Winterwende

Winterlichtjes

              Het feest van het licht op de
                         donkerste dag

Vandaag – vrijdag 21 december 2012 – is er een reden voor een feestje, zij het klein en bescheiden. Terwijl het eigenlijk om iets heel groots gaat, want vandaag is officieel de kortste dag van het hele jaar; de winterwende of midwinter. De zon bereikt op deze dag het hoogste punt, de Kreeftskeerkring. Ten noorden van de noordpoolcircel  komt de zon niet op en blijft het donker.

Al duizenden jaren wordt de winterwende in vele culturen op het noordelijk halfrond als feest gevierd, omdat deze het moment bepaalt, waarop het licht na een periode van duisternis keert maakt, en de dagen gaandeweg beginnen te lengen. Daarom gaat het feest rond de winterwende gepaard met het maken van licht, waarbij alle middelen geoorloofd zijn: het branden van kaarsen, vuren, bomen…Vanaf dan keert het licht weer terug.

Tegen het donker kun je niet vechten. Je kunt hooguit een licht aansteken.
Doe je mee?

22 thoughts on “Winterwende

 1. Vroeger, in een ander leven, heb ik eens voor zoon zijn klas op 21 december lichtjesfeest gevierd, thuis. De tuin verlicht met fakkels en kaarsen. Toen werd door de meeste ouders niet begrepen wat ik wilde vieren. Nu vele jaren later ervaar ik dat er bij steeds meer mensen besef komt dat de cyclus van de natuur het verdient dat we daar bij stilstaan.Dat vind ik mooi.
  een kaars brandt er vrijwel iedere dag bij mij,voor iedereen die een lichtje in haar/zijn leven nodig heeft en 1 januari begint in mijn hoofd de lente.

  • @ Monique: Dapper dat je het gedaan hebt. Nu zou het een heel stuk beter in de smaak vallen, ja. Toch is het vieren van de seizoenen zo oud als de mensheid. Er is alleen een kentering ontstaan toen de kerk zich ermee ging bemoeien en de riten “heidens” ging noemen. Gewoon lekker je eigen ding doen 🙂

 2. De lichtjes in de boom branden de hele dag en ook de vele kaarsjes.Hoe ik ook geniet van de lange avonden vol met Lichtjes kijk ik ook weer uit naar de langere dagen .
  Groetjes Elisabeth

 3. Vanochtend bleek ons minikerstboompje de geest te hebben gegeven. Geen nood, ik heb een paar mooie takken in een vaas gezet, er versiering in gehangen en lichtjes. Heel veel lichtjes. Dus ja: ook wij doen mee 🙂

 4. Túúrlijk doe ik mee , de kerstboomlichtjes zijn aan en een paar kaarsjes .Straks ook nog de open haard dat is licht én warmte !
  laat de dagen maar lengen hoor 😉

 5. Uiteraard doen wij hier daar aan mee 😉
  Wat is er nou mooier dan te weten (voelen vooral) dat het licht terugkomt en je je erop mag gaan voorbereiden.

 6. Ik ook! Ik ben zó blij dat we het dieptepunt hebben gehad straks. Op naar het licht weer, naar de lente. Ik heb voor het eerst in jaren er echt last van, ben het zat, het donker. Kan niet wachten tot ik mijn teenslippers uit het vet kan halen. Of ben ik nou erg voorbarig? 😉

 7. Ja ik kijk al weken uit naar deze dag. Dan zijn we aangekomen op het dieptepunt. De adventskaarsen helpen mij om de laatste donkere weke door te komen. Vierzondagen voor kerst begint advent. Met kerkelijke belevingen heb ik niets meer. Maar ik zet dan wel een schaal met 4 kaarsen neer. Zondag 1 mag de eerste, zondag 2 enzv. Dus bij het nog steeds meer donkeren roep ik de hulp in van een kaars. Na de vierde zondag ruim ik het op en dan is het kerst. (zegt me ook niets) Maar nu houd ik op, kan ik zelf beter een blogje er aan weiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *