Uit de droom

Regen

Ik droom
Man, Kind en ik zijn op fietsvakantie in een onbekend land. We rijden op racefietsen en zeulen tent, kookspullen, slaapzakken, en kleding met ons mee. We komen bij een splitsing. Man en Kind gaan linksaf een bontgekleurde stad in, en ik moet naar rechts, want op mijn bordje staat: “Eigen weg.”

Ik vind er niks aan. De weg is smal en bochtig, en verkeert in erbarmelijke staat door allerlei kuilen, gaten, en stenen. Ik rijd door een eenzaam landschap naar een ongewisse bestemming.  Dan kom ik in een dorp waar markt is. Dat komt goed uit, want ik lust wel een heel paard. Ik zet mijn fiets tegen een boom die pal voor de kraam staat waar ik wil zijn. Ik koop eten, draai me om naar mijn  fiets en… weg! Ik kijk nog eens, en nóg eens…ik wil niet geloven wat ik zie. Mijn arme Colnago Dream B-stay is weg! Gestolen door een inboorling! Radeloosheid, woede en verdriet strijden om de eerste plaats.

Uit de droom
Als zelfverklaard droomuitlegdeskundige, weet ik dat mijn fiets niet alleen persoonlijk belangrijk voor me is, maar ook symbool staat voor het op eigen kracht vooruitkomen in het leven. Eten kopen is geestelijk voedsel verwerven, en mijn eigen weg gaan, spreekt voor zich. Evenals de slechte staat van het wegdek: mijn weg is er eentje vol hindernissen.

Bovendien kom ik tot de treurige conclusie dat het eigenlijk niet uitmaakt of ik wel of niet een fiets heb. Door mijn allesoverheersende vermoeidheid kan ik er toch niet op rijden. Ik snuit mijn neus in mijn kussensloop.

Beneden raap ik een tijdschrift van de mat, en blader er lustig doorheen. Totdat mijn oog op de extra bijlage van de Fiets- en Wandelbeurs valt. Dit is teveel voor me, en ik sla mijn handen voor mijn gezicht. Het regent van binnen.

 

35 thoughts on “Uit de droom

 1. Pff Mirjam, ik voelde gewoon diep in me je verdriet en frustraties omdat je zo graag zou willen en het niet kan. En dan nog zo verwoorden en de betekenis weten van je dromen……. Hoop dat je snel weer die weg met zijn drieën samen kan fietsen 😉

 2. Ach Kakeltje toch. Wat een verdriet en frustratie. 🙁
  Moet ik nu blij zijn met al die sneeuw. Dat is namelijk helemaal geen weer om eens lekker te gaan fietsen. 😉
  Ik wens je in ieder geval alvast heel veel fietsplezier voor de toekomst. Want eens zal de dag komen dat je weer op kunt gaan bouwen. 🙂

 3. Tja….een droom die zich op klaarlichte dag nog laat gelden is geen droom maar een Merrie. Ik weet wat het fietsen voor jou betekent, ik voel hoe jij je door de vermoeidheid gevangen voelt. Lieve Mirjam je bent van harte welkom bij ons op de camping in Ootmarsum. Daar slaap je vast en zeker zonder te dromen nadat jij je vermoeidheid hebt weg gefietst. Ik zal je van eten en drinken voorzien, zodat jij weer met frisse moed huiswaarts zal gaan fietsen.
  Ach ja, ik droom ook wel eens he meis?!

 4. Je hebt er een mooie uitleg aan gegeven. probeer ook de mooie kanten te zien. De fiets zou ook een hulpmiddel kunnen zijn die niet bij je past. Ga te voet, dan hoef je niet zo ver. En de markt, mensen ontmoeten, kleuren zien…. Dromen uitleggen is ook altijd wel een beetje subjectief.Kop op en kijk om je heen naar de dingen die je wel kunt en die mooi zijn. Maar dit weet je vast zelf ook allemaal wel.

 5. Ik ‘ken’ je nog niet zo lang en weet niet waardoor jouw vermoeidheid veroorzaakt wordt (ik zou eerst eens terug moeten lezen misschien). Maar ik weet wel (door de gezondheidsklachten van mijn oudste dochter) hoe moedeloos en wanhopig je je daardoor kunt voelen. Wat een symbolische droom. Gelukkig was je fiets niet echt weg. En ook al is het nu niet mogelijk er gebruik van te maken ik hoop met heel mijn hart dat het (over een poosje) weer kan. Sterkte en liefs!!

 6. ik weet niet goed hoe te reageren, alles wat ik schrijf is waarschijnlijk meer een dooddoener. en of de uitleg van je droom nu klopt of niet, maakt niet uit: je voelt je nu eenmaal zo.
  ik hoop toch zo dat er weer licht komt aan het einde van de tunnel.
  veel sterkte en een heel dikke knuffel xx

 7. Vooral die laatste zinnen maken het zo mooi af. Prachtig hoe je uit een zelfverklaarde droom, een pittige portie treurnis en veel schrijftalent, zo’n leuk stukje kan maken.

  Positief: als je wakker wordt, blijkt je fiets er nog steeds te zijn. Dat is toch mooi niet? Praat er mee. Zeg dat je spoedig het zadel weer zal teisteren met onnavolgbare trapbewegingen, dat je de trappers zal doen beven in de hoogste versnelling en dat je het stuur zal bebeuken als iemand die weet waar ze naar toegaat.

  Nou, zo is het wel weer genoeg.

 8. Lees de bijsluiter…

  ze werd onweerstaanbaar in een diepe droom meegesleurd
  naar een plek waar duistere geesten ronddolen
  en precies daar heeft men haar dure fiets gestolen
  door medicijnen worden droombeelden soms raar gekleurd

  Weer graag gelezen, Mirjam. 🙂
  Lenjef

 9. Het is gewoon héél knap dat je het zelf allemaal kunt verklaren!
  Dat móet toch een flinke houvast geven en die regen van binnen heeft vast ook een functie, die spoelt uiteindelijk alles weg dat je kwijt wilt! Ik ben vandaag weer langs villa kakelbont gewandeld dus ik héb aan je gedacht ,écht waar!

 10. Inderdaad heb je veel zelfkennis. Wat vervelend van je vermoeidheid. Je moet van de ballast die in je zit af, denk ik. Vanochtend heb ik een sessie gedaan om symbolisch oud zeer in zee te kieperen. Klinkt gek en zweverig misschien, maar het helpt echt. Bij mij tenminste. Ik zou het jou ook van harte gunnen.
  Liefs en een knuffel.

 11. Kop en dus neus omhoog Suz. Stap lekker op de fiets, fiets je rot, en fiets die marktkraam gewoon voorbij. Stop daarna bij een patatzaak, en eet je vol met alles wat God verboden heeft.
  Smaakt beter en het voedt lichaam en geest!
  Kuz.

 12. Als ik jouw verhaal lees…. lees ik het doorzettingsvermogen en de kracht die jij in je hebt! En dat is om te benijden! Ben niet jaloers aangelegd hoor maar benijden mag wel he?
  Je mag zó trots zijn op jezelf, waar je vandaan bent gekomen omhoog krabbelend ondanks vele obstakels…. dat doen de meesten jou niet na!

  { { { K N U F F E L } } }

  -x-♥

 13. Och lieve Kakel, toevallig dacht ik gisteren, ik ga je eens mailen om te vragen hoe het met je gaat. En nu lees ik dit, ik hoop dat de regenbuien niet te lang aanhouden. Houd je taai meissie!
  Knuffel, Trees

 14. Als iemand weet hoe het zit?

  Het positieve in je (Mirjams prachtige) verhaal is dat je jou zelfredzaamheid er in beschrijft.
  Jij weet ondanks de zware ellende hoe je ermee om dient te gaan.
  Diep respect heb ik daarvoor.

  Weet dat ik aan je denk, bid, bewonder en Lief (naastenLiefde) heb!
  Een heerlijke Hartelijke Hot Hulk KNUFFEL voor jou!

 15. Je hebt het mooi omschreven, in dromen verwerken we ook veel en je hebt het zelf al ontleed.

  Ik vind het niet negatief het geeft een sterke wil neer en daar hoort ook bij om af en toe eens toe te geven aan de regen van binnen zodat je straks weer op jouw kracht kunt beginnen.

  Toch eindig ik met een dikke knuffel,je komt er wel weer xxx

  Groetjes Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *