Knetterspul

“Koop mij! koop mij!” knalt de vuurwerkfolder. Krijgt Kind normaal gesproken al een appelflauwte als ze haar rekenmachine moet gebruiken voor wiskunde, nu rekent ze vrijwillig alle aanbiedingen uit de folder uit het hoofd na.

Ik sta al op springen als ik de e.rotische namen van dat knetterspul lees: whistling moon missile, night blitz, whammy, stone hard, strato vector… Om de schade te beperken, vullen we een vuurwerklijst in op internet. Geen seconde verlaten haar oog het beeldscherm. Hoe anders is dat als het pakket opgehaald kan worden. Omdat het toch niet eerder dan oudejaarsavond opengemaakt  wordt, kan net zo goed haar moeder de plastic zak in de winkel ophalen. Easy does it.

Kind heeft het afsteken van vuurwerk van kleins af aan meegekregen. Moeten normaal gesproken ouders hun kinderen afremmen (‘Die sterretjes zijn helemaal geen koudvuur!’) bij Kind was het precies andersom: ‘Je kan die sterretjes gewoon beethouden, hoor.’ Nee,nee, stel dat het spetterde op  haar hand. Ze keek liever toe hoe haar moeder ze vasthield. Met een stuk glas ertussen. En of ik er wel figuren mee in de lucht wilde tekenen?

Vorig jaar had ik me een doosje rotjes toegeëigend. Ik vond ze er wel vreemd uitzien. Aan elk rotje zaten slappe witte vodjes. Fanatiek probeerde ik de rotjes aan te steken. Hoe ik ook stond te hannesen met aansteker en rotjes…vruchteloos. Rotje na rotje weigerde te ontvlammen. Ik ontstak ik woede en pletterde nijdig de rotjes op de grond. PANG! PANG! Allemaal voltreffers! Uit gemakzucht was ik vergeten te kijken wat er op de verpakking stond: knalerwten… Zoveel herrie voor zo weinig moeite en maar een paar centen. Ik kreeg er gewoon zin in. Snel griste Kind het doosje uit mijn handen.

We bestellen een samengesteld pakket, plus nog wat losse onderdelen. ‘Een veiligheidsbril…?’foetert  Kind verontwaardigd. Haar ogen schieten vuur zonder dat daar een aansteeklont aan te pas komt. Als ze iets achterlijk vindt, is het dát wel. ‘En papa dan?’ vraagt ze listig. ‘Ook een bril,’ zeg ik streng. ‘Weet hij ’t al?’ informeer ze vals. Tjakka, dag bestelling, dan toch geen donderslagen. Wat! Dat haar moeder zo harteloos vals kan zijn…Schoorvoetend gaat ze overstag.

Straks zal haar gezicht glunderen bij elke vuurwerkpijl die haar vader ze afsteekt. Hieperdepiep…nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover!

Het mooiste vuurwerk? Carbidschieten met melkbussen op Nieuwjaarsdag.

17 thoughts on “Knetterspul

 1. Ja herkenbaar ook mijn zoon ging al de foldertjes halen in de winkel hij kon niet wachten tot ze in huis waren. Maar nu is dat over (gelukkig) en geeft hij zijn geld liever aan wat anders uit zoals kleding, uitgaan of uit eten gaan.

 2. En… heeft ze haar bril opgehad? Hopelijk heeft ze genoten, het hoort nou eenmaal bij Oud/Nieuw.
  Ik houd er niet van, zeker niet voor kinderen. Maar we hadden voor Maria sterretjes en iets grotere sterretjes voor in de grond… dat kan nog net en was hartstikke leuk!

 3. Dus bij jullie gaat het knallen over een paar dagen. Zoon was ook zo. Maar de laatste tijd vindt hij het te duur. Hij heeft namelijk in Engeland kleding voor zichzelf gekocht. Zo lekker goedkoop. Ik kijk naar een zoon die eindelijk volwassen wordt. En in de oren van mijn recente verleden knallen nog de zevenklappers en gillende keukenmeiden. Heerlijk dat het niet meer hoeft.

 4. Herkenning bij Kind!
  Oudste zoon lag al begin December vuurwerkfolders te bestuderen.
  Volgens mij ( overdreven ) vroeg hij altijd vuurwerkfolders voor Sinterklaas!
  Meneer wist na verloop van tijd alle prijzen uit zijn hoofd en begon daarmee tot overmaat van ramp zijn zussen te overhoren.
  Dagenlang moesten wij dat aanhoren.
  De eerste dag van vuurwerkverkoop lag hij om 4 uur ‘s morgens als een jachthond voor de deur bij Hollandivani ( zo heette die zaak )
  Daarna werden wij gewekt door zijn geknal!
  Zelf vind ik dat vuurwerk verboden dient te worden.
  Er werd er hier gisteren een jongen van 21 in de buurt opgepakt met 15cm grote mortierbommen. Als die afgaan breken gegarandeerd de ramen in de straat! Prettige Jaarwisseling !?!?!?!

  • @ Hulk: ik erger me wel wezeloos aan de rotzooi die altijd op straat blijft liggen. Afsteken kunnen ze allemaal even goed, maar opruimen…
   In je vuurwerkverbod sta je niet alleen. Een arts van het Rotterdams oogziekenhuis pleit er al jaren voor. Hij heeft er meer dan genoeg van elke jaarswisseling ogen op te lappen.
   Zolang het verbod niet van kracht is, wil hij vuurwerkbrillen verplicht stellen. De jeugd lacht zich rot.
   Kortom: alles verbieden, behalve carbidschieten op Nieuwjaarsdag 😉

 5. die hond van ons is al bang voor het fototoestel.
  ik denk dat een genadeschot het enige is dat m rustig houdt……
  maar dat doe ik natuurlijk niet (anders is mijn binnenblijfexcuus weg)

 6. Nou ik vind vuurwerk ook 10x niks als het om zelf aansteken gaat.Aan het eind van het vaarseizoen geven ze hier in de buurt een vuurwerkshow op het water.Waar ik als kind woonde deden ze dat ook in een weiland even over twaalven en gingen we altijd kijken op veilige afstand met de hele buurt.Weet je ik hoop altijd dat het regent naderhand zodat de kinderen geen niet ontploft vuurwerk vinden.Ik kijk wel veilig vanachter het raam en ga in geen geval naar buiten.
  wens je een veilige jaarwisseling.

 7. Hahaha, metalen buisje, strijker er in en knikker er op. Fantastisch!
  Mijn eerste vuurpijl die ik afstak, onder vakkundige leiding van vaderlief en omm ging regelrecht, dwars door een keukenraam op de 3e etage van een flat in Ommoord. Samen met neef bliezen we vakkundig gebouwde schaalmodellen van schepen op, met een kanonslag.
  Maar de leukste momenten beleefden we met sterretjes! 4 sterretjes in een PVC pijpje, aansteken, even wachten en als het eenmaal begon te roken (een stoomboot was er niks bij) in een portiek gooien. Aanbellen, hard wegrennen en van een afstandje toekijken! We deden het bijna in onze broek van het lachen als de nietsvermoedende bewoner de deur open trok, met een walm rook meetrekkend naar binnen!
  Nog even en dan is zoonlief net zo oud als ik toen… Ik hou m’n hart vast!

 8. een nachtmerrie!
  ben als de dood voor vuurwerk, heb als kind mijn sok in de fik gehad door sterretjes!
  hoezo koudvuur?
  ik zit mooi binnen, zogenaamd voor de hond 😉

  • @ Hanneke: hele goeie smoes! De hond van de buren slikt op Oudejaarsdag kalmeringspillen. Mocht het bij jullie uit de hand lopen, kun je altijd dat voorbeeld nog volgen…

 9. ik kijk graag naar de grote professionele voorstellingen zoals hier op de 4e juli. zelf afsteken heb nooit gedurfd.. ooit een keer als kind tot in een portiek door zo’n sissende pijl achternagezeten, nog net geen verbrande kont daarvan over gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *