Bye Bye Beugel

Nu Kinds beugel afgelopen week definitief verwijderd is, mag het drama wel bekend worden gemaakt.

Juli 2008:

Knikkebollend zit Kind vorstelijke op de achterbank. Ineens veert ze overeind, slaat haar handen voor haar gezicht en roept: “Oh nee…m’n beugel, M’N BEUGEL!..hij ligt nog in het restaurant…nou ben ik hem kwij-hij-hijt.’

Op dat moment rijden we net de langste autotunnel ter wereld uit en Man gooit de auto meteen aan de kant. In lichte paniek kijken we aan. Meent ze dat nou? Een blik op Kinds tranen die over haar wangen biggelen, zegt genoeg.

 

Hoe heeft ‘t zover kunnen komen?   

Kind draagt een blokbeugel, die als een buitenboordmotor uit haar mond steekt. De beugel mag alleen tijdens ‘t eten uit en wordt dan bewaard in een felgekleurd doosje. Helaas, toen wij in het wegrestaurant zaten, lag ‘t doosje nog in de auto. Ach nou ja, voor keertje kon Kind de beugel wel even in een servetje bewaren? Na de patatten bliefden de dames nog softijs. Onderweg naar het ijs, gleed Kinds beugel van de tafel op de grond. ‘Raap ik straks wel op,’ zei ze. Best, want ja het softijs lonkte… 

 

Wat nu?

In luttele minuten is onze vakantiestemming verdampt. Beugel kwijt betekent: weer happen en een nieuwe laten maken. Tegen een woekertarief. Manlief krijgt bij de gedachte al een droeve trek om de mond. Zou ‘t  restaurant nog open zijn? Hebben ze al geveegd? Als er maar niemand met een 7’mijls laars bovenop is gaan staan… Sjit,nergens een kassabon met telefoonnummer.  Omkeren is onze enige kans; morgen ligt de beugel zeker in een vuilniszak. Man keert de auto. “Always look on the bright side of life,” klinkt het pesterig uit de radio. Gelukkig sterft Monty Pyton langzaam weg doordat we de tunnel inrijden, anders had ik de geluidsapparatuur nog uit ‘t raam moeten smijten. Kind is een zenuwinzinking nabij. Er lijkt geen eind te komen aan die betonnen buis van 24,5 kilometer.

 

 

‘Zijn jullie erg boos?’ klinkt het benepen vanaf de achterbank.‘

‘Nee joh,’ zeg ik. ‘Als wij jou vergeten te vragen of je je beugel bij je hebt, kunnen wij ook niet boos worden als jij ‘m vergeet.’

‘We brengen je zakgeld wel terug van 20 euro in de maand naar 2 euro,’ grapt Man opvoedkundig. ‘Zie je wel!’ zegt Kind, ‘je bent bo-ho-hoos.’ Kinds gemoed verkeerde al in zwaar weer, maar nu geeft ze het op en gaat er bij liggen.

 

Ha, er brandt nog licht in de tent!  

 

Kind en ik hollen de auto uit. Ik ruk aan de deur: open!  Binnen is het stil met slechts een bezet tafeltje: het “onze”. Ik spreek geen Noors en leg de ober de situatie uit in het Engels. Zijn gezicht drukt mateloze verveling uit en ons probleem is duidelijk niet het zijne.  

 

De nieuwe tafeleigenaren – Engelsen- hebben het gesprek gehoord, schuiven acuut de stoelen opzij en verdwijnen ongevraagd onder de tafel. Meneer verschijnt boven tafel: aan een uiterst puntje houdt hij Kinds beugel beet.  Krijg nou wat, dat kreng is nog heel ook! Ik kan de man wel zoenen op allebei zijn wangen. Kind is zo blij dat ze begint te huilen. ‘That’s is a lot of money,’ zegt Mom, wijzend naar Kinds beugel. Yes, indeed. De oudste zoon grijnst zijn beugel bloot. Na veel dank, wel 1000 x  dank, verlaten we opgelucht het restaurant.

 

Weer terug door de Lærdalstunnel

 

Met een gelukzalige grijns leunt Kind in de auto ontspannen achterover. Is dat goed afgelopen!  Morgen wordt een dag van tomeloze vreugde. Half 12 ’s nachts – het begint net te schemeren – zitten Man en ik buiten met een glaasje. Kind snort en de beugel ligt een nachtje in het sop. Lief en ik kijken naar de talrijke vleermuizen. Een enkele keer horen we beneden vanuit de baai een bruinvis uitademen. We slaken een diepe zucht. We zijn volmaakt gelukkig.

 

 

6 thoughts on “Bye Bye Beugel

 1. Ik kan me voorstellen, dat jullie die avond volmaakt gelukkig waren. Wat een mazzel, dat de beugel er nog lag en niet eens kapot was.
  Maar datje geen Noors spreekt….tssss dat valt me dan wel weer tegen.:-)

 2. Pfoe… daar wordt je niet blij van, dat begrijp ik.
  Maar wel heel fijn dat jullie de beugel uiteindelijk hebben gevonden, dat had makkelijk anders kunnen zijn natuurlijk.
  Wens Kind veel plezier met haar beugelloze bekje.
  Janny

 3. Pffff, ik kan me haar schrik voorstellen ja. Ik kreeg verleden week de rekening van kind zijn beugel en toen sloeg bij mij de schrik om mijn hart! En dan te bedenken dat hij eerst een blokbeugel moest en dus nu een vaste beugel, dus dat was al de tweede gepeperde rekening. Zal blij zijn als hij klaar is en de hele handel er uit mag. Kind zit tegenwoordig op vechtsport, nu maar hopen dat de tanden niet uit zijn mond worden geslagen tijdens het boksen 😉
  Wel fijn dat jij jouw kind de beugel er nu uit is. Is ze blij met het resultaat??

  • @ Myra: Kind heeft drie jaar gebeugeld. Eerst een blokbeugel en daarna de vaste beugel. Fijn dat ie echt vast zat!
   Goed van P! Hoop dat ie niet meer zo gepest wordt. Ja, ik kom op de fiets naar Breda! Zal nog wel ff duren voor ik weer helemaal fit ben. Sjit, had ik nou maar een GPS voor op de fiets… Liefs xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *