Blazen

Eindelijk gerechtigheid! Nooit never ever ben ik door een agent gesommeerd mijn voertuig aan de kant te zetten; elke keer reed ik weer net naast de fuik. Maar na ruim tien jaar ’s Herenwegen onveilig te hebben gemaakt, moet ik stoppen en mijn raampje opendraaien.
‘Goedemiddag, mevrouw. Alcoholcontrole.’
‘Oh, mag ik op het pijpje blazen?’ roep ik hunkerend.
‘Nou nee, dat hoeft niet meer,’ legt de agent uit, ‘u hoeft alleen maar tégen het apparaat te blazen.’ Hij lacht trots, alsof hij deze zegen voor de mensheid zelf bedacht heeft.

Ik word overvallen door moedeloosheid. Uitgerekend wanneer ik de gelegenheid krijg  óm te blazen, kan dat niet meer ouderwets, maar moet dat tegen een of ander slap aftreksel. Ik voel me tekort gedaan. Altijd ben ik Bobientje in het verkeer, en wat krijg ik er voor terug? Niets.
Ik weersta de aanvechting onmiddellijk naar de dichtstbij zijnde slijter te rijden, een fles Campari uit het schap te rukken, en deze in de auto soldaat te maken.

‘Kan het ècht niet meer op een pijpje?’ vraag ik. Ik kijk zo hopeloos mogelijk. Als ik wil kan ik dat best. Ik zie de wetsdienaar denken: die mevrouw is een beetje doorgeslagen, en nou is ze waarschijnlijk nog niet eens dronken.
Kennelijk krijgt hij medelijden, want hij vraagt: ‘Wilt u even wachten?’ Dat wil ik wel. Ik heb de rest van de dag toch niet nuttigs te doen.  De agent praat met een collega die naar een auto wijst. De agent rommelt wat in de aangewezen achterbak, pakt er iets uit en komt glimlachend mijn kant oplopen. Ja hoor, ik mag ouderwets blazen!  Mijn mondhoeken raken van vreugde bijna mijn oorlellen. Ik  blaas de longen uit mijn lijf, en slaag met vlag en wimpel voor de blaastest. De agent heeft nog een verrassing voor me: het blaaspijpje mag ik meenemen.

Als goede vrienden gaan we uit elkaar.
Zo’n aardige agent toch!
Wat een voorbeeldige Bob-mevrouw!

Blij parkeer ik de auto voor de deur, helemaal hyper om mijn huisgenoten te laten delen in mijn vreugde. Ik stap uit. Kkgggggt hoor ik onder mijn voet. Ik kijk. Daar ligt het blaaspijpje. Vermorzelt onder mijn laars. Nu rest me slechts de herinnering…

32 thoughts on “Blazen

 1. Wat een hilarisch verhaal weer Kakeltje. 🙂
  Jaren geleden heb ik ook eens mogen/moeten blazen bij een fuik. Op een ouderwets pijpje en met een gele BOB als aandenken.

 2. Een hartstikke leuk verhaal heb je weer van deze ervaring gemaakt. Ooit heb ik een keer mogen blazen, denk een jaar of 10 geleden. En dat na 32 jaar BOB zijn en daarna er dus nog 10 jaar aan vastgeplakt.
  Ik vond het ook spannend om te doen, dus ik snap je hoor.
  Ik heb het pijpje alleen niet meegekregen, ik had het eigenlijk ook wel leuk gevonden, wat een krenten zijn het eigenlijk zeg die agenten ;-).

 3. Haha, leuk! Ik heb lesgegeven op de politie academie en HEEL VAAK een alcohol controle gedaan rollenspel met studenten gedaan. Ik kan het gesprekje dromen!

 4. Ik heb ook nog nooit hoeven blazen. Mijn zusje wel. We hadden een familie uitje gehad toen we op de terugweg staande werden gehouden. ‘Goedemiddag!’ riep mijn zusje enthousiast, ‘Mag ik blazen?’ Dat mocht, het was middernacht namelijk en de agent was meteen gealarmeerd. Ze slaagde met glans want ze had natuurlijk niet gedronken. Of ze het pijpje mocht houden weet ik niet meer.

 5. Haha, jouw verhaal deed me denken aan de eerste (en tot nu toe enige) keer dat ik mocht blazen. In een pijpje, dat wel. Het zal een jaar of twee geleden zijn en de agent was stomverbaasd dat ik zo enthousiast was. Kennelijk gebeurt dat niet heel vaak. Maar ik was, net als jij, als een kind zo blij dat ik na een kleine 25 jaar ein-de-lijk aan de beurt was. 🙂

 6. Mooi verhaal Mirjam haha ik vond het ook zo leuk toen ik voor de eerste keer mocht blazen midden in de nacht. De tweede keer reed is zo een fuik in uit mijn werk en kreeg ik ook een mooie BOB sleutelhanger. Wel zonde dat je pijpje gesneuveld is zo een mooi aandenken zijn geweest maar wel des Mirjams denk ik zomaar haha zou mij ook zo kunnen gebeuren 😉

 7. Heb een paar keer mogen blazen, maar geloof me, heel sensationeel is zoiets niet hoor, Je hebt niet veel gemist. Natuurlijk wel jammer dat het relatiegeschenk van de politie nu is vertrapt. Je hebt het heel hilarisch verteld.

 8. Heel toevallig reed ik vorig jaar,voor het eerst in bijna 40 jaar rijbewijs, óók een fuik in . Om 5 uur in de middag ,normaal ben ik dan natuurlijk láveloos maar dit keer “toevallig” broodje nuchter omdat ik op weg was naar naar een rouwkamer !
  Inderdaad mocht ik “tegen” het nieuwe apparaatje blazen en dat lijkt me prettiger dan zo’n pijpje, heeft toch altijd een vervelende associatie met ene Maarten” vind ik zelf! Ik mocht óók al zo’n geweldige BOB sleutelhanger in ontvangst nemen, je begrijpt, mijn dag kon niet meer stuk !

 9. ik heb ruim 25 jaar mijn rijbwijs en heb dat nog nooit hoeven laten zien en ook heb ik nog nooit hoeven blazen.
  zie ik er zo betrouwbaar uit? lijk ik te braaf om beschonken achter het stuur te zitten?
  ik weet het niet, maar nu ik jouw berichtje heb gelezen hou ik hoop, ik oefen er thuis vaak genoeg op…… eerst drinken en dan blazen….
  het drinken heb ik onder de knie, nu het blazen nog (gevalletje astma)

 10. hahahahaha!
  ik heb zelf al enkele keren het genoegen gehad om te blazen, gelukkig zonder gevolgen…
  Als ik wat gedronken heb, laat ik me voeren door Bob(ientje), lijkt me maar het veiligst

  Groetjes!

 11. Haha, mooi verhaal. Misschien kun je een brief schrijven (of gewoon dit logje opsturen) naar het plitieburo.
  Vorig jaar moest mijn vriendin blazen en hoewel ze had beloofd de BOB te zijn, had ze toch stiekem wijn gedronken. Ik zweette peentjes. Maar we kwamen glansrijk door de blaastest…

 12. * s c h a t e r l a c h* het is je uiteindelijk gelukt maar toch niet helemaal gegund…. je moet het voortaan met de herinneringen doen.

  Schitterend verhaal overigens, bijna net zo hilarisch als dat het mij ook 1x lukte… terwijl ik in functie was en achter het stuur van de dierenambulance zat en tijdens de tt aangehouden werd op alcoholcontrole… jawel, in functie, in gepaste kleding, nooit drinkend, nooit mogen blazen… en toen in eens wel, nuchter as ever uiteraard

 13. Wat erg, Kakel. Een verbrijzeld pijpje. Daar gaan je verworven schatten. De wereld is een tranendal.

  Ik heb ook nooit mogen blazen. Zo’n agent kijkt mij aan en denkt: jij niet. Wat denk je wel. Koop eerst maar eens een auto. Maar ja, ik kan niet rijden. Niet met- en niet zonder drank op.

 14. Haha ja blazen is alleen leuk als je nuchter bent!
  Ik ben ook eens aangehouden, ik was de Bob, had allemaal dronkelappen op de achterbank. Ik hoefde niet te blazen , ze zagen meteen dat ik de nuchtere verstandige was 🙂
  Leuk verhaal!

 15. Kom je eindelijk eens in zo’n alcoholcontrole terecht en dan moet je tégen het apparaat aanblazen?? Da’s toch voor mietjes … wat een teleurstelling. En nu ook nog het overgebleven blaaspijpje kapot. Je zou er bijna een stevige borrel van gaan drinken … 😉

 16. Maar goed, dat is dan een héle fijne herinnering. Marc miept ook altijd wanneer hij aan de andere kant van de weg een fuik ziet. Wat zou hij dat graag eens meemaken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *