Joris

Man leest nooit mijn blog, dus kan ik over hem schrijven wat ik wil. Ik ga een boekje over hem  opendoen, en de titel luidt: zo zag u hem nog nooit.

Lief is een gebruiksvriendelijk exemplaar. Een echte joris goedbloed. Eentje van het type: You’ll go your way, and I’ll go your way too. Met zo iemand kan ik door alle deuren! Hij heeft een guitige blik, humor, is behulpzaam, en zo trouw als een hond althans dat laatste vermoed ik. Wat een boel positieve eigenschappen in één mens, hè? Lees vooral verder.

Joris heeft twee minpunten. Eén punt is dat hij klaagt dat ik nooit iets doe wat hij wil. De aansteller liegt dat ie barst. Als hij Kind en mij aanspoort kleding van de nieuwe collectie aan te schaffen, dan hóllen we voor ‘m. Natuurlijk geven ‘m ook weer niet teveel zijn zin. Alles met mate. Ik hoor het ‘m zeggen.

Het tweede punt is dat hij mij onvermoeibaar zijn fatsoensnormen probeert op te dringen, voornamelijk wat betreft taalgebruik. Zeg ik regelmatig vag-ina maar dan korter, dan schudt Joris hardnekkig het hoofd, en zegt: ‘Tut-tut-tut.’ Dan zeg ik: ‘Tut-tut, daar kan ik op rijmen.’ De uitdrukking op zijn gezicht zal je niet bevallen.
Van mijn kant doe ik er alles aan zijn degelijke opvoeding naar de gallemiezen te helpen. De mijne heb ik van jongs af aan verdrongen dus op opvoedkundig advies van hem zit ik niet te wachten.

Onlangs slaakte ik een zucht van voldoening: eindelijk zag ik haarscheurtjes in zijn nette imago verschijnen. Ik zat in een blad met breipatronen te bladeren, toen Joris met een wijsvinger op een afbeelding tikte en vol vuur sprak: ‘Schat, dat jurkje vind ik nou ècht iets voor jou. Brei het een maatje kleiner en was het dan te heet. Staat je vast geweldig!’ Mijn mondhoeken raakten van blijdschap bijna mijn oorlellen.

Zal ik – nu ik goed op dreef ben- ook maar meteen zijn grootste nachtmerrie verklappen? Hij knijpt ‘m dat ik ooit mee zal gaan naar een bankdiner. Dat ik daar een gerecht op mijn schoot laat vallen; iets weiger te eten; en er iets vreemds uit zal flappen waarna alle gesprekken stilvallen. Stom hè, er zijn toch veel ergere dingen?

25 thoughts on “Joris

  • @ Margreet: nee, het bankfeest ging op het nippertje niet door, maar ik heb een vervolg geschreven omdat een roodharig iemand dat heel erg graag wilde 😉

 1. De verhoudingen binnen de familie kakel zijn overduidelijk en verdorie, ergens komen ze me bekend voor. Nee, laat ik niets zeggen. Maar er trekt momenteel een vuile grijns over mijn gezicht en ik krijg de neiging om mijn neus in de gordijnen te snuiten.

 2. stiekem ben ik een beetje jaloers, maar ik gun je het beste, dus mag je m houden. maar ik kan me vast veel beter gedragen bij zo’n bank-banket, zal ik dan als stand-in??????

 3. Het lijkt me ontzettend gezellig bij jou thuis en misschien ook wel bij zo’n bankdiner…….. als jij in dat leuke jurkje verschijnt en dan met je eten knoeit en er ongepaste teksten uitgooit. Ja, dat zou ik wel eens mee willen maken.:-)

 4. Natuurlijk haalt hij het niet bij Hubbie, dat snap je:-) Maar het klinkt als een goeie vent, Mirjam! Zuinig op zijn. Niet te veel schelden, hoor.
  Janny

  • @ Sonnetje: ja, de bank-etten zijn ook niet meer wat ze geweest zijn 😉

   @ Sir Hulk: nee! In dat jurkje val ik veel teveel op.

   @ Tilde: ik ben nog steeds blij met hem!

   @ Broea: nee he, doe ik nooit. Dankje schat 🙂 xxx

   @ Hélène: kun je mij wat scheldwoorden in het Frans aanleren? Onverstaanbaar schelden lijkt me eindeloos.

 5. Wat een kreem van en een man zeg. Als je hem uitleent kan hij zeker veel opbrengen.—-NEEN , Mirjam vasthouden en nooit lossen.
  Ik had er ook zo een lieve en wilde hem nog lang houden. Maar helaas ! (zucht)
  Zulke exemplaren maken ze niet meer.
  En je schrijft het alsof je er ook blij mee bent.

 6. Wat geweldig geschreven weer.
  Ik zeg ook te vaak en te makkelijk v.agina en ik schaam me achteraf. Schijn jij geen last van te hebben.
  Gelukkig zeg ik vaak iets in mijn geboortetaal, frans en dan klinkt het heel chic. Tenminste dat vind ik. Ik heb weer om je gelachen. liefs.

 7. Ik bedacht hetzelfde als Hulk haha trek dat jurkje aan naar zo’n diner en ze zijn meteen stil 😉 Maar wees blij met hem hij heeft het ook moeilijk tegen 2 vrouwen natuurlijk haha.

 8. Neem het gebreide jurkje dan stiekem mee naar het bankdiner.
  Excuseer je even en wissel je vlug de galajurk in de toiletruimte om voor dat sexy thing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *