Echt of nep?

‘Ziet u ze vliegen?’ vraagt een meneer tegenover me in de wachtruimte. ‘Nee,ik zie ze zwemmen,’zeg ik. Als ik er niet snel iets verstandigs uitkraam, denkt hij dat ik niet goed snik ben.  ‘Kijk,’ wijs ik, ‘…achter u… in de muur.’ Hij draait zich half om en zijn onderkaak valt naar beneden. Is het van verbazing of kopieergedrag? ‘Zijn ze echt?’ vraagt hij aan mij. Ja, dAt vraag ik me dus al heel de tijd af.

 

Voor ’t gemak komt Ziet-ze-vliegen naast me zitten. We kijken samen naar de muur waar vissen lustig  zwemmen en waterplantjes vredig wuiven. Het ziet er zO echt uit…Is het alleen  dikke tv die 20 cm buiten de muur uitsteekt of een ingebouwd aquarium? Een patient van een ander gangpad komt polshoogte nemen. ‘Oh…das nep hoor…gewoon een dvd-tje….kan je overal kopen.’ Nou, als hij het niet erg vindt, twijfelen Ziet-ze en ik nog even. ‘Vissen werken rustgevend,’ verduidelijkt de dvd-man. Rustgevend? Ik word er anders behoorlijk opgewonden van dan ik niet weet of ze echt of nep is.

 

Laat ik om te beginnen eens voor bewijsvoering zorgen en een foto maken. Ik pak m’n toestel en op het moment dat ik KLIK doe, blijft het beeld op de muur stokstijf staan. Alle vissen hangen bewegingloos tussen de stilgevallen waterplantjes. Net als bij Tita Tovenaar. Dan floept een  scherm aan, knippert een lampje bij “opnieuw afspelen” en zwemmen de visjes er weer lustig op los. Zo…dat weten we dan ook weer.

 

‘Zie je?’ zegt de dvd-man? ‘dat doen ze in de hoop dat patiënten ervan in slaap vallen.’ Ziet-ze en ik schieten synchroon in de lach. We kijken elkaar aan. ‘Komt u ook voor dokter D.?’ vraag ik. Hij knikt, ja, ook hij komt voor DE slaapdokter van Nederland.” We grinniken. ‘Mogen ze heel de gang wel volhangen met aquaria,’ grapt mijn buurman. ‘Ja,’ zeg ik, ‘als een kudde schapen niet helpt, werkt een handjevol vissen ook niet.’

 

Wel een hele geruststelling dat we nu weten waar we naar kijken.

 

 

 

 

 

 

5 thoughts on “Echt of nep?

 1. Ja, ze bedenken wat tegenwoordig.
  Maar als je het verschil niet meer kunt zien wordt het wel verdacht.
  Daar zou je inderdaad heel vreemde dingen bij kunnen bedenken.
  Fijn weekend,
  Janny

 2. en in een handomdraai heb je een open haard!
  ook die zijn tegenwoordig gewoon nep, geen gelhaard of gaskachel, nee: gewoon een dvd-tje en klaar.
  ik ga eens nadenken over andere mogelijkheden:
  een keuken, waarin ik écht aan het koken ben…..
  een zwembad, voor als die snobs weer langskomen……
  een manege, een mega-landgoed als achtertuin….

  • @ Hanneke: ook een dvd als open haard? Wat een no-no ben ik dan. Maar ik wil best meedenken:
   bergop fietsen 🙂
   een barbecue (als de buren door rook verduisterd worden, is er geen kip die ernaar kraait)
   paardrijden langs het strand
   of lekker helemaal “niets”: een lege polder, de branding, of een hutje op de hei…
   wonen op een eiland…
   parachute springen…

   @ Judith: heb je echt zoveel werk aan een aquarium? Elke dag een handje voer en ff stofzuigen was bij de mijne voldoende. Of was dat toch te weinig en zijn de vissen daardoor dood gegaan? Nou ja, ‘t is al zolang geleden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *