Loopoog

Bobo heeft last van een loopoog. Het oog kan niet ver weg zijn, want Bobo’s buitenhok is niet zo groot, maar hij wil het oog wel terug natuurlijk. Lang geleden heeft hij ook al een oogje op Bella laten vallen (plop), dus de toestand is precair zullen we maar zeggen.

Dat loopoog wordt veroorzaakt door zijn vieze kontje. Want. Konijnen poepen ’s ochtends zachte keutels en die eten ze op. Dat hoort zo, omdat er vitamine B in zit. Nee, nee, ik verzin dit niet, (maar toch bedankt voor ’t compliment.) En Bobo kan zijn ochtendkeutels niet opeten omdat hij te dik is. Ook bij konijnen gaat elk pondje door het knaagdierenmondje. Elke ochtend en avond zit ons je-weet-wel-konijn trouw kwijlend op me te wachten, en door mijn goede gaven groeit hij langzaam dicht. Zielig he?

Maar goed, dat vieze kontje dus. Vies = ronduit smerig. Een dikke aangekoekte klont poep met slierten stro en hooi ertussen. Wij zijn hier qua agrarische luchten grondig gehard door die mestende boeren; daar trekken wij ons neusje niet meer voor op, maar Bobo…? Man, man! De strontvliegen zijn niet bij ‘m weg te slaan! Dus moet de poepklont worden weggeknipt.

Kind is “toevallig” in geen velden of wegen te bekennen, dus plant ik Bobo bij Man op schoot. Met de snoeischaar ga ik op zoek naar Bobo’s privéplek. Alle vier zijn pootjes trillen van angst. Met latex handshoentjes is het niet te doen, nou ja, dan maar poep onder mijn nagels aan de vingers.

Om een vies verhaal niet vuiler te maken: de missie slaagt. Broer Konijn was dan ook een voorbeeldige patient en klaagde niet dat ’t lang duurde.  Nu kan hij met zijn schone kontje weer ongeremd door de tuin dartelen, achter de strontvliegen aan. Pak ze, Bobo, pak ze!

33 thoughts on “Loopoog

 1. Met een ‘overgewichtige’ kat weet ik wat ik moet laten: het konijn te veel te eten geven. Maar ach…… ze is zo onweerstaanbaar! Van de dierenarts hebben we een konijnengebruiksaanwijzing gekregen en daarin las ik het verhaal van het keuteltjes eten. Ik heb het Louise nog nooit zien doen, overigens.

  • @ Billy: is je vergeven.
   @ Ivanka: ja smerig he?
   @ GewoonAnneke: de konijnen krijgen elke dag vers hooi. Bedankt voor je tip: ik houd ‘m in gedachten.
   @ Erika: welkom!

 2. Misschien een tip op opmerking van iemand die 13 jaar een dierenwinkel gehad heeft ; ) met allerlei knaagdieren.
  Ik zie dat je konijn in stro zit en daar zitten soms hele harde stukken in die ook beschadigingen aan de ogen kunnen geven. Hooi is bijvoorbeeld een stuk zachter en eventueel met kattengrit eronder absorbeert het ook nog beter……..
  Gratis tip !!! haha. Maar wel een leuk verhaal….

  • @ Novelle: precies. Niets doen is makkelijker, maar dat ligt ’s nachts niet zo lekker in bed.
   @ Plato: Bobo heeft zijn oog weer terug. Hij vindt jouw idee van minder vreten niet geslaagd, maar hij zal ’t moeten slikken 🙂

 3. Moet je zo’n beest niet wat minder te vreten geven? Ik vraag maar want ik ben geen konijnenman. Hoe dan ook je knipactie heeft hier grote hilariteit en bewondering teweeg gebracht.

  Hopelijk loopt het oog inmiddels niet meer.

 4. hoi mirjam
  je blog is moeilijk te vinden,
  als j e bij mij geweest bent staat er geen link, misschien handig om dat te veranderen 🙂

  een heel zonnige donderdag wens ik jou,

  • @ Klaproos: ja, geloof het of niet: ik was mezelf ook een tijdje kwijt 🙁 en het werkt nog steeds niet zoals ’t moet. Ik ga je link nakijken!

  • @ Judith: als jij er nou om gelachen hebt…

   @ Ha Hete Hartelijke Hulk: goeie opmerkingsgave! Zeker zelfreinigende billen? In denk dat ze in de vrije natuur gebalanceerder eten 😉

 5. Konijnen zijn Lief.
  Konijnen stinken ontzettend.
  Dus die poeplucht kan er ook nog wel bij, toch?
  Iets snap ik niet, in het hele duingebied hier ligt veel konijnen keutels, volgens mij vreten die beesten alleen maar rauwkost, want ik zie geen boswachter voor ze koken. Toch hebben ze schone kontjes.
  .
  Foto’s bij je naam?
  http://www.gravatar.nl of .com

 6. Misschien een prematuurpampertje aandoen, dan komen die strootjes er ook niet in te zitten. Of af en toe ff laten zwemmen, ook goed voor zijn buikje 🙂
  en gelijk het kontje schoon 🙂

  ps hoe kan ik een foto uploaden bij mijn naam?

 7. Bwakes Mirjam we zijn nu wel op de vieze toer. Maar zoals jij schrijft en voor je dieren zorgt verdient een pluim.
  Dat beestje moet zeker op dieet,dan kan hij weer huppelen zoals voorheen.
  Maar nu zit dat och arme met een kaal poepke in dat natte gras.
  broekske aan doen de eerste dagen was misschien geen slecht gedacht.
  Geef hem maar een knuffelke van mij. Ik ben een konijnenvriend zeg zeg het hem maar.

  • @ Tilde: hij is zeer verheugd dat hij er een nieuwe vriendin bij heeft. Je krijgt de hartelijke groenten terug, hij wenst je ook een mooie warme zomer en je krijgt een knuffelke trug. Maar een broekje wil ie niet aan. Ja, ’t blijft toch een beetje een kerel, hè?
   @ Sterretje: lekker met z’n kontje in een lauw badje kan ook ja. Zo’n prettig klusje is ’t niet, maar ’t moet wel gebeuren.
   Geen flauw idee hoe je daar een foto kan uploaden. Mij is ’t ook nog nooit gelukt, maar dat zegt helemaal niks. Mail me de foto maar. Als ’t een discrete 😉 is, zet ik ‘m op mijn blog.
   Fijn dat het weer wat beter gaat met je vader. Een pak van mijn hart!

 8. Heb geen verstand van konijnen dus ik zit hier dan ook met mijn oren te klapperen, je mest hem vet Mirjam, hij moet gewoon op dieet…
  Ik hoop wel dat zijn oogje weer snel terugloopt! Maar ik heb weer even lekker geschuddebuikt 🙂

 9. Eén van onze konijnen heeft daar ook last van, had met zijn voeding te maken inderdaad, als hij te veel verse voeding eet, dan laat hij het ook wel hangen, en dan is het dus wassen geblazen, en het schoonmaken… maar hij is er inmiddels overheen gegroeid, al controleren we het wel regelmatig bij hem… denk dat we er een half jaar mee bezig geweest zijn met hem… en nu is alles weer prima… nou ja hij verhaard heel erg extreem veel, maar dat hoort ook kennelijk bij hem… 😉

  • @ Aline: hij krijgt al ander voer. Geen vers groen meer. Dat vinden we heel jammer, want als je ziet hoe Bobo bijvoorbeeld rode klaver opeet, lig je in een deuk. Hij begint onderaan bij de steel, knabbel, knabbel. en dan zie je dat rode dotje steeds dichterbij komen, knabbel knabbel weg. Daarna een heel erg vragende blik: heb je nog meer baasje? En dat moet ie nu missen. De dierenarts zegt dat ie al over de garantietermijn heen is, want konijnen worden vaak niet ouder dan 4 jaar. Bobo is vijf. En weet je wat ie wil worden? Zes!

 10. Geef dat beest minder eten! 😉
  Ik heb smakelijk gelachen om je onsmakelijke verhaal. Wat een humor heb jij en wat krijg je dat goed op ‘papier’. 🙂
  Van die keutels wist ik maar niet dat het om de vitamine B ging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *