Zoek en vind

‘Kind, vanavond mag je je schoen zetten!’
‘Een cadeautje, joepie!’ Ze stuitert van opwinding. ‘Hoe groot mag de schoen zijn?’vraagt ze uitgekiend.
‘Doe de grootste maar.’ Dat laat ze zich geen twee keer zeggen. 

 

Sneller dan anders komt ze de volgende ochtend uit bed. Nieuwsgierig bekijkt ze de laars. Niets. Ze schudt eraan. Ook niets. Ze trekt een pruillip. Heeft die seniele heiligman haar vannacht besodemieterd?
‘Je moet goed voelen,’zeg ik. Zij voelt.
Gerustgesteld maar ook verbaasd peutert ze een prop papier uit de laarspunt.
Hardop leest ze: ‘Zoek en vind. Aanwijzing: kijk in je laptoptas’.
Zij kijkt en kijkt in de tas. Trekt elk binnenvakje drie keer open en ritst ze alle keren weer dicht. Niks. En dat op de vroege ochtend.
‘Aan de buitenkant zit nog een rits,’help ik.  
Haar gezicht klaart ogenblikkelijk op: er is hoop.
‘Kijk waar het ijskoud is. Bbrrrr!’
Daar houdt ze van: lekker overzichtelijk, wij hebben drie diepvrieslades, dus mislukken onmogelijk. KInd vliegt naar de vriezer en rukt aan de lades. Ongetwijfeld werken haar hersens koortsachtig: iets uit de vriezer? Wat kan dat nou zijn? Ze vist een pakje uit de middelste la en rukt het papier eraf.
‘Een boek…,’zegt ze verbaasd. Haar hersens lijken het niet te kunnen bevatten. Stilte. Even de achterkant lezen…langzaam knikt ze met haar hoofd, ja hoor, het boek is goedgekeurd. Tevreden roept ze: ‘Dank u Sinterklaa-haasje!’
Goedgezind zegt ze: ‘Mam, ik ga voor jou ook een cadeautje kopen en dan geef ik je drie aanwijzingen.’
‘Kun je niet beter drie cadeautjes voor me kopen en me dan één aanwijzing geven?’ zeg ik.
Nou ja, vindt ze me inhalig…

14 thoughts on “Zoek en vind

 1. De Sint schittert op de woelige baren (hier op de boot dus) ook door afwezigheid, ondanks die vette hint op mun blog. Schop onder zijn r… (oeps) Sinterklaasje 😉

  • @ Margreet: jammer dat je zo ver weg woont. Daar kan ik met mijn lange benen zelfs niet bij. Kun je niet heel irritant drie lege schoenen bovenop tafel zetten met een gevatte opmerking erbij? “Eén lekker blikje voor Adje, iets bescheidens voor mijn Lief. Wat zou ik nou in hemelsnaam van de Sint krijgen?” Ja, of je krijgt dan juist GEEN cadeau. Dan rest er maar één remedie: doe je zelf iets cadeau!

 2. Nou ja, Mirjam, dan BEN je toch ook inhalig. Één lullig aanwijzinkje krijgen voor drie cadeautjes. Daar moet dochter niet intrappen hoor. En dat je dan ook zolder op moet (als die er is) en diep onder het bed moet kruipen. Zeg maar dat Plato dat geadviseerd heeft. Gnagnagna.

 3. Geen Sint meer hier in huis.
  Wel bij de Red Hat Ladies: daar eten we eerst gezamenlijk en daarna een fanatiek dobbelspel met een ongewone dobbelsteen.
  Als we geluk hebben komt Sint himself, die voelt zich thuis bij de rode hoedjes natuurlijk! Al lijkt deze Sint wel heel erg op de echtgenoot van de Vice, met een kanten onderrok en omslagdoek die ons bekend voorkomen:-) Deze Sint schittert ook door een zeer onorthodox taalgebruik en is behoorlijk “op de vrouwtjes” voor zo’n oude man:-)
  Ik verheug me er nu al op.
  Janny

  • @ Janny: jullie Sinterklaasviering klinkt wel bijzonder aangenaam. Zeker als de man volks taalgebruik bezigt en bekende kleding draagt. Ik zou er bijna voor naar Drenthe komen…en dan hoef ik nog niet eens een cadeautje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *