De directeur

WE-300 Schrijfopdracht van Plato met als thema: belasting.

‘Stomme Mongool!’ snauwt een fietser. Alleen omdat hij op het  nippertje zijn brommerremmen inknijpt? Hij moet wel, hij heeft zijn moeder beloofd altijd voor rood te stoppen. Bovendien is het altijd nog directéur mongool.

Hij popelt op zijn werk aan te komen. Daar wordt hij altijd zo hoffelijk begroet. Vandaag groeien er alleen kriebels in zijn buik, want hij gaat iets doen wat niet mag, en dat heeft ie nog nooit gedaan, zelfs belletje trekken niet. Maar dit is een speciale missie. Een onbekende heeft een tijdje terug een letter op het welkomstbord bij de ingang gekalkt, en die ene letter veroorzaakt een wereld van verschil. Al ziet hij het bord maar twee keer per dag, het is of de betekenis hem de hele dag achtervolgt.

Hij parkeert zijn brommer en trekt de lunchtrommel onder de snelbinders vandaan. Directeuren moeten ook eten, en anders kan hij het altijd nog uitdelen: liefhebbers genoeg. De portier begroet hem hartelijk: ‘Ha directeur!’ Hij zwaait en grijnst trots. Alleen daar komt ie zijn bed al voor uit. Hij  verwisselt zijn schoenen voor werklaarzen, en zijn jas voor een overall. Dat is wel nodig als je varkenshokken uitmest.

Uit zijn jaszak pakt hij de spuitbus. Thuis heeft ie al gezien dat er “goed schudden” op de bus staat.  Aarzelend loopt hij ermee naar het welkomstbord. Hij schudt de bus, haalt de deksel eraf en knijpt zijn ogen tot spleetjes. Hij durft nauwelijks te kijken als hij de spuitknop indrukt.

PPppssssst.

Hij opent zijn ogen en bijt tevreden op zijn tong. Hij zucht de spanning van zich af. Dit heeft ie toch maar mooi geflikt! Op de plek waar eerst de A stond, zit nu een grote klodder rode verf. Eindelijk gerechtigheid. Hij is zó trots op zijn baan bij de sociale werkplaats!

25 gedachten over “De directeur

  1. Wat een mooi verhaal… ik dacht dat ik al gereageerd had eigenlijk…
    Ga gewoon even bij alle WE’s langs. Zo leuk al die verhalen en reacties!

    Hij heeft het voor zichzelf heel goed opgelost en voelt zich nu weer prima thuis op zijn werk! Gelukkig maar!

  2. Ik begreep ook niet wat die A betekende. Maar door de reacties van de anderen snap ik het nu ook. Hartstikke goed geschreven. Maar, ik aarzel het ze zeggen, ik begrijp ook al niet wat dit verhaal met het thema belasting te maken heeft. Of bedoel je te zeggen dat het een hele belasting voor de directeur is om die A de hele tijd te zien. (ik ben geloof ik niet helemaal helder vandaag ;-).

    • @ Jokezelf: de belasting was de druk op hem om iets te doen wat niet mag (want dat heeft hij nog nooit gedaan) en het feit dat het wordt “asociale werkplaats” hem de hele dag achtervolgde. Maar misschien dat ik niet duidelijk genoeg geweest ben? Soms zou je je verhaal eerst door een ander moeten laten lezen, omdat voor jezelf alle feiten duidelijk zijn…

  3. Die A had ik door…. hihi… wat een heerlijk gevoel moet dat geweest zijn. De directeur op ZIJN eigen sociale werkplaats. Laten we hopen dat hij het tot zijn pensioen kan blijven. Mijn complimenten voor je stuk.

  4. Truus: op het nippertje betekent: op het laatste moment. Op het laatste nippertje betekent dus: op het allerlaatste stukje van het allerlaatste moment. Het kan maar ik vind op het nippertje eigenlijk wel goed zo. 🙂

  5. Wauw, wat een geweldig verhaal! Ik zie het helemaal voor me. 🙂
    Enne, wij wonen naast een gehandicaptencentrum. Met interne afdelingen en dagbesteding.
    Eén dingetje, is het nou nippertje of laatste nippertje? Twijfel, twijfel…

  6. wat een prachtig verhaal, wat zou het vreselijk zijn wanneer deze instellingen zouden verdwijnen.
    wij kennen Hugo, een downer, hij is chef moertjes wegen! akelig precies en zeer trots op zijn werk.

  7. Ha… ik ben blij dat ik niet de enige was die het niet meteen door had. Ik heb maar even de reaties afgewacht en nu is het kwartje gevallen:-)
    Janny

  8. Wat een creatieve invulling van het thema! Erg mooi hoe de clou pas aan het einde duidelijk word, ik houd er van!

    Ik vind de denkwijze en belevingswereld vanuit de directeur echt grandioos! Hij had nog gelijk ook trouwens…waarschijnlijk had ik het zelfde gedaan!
    Wat zal hij trots geweest zijn op zichzelf!

  9. Erg leuk gevonden en sterk van die ‘directeur’ dat hij die foute A meteen maar even wegschilderde. De clou was mij ook niet onmiddellijk duidelijk maar toen ik las waar hij werkte viel het kwartje meteen.

    Origineel verhaal. Moeilijk om het te schrijven vanuit het perspectief van een minder valide medemens maar ik denk dat je dat prima is gelukt.

  10. Ja, wat Anneke zegt dat voel ik ook. Mijn *broer(tje)* zijn dochter en de zoon van m,n lief z,n broer hebben allebei het downsyndroom.

    Ik zag m,n *broer* z,n dochter fietsen, zij zou hetzelfde hebben gedaan.
    Een supergoed geschreven WE300 Mirjam!

  11. Ik heb een kind gehad heb dat het syndroom van down had en het doet me altijd zeer als ik het iemand stomme mongool als scheldwoord hoor gebruiken. En ook vaak zeg ik er wat van tegenwoordig moet ik zeggen.
    Heb je verhaal dus ook wel met tranen in mijn ogen gelezen. Je bent echt een kanjer om zo’n verhaal te schrijven.

    • @ Anneke: het was en is absoluut niet mijn bedoeling geweest het “stomme mongool” verkeerd te gebruiken. Sorry dat ik zoveel gevoel bij je over hoop haal.
      Groot gelijk en je goed recht dat je iets over de scheldwoorden zegt. Het is al triest genoeg dat je je kindje verloren bent. Hou je taai!
      @ Mijn vroegere vriendin had een downzus. Ze was de vrolijkste van het hele stel. Als na het eten de toetjes op tafel kwamen, at zij die van haar razendsnel op en ging vervolgens de rest het toetje uit de mond kijken. Lukte elke avond weer….
      @ Janny: beter laat dan nooit 🙂
      @ Hanneke: nee, daar mogen ze nooit op bezuinigen! Dat soort instellingen geeft mensen juist een gevoel van eigenwaarde, dat ze meedraaien in de maatschappij! En iedereen hoort erbij.

  12. Mooi en spannend geschreven. Die ‘liefhebbers genoeg” is erg leuk. De clou komt pas later. de A drong ook niet helemaal bij mij door. Maar het is vlg. mij gewoon een A.

  13. Het zijn lieve mensen en met een kleinigheid maak je hen gelukkig.–En zie in mijn verbeelding eveneens zijn oogjes glanzen.—Maar Mirjam er is iets mis met mij____Ik zie geen verband met het welkomsbord—de letter A —en die klogger rode verf.——–Misschien ben ik een ietsje -pietsje dom. ;-(
    help me —

    • @ Tilde en Mrs. T.: de A stond geschreven voor de tekst: “sociale werkplaats. Dat betekende dus dat hij bij en asociale werkplaats zou werken, en dat stak ‘m.
      @ Staart: welkom en bedankt!

  14. G.e.w.e.l.d.i.g. lig helemaal dubbel hier, in mijn gedachten (soms best handig als je altijd in plaatjes denkt) zie ik zijn ogen stralen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *