Blauw oog

De prikjes doen zo’n zeer dat ik er tranen van in mijn ogen krijg.
‘Gemeen hè?’ zegt de plastisch chirurg.
Laat dat nou precies het woord zijn dat ik in gedachten had. Denk nu niet dat ik de jaarringen rond mijn ogen laat wegwerken, want ik heb een fout plekje boven mijn linker wenkbrauw dat dringend weggehaald moet worden.
‘Het wordt nog een flink litteken, mevrouw. Dat vind ik altijd vervelend in iemands gezicht.’
‘Geeft niet hoor,’ zeg ik geruststellend, ‘ik ben toch al getrouwd.’
‘Ligt u een beetje comfortabel?’ vraagt hij vriendelijk. Mijn bed thuis ligt vele malen beter, maar je wilt als patient niet ondankbaar overkomen dus prijs ik het operatiebed.

‘U bent niet erg nerveus,’ constateert de dokter.
‘Daar weet u niets van,’ flap ik eruit.
Om het ijs te breken vraagt de assistente of ik nog iets in mijn schoen heb gekregen.
‘Alleen zweetvoeten,’ klaag ik. Die grap is van mijn broer, maar hij doet het altijd goed, en er wordt gelachen.

Opeens gaat de telefoon en vraagt de arts of ik het goedvind dat hij even wegloopt?
Ik heb niet de indruk dat ik een keuze heb. Traag gaat de tijd voorbij.
Weer terug zegt de chirurg dat hij hoopt dat de verdoving zijn werk nog doet, anders moet ik maar een seintje geven.
Ineens is het of al mijn zintuigen zich verzamelen boven mijn linkeroog. Krampachtig klem ik mijn handen om het bed. Het mes komt dichterbij en ik probeer oogcontact of afleiding te zoeken, maar dat mislukt jammerlijk, want ik word verblind door het operatielicht. Ik voel geduw en getrek boven mijn oog. Als de pijn uitblijft, voel ik me net een rolfluitje dat ontspant.

Twintig minuten later naait de chirurg de laatste hechting erin. Een beetje Disney  dizzy krabbel ik overeind.
‘U mag al uw bezittingen weer  meenemen,’ zegt hij gul, waarna ik welgeteld één brillenkoker uit de “patientendoos” vis.
Ik krijg een hand, wat doekjes voor het bloeden en een controleafspraak. Plus nog wat adviezen.
‘U mag er mee douchen en in de regen lopen,’ zegt hij. ‘Straks zal het gaan trekken en wordt het wat dik.’
Het beste bewaart hij voor het laatst.
‘Morgen heeft u een blauw oog.’

27 thoughts on “Blauw oog

 1. Je hebt het heel mooi omschreven haha herkenbaar ben ook ooit aan mijn ogen geopereerd, traanbuizen doorprikken weliswaar alleen maar, maar het gevoel kwam weer even terug 😉

  • @ Anneke: klinkt niet aantrekkelijk, je traanbuizen doorprikken. Mijn vader is ooit aan zijn oog geopereerd. Die kreeg een verdoving IN zijn oog…Ik word al niet goed als ik eraan denk.

  • @ Hanneke: dankje! Je krijgt een knipoog terug. Met mijn niet-blauwe oog dan. Ik heb geoefend in de spiegel op een stoere blik, maar elke keer als ik mijn wenkbrauw optrek…blijk ik toch een watje.

  • @ Margreet: ziet er buitengewoon indrukwekkend uit. Pimpelpaars had je nog niet genoemd, he? Het blauw verkleurt al naar bruin/geel maar vanochtend had ik er (eindelijk!) een flinke blauwe plek bij. Jammer dat Halloween al voorbij is…

 2. Akelig idee dat er iets fouts zat… Maar het is nu weg en hopelijk verder niks aan de hand. Wel eng zo dicht bij je oog. Ik heb iets met ogen, maar ik hoop niet dat ik ooit iets aan mijn ogen krijg 😉

 3. Weer een schitterend (bloedstollend) Mirjammetje geschreven !

  Ik zit tegenwoordig op Feestboek (Facebook) onder mijn naam
  Kan nog steeds mijn weblog niet vinden ( traantje )

  Sterkte met je oog
  Hulken houden trouwens van blauwe ogen ( niet van beurse hoor! )

  • @ Hulk: ach, ik zit alleen op Hyves…Zullen we daar vriendjes worden?

   @ Joke: bedankt voor je compliment

   @ Min: weet je dat er bij mij werkelijk niet één Disneyliedje te binnen wil schieten. Waarschijnlijk heb ik ze geblokkeerd. Ik word namelijk verdrietig van pretparken. Maar ik kan wel de complete video met tekst van Lady en de Vagebond opdreunen. Telt dat ook mee?
   Ben jij trouwens reismeermin???

 4. Neen Mirjam, het mailtje kwam goed. Maar de rest is fout. Ik ben een zuivere Antwerpse en nikske Nederlands.Ik heb geen blog maar wandel graag door bloggeland, daar kom je verassende verhalen tegen.
  Kom zeker nog bij jou terug want je blogje is me sympathiek.
  groetjes van Joke

 5. “Het mes komt dichterbij”. Mens wat beschreef je dat ogenblik goed, ik kreeg er rillingen van.

  Hopelijk is het foute plekje nu goed weggehaald,dan kun je daar gerust over zijn.
  En dat blauwe oog? Ach zolang je er mee kunt knipogen valt dat ook wel weer mee, toch?

 6. Gelukkig is het weer achter de rug, maar zie het zo voor me! Moet er ook niet aan denken dat ze zo met een mes op je afkomen! Gelukkig werd je verblindt.
  Dat blauwe oog zakt straks naar beneden, van wang naar kaak naar keel en dan verdwijnt het met de noorderzon. Het echte verhaal is natuurlijk dat je wel bent geslagen door manlief/kind!

  • @Ha Sterretje! Nog bedankt voor je lieve kaart. Kwam precies op het juiste moment. Jij kan ook wel een blog beginnen! Word ik uiteraard je grootste fan. Hè, ik had me juist voorgenomen om dat van die laatste regel niet te verklappen…

   @ Geesje: ik verkeerde zo’n beetje in doodsnood. Het frappanste was dat er tijdens de ingreep de wildste geluiden te horen waren. Op een bepaald moment vroeg ik: word er hiernaast door iemand een game gespeeld? Bleek het de sterilisatieruimte te zijn. ‘Maar we hebben hier wel een klopgeest. Als u geluk hebt, kunt u ‘m horen.’ Als je het over de duvel hebt…hoorde ik vijf klopjes op de muur. Ze weten niet waar het vandaag komt. Ze houden het op een “ontevreden patient”. Ja, ik lag daar heel lekker op die snijtafel.

 7. “Ze” zullen vast denken dat je gevochten hebt! Zo’n stoere vrouw… die timmert er op los en krijgt zelf ook een knal! Ha, ha.
  Veel sterkte en succes met het herstel, hopelijk zal het litteken meevallen.
  Liefs,
  Janny

  • @ Dieneke: bij jou lees ik ook graag,hoor.

   @ Janny: dat is bijna een compliment!

   @ Joke: de verleiding is weleens groot, maar je begint met het een en dan… Nee Marijke Helwegen ga ik niet achterna.
   Gezellig dat je blijft lezen.

 8. Zo doen ze ook de rimpeltjes weg—Dat weet je nu voor de toekomst, (als het echt nodig mocht zijn 😉
  Je kan knap schrijven, Ken je nog niet zo lang maar geniet van je schrijfsels en blijf ze zeker volgen.—groetjes !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *