Speldenkussen

‘Heeft u weleens muizenoor gegeten?’ Muizenoor? Voelt die snuiter zich wel helemaal lekker? Ik gooi er meteen ‘Nee’ uit. De man tegenover me trekt een gezicht alsof ik een culinaire delicatesse mis.

‘En duif?’ vraagt de snuiter die Cheng heet. Duif. Best handig  om ze op te eten: ’s ochtends koeren ze je je nest uit, ze schijten heel de boel onder, en het krioelt van die beesten. Ik val in herhaling en zeg wederom nee. ‘Er staan ook nog andere ingredienten op uw dieetlijst, hoor,’ zegt de man gul. Ik lees maar kan er niets eetbaars in ontdekken: mosselen, oesters, inktvis, slakken…

Ik bedank hem hartelijk. Cheng is zichtbaar teleurgesteld. ‘En de Chinese kruiden?’ waarschuwt hij, ’die smaken pas echt vreselijk. Gek genoeg klinkt dat als een uitdaging en ik hoef er maar 3 x daags een theelepeltje van in te nemen.
Als laatste wil hij nog weten of ik veel sambal eet. Ik schud mijn hoofd. Ik ben namelijk van mezelf al heet genoeg, maar dat zeg je natuurlijk niet tegen een vreemde man.

Dan is het tijd voor mijn behandeling.
‘Au!’ roep ik, als de snuiter een naald in het kraakbeen van mijn oor steekt.
‘De naald gaat maar 1 mm diep, hoor,’ zegt Cheng. Hoor ik in zijn stem aanstelleritis doorklinken? Vriendelijk erkent hij dat het oor een gevoelig punt is. Doe mij nog zo’n naald, denk ik, en word op mijn wenken bediend. Net als ik veel overeenkomst met een speldenkussen begin te vertonen, zet de traditioneel Chinese genezer een Chinees muziekje op. ‘Ter ontspanning,’ verduidelijkt hij. Fijn dat hij dat erbij zegt, want uit mezelf was ik daar niet opgekomen. Twintig minuten lang worstel ik me door een nerveus pling-plong muziekje heen. Tussendoor draait Cheng rondjes met de geplaatste naalden. Een uitermate heerlijk gevoel als het wegtrekt.

Halverwege de priksessie breekt buiten een noodweer los. Het stormt, en regent bakstenen. Cheng schuift het gordijn en de luxaflex wat opzij en zegt: ‘Wees maar blij dat u hier binnen bent, en niet buiten.’ De logica van de man ontgaat me geheel.

Na afloop krijg ik een speciaal kruidenmengsel mee dat anderhalf uur in de wind stinkt. De beste manier om de gemalen muizenoren in te nemen, weet ik inmiddels, is door ze in een kop thee te kieperen en in  warme staat tot mij te nemen. Succes verzekerd. Het opdrinken dan hoor, een goede nachtrust laat nog op zich wachten.

Bij de volgende behandeling is het de bedoeling dat ik op mijn buik ga liggen, want dan gaat hij in mijn rug prikken. Wie weet ook in mijn billen. Maar denk je dat ik een half uur in mijn blote kont op die behandeltafel ga liggen? My ass! Hij zoekt maar fijn een ander plekje, en anders zal ik hém eens als speldenkussen gebruiken. Of nog beter: als dartbord.

16 thoughts on “Speldenkussen

 1. Waarom moet je in hemelsnaam bij een acupuncturist zijn? Is het leven al niet zwaar genoeg? En dan nog muizenoren eten? Er zijn grenzen wat mij betreft.

 2. Ik heb geen ervaring met acupunctuur en kan er dus ook niets zinnigs over zeggen, behalve dat ik hoop dat je er ongelofelijk slaperig van wordt! Het is nog steeds niks hè, met die nachtrust van je? Pfff…. sterkte!

 3. Een acupuncturist is een man dfie daar studies voor gedaan heeft, jaren lang.
  De chinezen zweren bij die geneeswijze,En het is wel degelijk een goeden methode, ‘maar’ niet voor alle kwalen. En het moet behoefend worden door iemand die er-jaren voor gestudeerd heeft.—–Soms helpt het , maar niet voor alles.—Pijnlijk ? och dat ligt aan de plaatsen waar de naaldjes ingedraait /gestoken worden. Ik persoonlij vind haar minder dan anderen alternatieve geneeslmddelen, waar ik voorstander van ben? Maar helaas , welke dokter heeft nog de moed, de tijd , en het geloof omverder te studeren.Misschien is mijn uitleg niet bepaald alles zeggend daarover , maar er bestaan boeken die betere uitleg geven…

 4. Geloof nooit dat ie Cheng heet.
  Sjinezen zijn nooit te vertrouwen.
  Zijn schoonmoeder heet vermoedelijk Tang.
  En hij……………..Bang van Tang

 5. Grote griezels, je hebt wel lef dat je dit probeert. En nog meer als je ermee doorgaat . 🙂
  Bij muizenoren dacht ik eerst aan de plantjes die bij onze caravan groeien. Misschien kun je daar thee van trekken. 😉

 6. Maar voor de pret kan je het beter door mij laten doen Hans.
  Dan neem ik die naald en heel heel kundig ..draai ik zo in je ,want dat wordt er met kleine draaibeweginkjes in gedaan. En dan mag je daar een tijdje mee blijven zitten.
  Ik wik het graag eens proberen , kom maar af! ! ! !
  en genieten zul je ??,, jij liever dan ik brrrr

 7. Ik prik mezelf al vaak genoeg, dus om dat nou ook nog eens door een ander te laten doen, dat zie ik niet zo zitten. En muizenoren eten! Nee, jak! Maar ik wens je sterkte voor als je op herhaling gaat.:-)

 8. Ha, je moet je eens laten prikken ( allee als het nodig is volgens hen) Dus je laat je prikken juist achter de nagel van je duim.Dan zie je hemel en aarde ineensmelten. Djezes wat doe dat pijn….. Of in je voorhoofd juist tussen je ogen? Zie je geen sterretjes maar heel veel planeten die op je willen vallen. Amai… Voor mij heeft acapunktuur voor goed afgedaan….Goed voor de Chinezen maar niet voor mij. Het heeft geen sikkepit beterschap gegeven. Wel een gat in mijn portemonnee.
  Groetjes van Tilde……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *