Veertien komma zes

Het leven van een middelbare scholier is zwaar, retezwaar. Om precies te zijn veertien komma zes kilo.

Ding dong! Kind valt zo ongeveer steil achterover met haar twee tassen vol kersverse schoolboeken. De oogst is enorm. ‘Ik heb de meeste boeken van heel de klas,’ klaagt Kind trots, ‘ze-ven-en-twin-tig!‘ Zo, das veel. ‘Komttattan?’wil ik weten. ‘Dubbel profiel…’ mompelt ze. Even komt er een bedenkelijke trek op haar gezicht, misschien toch wel erg veel, maar ja, na een jaarlang stevig nadenken was dat wat mevrouw  wilde: Cultuur & Maatschappij met een Economie & Maatschappij profiel, samen goed voor elf examenvakken. Alles in het kader voor “later.”

 

Ze rukt haar sport- en rugzak open en declameert het aantal boeken per vak: ‘Geschiedenis vier…., economie drie…’ Nou èn?, denk ik. ‘biologie drie…’ Big deal. ‘Latijn…vijf!’ Interesseert me geen lor. Ik wil maar van één vak weten hoeveel boeken het heeft. Dat weet Kind, dus rekt ze nog even. ‘Wiskunde…’ ‘Hou op!’ stampvoet ik. Ze trekt een tevreden grijns, gelukt! ‘Kijk eens, jij je zin,’ zegt ze,’het zijn er drie, alsjeblieft.’

 

Soww, drie! Mijn hart maakt een sprongetje. Met een onverklaarbare inhaligheid en nieuwsgierigheid blader ik versneld door de inhoud. Ik heb geen schooljaar nodig om deze boeken Nederlands stuk te lezen! Wel jammer dat ze weer ingeleverd moeten worden… Kind zit in kleermakerszit op de grond en mompelt zacht tegen zichzelf: ‘Leuk, de Romeinen…’

We scheuren ons los van de boeken, en maken er een grote stapel van die we op de weegschaal smijten. Kind kijkt voldaan: ’Niet mis, 14,6 kilo kilo,’zegt ze. ‘Aan het eind van het schooljaar zit alles in je hoofd,’ zeg ik. Nou dat weet zij zo net nog niet. ‘Nu moet je alleen alles nog kaften,’ zeg ik. ‘Hoezo ik?’ zegt ze, ‘ik heb jou toch…’ Jeugd van tegenwoordig! Na het kaften heeft zij er weer een heel jaar plezier van. Van het kaftpapier dan hè, niet van de boeken.

3 thoughts on “Veertien komma zes

 1. Kind schat ik op 52 kilo.
  Plus 14.6 kilo.
  Over één jaar weegt zij dus 66.6 kilo.
  Mooi getal!
  DIK voldoende!
  Gaat over!
  .
  ( Alleen een beetje groot hoofd )
  ( Kleinigheidje blijf je houden, toch? )

 2. Ja, het heeft me altijd verbaasd dat niemand dat een bezwaar vond, zulke zware pakketten met boeken. Zelfs tegenwoordig, in het digitale tijdperk, moeten er nog idiote hoge stapels boeken worden aangeschaft. Maar ja… dat is m.i. meer ingegeven door de commerciele belangen van de uitgevers.
  Veel succes, kind Kakelbont! Je hebt letterlijk een zwaar leven!
  Janny

  • @ Janny: misschien allemaal binnen de tien jaar verplicht aan de e-reader?

   @ Hulk: weer een typische Hulkse kijk op de situatie! Klein minpuntje: Kind heeft een hekel aan zessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *