Hyper-de-piep

Joelend hollen ze door de schoolgangen. High five! Bijna is het zover! Tijdens lessen wisselen ze belangrijke informatie uit: wie heeft welk merk/soort/smaak tussendoortje gekocht; bij wie lig je op de kamer; hoeveel zakgeld neem je mee?
Een schoolreisje? Laat Kind niet lachen! Toevallig is dit iets bijzonders, want het is alleen voor de bovenbouw, èn je moet zijn ingeloot. Lekker belangrijk dus.

Máánden geleden viel Kind met de voordeur in huis binnen. Haar ogen leken op die van een hongerige bloedhond die tijdens een zwaar dieet, smeekt om een droge boterham. ‘Mam, mag ik in de voorjaarsvakantie met school mee op snowcamp?’
‘Hoe bedoel je?’ vroeg ik onnozel.
‘Nou, skieen…een week….Oostenrijk.’ Ik flikkerde bijna achterover. Bezorgd keek ze me aan.

Dat komt, van mij mag ze weinig. Haar touwtjes houd ik stevig in handen. Zeuren werkt averechts, tijd = tijd, en afspraak = afspraak. Eén vergeten sms’je dat ze na schooltijd onverwacht met een vriendin meegaat, en de poppen staan geheid te volksdansen. Als ze mij “om” krijgt, volgt haar vader vanzelf. Van hem mag ze bijna alles.
‘Zal ik een bakkie koffie voor je zetten?’ vroeg ze gewiekst.
‘Alleen als ik er de laatste gevulde koek bij krijg,’ zei ik, want ik maak graag misbruk van dergelijke situaties.

Sinds ze is ingeloot, is ze een zielsvergenoegd Kind. Haar tas heeft ze met een welhaast religieuze toewijding ingepakt, en staat al een week klaar. Vanavond om 22.00 uur vertrekt de bus. Overdag hebben de vakantiegangers nog gewoon school. Nou ja, gewoon: allemaal hyper opgewonden, drukke, en stuiterende pubers.

Kind zingt, dans, huppelt, dolt, holt, joelt en jodelt door het huis. Man en ik worden er krankjorum en zelf ook een beetje hyper van. Met een veelbetekenende blik kijken we elkaar aan: vanavond wordt het  stil.
Muisstil.
Héérlijk stil.
Te stil…

Om de onderlinge band tussen alle deelnemers nog te versterken, hebben ze een trui  gekregen met alle namen erop. Ook die van Kind…

22 thoughts on “Hyper-de-piep

 1. Ouders moeten op een dag beginnen met loslaten. Kleine beetjes tegelijk. En op een dag helemaal. Verheug je over dit kleine beetje en geniet later van de foto’s en de verhalen.

 2. Wow wat een bijzondere tijd moet dat voor je zijn. Je kind zo loslaten. Ben heel benieuwd hoe je het zal ervaren. Het lijkt mij nogal wat. Wat heerlijk voor haar om deze ervaring mee te mogen maken. Ik geniet van je verhalen. Alleen niet leuk dat die kat doodmoest. 😉 liefs en fijne dag. Hélène

 3. Weekje samen met Man, zal raar zijn, wij zijn er inmiddels aan gewend.
  Kind zal genieten zonder het juk van haar ouders haha.
  Zal best moeilijk zijn, maar weet, dat ze je straks echt hebt gemist.
  Dat is dan ook weer een heerlijk gevoel.

  • Ha Sterretje. Sow, een rust in huis! Niemand die ik achter z’n gat hoeft te zitten dat ze naar bed moet, tanden poetsen, huiswerk maken…Het begint al te wennen.
   Een ding is zeker: bang dat ze heimwee krijgt, hoeven we niet te zijn. By the way: vanmiddag heeft ze al vastgezeten in de skilift. Echt een kind van d’r moeder 😉

 4. Leuk toch voor je kind zo’n weekje in de sneeuw en wat een rust toch haha maar ik snap het wel, iedere keer is het een stapje meer loslaten maar geloof me als dat lukt worden het wel zelfstandige mensen die niet bij het eerste stormpje in het leven omwaaien en gelijk heb je maak haar “eetgeld” gezellig samen op……..

 5. Leuk! En spannend! Ik vind het al heel wat als zoonlief van zijn vriendje af alleen naar huis mag lopen… maar ja, die is natuurlijk ook stukken jonger. Maar toch, het hoort erbij, is goed voor ze om zich te ontwikkelen. Maar diep van binnen zou je je baby voor áltijd dicht bij je willen houden…

 6. Dat had ik nou niet ingeschat; dat Kind van jou weinig mag. Loslaten is moeilijk maar (te) stevig vasthouden werkt averechts.
  Hopelijk geniet Kind intens van haar weekje sneeuw. Voordat Kakels teugels haar weer stevig in het gareel houden:-)
  Janny

  • @ Janny: zo erg is ‘t niet met me gesteld hoor. Ik overdrijf nogal graag. Idd, vasthouden werkt averecht, dan wordt ze nooit volwassen en eens moet ze toch het huis uit 😉
   Komende week houden we bergen kostgeld over, want dat Kind éét, zeg maar gerust vreet! Kijk, en van dat geld dat we overhouden gaan Man en ik op stap.
   @ Hulk: jij hebt ook altijd alles door, hè?

 7. Wowwwww spannend, voor dochter, maar ook voor paps en mams…Wat heerlijk een sneeuwvakantie voor dochterlief!!! Stoer van jou Mam dat je de teugels laat vieren…loslaten is niet een eenvoudige klus…..zelf heb ik daar niet zo heel veel moeite mee…mijn dochter wens ik al een paar jaar een ponykamp..maar ze wil zelf niet….benieuwd hoeveel jaar t gaat duren voor ze wel durft. ….probeer ook te genieten van even rust in huis!!!

 8. Oh die spanning en die voorpret vooraf! Nee, je kunt het Kind toch echt niet aandoen om nee te zeggen tegen zoiets! Ik wens haar heel veel plezier en jullie een hele rustige week toe! Maar volgens mij ben jij nu al blij als die week om is 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *