Een allesbehalve prettig weekend

Ik mag weer naar de huisartsenpraktijk. Daar werkt een clubje assistentes dat hun rust beter bewaakt dan Noord-Korea zijn kernwapens.
Eén van hun – gewetenloos als Nina Brink en met het geestesleven van Paris Hilton – geef ik mijn recept van de neuroloog, en ze loopt ermee naar achteren. Korte tijd later ontstaat er paniek, die zich als een virus verspreidt onder alle assistentes. Nerveus klonteren ze samen rond een beeldscherm dat een groot rood vlak vertoont. Na veel vijven en zessen marcheert Nina naar mij toe, en zegt dat de computer aangeeft dat de twee medicijnen op het recept nooit met elkaar gecombineerd mogen worden.

‘De neuroloog heeft een fout gemaakt,’ vat ze het samen.
‘Nee hoor,’ zeg ik, ‘ik slik beide al zeven jaar. Dat moet toch ook in de computer staan?’
Tut-tut-tut. ‘Zo simpel werkt dat niet. Maandag gaan we de neuroloog bellen,’ spreekt Nina gedecideerd.
‘Mag ik de Madopar meenemen, want dat is op,’ vraag ik.
‘Dat medicijn hebben we niet op voorraad.’
‘Ik kan niet drie dagen zonder dat medicijn,’ protesteer ik zwakjes.
‘Maandagmiddag na 2 uur,’ zegt ze kalm. Ik begrijp het: ze is als de dood een burn-out te krijgen.
‘Mag ik mijn recept terug?’vraag ik. Nee, eens gegeven, blijft gegeven.
‘Wilt u dan een andere apotheek voor mij bellen?’
‘Maandag,’ houdt ze  ijzig vol.

Uitgeblust laat ik me in een stoel achterover vallen. Ik zie het leven niet meer zitten. Waarom moet ik het hier altijd voor mezelf opnemen? Ik word er zo moe van, en ik ben al zo moe-hoe-hoe van mezelf. Stom nijptang* van een wijf, mopper ik.
‘Jij bent toch een wijf met ballen,’ knaagt een stem in mijn hoofd, ‘ze zitten alleen  hoger.’ Ja verrek, ik heb gelijk! Gesterkt veer ik overeind en loop naar de balie. Ik sla er met mijn vuist op en roep met standvastige blik: ‘Ik ga hier niet weg zonder pillenregeling!’

Mijn eis komt hard aan bij Nina, maar ze gaat overstag. Ze geeft me een kopie van het recept en zegt stug: ‘Het is voor uw eigen bestwil, mevrouw.’ Terwijl ze praat, kijkt ze me met starende ogen en geestelijke afwezigheid aan. Alles gaat langs haar heen. Ik hoop van harte dat dat ook geldt voor mijn “prettig weekend.”

*met dank aan Tilde 😉

 

33 thoughts on “Een allesbehalve prettig weekend

 1. O, gelukkig dat jij je ballen hoog hebt zitten 😉 ik bof met mijn huisarts en de assistentes. Hoe het ook kan hoor ik van mijn oudste dochter, brrrr wat een ellende daar. Als je een afspraak maakt, kun je pas dagen later terecht en vervolgens zit je uuuuren in de wachtkamer. En nog heeft ze het gevoel datze niets opgeschoten is met haar bezoekjes. Alleen al vanwege mijn huisarts, waar ik overigens niet eens vaak kom (afkloppen),zou ik hier willen blijven wonen.

 2. Tjonge jonge, deze tantes gaan zich steeds meer opstellen als waren zij de deskundigen. En wat weten ze? niet veel. alles wat zij weten kunnen wij ook tot ons nemen via het internet. Ik akn me jouw ergernis voorstellen, maar je hebt het geddeltelijk goed opgelost. Weliswaar geen pillen, maar wel het recept terug.

 3. Mevrouw, wilt u het misschien altijd beter weten? Dat u willens en wetens die pillen wil terwijl u weet dat de apotheek het goed met u voor heeft? Heeft u misschien al de verkeerde pil opgegeten voordat u op mijn stukje reageerde over Poetsen?
  Zo maar een paar vragen hoor. Ik vind dat uw lezers nog vriendelijk voor u zijn, Plato voorop, maar zoals u weet vind ik dat hij een watje met toekomstmogelijkheden is. Dus hij telt niet. Maar u moest beter weten. Ga u schamen en volg de instructies van de assistentes.

  Een strenge groet

  C. Critieck

 4. Ik kan mijn herhaalrecepten via een e-mail doen. Reuze handig. En als ik dat nodig zou vinden zou ik het zelfs aan huis kunnen laten bezorgen.
  Ik hoop wel dat je je weekend een beetje behoorlijk door kunt komen.
  Enne, je hebt er weer een heel smakelijk stukje van gemaakt. 🙂

 5. Je snapt vast wel wat ik hier nu weer zit te doen, Kakeltje, ik zit te schuddebuiken natuurlijk! Ik zag het helemaal voor me gebeuren, wat een muts van een meid is dat zeg. Je moet inderdaad als patient behoorlijk op je strepen staan anders lopen ze dwars over je heen…
  Bij mijn huidige huisarts zijn de assistentes erg aardig, maar ik heb ook vroeger wel eens moeten vechten om langs die wichten te komen hoor en om mijn gelijk te krijgen…

 6. Ik was mij vanochtend net aan het afvragen hoe het met Paris Hilton
  was, maar ze heeft zich in een apothekersassistente verscholen 😉 Ach, een beetje ZEN hebben we allemaal nodig.

 7. Ik verbaas me,steeds weer over jullie assistentes ik.hoor het van mijn zus ook wel eens staaltjes waarbij ik met mijn oren sta te klapperen . wat ben ik dan gezegend met onze assistentes en de speciale medicijnen lijn voor herhaal recepten . Maar je hebt het wel weer op zijn kakels verwoord . Moest er heel erg om lachen al is het eigenlijk helemaal niet om te lachen 🙂 🙁

 8. Oei…. Het pleit voor je dat je voor jezelf op komt. De vraag is toch of je gelijk hebt. Die meiden in een apotheek zijn echt niet op hun achterhoofd gevallen. Een kennis van me heeft ooit ook jaren medicijnen geslikt die echt niet gecombineerd mochten worden. Ook in de apotheek ontdekt en de hartspecialist (in dit geval) heeft toen erkend dat hij fout was. Ben benieuwd naar het vervolg.Maar je hebt er wel een heel geestig verhaal van gemaakt.

 9. Medicamentenmaatschappij

  veel sneller dan velen het willen
  worden mensen
  met gezonde wensen
  afhankelijk van zalfjes en pillen

  De neuro-loog, tja, waar sta je dan? 🙂

  Lenjef

 10. Dat begrijp ik niet goed Mirjam. Als je al meerdere jaren je recept daat binnenbrengt,moeten ze toch jouw dossier op computer hebben. Even aanklikken en ze hadden het geweten.Bij ons hier is dat zo.
  —-Ik heb het juist gelezen en echt er plezier aan beleefd. jullie daar precies een verzameling nijptangen !
  —-Maar dat ” met je vuist op de balie slaan ” neem ik toch met een heel klein korreltje zout hoor.
  ,Maar dat je een stem als een klok hebt en die op tijd laat horen
  daar ben ik dan wel heel zeker van. Goed zo !!

  • Toch wel hè, Tilde. Op de balie ligt een “fietsbel” en daar heb ik twee ferme klappen opgegeven. Want als ik boos ben…grrrr…dan ben ik boos! Maar ik zeg nooit lelijke dingen 🙂

 11. Herkenning!
  Ooit geroepen in een apotheek dat ik HEEL ERG last heb van stemmingswisselingen vanwege mijn bipolaire stoornis, waarna de apotheker zelf de boel kwam sussen.
  Gloeiende, gloeiende!

  Geweldig beschreven, Mirjam.
  Een KAKEL waardig!

 12. Natuurlijk wel goed dat ze opletten en iets doen met een signaal op het beeldscherm. Anderzijds, neem ik aan dat jij een dossier hebt waar duidelijk in staat wat je normaal gesproken krijgt. Vreemd! Ik zou hier nog wel even met de huisarts over hebben.

  Ondanks de ellende die het voor jou met zich meebrengt, vond ik het wel een heerlijk stukje om te lezen. Lekker veel woordgrapjes. Love that.

 13. Ach meissie toch!

  Hoe hilarisch je het ook vertelt, het tegendeel was actueel toen het gebeurde. En weet je, je mag apetrots op jezelf zijn, je moest dan wellicht leren voor jezelf op te komen, nou dit is een schoolvoorbeeld, helemaal top!

  Hoe ‘hoog’ geschoold ook zo’n medisch wezen, al dan niet met de arrogantie van een te vaak gebruikt theezakje, jij als ‘patient’ bent de enige die zijn rechten kan verdedigen! Bij de les blijven is altijd actueel, zeker als het om je eigen gezondheid gaat.
  Overigens, ik had terstond mijn HA gebeld en haar vriendelijk doch dringend verzocht de kwestie (mede) af te handelen, vandaag en niet maandag!

  -x-x-x-

  • Ik heb het ook tegen de HA gezegd. Toen ik zei dat ik die medicijnen al slikte, riep de held: ‘Nu moet ik weer terug naar mijn patient in mijn spreekamer.’ Kortom: wel een vent, geen ballen.

 14. Net als Plato schiet ik hiervan in de lach,hoe je het verteld dan.Wij hebben na 27 jaar een nieuwe doktersassistente en ook brrrr tot de tanden toe bewapend.Gelukkig hebben we speciale bellijn met een keuzemenu voor herhaling recepten zo omzeil ik haar lekker.

 15. Assistentes zijn een apart ras aan het worden,tot de tanden gewapend met azijnzuur dat helaas nooit de tanden aantast!
  Maar jij kunt het dan weer zó prachtig vertellen dat we het azijnzuur zien druppelen

 16. Jakkes, worden ze nu zo door hun beroep of kiezen alleen die duffe mutsen dit beroep?
  Bij ons van hetzelfde laken een pak. Ik voel me altijd klaar voor de strijd bij de praktijk. En dan ben ik nog niet eens binnen geweest:-)
  Janny

 17. Gelukkig heb ik dat probleem niet ,hier zijn het stuk voor stuk schatten!Maar als ik dit zo lees zou ik eens flink met mijn vuist op de balie slaan ,wat een eigengwijze trutten!!
  Lieve groetjes Elisabeth

 18. Ai, wat een gedoe zeg! Ik dacht dat de assistentes hier een ramp waren (zijn ze ook), maar die bij jou kunnen er ook wat van. Gelukkig heb je toch je medicijnen kunnen krijgen.

 19. Betere bewakers dan die Koreanen, het gewetenloze van Nina, het geestesleven van Paris, samenklonteren rond een beeldscherm, starende ogen van geestelijke afwezigheid. Ik stip de stukjes even aan om aan te geven waar ik mentaal verschrikkelijk in de lach schoot. Geen kamerplant heeft het kunnen zien want uiterlijk bleef ik onbewogen, maar van binnen schaterde ik de kou weg. Kakel is hier op haar best, zei ik onhoorbaar in mezelf. En dan als sluitstuk nog die ha(r)telijke groet. Heerlijk. Jij maakt je eigen medicijn. Het heet Kabomor (KakelBonthuMor).

 20. Volgens mij heerst er een virus onder assistentes, een goeie is een zeldzaamheid tegenwoordig.
  Ik wilde vanmorgen een afspraak maken voor vrijdag bij de dokter en zette mij al schrap, ze wil altijd dat ik naar de praktijkondersteuner ga (ik heb nog nooit een grotere en vreselijkere tang gezien dan die vrouw) dus ik had mijn standvastige stem opgezet.
  Zomaar kreeg ik de afspraak met de dokter en ook nog eens op een goed tijdstip, viel zowat van de stoel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *