Floris

‘Weet je nog, Mirjam, dat je verliefd was en met ‘m wilde trouwen?’ Een regelmatig terugkerende vraag van mijn moeder op verjaardagsvisites. Meestal zeg ik iets van: ‘Ik krijg de kans niet om het te vergeten,’ maar okeej, voor deze éne keer zal ik het ridderlijk toegeven, maar op voorwaarde dat ik er daarna nooit meer één woord over wil horen!

Zes was ik, of misschien al een beetje zeven, toen ik met mijn kleine meisjesbillen op het puntje van onze blauw met gele bank ging zitten, met mijn gezicht vastgeklonken aan de televisie. Zodra de muziek aanzwol, draaide mijn verliefde hart overuren, en werd ik overweldigd door een niet te omschrijven gevoel van blijdschap. Oh…de blonde ridder die zulke stoere dingen deed, in een kasteel woonde en kon vechten als de beste. Dát was precies de man waar ik naar op zoek was. Ik wist wat mij te doen stond: ik ging mijn vrijer een uitnodiging sturen met me te trouwen. Wat mij betreft hoefden we alleen de datum nog te prikken.

In de tv-serie was Floris een beetje verloofd met Ada. Dat ze me niet lekker. Ik zag al op afstand dat ze dom was, en mooi was ze ook niet met haar pinnige, zwarte ogen. Ze droeg stomme kleren en op haar kop stond een lelijk soort roeptoeter. Haar enige rol was wuffig zwaaien met een zakdoek. Mijn eerste daad als Mevrouw Floris zou het verbannen van dat stomme wicht zijn.

Na het posten van mijn liefdesbrief deed de postbode er wéken over mij een antwoord te bezorgen. Toen ik dat eindelijk kreeg, rukte ik de envelop stuk, en werd teleurgesteld tot op mijn bot: er zat welgeteld één zwart/wit foto in. Niet eentje van mijn beminde alleen, nee, alle spelers uit de serie stonden er op. Ook Ada. Ik schudde nog met de envelop, maar er zat zelfs geen briefje van Floris in dat-ie op me zou wachten tot ik oud genoeg was met hem te trouwen. Mijn hart was gebroken. Tot overmaat van ramp was de tv-serie afgelopen, en uitzending gemist bestond nog niet. Ik vermoed dat ik toen hysterisch heb staan gillen.

27 thoughts on “Floris

 1. Ik ken Floris wel maar ik kan me niet herinneren dat ik er naar keek. Of misschien konden we er toen nog niet naar kijken aangezien we pas later een televisie hadden. En in het begin alleen Nederland 1.
  Frans wel, vanwege de nostalgie heeft ie de serie gekocht.

 2. Begrijpelijk dat je verliefd was op zo’n stoere ridder. Zelf had ik dat bijvoorbeeld met Jeoffrey de Peyrac (Robert Hossein), de minnaar van Angelique, markiezin der engelen. Eigenlijk een lelijke man met een litteken op zijn wang, maar een o zo heerlijke uitstraling *zucht*

  • @ Hanneke: zelfs nog beter, want Floris had “maar” een bruin paard!

   @ Rietepietz: na Floris ben ik Rutger volledig uit het oog verloren. Althans als “lekker ding”

   @ Desire: ha, die ken ik ook nog!

   @ KLaproos: fijn dat ik op jou kan rekenen 🙂

 3. Wat schattig. Wij hadden geen tv en keken bij de buren (mijn opa en oma). Ik ben niet iets te jong voor het Floristijdperk denk ik, want ik herinner me de serie niet.

 4. Geweldig zeg. Zo heb ik ooit eens met een vriendinnetje een brief geschreven naar John Travolta en Olivia, omdat we het niet zo leuk vonden dat deze laatste (in een heel andere film, hum) John niet trouw gebleven was … Tja. Nooit antwoord gekregen trouwens.

 5. Haha Kakel wat herkenbaar alleen ik was verliefd op Zorro.
  Man wat geweldig een man die altijd op het juiste moment verscheen en je kwam redden. Zo een man wilde ik ook wel later.
  Eigenlijk hebben jij en ik wel zo een man toch? misschien een beetje minder stoer en een beetje minder knap maar wel echte helden als we ze nodig hebben.
  Op die van mij ben ik nu even kwaad maar ik denk dat ik sorry ga zeggen en straks lekker tegen hem aankruipen.
  lieve groetjes.

  ps en ik bof want Antonio Banderas kroop jaren later op het paard van Zorro en manoman wat is ie sexy.

 6. Ik keek het ook, Floris. En Skippy, Lassie en Flipper. En trouwens ook Tita-tovenaar waar ik toen misschien ak te oud voor was. Maar de tovenaarsleerling was zo leuk. Gespeeld door Barry Stevens waarvan ik pas later begreep dat dat sowieso nooit had wat kunnen worden tussen ons ;p.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *