Een nieuwe hulp

We hebben een nieuwe huishoudelijke hulp, Kathinka. Ik zag haar “hangen” op het prikbord bij Appie. Ze is hier thuis een praatje komen maken, heeft het huis gezien, en ja, ze wilde wel. Mooi, wij ook. Althans… wij?

‘Wanneer komt eh… Karin schoonmaken?’ vraagt Kind. ‘Kathinka heet ze,’ zeg ik. Kind haalt haar schouders op; lekker belangrijk hoe ze heet. ‘En ja, ze komt bij ons schoonmaken. Ik doe beneden en zij doet boven.’ ‘Ook mijn kamer?’ vraagt ze op een toon van: hoe haal je het in je hoofd om een vreemde in mijn kamer te laten. Ineens is nonchalance verdwenen. ‘Ja, natuurlijk óók jouw  kamer.’ Juist haar kamer, want daar hebben al onze spullen gestaan tijdens de “renovatie” boven.  Voor Kind was er nauwelijks plek om bij haar bedladdertje  te komen. ‘Mag ik niet zelf mijn kamer schoonmaken?’ stelt Kind voor.

Sorry, mag ik even overgeven  heel hard lachen? Dat valt niet in goede aarde en ze zet ogenblikkelijk haar bokkenpruik op, die, sinds ze pubert, bij haar standaarduitrusting hoort. Gewoon negeren, is mijn credo. Kind en haar kamer schoonmaken, oh oh, hoe verzínt ze ‘t? Want hebben wij niet een jaar of drie, vier geleden afgesproken dat zij haar gedragen kleding niet laag over laag over haar stoel drapeert maar ze sorteert? Nog schoon: terughangen in de kast. Vuil: op de zoldertrap leggen? En haar schone onderbroeken enzo zèlf in haar kast leggen? Zelfs dat is al teveel moeite, dus nee, Kathinka komt morgen ook haar kamer onder haar handen nemen.

‘Jij moet tegen haar zeggen dat ze niet in mijn kasten mag kijken.’ ‘Ik moet niks, en ik vind dat een stomme opmerking. Denk jij dat het haar interesseert dat jij twintig flesjes nagellak in je kast hebt staan?’ Nu is ze helemáál beledigd. Alsof zij troep in eigendom heeft! Wat scheelt het, denk ik, als ik haar laptop even buiten beschouwing laat. Okee, ze heeft ook een behoorlijke collectie boeken, maar die staan óp de kast. ‘Kan jij niet boven schoonmaken en zij beneden?’ ‘Nee,’ zeg ik, ‘punt.’ Kind haalt luidruchtig haar neus op, zegt naaiend, en verlaat de woonkamer. De deur doet ze achter haar dicht. Zonder gooi- en smijtwerk. Ze blijft me verrassen mijn enige enig Kind.

Een half uur later kom ik haar kamer binnen met de stofzuiger. ‘Waarom kom jij mijn kamer zuigen als de hulp morgen komt?’vraagt Kind. Een goed punt. ‘Ja, als de hulp al die stofvlokken ziet, voel ik me zo’n slechte huismoeder,’leg ik uit. Ze trekt een gezicht dat zich moeilijk laat omschrijven, maar waaruit blijkt dat ze moeders een hopeloos soort mens vindt.

Kind komt ook helemaal niet meer terug op het gesprek over de nieuwe hulp. Zelfs de volgende ochtend niet, als ik haar uitwuif. Verbazingwekkend, want meestal is ze zo vasthoudend als de pest.

Enkele dagen later sluit ik het fototoestel aan op mijn lappie om de foto’s op te slaan. Ik loop ze na en sorteer ze uit. Die laatste foto’s…allemaal genomen in Kinds kamer… Kasten geopend. Niet haar kledingkast maar die met haar “hebbedingen.” Aha…! denk ik. Dáárom heeft mevrouw het onderwerp niet meer ter sprake gebracht. Ze heeft geheel op eigen wijze bewijsmateriaal vergaard van haar eigendommen. Ik weet niet of ik nou moet lachen of moet huilen…

7 thoughts on “Een nieuwe hulp

  • @ Margreet: die leeftijd….waarom komen we daar toch steeds op terug? Weet je dat me dat pas opvalt sinds ik “Foute Sarahs” gelezen heb? (Leuk boek trouwens.) Kind heeft zich bij de situatie neergelegd. De poetsmevrouw is inmiddels een paar keer geweest en we zijn alledrie tevreden!

 1. Eerlijk gezegd vind ik het wel vreemd dat je iemand al bij voorbaat verdenkt.
  Waarom zou een hulp in vredesnaam iets “pikken”? Nooit bij me opgekomen, mijn hulp heeft overal toegang. Alleen echte privé dingen bergen we op.
  Je kunt zoiets toch alleen maar veronderstellen als er dingen verdwijnen?
  Groetjes,
  Janny

 2. tsja, wat moet je hier nu van denken.
  het alternatief is natuurlijk dat ze haar eigen kamer schoon houdt…..
  een puber, zei je?
  nee, gaat niet werken, dan maar iedere keer karin eh kathinka fouilleren op eventuele gepikte flesjes nagellak….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *