik en citeer Lucebert: ‘alles van waarde is weerloos.’

 

Door het keukenraam zie ik buiten op straat een meneer met een hond voorbij lopen. Drie tellen later horen we een oorverblindend geblaf en gegrom in het huis naast ons. ‘Rijkdom is ook een goedopgevoede hond hebben, die zijn erf goed bewaakt.’zegt Vriendin voldaan. Ze gloeit van trots. 

 

Bella trekt vanuit de keuken de sprint aan en holt een jolig rondje om onze benen, waarbij ze haar achterpoten frivool de lucht in schopt en drie keuteltjes in de rondte zwiert. Daarna gaat ze bovenop mijn pantoffels liggen.  ‘Rijkdom is ook een onopgevoed konijn,’ vul ik aan.  

Èn een cadeau in de kast, hihi!

 

 

 

2 thoughts on “Rijkdom

  1. Rijkdom zit inderdaad in simpele dingen. Een vijftienjarige dochter die je spontaan een dikke zoen komt geven omdat ze je zo lief vindt, is nog zo’n voorbeeld.

    Enne….. waarom probeer je het niet: overdag slapen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *