Juttersjas

Jutten

‘Kijk,’ zegt Vriendin, ‘dit is mijn juttersjas.’
‘Cool,’zeg ik.
‘Nee, hij is juist heel warm. Op Schier (short voor Schiermonnikoog, wat zij hardnekkig Schiermeeuwenoog noemt) is een container aangespoeld, die midden  op zee overboord is geslagen.’
Ze vertelt hoeveel werk het voor de eilanders is, om al het zand eruit te krijgen. Dat ze eerst buiten rubberbootjes met water vullen om het meeste zand eruit te spoelen, want dat zand is tuig voor een wasautomaat.

‘En na dat spoelen worden de jassen gewassen, gewassen, gedroogd, gewassen. En zelfs nú zit er nog zand in, hier, voel maar.’ Gretig graai ik in Vriendins binnenzak, ja hoor, verhip, echt zand!
‘Goed hè?’ zegt ze trots. ‘Op Schier is ook nog een container met printers aangespoeld, maar de container met cartridges weer op Ameland.’
‘Kunnen de eilanders nu met elkaar kwartetten,’ zeg ik, ‘mag ik van jou tien cartridges, dan krijg jij van mij één printer.’
‘Nee, de printers zijn allemaal gezandstraald aangespoeld, dus heel erg nutteloos.’ Ik smul van haar verhalen. Ze vertelt zo smeuig, ik kan de zee bijna ruiken.

‘Ja, lekker,’ zegt ze, ‘ik lust nog wel koffie.’ Brutaal is ze ook.
Als ze weer weggaat, na nog een koffie,  zegt ze: ‘En dit is echt vossenbont’, wijzend naar de harige rand rondom haar capuchon.
‘Nietes,’ zeg ik.
‘Welles.’
‘Dan vind ik jou een dom bontje.’
‘Ach, maar het geeft toch nix, die vos is al lang dood.’ Daar meent ze anders niets van, want zij en dieren…
‘Dom bontje!’ herhaal ik.
‘Oh, maar hij is hartstikke nep.’
‘Wist ik toch. Kom maar gauw weer een bakkie doen.’
‘Ja, tot gauw.’
Dat gauw duurt altijd veel te lang.

14 thoughts on “Juttersjas

 1. Je verhaal doet me verlangen om eens naar een van de waddeneilanden te gaan, ben er nog nooit geweest. En Jutten zou ik ook wel eens willen lijkt me zo leuk 😉

 2. Zulke vriendinnen heb je nooit genoeg. Wat ben je rijk als je ze wel hebt he?

  Nagenieten dan maar in de (te) lange periodes… en verheugen op de eerstkomende periode.

  -x-

 3. Ik kan me deze niet meer herinneren. Zeker voor mijn leestijd geschreven.
  Leuk: dom bontje = vals vosje (want nep)

  Schier is mooi he? Alleen is de zee er soms wel erg ver weg. Wat dat betreft zijn de andere waddeneilanden wat zeevriendelijker. Ooit was ik midden in de winter op Schier. We hadden een halve fles port verdeeld over twee lege limonadeflesjes en fietsten (alhoewel dat niet mag van de fietsenboer) over het strand. Ki-lo-me-ters naar het noorden. Geen zee, geen mens geen stukje helm te zien. We stierven van de kou. Toen sprak mijn exvriendin de onsterfelijke woorden: zullen we een leuk plekje zoeken, dan kunnen we daar wat port drinken. Ergens ver weg lag de zee dubbel van het lachen. Maar wij zagen het niet. Met half lege flesjes hesen wij onszelf op die fiets en slingerden ons richting Denemarken. Pas tegen het einde van de middag bereikten we de zee. Die was inmiddels hartstikke eb-gelachen en nog verder naar het noorden opgeschoven.

  Fietsen op Schier in de winter is gelijk sleetje rijden bij de poolcirkel.

 4. Hoi,

  Wat een grappige vriendin heb je!
  Wij wonen ook aan de kust, heerlijk, elke week zeker 1 keer naar het strand (weer of geen weer). Deze zomer heb ik een aangespoelde fles gevonden met een brief erin. Met de afzender correspondeer ik nu, leuk he?

  Liefs Petr@

 5. Lijkt me geweldig om bij het strand te wonen, welke strand dan ook, en dan te kunnen jutten. Ook al heb je er helemaal niks aan. Maar ja, dat is natuurlijk omdat ik helemaal niet dicht bij het strand woon ;-).

 6. Hier gaat mijn “eilandenhartje”weer bij gloeien ! “Schier” is het enige eiland waar ik nog niet geweest ben ,de rest ken ik en van tijd tot tijd overwin ik mijn reis aversie om even frisse lucht te happen op een eiland ,de laatste keer was dat op het knusse kleine Vlieland !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *