De luxe van eenvoud

Noorse hut

Jaren geleden waren wij in Noorwegen. O, Noorwegen…! De gedachte doet me watertanden en vult me met heimwee: tuimelaars in de baai, dagenlang in de buitenlucht banjeren zonder iemand tegen te komen, frambozen eten in het bos, schemeren tot half twaalf…En hutten.

Gjert – van wie we ons vakantiehuis huurden – hield van hutten.  Dat kwam goed uit, want hutjes doen het bij Lief en mij ook goed. Vroeger al droomden we erover: er moest een Noorse houtkachel in staan, waar je zelf bomen voor moest omhakken, want zelfgehakt hout brandt het warmst. Bovendien moest dat ding flink walmen, want waar het stinkt is het warm.

Gjert gaf ons de sleutel van een van zijn hutjes, en zei beschaamd dat het om een bijzonder eenvoudig onderkomen ging. “Geen stromend water, gas of elektra. Plassen en poepen moet in het buitenhok.’

Gewaarschuwd stapten we zijn vissershut binnen en vielen flauw van begeerte. Er stond weinig in. Het was een hut vol eenvoud. Een hoogslaper in de nok, een bankje, een houtkachel, een padvindersketel, kaarsen, lucifers, zout en dikke dekens. Plus een rommelhok met bijlen, messen, hamers, hakblokken, touw en een geweer.  Een geweer…? Wat moest Gjert, een man met zeehondenogen, nou met een geweer?
De weinig attributen in het hutje, maakte wat het leven heerlijk overzichtelijk.  Je kon niks, want er was niks. Het had iets vredigs en probleemloos.

In ons kwam de gulzigheid naar boven. Joris en ik keken elkaar aan en wisten dat wij bij thuiskomst ons tuinhuisje zouden ontdoen van alle fratsen, en het gingen verbouwen tot een kopie van Gjerts hut. Een naam had ik snel bedacht: “Wildemanshut.”

Bij thuiskomst liepen we tegen allerlei praktische bezwaren op. We voelen ons een stel schijtzakken en lafbekken.
De eenvoud lonkt nog steeds…

21 thoughts on “De luxe van eenvoud

 1. Whahahahaha,,, de kakelbontjes ontmaskerd. Geweldig. Misschien moet je dan alvast de helft doen van wat je van plan was. Bijvoorbeeld: weg met die elektrische fruitpers. Gewoon weer met de hand. Geldt ook voor het koffiemalen en messenslijpen. Alles wat stuk is, niet meer vervangen. Kamperen in eigen huis. Heerlijk.

 2. Verlangen naar eenvoud

  veel mensen
  verdrinken
  elke dag in luxueuze overtolligheid

  allerlei moderne hebbe- en andere dingen
  waar men tijdens de solden voor staat te dringen

  volgens
  reclamespotjes
  onmisbaar voor echte levenskwaliteit

  Graag gelezen, Mirjam.
  Lenjef 🙂

 3. we hebben nu eenmaal allemaal véél te véél dingen in huis die we in wezen niet nodig hebben
  En zonder die dingen voelen we ons hulpeloos
  Arme wij…

  😉

 4. Ben er nog nooit geweest,de schipper vind het er niet warm genoeg tja.Misschien komt het er ooit nog eens van,een zus van mij woont er sinds een tijdje.

 5. Noorwegen is prachtig, kan er nu over meepraten want we zijn er langs gevaren en in 2 havens gestopt! Wat een natuur! Dus… ik snap je wel, en het is vast nog niet te laat.
  Dat hout stoken is heerlijk, we hebben onze woonark 20 jaar verwarmd met een houtkachel en dat mis ik nog steeds. En mijn oma zei vroeger altijd… “waar het rookt is het warm”, bij haar staken ook halve boomstammen uit de kachel en een rook in die kamer 😉

 6. Fantaseren mag en je moet zeker niet elke fantasie uit laten komen want dan kan wel heel erg tegenvallen.
  Ik zou graag bij Amish willen wonen denk ik weleens. Alles lijkt mij zo simpel daar. Veel opt land werken en zo zodat je geen tijd hebt om na te denken. Geen mobieltjes of TV. Gewoon met elkaar praten en elkaar helpen. Lijkt mij wel wat.

 7. Herkenbaar, inmiddels hebben wij een eenvoudig onderkomen aangeschaft in het bos, alhoewel eenvoudig…in de verbouwing zitten toch wel luxe dingen merk ik 😉
  En Noorwegen staat hoog op de to-do-list

 8. De liefde voor Noorwegen deel ik met je, we waren er afgelopen jaar voor de derde keer. Maar niet de liefde voor eenvoud, na jaren kamperen ben ik tegenwoordig een behoorlijk luxepaard.

 9. Ja dat lijkt me ook wel eens heerlijk inderdaad, hoewel ik ook wel mijn warme huis zou missen hoor, ben niet zo avontuurlijk. Maar Noorwegen is wel een land waar ik nog eens naar toe zou willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *