Nee, ons Kind komt niet bij een bouwmarkt vandaan, maar een docente van school vroeg Roos of ze belangstelling had voor een Gamma Masterclass van de Rijksuniversiteit Groningen. Onderwerp: social media; er is plaats voor 24 deelnemers; en kost en inwoning worden geregeld.
Kind sloeg steil achterover. Zij? Twee dagen onder schooltijd naar Groningen? In welk een gezegend land leeft zij? Pas nog vond ze haar leven ondraaglijk zwaar.

Ze was er nog niet: eerst een aanbevelingsbrief schrijven, en door de landelijke selectie komen, maar als ze werd toegelaten, dan hád ze ook wat.
Roos ging aan de slag.
Was ik op mijn zestiende de trotse bezitster van twee zwemdiploma’s en een bewijs van goed gedrag van de schooltuinvereniging, Kind knipte met haar vingers en prompt rolden twee getuigschriften haar e-mailbox binnen. Eentje vanwege de Leerlingenraad, de ander vanwege de Schoolkrant.

Sinds Roos wist dat ze was aangenomen, kon ze niet meer normaal doen, en deinde ze door huis als een storm op zee. Dronken van blijdschap riep ze: ‘Ik wist het wel!’ Vergeef het haar: ze is nu eenmaal geen bescheiden mens.

Mevrouw moest voor vertrek nog wel het nodige inlezen over bedrijfskunde, economie, recht, en sociologie. Dit deed  zij onder het mom: ‘Ik ga er niet voor mijn lol naar toe.’
‘Oh nee, waarom dan wel?’ vroeg Man.
‘Nou, omdat dat later goed op mijn CV staat.’ Ze keek er veelbetekenend bij. Lief en ik keken elkaar in de ogen en zwegen.

Vandaag gaat Kind het avontuur tegemoet. Krijg ik haar normaal met acht paarden haar nest nog niet uit, dat vanochtend 5.30 uur de wekker ging, vond ze “cool!” Ik hoop wel dat ze in het Noorden ernstig rekening houden met haar immer rammelend maag, èn dat de Groningse moeders hun zonen binnen houden.
Nu is het slechts afwachten of Kind al haar persoonlijke bezittingen weer mee terug naar huis zal nemen, want alles wat niet aan haar vastzit, verliest ze. Maar ongetwijfeld komt ze terug met een rolkoffertje vol verhalen.