Gamma-Kind

Nee, ons Kind komt niet bij een bouwmarkt vandaan, maar een docente van school vroeg Roos of ze belangstelling had voor een Gamma Masterclass van de Rijksuniversiteit Groningen. Onderwerp: social media; er is plaats voor 24 deelnemers; en kost en inwoning worden geregeld.
Kind sloeg steil achterover. Zij? Twee dagen onder schooltijd naar Groningen? In welk een gezegend land leeft zij? Pas nog vond ze haar leven ondraaglijk zwaar.

Ze was er nog niet: eerst een aanbevelingsbrief schrijven, en door de landelijke selectie komen, maar als ze werd toegelaten, dan hád ze ook wat.
Roos ging aan de slag.
Was ik op mijn zestiende de trotse bezitster van twee zwemdiploma’s en een bewijs van goed gedrag van de schooltuinvereniging, Kind knipte met haar vingers en prompt rolden twee getuigschriften haar e-mailbox binnen. Eentje vanwege de Leerlingenraad, de ander vanwege de Schoolkrant.

Sinds Roos wist dat ze was aangenomen, kon ze niet meer normaal doen, en deinde ze door huis als een storm op zee. Dronken van blijdschap riep ze: ‘Ik wist het wel!’ Vergeef het haar: ze is nu eenmaal geen bescheiden mens.

Mevrouw moest voor vertrek nog wel het nodige inlezen over bedrijfskunde, economie, recht, en sociologie. Dit deed  zij onder het mom: ‘Ik ga er niet voor mijn lol naar toe.’
‘Oh nee, waarom dan wel?’ vroeg Man.
‘Nou, omdat dat later goed op mijn CV staat.’ Ze keek er veelbetekenend bij. Lief en ik keken elkaar in de ogen en zwegen.

Vandaag gaat Kind het avontuur tegemoet. Krijg ik haar normaal met acht paarden haar nest nog niet uit, dat vanochtend 5.30 uur de wekker ging, vond ze “cool!” Ik hoop wel dat ze in het Noorden ernstig rekening houden met haar immer rammelend maag, èn dat de Groningse moeders hun zonen binnen houden.
Nu is het slechts afwachten of Kind al haar persoonlijke bezittingen weer mee terug naar huis zal nemen, want alles wat niet aan haar vastzit, verliest ze. Maar ongetwijfeld komt ze terug met een rolkoffertje vol verhalen.

29 thoughts on “Gamma-Kind

 1. Een mooie kans voor haar. Jullie zullen wel hopen en bidden dat alles goed gaat, maar ja…ouders moeten leren loslaten. De mijne is 25 en gaat misschien een jaar in Roemenië werken. Dat vind ik al heftig want hij woont bij me thuis en ik ken al zijn pieken en dalen.
  Enfin… ik ben benieuwd naar de verdere verslagen.

 2. Toe maar! Dat is een mooie uitnodiging; geen wonder dat ze die aanvaard heeft. Slim ook, dat ze al rekening houdt met haar cv 🙂 Ik hoop dat Roos een fantastische dag heeft daar!

 3. Laat ik je één ding zeggen Mirjam, er lopen in groningen ONTZETTEND LEUKE JONGENS rond. Nee hoor geintje, je hoeft je geen zorgen te maken, die meid van jou die redt zich wel!!!!

  Wat een fantastische ervaring voor Roos!

  • @ Margaretha: wat een giller. Zoiets bedenk je toch niet?

   @ Melody: “hoogbegaafd” is enigszins overdreven, Mel. Maar van je aangeboden gastvrijheid verbaast me niets 🙂

   @ Noor: welkom! Leuk dat je een berichtje achterlaat.

   @ Novelle: dankje!

 4. WAt heb je dat weer leuk omschreven, ik zie het echt helemaal voor me! Goed van haar en ook heel leuk dat ze er zo serieus mee omgaat!
  Ach… het is maar een paar dagen, zolang ze zichzelf maar niet verliest is er toch niks aan de hand?

 5. Wauw ,kansen krijgen is één ding maar ze met zoveel graagte benutten kan alleen maar een práchtig resultaat geven !
  je bent een trotse moeder en dat is volgens mij hélemaal terecht !

 6. NOu meid maak jij je nou maar lekker even geen zorgen want als geboren en getogen Groningse…. en moeder bovendien…. kan ik je met mijn hand op het hart zeggen dat Groningse moeders dan wel zeer kort door de bocht (kunnen) zijn maar ze zijn ook reuze gastvrij als je even verder kijkt dan je neus lang is. En aangezien jullie dochter zo hoogbegaafd is moet dat voor haar geen enkel probleem zijn, toch?
  😉 *grinnik* En anders geef je haar mijn telefoonnummer maak dan mag ze hier aanschuiven hoor.

 7. Wat een toffe kans zeg en goed dat ze die met beide handen aangrijpt! Ben heel benieuwd hoe ze het vindt.
  Ik lees je blog al een tijdje en geniet van je verhalen, je schrijft fantastisch en herkenbaar, hoop dat je er nog lang mee door zal gaan!

  groetjes van Noor

 8. Wat een geweldige kans!!
  Ik hoop dat het haar bevalt!
  Gelukkig hoor ik net dat mijn zoon vandaag naar huis komt, hij woont namelijk in Groningen omdat hij aan de RUG studeert… dus wat hem betreft kun je gerust zijn.

 9. Wat leuk voor haar, en wat een ervaring? ‘Nu is het slechts afwachten of Kind al haar persoonlijke bezittingen weer mee terug naar huis neemt’, ha, ha, reken maar van niet dan valt het altijd mee. Ik blijf me er iedere dag weer over verbazen wat dochter allemaal kwijt kan raken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *