Roze papiertje

Roos is zestien en de wereld ligt aan haar voeten. Tenminste…als ze haar rijbewijs zou hebben. Dus of ze dat nu direct, meteen, en onmiddellijk even kan gaan halen?  Verlangend blikt ze haar vader en mij aan. Wij hollen terstond naar onze laptops om de dichtsbijzijnde rijschool te zoeken.
NOT.
In plaats daarvan trekken we onze wenkbrauwen op.
Nou kijk, vervolgt ze haastig, dat ze niks mag, zullen we haar niet horen zeggen hoor, maar om nou te zeggen dat ze alles mag…

Ik krijg zowat een hartzwakte van nijd, en noem haar uitstapjes en feestjes van de afgelopen tijd op. Maar goed dat ze naar school gaat; kan ze daar tot rust komen.
Puh! Was ze laatst van dat ene feestje niet precies op tijd thuis?
Ja, omdat ik gedreigd had haar te komen hálen, en ik elke feestganger persoonlijk een hand zou hebben gegeven.Roos kan debatteren tot ze een ons weegt, pruilen tot ze erbij neervalt, het antwoord blijft nee.
Met ogen die vuurspuwen kijkt ze me aan. Ze wil het, ze wil het, ze WIL het!

‘Okeej,’ zegt  Man onverwacht.
Kind is mijn bestaan vergeten en heeft enkel nog oog en oor voor haar vaders lippen. Ze hang eraan.
Hij kijkt haar aan en zegt: ‘Jij mag in de grote vakantie rijlessen gaan nemen…,’ Kinds ogen worden zo groot als ontbijtbordjes ‘….als…,’ houdt-ie de spanning erin, ‘als……je profielwerkstuk af is.’
Vol ongeloof kijkt ze haar vader aan. Hoe kan hij zó harteloos, koud, onderkoeld en meedogenloos hard zijn?

Is ie soms van lotje? Ze moet minimaal 120 uur tijd aan dat PWS besteden! Haar vader plettert van het ene op het andere moment met een rotknal van zijn sokkel af.
‘Ben je er in de zesde klas vanaf,’ concludeert Man nog nuchter. Roos hoort ‘m al niet meer. Met schuddende vuisten en bijpassende verwensingen loopt ze met veel kabaal en onder het roepen van ‘Kinderarbeid’ de kamer uit. Lief en ik besluiten dat het beter is om hier de rest van haar leven maar geen grappen over te maken.
Sindsdien is het stil aan het rijlesfront.

 

24 thoughts on “Roze papiertje

 1. Goeie reactie van pa. Had hij haar dan geld moeten geven voor dat rijbewijs en roepen dat de school later wel eens komt. Nee, alle bewondering voor die man hoor.

 2. Hier ging het ongeveer net als bij Anneke,de eerste 10 lessen en 1x afrijden,resultaat in 1x geslaagd en zelf nog een les of 10 betaald met een bijbaantje.Blijven ze gemotiveerd door want ja er is zoveel belangrijk op die leeftijd en alles kost zowat bakken met geld.Tot ze zelf een auto kon betalen en onderhouden mocht ze in één van de onze rijden.Ze moest er wel benzine ingooien,dus reed ze het meest in het koekblik van mij.Maar gek genoeg ging ze toch het meest op de fiets.

 3. Ja mijn zoon kreeg als beloning voor niet roken 10 lessen en een keer afrijden van ons de rest moest hij zelf betalen van zijn krantenwijk.
  En zo geschiedde haha hij had op zijn 18e zijn rijbewijs, had ongeveer 20 lessen gehad en haalde het gelukkig in een keer want het is echt een hoop geld hoor. (PS ook de tweede 10 kwamen voor onze rekening maar goed gelukkig rookt hij nog steeds niet)Ja niet zo heel veel later kwam er wel een auto’tje maar dat heeft hij zelf altijd gefinancierd met zijn klussen en werken. En het is ook wel makkelijk dat hij kan rijden.

 4. SuperPuberDochter WIL hier ook van alles!
  Ik heb gezegd ik betaal je rijbewijs (van mijn pensioencenten) als je niet rookt.
  “oh, heb ik al gedaan hoor, maar vond er niets aan”.
  Dan sta je weer even met je Hulkenmuil vol tanden!
  Nu wil mevrouw gaan studeren voor verloskundige.
  “Wij zullen zien”, zegt hij in al zijn wijsheid.

 5. Mijn dochter peinst er niet over; rijles: veel te duur (want ze moet het zelf betalen). ‘Fietsen is gezonder,’ vindt ze bovendien. Ik hoop dat het voorlopig zo blijft – denk van wel.

 6. Harteloze ouders !! Hier vertelde de middelste ook van een vriendin die ook al rijles had, de jongste leek het wel handig als de middelste een rijbewijs had.
  Maar de middelste taalt er gelukkig niet naar 😉

 7. Tja het leven van een ouder / puber gaat niet altijd over rozen (wel maar dan ook over doornen) ….

  De mijne hebben hun rijbewijs gelukkig maar wij hebben niet zo’n discussie gehad omdat ik al vroeg had toegezegd dat wij het zouden betalen mits ze zouden gaan roken.

 8. Tja en áls ze het roze papiertje heeft …. dan moet er natuurlijk een autootje komen 😉
  Ik weet niet zo héél veel van de nieuwe opdrachttoestanden op de scholen maar …ik zóu me voor kunnen stellen dat het “naar voren trekken” van die opdracht geen goed plan is .
  Er zal natuurlijk een reden zijn waarom die pas in de zesde moet gebeuren ,misschien komt er nog stof aan bod in de lessen die ze goed kan gebruiken . Maar zoals ik al zei ,ik ben al zó lang uit die dingen dat ik misschien helemaal niet wéét waar ik het over heb 😉

  • @ Rietepietz: nee, ze mogen zelf elk onderwerp kiezen, zolang het maar met hun profiel te maken heeft…En geloof me: het valt nog niet mee een interessant onderwerp te vinden waar je 120 uur mee kunt vullen.

 9. Euh, is het misschien een idee om haar PWS over ‘het voordeel van je rijbewijs halen voor je 18de’ te doen. Of ben ik dan ook helemaal van lotje…
  Overigens mocht onze dochter beginnen toen ze 17,5 was zodat ze rond haar 18de misschien haar rijbewijs zou hebben (isniegelukt). BTW volgens de statistieken doen 17-jarige het beter tijdens het examen dan 18-jarige. Dus laat je dochter dit maar niet lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *