Harrie – vervolg op overwinnen

Voor Margreet: vervolg op Overwinnen

Meestal spreekt ze op nederige toon tegen hem, precies zoals het een vrouw betaamt, maar nu vertelt ze dat ze een baantje voor drie dagen in de week heeft aangenomen. Zónder zijn doorwrochte mening te vragen! Hij heeft haar al eens alle kleuren van een herfstpalet geslagen, maar dit onbeschofte gedrag verdient een ander soort afstraffing.

Harrie loopt naar de garage, en komt terug met een jutezak en een hamer. Hij pakt haar kat Mientje bij de nekvel en propt haar in de jutezak. Zijn vrouw gilt het uit als ze ziet wat hij van plan is. Ze smeekt hem haar poes niets aan te doen, en gooit zich voor zijn voeten, maar haar gesoebat laat hem koud.  Hij slaat net zolang met de hamer op de jutezak tot er geen geluid meer uitkomt, en gooit de met bloed bevlekte zak naar zijn vrouw. Ze kokhalst. ‘Met jou zou ik precies hetzelfde willen doen!’ schreeuwt hij. Ze gelooft hem op zijn woord.

Haar hoofd lijkt te exploderen. Er gaat een hittegolf van woede door haar heen, en dat gevoel is nieuw voor haar. Ze kijkt haar man aan, niet langer met een onderdanige blik, maar eentje die verandert van afgrijzen en woede, naar zin in een allesoverheersende wraak. ‘Ben je eindelijk boos?’ vraagt Harrie honend. Hij slaat zijn armen over elkaar en lacht haar uit. Tranen rollen over haar wang, terwijl zich in haar hoofd een strijd afspeelt.

Ze is niet sterk, dus moet ze slim zijn, en ze heeft maar één kans. Ongegeneerd haalt ze haar neus op en spuugt een rochel in de richting van haar man z’n gezicht. In een reflex stapt hij naar achteren en dat is precies waar ze hem hebben wil. Hij stoot tegen de salontafel, verliest zijn evenwicht en valt op de glasplaat die versplintert onder zijn gewicht. Met een smak knalt zijn hoofd tegen de punt.

Met kille ogen kijkt ze op hem neer. Bloed sijpelt uit een oor en hij is finaal van de kaart.  ‘Harrie!’ roept ze. De niet zo op tegenspraak gerichte man opent zijn ogen. ‘Ik kan mijn benen niet meer bewegen,’ zegt hij zacht. Mooi,’ zegt ze, ‘Ik zal 112 voor je bellen, maar denk niet dat ik je ooit maar één keer kom opzoeken. In dit huis heb je nóóit meer iets te zoeken. Het is mijn ouderlijk huis. Begrepen?’ Geen reactie. ‘Begrepen!’ Hij kreunt. Ze vindt het een prachtige geluiid.

Verdrietig graaft ze buiten onder de perenboom een gat en legt Mientje erin. Fier recht ze haar rug: het leven ligt voor haar open en zij gaat er wat van maken!

19 thoughts on “Harrie – vervolg op overwinnen

 1. Ai, dat komt hard aan. Hoewel de man beslist geen lieverdje was, is dit toch wel een erg nare afloop. Ze had toch ook gewoon haar koffers kunnen pakken en vertrekken? Of, als het haar huis was, zijn koffers kunnen pakken en aan de straat zetten.

 2. Pfff wat een verhaal maar het is wel zo, opeens weet je dat je niet verder wilt en gaat er een knop om al vind ik deze oplossing wel drastisch om terug te slaan en wel oog om oog tand om tand…….. maar verdiend heeft ie het wel. hoewel hetzelfde doen als je altijd vervloekt heb??? Helaas is dit verhaal vaak realiteit

 3. Zoiets als Harry, zal de H.H.H. nooit meemaken.
  Ik kan al slecht dit verhaal lezen.
  Ik kots van het Liefdeloze er in!
  Maar ik weet dat het bestaat, ben een H.H.H. en geen struisvogel!

 4. Die laatste druppel deed de emmer overlopen.
  Een vrouw moet niet sterk zijn om een man te vloeren.Een vrouw moet slim zijn en direct handelen.
  Myrjam je bent zeer goed in sterke verhalen.
  Ventje heeft zijn les geleerd en vergeet het zijn leven lang niet meer.

  • @ Dieneke: ja! Maar zonder Mientjes barbaarse mishandeling, had ze niet tegen Harrie in opstand durven komen.
   @ Mrs T. Ik was er iets vergeten bij te schrijven, namelijk dat Harrie nooit meer zal kunnen lopen. Heb ik snel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *