Boeken voor Kika

 

Zaterdag 25 juni: zomerbraderie bij ons in ‘t dorp.

Man sjouwt zich een hernia aan de volle dozen, terwijl Kind de marktkraam inricht. Als Bazin van de kraam doet ze ‘t uitstekend, alleen is ze veel te goedkoop. Vijftig cent voor een boek? Het eerste wat ik doe als ik kom is de prijs opdrijven: minimaal een euro per stuk. Er moet wel verdiend worden!

 

We hebben hulp van Vriendins Moeder, maar er zijn helaas weinig klanten. Het plenst, we staan op een hoek, hebben het koud en krijgen de koude pies. Ondertussen hebben we alle tijd om naar onze buurjongens te kijken, die aan de lopende band verse puddingbroodjes en aardbeitaartjes met slagroom produceren. Het is niet aan te slépen. Wij zijn jaloers op hun klandizie; wij willen ook verkopen!

 

Alsof dat nog niet genoeg is, bakt de bakker binnen gevulde koeken. Door het openstaande luikje, wappert de ovenheerlijke lucht naar buiten. Oooww, kijken we elkaar aan, ons meegebrachte brood? Kan altijd nog, toch? Kind loopt haar neus achterna en komt terug met een doos vol tompoezen. Ik schenk iets warms in. Wel lullig dat ‘t ineens druk wordt bij de kraam.

 

Je hebt gulle gevers en vrekkige krenten. Een meneer koopt zich glunderd rijk aan vijf oude Kuifjes. Een mevrouw koopt alle kookboeken op. Een dame met een zuinig gezicht vindt anderhalve euro voor een dikke, nagelnieuwe roman teveel. ‘Het is voor een goed doel, mevrouw,’ zegt Kind ferm. Het maakt de dame geen klap uit; meer dan vijftig cent wil ze er niet voor geven. Nou, dan toch niet? Ik koop ’t boek nog liever zelf.

 

Er meldt zich een koper voor onze oude rieten wasmand. De prijs is vijf euro en mevrouw wil de mand voorop haar fiets gebruiken. Ze betaalt met een briefje van twintig. Kind heeft de smaak te pakken en probeert  de te goedkoop verkochte boeken goed te maken door de koper af te zetten. Ze betaalt met een briefje van twintig. ‘Nou bedankt,’ zegt Kind, ‘en veel plezier ermee.’ ‘Eh…ik betaalde met twintig euro, hoor.’ ‘Sorry, mevrouw.’ Foutje, bedankt.

 

De buurjongens duwen van onderaf het zeil een stukje omhoog waarna een stortvloed aan water naar beneden komt. Goh, zou ik dat ook kunnen? Even proberen…‘Niet doen!’ roept Kind. Te laat…het water gulpt van het zeil zo over mijn hoofd de binnenkant van mijn kraag in. ‘Knap stom,’ zegt Kind mild, terwijl ze mijn hoofd droogdept met papieren zakdoekjes. Later heeft ze ongemerkt sjans. ‘Je hebt sjans,’ zeg ik tegen haar. ‘Lekker boeiend,’ zegt ze. Liever eet ze nog een tompoes.

 

Aan het eind van de ochtend wordt het zowaar droog en stromen de klanten alsnog toe. We wisselen weersberichten uit en doen goede zaken. Uiteindelijk nemen we van de achttien tot de nok gevulde dozen er maar vier mee terug naar huis. De totale opbrengst voor Kika…178.50 euro. We hadden liever het dubbele verdiend, maar als je bedenkt dat het om gekregen tweedehands boeken gaat, mogen we niet klagen. Eigenlijk zijn we best tevreden. Zeker als Man het bedrag afrond naar 200 euro. 

4 thoughts on “Boeken voor Kika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *