Een waardeloos cadeau voor de koningin

Jantien kan niet wachten tot het Koninginnedag is. Dit jaar komt Hare Majesteit naar haar dorp, en  Jantiens buurmeisje Laura, mag de vorstin een boeket bloemen aanbieden. Jantien is niet jaloers op de nieuwe kleren van Laura, want daar mag heel de dag geen kreukje in komen. Ze is ook niet jaloers op de hand die Laura van de koning krijgt, want die moet ze teruggeven, maar wat zou Jantien de majesteit graag iets bijzonders geven. Haar moeder heeft amper geld voor noodzakelijke dingen, dus moet het een cadeau zijn wat niets kost, maar waar een belangrijk mens wel iets aan heeft.

Peinzend staart Jantien naar haar voetballende broertjes op het modderige trapveldje. De enige plek waar nog gras groeit – samen met wat madeliefjes en paardenbloemen – is achter het keepersnet. Niet dat het iets uitmaakt. De koningin zit vast niet op onkruid te wachten.

Op de feestdag zelf slaat Jantien de aubade over. Sommige dingen moet je niet overdrijven, en zingen voor iemand die er niet is, vindt ze onzin.

Om elf uur staan zij en Laura achter een speciaal hek op de komst van de koningin te wachten. ‘Wat zit er in de krant?’ vraagt Laura, wijzend naar het pakje in Jantiens hand. ‘Niks,’ zegt ze snel en verstopt het pakje achter haar rug. Dan landt de helikopter en hebben ze alleen nog oog voor de hoge gast.

Plechtig zegt Laura het ingestudeerde versje op en reikt de vorstin de bloemen aan. Jantien trekt  gespannen de krant van haar cadeautje af. Ze neemt een grote hap adem, en blaast in één keer alle paardenbloempluisjes uit. De parachuutjes dansen in de wind. Enkele landen op de grote hoed en een aantal blijft liggen op de schouders van de koningin. ‘Nu mag u een wens doen,’ fluistert Jantien zacht. Het kan toeval zijn, maar even lijkt het of de vorstin haar ogen dicht doet.

21 thoughts on “Een waardeloos cadeau voor de koningin

  1. Mirjam, je bent een lieverd!, want deze mooie gedachte kan alleen maar door een lief mens worden bedacht.
    Je beschrijft het werkelijk op een prachtige manier.

  2. Ja, als Floris eens wakker zou worden op koninginnedag?
    Dan zou jou verhaaltjeswens helemaal uitkomen.
    Goed en Liefdevol geschreven Mir

    Mail mij even?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *