Toets Duits

Oh, de zoete verleiding een tien te halen voor haar Toets Duits! Daar hoeft Kind praktisch niets voor te doen. Alleen maar heel erg vals te spelen. Maar zeg nou zelf, voor een tien… who cares? Zij in ieder geval niet. ‘Ja, of je krijgt een één,’zeg ik, ‘als de docent er achter komt.’ ‘Oh maar dat mens van Duits…’ ‘Die mevrouw van Duits,’verbeter ik. Tss, waar ik me druk om maak, dat is toch hetzelfde? ‘Die komt daar niet achter,’zegt Kind. De tien komt als geroepen, net als voor de rest van haar klas trouwens.

‘Wat zou jij dan doen, hè?,vraagt ze. Ik denk aan die repetitie Engels,hoeveel… 30 jaar geleden? Geen seconde hoefde ik na te denken over de geboden kans. Alle onregelmatige werkwoorden en 6 hoofdstukken met tekst met woordjes leren óf het aanbod van de antwoorden van de opgegeven toets. In plaats van uren blokken, hoefde ik slechts de antwoorden van toets A en B te leren. Dus ik zwijg.

‘Ha! Zie je wel!’ roept Kind triomfantelijk, ‘ik wist ‘t! Jij altijd met je regels. Zelf stoor jij je nergens aan… doet gewoon alles waar je zin in hebt, en ik moet me overal aan houden…’ ‘Leer nou voor de zekerheid maar je Duits, zeg ik, ‘Alles beter dan een één. Weetje wel hoelang het duurt voor je die hebt opgehaald? Doe ’t voor de zekerheid.’ Duh, zekerheid, daar spuugt ze op. Ze stoort zich niet aan mijn goedbedoelde adviezen. Fluitend leert ze versie A en B, met toch voor een eh… minibeetje zekerheid alle naamvallen.

De volgende dag ontvang ik een sms’je, dat Duits “heel goed ging.” Dus die tien heeft ze binnen. Nu heeft ze een toets Grieks. “Wish me luck.”Aansluitend ontvang ik een rij kruisjes. Zit niet tegen.

Weer thuis kijkt ze terug op een geslaagde dag. ‘Dat mens van… die mevrouw van Duits, die had dus écht niks door hè,’zegt ze, ‘die is me een partij dom!’ Een kudde pubers die slimmer is dan een docent wil er bij mij niet, maar oké, zij heeft die tien. ’Wel jammer,’zegt ze, ‘deze kans op zo’n “gratis toets” is helaas eenmalig.’ Ze mijmert in stilte over de rijkdom in haar leven als ze slechts de  antwoorden van de toetsen hoefde te leren. Hoeveel makkelijker haar leven zou zijn…

Maar dan, twee schooldagen later, staat ze met een gezicht als een oorwurm op de stoep. Zoiets vals heeft ze nog nooit meegemaakt. ‘We zijn verraden!, briest ze. Nijdig kwakt ze haar rugtas op de grond. ‘Verraden door iemand uit een andere klas. ‘Ene David’…zijn naam spreekt ze zeer minachtend uit…‘heeft tegen de Duitse docent gezegd dat onze klas de antwoorden van de toets had. Wat een smerige gluiperd die gozer! Hij was natuurlijk jaloers, dat hij de antwoorden níet had, dat rotjong, en nou moeten wij overmorgen de toets overdoen…en dat komt alleen maar door die…die….’ ‘sukkel, hufter, klojo…’ help ik haar. Nou ja, ze is in elk geval blij dat ik ‘t met haar eens ben. ‘Voor de verandering,’laat ze er snel op volgen. Voor de gezelligheid laat ik maar achterwege dat een nieuwe toets maken beter is dan een klassikale één krijgen.

Ze baalt zo vreselijk van deze situatie. Eigenlijk heeft ze er maar één woord voor. Eén woord dat exact de hele lading dekt. Het ergst is nog wel dat ze voor dat ene woord niet eens naar Duitse les had gehoeven. Nee, dat woord kende ze zo ook wel: scheisse!

6 thoughts on “Toets Duits

  • @ Schone Zus: mijn klas kreeg bij Engels dus een klassikale één. Vandaar ook bij mij de diepe indruk!
   @ Avalanche: bedankt voor het duimen. Je leest het cijfer later wel!
   @ Hartelijke Hulk: volgens mij ben ik ook niet hartelijk genoeg voor een hulkenexame…
   @ Miepie: hou vol met die superpuber. Leuke herinneringen en grote missers doen het later meestal goed, xxx

 1. Dit verhaal brengt herinneringen boven. Ik had eens zoiets met Engels, bleken er alleen 2 toetsen in omloop te zijn. De ene helft van de klas kreeg de ene en de andere helft de andere. En drie keer raden welke toets ik kreeg… Juist, van degene waar ik de antwoorden niet van had geleerd. Ik was heel snel klaar en een 4 was het resultaat. Ik heb het nooit meer gedaan en zelfs het cijfer weet ik nog dus het heeft diepe indruk gemaakt :).

  xxx

 2. Ik weet nog zo net niet of Juf Duits wel zo dom is?
  Misschien leest zij wel op mamma’s log?

  Wat hebben jullie het toch enorm makkelijk op school, ik merk het hier ook aan superpuberdochter!
  Één ding weet ik zeker, jullie zullen allemaal zakken voor een Hulken opleiding!
  En dat is maar goed ook want als wij allemaal Hulken worden ……………………?

 3. Dat was zoo grappig tijdens de toets zelf die we wel hadden: UCH UCH UCH (snel toets op tafel leggen…) Uch Uch … of Oeps! daar ging mijn pen! 😛
  moment daarna was iets minder, we moesten de toets overdoen. Nu is het dus afwachten op mijn cijfer.
  Maargoed, die Duits mevrouw is niet echt meer geschikt om les te geven. Ze laat bijv. gewoon 5 leerlingen dezelfde toets (ook nog eens dezelfde versie) met z’n allen in de B-hal maken (grote studieruimte zonder toezicht van leraren), bij elkaar!! En laten die leerlingen nou net het hoogste cijfer van de klas hebben 🙂 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *