Jantien

Met haar jas scheef dichtgeknoopt, holderdeboldert Jantien de trap af. De vuilniszak die ze met haar meesleept is zwaar, en ploft tree na tree achter haar aan naar beneden. Halverwege de trap stuitert  haar buurmeisje Laura voorbij. Wild wippen haar vlechtjes heen en weer. In het voorbijgaan steekt Laura pinnig haar tong uit.

Zij wel…Al tijden verlangt Jantien vurig naar precies zo’n zelfde felroze bal. Van jaloezie en afgunst gaat haar onderlipje trillen. Het is ook niet eerlijk: haar buurmeisje heeft álles wat Jantien niet heeft. ‘Behalve veel broertjes en luizen,’ zegt Jantientjes moeder altijd opgewekt, ‘dus leen haar eens je muts uit!’ Die muts heeft ze dus ook al. Jantien is zo boos, dat er rode halvemaantjes in haar handpalmen komen te staan.

Watertandend kijkt ze haar buurmeisje na. Oh, als zij zo’n bal zou hebben, zou ze voor jaren gelukkig zijn, maar haar moeder blijft volhouden dat zo’n stuiterding niet goed voor je is; je hersens raken ervan door elkaar geschud. Jantien vindt dat onbelangrijk, met spellen is ze toch al de beste van haar klas.

Zomaar, op de een na laatste tree, krijgt Jantientje zo’n briljant idee dat ze er een nerveus gefladder van in haar maag krijgt. Vliegensvlug kwakt ze de zak in de vuilnisbak, en rent de trap weer op. Binnen pakt ze een vuilniszak uit het gootsteenkastje en holt ermee naar de jongenskamer.

Buiten is het even wennen.
Met een zelfvoldane trek op haar gezicht, zet Jatien de achtervolging op haar buurmeisje in. Ze scheert zo rakelings langs op haar zelfgemaakte skippybal, dat Laura stilvalt van verbazing en haar buurmeisje vol ongeloof nakijkt. De plastic voetballen bewegen wel wat ongemakkelijk heen en weer in de vuilniszak, maar dat doet aan Jantientjes plezier niets af. Integendeel. Ze geniet!

Plato‘s schrijfopdracht WE-300 met als thema: ‘Oplossing’

18 thoughts on “Jantien

 1. Leuk verhaal, Mirjam. En dat je geweldig kunt schrijven wist ik natuurlijk al heel lang 😉

  Overigens zie ik tussen de reacties opeens ook die van Janny, die ze per ongeluk ook onder een van mijn columns had geplaatst 🙂

 2. Alleen de oplossing al is om te genieten, dat de uitvoering niet zo is als ze helemaal hoopte, maakt dan helemaal niet meer uit. Laat haar hersens lekker schudden…. heerlijk verhaal, dit heb ik met plezier gelezen.

 3. Ja, leuk verhaal!
  Doet me aan onze hond denken. Die had een kussen met korreltjes erin gekregen. Als hij zich met zijn achterpoten afzette kon hij met het kussen de hal rond!
  Liefs,
  Janny

  • @ Janny: ha, ik zie Bruun al helemaal voor me! Zelfs Bella is een uitgekookte vogel. Als ik de stofzuiger pakt, holt ze uit zichzelf haar hok in en wacht daar op een brokje. Geen gezicht, zo’n “gedresseerd” konijn. Doet ze alleen uit eigen belang, hoor!

 4. Mirjam, een kostelijk verhaal. Ik zit hier ingehouden te schateren (want anders maak ik de buren wakker). Ech hartstikke leuk. Je bent een aanwinst. Goed onthouden en niet vergeten: jij kunt mooi schrijven.

  • @ Plato: dankjewel! Als ik in een schrijfdal zit, zal ik aan jouw woorden denken.
   Je was er trouwens wel erg vroeg bij, om 1:16 am. Of was je juist laat?
   Dat interview komt er zeker!

 5. De link bij Plato werkt prima hoor. Ik ben hier zo naar toe gevlogen.
  Jantientje is een inventief meisje. Leuke oplossing om ballen in een vuilniszak te doen. Heb je het zelf al eens geprobeerd? Wie weet …. een gat in de crisismarkt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *